PDA

Zobacz pełną wersję : oświeltenie namiotu bezcieniowego

Leslaw
26-05-2008, 10:00
witam

1.Jakie doświetlenie tła / z tyłu/ proponujecie w namiocie bezcieniowym, przy bocznym 2x 68 Ws ?.
2.To samo pytanie w przypadku stołu bezcieniowego / oświetlenie od dołu/. boczne również 2x 68 Ws.

sailor
27-05-2008, 02:08
uzycie przycisku szukaj naprawde nie jest trudne

Leslaw
27-05-2008, 07:15
dziekuję za cenną wskazówkę i podzielenie się swoim doświadczeniem.

pozdr

sailor
27-05-2008, 11:06
czlowieku - o osietleniu bezcieniowym i lamapch jest watek na tej samej stronie, do tego jakes kilkanascie watkow w tym dziale, gdzie wiele osob dzielilo sie swoim doswiadczeniem. naprawde tak trudno poszukac? ja wiem ze forum jest dla leniwych ale nie przeginajmy, czy wszystko trzeba podac na tacy? moze jeszcze zdjecie zrobic? troche wysilku, jakeigokolwiek, prosze

Leslaw
27-05-2008, 13:16
Czytałem ogólne informacje w wątkach o oświetleniu, a moje pytanie dotyczy konkretnego ustawienia zestawu , więc chyba nie jest aż takim przegięciem.
Przy okazji podziękowania za odpowiedż na PM dla -ZbychuO-.
Wiele razy na tym Forum pytający otrzymują odpowiedź ..użyj szukajki..Forum służy wymianie doswiadczeń i zawsze są nowe doświadczenia , dodatkowe informacje , które mogą być przydatne dla pytającego.Fotografia nigdy nie będzie tematem zamkniętym.

P.S. Reakcje osób potraktowanych "szukajką" można przeczytać w różnych wątkach ,wystarczy ....użyć szukajki....

Pozdrawiam pytających i odpowiadających , życząc dużo cierpiwości jednym i drugim.

sailor
30-05-2008, 09:57
Forum służy wymianie doswiadczeń i zawsze są nowe doświadczenia , dodatkowe informacje , które mogą być przydatne dla pytającego.Fotografia nigdy nie będzie tematem zamkniętym.

wybacz ale temat podstawowego oswietlenia studyjnego, zarowno standardowego jak i bezcieniowego jest zamkniety jak puszka sardynek. i przez nastepnych pare lat nikt nic nowego nie wymysli. moga sie co najwyzej pojawic klony ktore zamiast yinyan beda sie nazywac yanyin.

reszte wypowiedzi nie chcac sie denerwowac przed weekendem pomijam ;)

fotojacek
02-06-2008, 16:24
A nie lepiej zamiast elaboratów pt "uzyj szukajki" pomoc koledze?

Jeszcze trochę i nikt nie bedzie o nic pytał bo jedyną odp. jaką uzyska bedzie "pogooglaj", być może autor wątku nie znalazł satysfakcjonującej odpowiedzi
A zresztą nie bedę się wtrącał w ten ociekający informacjami dialog:)

sailor
02-06-2008, 17:41
A nie lepiej zamiast elaboratów pt "uzyj szukajki" pomoc koledze?
Jeszcze trochę i nikt nie bedzie o nic pytał bo jedyną odp. jaką uzyska bedzie "pogooglaj",

alez oczywiscie ze lepiej udzelic 1354ej odpowiedzi na temat jakie lampy jaki obiektyw i jakie gacie dzis zalozyc :D
jesli autorzy powtarzajacych sie watkow wykaza odrobine zrozumienia dla tych ktorzy juz naisali pare razy to samo to moze i ci piszacy beda chetniej udzielali rad na konkretnie zadane pytania :)

yaqb
02-06-2008, 19:01
Sailor ma 100% rację. Jest na tym forum praktycznie od chwili jego powstania i z całą pewnością widział wiele powtarzających się wątków. Można komuś wytłumaczyć coś raz, dwa, pięć... ale nie można tłumaczyć w kółko czegoś co już kiedyś zostało wytłumaczone.
Z pewnością w każdym dziale są wątki które się powtarzały.
Funkcja szukaj jest bardzo pomocna warto z niej skorzystać, bo więcej się dowiesz przeszukując forum, niż zakładać kolejny wątek, bo z pewnością wielu osoba nie będzie się chciało kolejny raz odpowiadać na te same pytania, lub po prostu wkleja linka do poprzedniego takiego samego wątku.
Więc proszę nie miejcie pretensji do Sailora że tak pisze.

Motorniczy
02-06-2008, 19:36
uzycie przycisku szukaj naprawde nie jest trudne

Jeśli tematy się wyczerpią to co wtedy ? nic nie będziemy pisać na forum ? Pozdrawiam

Motorniczy
02-06-2008, 19:39
Czytałem ogólne informacje w wątkach o oświetleniu, a moje pytanie dotyczy konkretnego ustawienia zestawu , więc chyba nie jest aż takim przegięciem.
Przy okazji podziękowania za odpowiedż na PM dla -ZbychuO-.
Wiele razy na tym Forum pytający otrzymują odpowiedź ..użyj szukajki..Forum służy wymianie doswiadczeń i zawsze są nowe doświadczenia , dodatkowe informacje , które mogą być przydatne dla pytającego.Fotografia nigdy nie będzie tematem zamkniętym.

P.S. Reakcje osób potraktowanych "szukajką" można przeczytać w różnych wątkach ,wystarczy ....użyć szukajki....

Pozdrawiam pytających i odpowiadających , życząc dużo cierpiwości jednym i drugim.

Spoko bracie nie przejmuj się :)

sailor
02-06-2008, 21:36
Jeśli tematy się wyczerpią to co wtedy ? nic nie będziemy pisać na forum ? Pozdrawiam
zawsz emozna porozmawiac o FOTOGRAFII, o sztuce, o swietle o kadrze .. ale ejsli uwazasz ze forum sluzy jedynie do zadawania wciaz tych samych pytan o sprzet to wspolczuje :)

kacperek
02-06-2008, 21:42
Bez obrazy ale czy to tak trudno znaleźć wątek, o tym co mnie interesuje i jeżeli nie wyjaśnił mi wszystkich wątpliwości napisać w nim post, a nie zakładać kolejny wątek?

Motorniczy
02-06-2008, 23:12
zawsz emozna porozmawiac o FOTOGRAFII, o sztuce, o swietle o kadrze .. ale ejsli uwazasz ze forum sluzy jedynie do zadawania wciaz tych samych pytan o sprzet to wspolczuje :)

JEDYNIE to napisałeś Ty a nie ja a to różnica a rozmawianie o wszystkim co jest związane z fotografią to jest to co ludzi tu sprowadza a współczuć to możesz nie mnie ale dzieciom bez śniadania. Pozdrawiam

sailor
02-06-2008, 23:22
JEDYNIE to napisałeś Ty a nie ja a to różnica a rozmawianie o wszystkim co jest związane z fotografią to jest to co ludzi tu sprowadza a współczuć to możesz nie mnie ale dzieciom bez śniadania. Pozdrawiam

jesli chcesz powiedziec cos zwiazanego z tematem to napisz .. jesli nie to po co w ogole marnujesz transfer?

Jacek_Z
02-06-2008, 23:48
Jeśli tematy się wyczerpią to co wtedy ? nic nie będziemy pisać na forum ?
eee, tak źle nie będzie. Wychodzą nowe body (obiektywy, lampy) i trzeba w nich znaleźć wady :wink:, można oceniać zdjęcia itd.

Leslaw
03-06-2008, 08:38

Do rozmowy ....o FOTOGRAFII, o sztuce, o swietle o kadrze .. przeznaczono inne działy tego Forum.
O SZTUCE niech dyskutują Ci, którzy czują sie do tego powołani, a dla tych którzy chca rozwijac swoje umiejętości techniczne pozostaje m.innymi ten dział .

Pytanie o oświetlenie namiotu bezcieniowego zadane było w dziale Sprzet i akcesoria , więc chyba właściwym.
Dwie strony wzajemnych przepychanek , które można było wypełnić konstruktywną dyskusją n/t przedmiotowego pytania.

pozdr.

MARTINK
03-06-2008, 12:11
Bede tu trzymal strone Sailora bo ma calkowita racje, szukaj przegladaj, a przy okazji dowiesz sie duzo wiecej.
O obiektywach niby bylo powiedziane wszystko ale zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec.
Sam sie zastanawialem nie raz czy w ogole jest mozliwe zalozenie postu na ktory nie ma odpowiedzi na forum - chyba juz powoli wyczerpuja sie mozliwosci.

mar22
12-06-2008, 02:34
Bede tu trzymal strone Sailora bo ma calkowita racje, szukaj przegladaj, a przy okazji dowiesz sie duzo wiecej.
O obiektywach niby bylo powiedziane wszystko ale zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec.
Sam sie zastanawialem nie raz czy w ogole jest mozliwe zalozenie postu na ktory nie ma odpowiedzi na forum - chyba juz powoli wyczerpuja sie mozliwosci.

Masz rację MARTINK
nie ma sensu chyba ciągnąć tego wątku, TFUU, działu, przecież wszystko zostało powiedziane, zawodowcy
wiedzą doskonale jak co robić i inni też to powinni wiedzieć, więc trzeba używać googli,cóż zrobić? tam jest wszystko,
pozostaje się nauczyć angielskiego i to forum umrze śmiercią naturalną bo google to taka kopalnia wiedzy że to forum stanie się bez użyteczne, szczególnie zagraniczne fora dają taką wiedzę, informacje że ... cóż dajmy sobie spokój zadwaniu tu pytań, bo nie ma sensu, zawsze usłyszymy:
UŻYJ SZUKAJKI:) przecież tu już wszystko zostało napisane :)

spójrzmy realnie na to forum, o sprawy techniczne nie ma co pytać, wszystko zostało już napisane, tu można się
tylko chwalić fotkami i nic więcej (a że są tu stare wygi których krytykować nie warto bo ich fotki zawsze będą COOL
a nowych BLEEE więc ... pozostawiam do własnych przemyśleń :) )

no to tak ku polemice (wiem zaraz mnie zbesztacie ale przeżyję to :) ) ... chyba :)

aha, nie obrażam starych wyg, ich foty są naprawdę DOBRE :) ... choć niektóre trafiają się średnie :( - przynajmniej w moim odbiorze

pzdr.

PS.
Dziwne jest podejście do tego forum forumowiczów :(, jeśli nie chcesz komuś pomóc to po co pisać: użyj szukajki?
przecież forum jest dla ludzi cierpliwych i ogólnie wiadomo że większość ludzi nie ma czasu na czytanie niejednokrotnie
wielostronicowych wątków (np. na jednym z for wątek ma już ponad 1000 stron, macie czas na czytanie tylu stron?
i wypowiedzi w stylu: to kiedy się umawiamy, na jutro, .... i tak przez 20 stron) sory ale to nie jest poważne :(

Moim zdaniem jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia bo uznaje że odpowiedzi są już na forum to nie powinien się udzielać
tekstami typu: użyj szukajki, bo to robi każdy zanim zada pytanie :(

oby tego forum szlak nie trafił i nie zostało na nim działających kilku ludzi bo reszta zostanie odstraszona :(

Leslaw
12-06-2008, 07:28
witam

mar22 , słuszne uwagi.

pozdr.

Bonzo
12-06-2008, 14:15
Leslaw z każdej strony postaw żarówki 68Ws :) albo kup jedną CY100MR ona ma regulacje mocy więc nie będzie problemu w razie jak by było za dużo światła :)

P.S.
Gadacie o transferze i dbaniu o forum , a postów nie na temat napisaliście naście ;) więc po co te uwagi o dbaniu o transfer :) wystarczyło nie pisać wogóle albo dać jedną konkretną odpowiedź :)