Zobacz pełną wersję : Lampa metz a D70
Witam serdecznie czy jest jakiś sposób aby połączyć lampę Metz 32Mz3 z aparatem D70? Za pomoc dzięki
czy jest jakiś sposób aby połączyć lampę Metz 32Mz3 z aparatem D70?
Przepraszam, a jaki jest problem? Lampa nie ma stopki?
Albert44
26-05-2008, 17:05
Przepraszam, a jaki jest problem? Lampa nie ma stopki?
Na pewno ma :D :p ...
A na poważnie jak podaje metz, ta lampa z D70; standard foot 301, Only auto flash mode or manual mode are possible!
Powinieneś poszukać adapteru: http://www.stereo.pl/product/index/313739
dominikpl72
27-05-2008, 23:07
Witam - nie wiem czy ten Metz ma własną automatykę. Jeżeli tak - to mozna z powodzeniem jej uzywać. Ja w ten sposób z powodzeniem uzywałem dwupalnikowej lampy Metz 40 MZ3i z podstawową stopką systemu SCA.
Sorry ze nie odpisywałem ale właśnie teraz mam dostęp do netu. Sprawdziłem w i w tej lampie mam stopkę 3401 Metz może dlatego nijak nie można dojść jeśli chodzi o poprawne naświetlenie.
manfred a może bys napisał jasno o co ci chodzi?
o niemożność zamocowania? o to, że nie działa TTL? O to, że źle działa w trybie auto? a może są prześwietlenia z tamronem?
sorry, chcesz porad to choć poświęć moment na dokładne opisanie problemu. Jaki zestaw, jakie tryby pracy itd.
Oki przepraszam już to naprawiam . Aparat D70 lampa Metz 32mz-3 stopka do lampy SCA 3401 po podłaczeniu jej do nikona w lampie ustawiłem TTL iso 200 w aparacie ustawiałem kolejno M,A,S,P niestety nie mogłem wykonać zdjęcia natomiast na wyświetlaczu w aparacie migała kratka z błyskawicą. Na lampie ustawiłem M natomiast w aparcie również M zdjęcie totalnie prześwietlone. Tak samo na innych ustawieniach aparatu A,S,P .Jedynie gdzie udało się w miarę uzyskać poprawnie naświetlone zdjęcie to lampa ustawiona na A 5.6 i tu właśnie kieruje pytanie co zrobić aby poprawnie działał tryb TTL?
przecież koledzy już napisali że nie będzie działał tryb TTL. na M -anualu nie ma co się dziwić że prześwietla jak reszta parametrów jest źle ustawiona. reasumując działa jedynie w trybach A i M.
Jeszcze raz: żeby działał i-TTL potrzebujesz modułu SCA 3402, pod warunkiem że go uda się kupić, bo coś ostatnio kłopot z dostępnością.
Aparat D70 lampa Metz 32mz-3 stopka do lampy SCA 3401 po podłaczeniu jej do nikona w lampie ustawiłem TTL iso 200 w aparacie ustawiałem kolejno M,A,S,P niestety nie mogłem wykonać zdjęcia natomiast na wyświetlaczu w aparacie migała kratka z błyskawicą. Na lampie ustawiłem M natomiast w aparcie również M zdjęcie totalnie prześwietlone. Tak samo na innych ustawieniach aparatu A,S,P .Jedynie gdzie udało się w miarę uzyskać poprawnie naświetlone zdjęcie to lampa ustawiona na A 5.6 i tu właśnie kieruje pytanie co zrobić aby poprawnie działał tryb TTL?
nie masz TTL. Pracując na manualu musisz sobie wyliczać (albo odczytywać z kalkulatora lampy) przysłonę z LP przy danej czułości i dla zadanej odległości.
W trybach A body też możesz pracować, nastwiasz na lampie też tryb A. I na body i na lampie ustawiasz te samą wartość przysłony, a lekko zmieniając te wartość sterujesz mocą - możesz trochę prześwieltlac lub niedoświetlać - to bardzo fajne.
Witam. Czy stopka SCA 3402 działa z Nikosiem D80? Dla zainteresowanych znalazłem coś takiego.
Jaki jest sens montowania 3402 do Metza 40 MZ-2 ?? Jak oceniacie tą lampe? Fakt jest taki, że wole wpakować kase w jakieś ciekawe szkło. Jeśli natomiast okaże się lipa z tą stopką to trzeba będzie pomyśleć. Jeśli macie jakieś uwagi to bardzo proszę. Pozdrawiam
Jeszcze raz: żeby działał i-TTL potrzebujesz modułu SCA 3402
z odpowiednim M...np do aparatów od D50 w górę musi być M5, od D200 w górę wersja M6 :)
ale automatyka Metza jest sama w sobie świetna, więc możesz popróbować właśnie na automatyce lampy...
tak więc ponawiam pytanie. Czy posiadając kostke mocującą Metz SCA 3402 M7 zdołam podłączyć lampe MZ 40-2 do nikona D80 z pełną jej funkcjonalnością przekazu ustawien aparatu do lampy? Pozdrawiam
p.s. Może ktoś wie czym się różnią modele "stopek" M6 od nowej M7?
kwinto007
16-06-2008, 23:06
Podlaczam sie do tematu. panowie potrzebuje pomocy, mam d80 i metz 54-mz3 stopka 3402. CO i jak konfugurowac aby wogole dzialala mi ta lampa? dzialam na tyrbie A w aparacie iso400 lampa w zadnej konfiguracji co ustawilem nie dziala i nie moge robic zdjec, bez przerwy miga kwadrat z grotenm w prawym gornym rogu...prosze pomozcie...jestem zielony.
Metz 54MZ3 nie działa w trybie iTTL z syfrakami Nikona, dopiero 54MZ4i to potrafi, więc zostaje Ci wyłącznie automatyka własna lampy - czytaj instrukcję do lampy.
kwinto007
17-06-2008, 17:00
Ok mam 54mz4i wymienilem sie z kumplem co i gdzie ustawic aby dziala. Dzialam na automacie prosze pomozcie.
jaką wersję M masz na SCA 3402?
kwinto007
17-06-2008, 18:29
3402 metz 54mz4i i nikon d80. Musze to jakos skonfigurowac.
dobra, ale jaką masz wersję M - M3?
kwinto007
17-06-2008, 23:33
Jest wielkie pytanie co to jest wersja M?:)
każdy adapter SCA 3402 ma swoją wersję M - w 54MZ3 miałem chyba najwyższą M3, do D50 kupiłem wersję M5, do D200 M6, a obecnie najwyższa jest chyba M7...
jeśli nie ma opisanej wersji na zewnętrznej obudowie adaptera, po zdjęciu adaptera z lampy, na spodzie powinna być oznaczona wersja (czasem naklejką)
kwinto007
18-06-2008, 09:05
M2. Prosze o pomoc:) I dziekuje ALF:)
no więc M2 jest za stara...nie jestem pewny, która już może być, ale nie na pewno nie starsza jak M6, a może M7...adaptery są kompatybilne wstecz, więc M7 na pewno :)...więc musisz nabyć taki adapter żeby działał iTTL w D80
Do Nikona D80 i D200 musi być kostka nie wczesniejsza niż M6, do D300, D40, D40X, D60 musi byc M7, do D3 nie ma na razie wcale.
http://www.metz.de/en/photo-electronics/sca-adapter.html
Drodzy Państwo. SCA 3402 M6 do Metza 40 MZ-2 + nikon D80 = pełna obsługa ttl itd?????? Mam tą lampę, a na stronie Metza w tym formularzu z kostkami SCA nie ma mojej lampy. Ma juz ona z 15 lat, ale świetnie doświetla.
http://www.steffensiebert.de/photo/gif/40mz2.jpg (http://www.steffensiebert.de/photo/gif/40mz2.jpg)
http://www.steffensiebert.de/photo/pblitz.html
P.S. ---------------------- Czy M6 da się wogóle podłączyć do tej lampy? Pozdrawiam
jacek.gold
15-07-2008, 14:04
Nie czarujmy się panowie!!!
Żadna ze starszych lamp metza nie działa z cyfrowymi nikonami w TTL czy iTTL
Nie ma sensu kupować stopek m5 m6 czy innych bo to NIC nie pomoże gdyż lampy typy 40mz2 40mz3 40mz3i nie będą się komunikowały z body!!!
Po kiego czorta metz miałby sobie sam strzelać gola? Przecież oni chcą lampy sprzedawać a nie stopki
lampy kompatybilne z nikonowskim systemem iTTL zaczynają się od metza 54MZ4i...starsze nie będą gadać w ten sposób, choć ich automatyka daje świetne rezultaty i bez iTTLa :D
no i w końcu konkretne odpowiedzi :) Dzięki Paniowie - czyli pozostaje narazie Manual i zbieranie na SB800. pozdrawiam
jacek.gold
15-07-2008, 14:18
Nie manual a automatyka własna lampy pod warunkiem że dany model ją ma. Wczoraj wałkowałem temat z kolegą forumowym i ciężko mu było na początku pojąć w czym rzecz. Otóż lampy z automatyką bardzo dobrze spisują się nawet w czasie imprez typy wesele i jedyne co tracimy tak naprawdę to wspomaganie AF bo reszta jest zbędna. To co nie każdy może pojąć to fakt iż w trybie A lampa sama dozuje ilość światła potrzebnego do poprawnego naświetlenia więc mozna w pomieszczeniu pracować nie przejmując się niczym a w tym przypadku odległością. Jeżeli przedmiot fotografowany jest oddalony o 1metr to lampa da tyle światła ile jest potrzebne do poprawnej ekspozycji a jeżeli jest oddalony o 3 metry to również naświetli poprawnie bez jakiejkolwiek ingerencji w parametry
i o to chodzi, o to chodzi :D