Zobacz pełną wersję : Nikon d60 a sportowe zdjecia
Witam jestem nowym użytkownikiem na forum i mam pytanie a zarazem prosbe, chce zakupic pierwsza w zyciu lustrzanke i stac mnie maksymalnie na aparat nikon d60 +Obiektyw Nikkor AF-S DX 18-55mm EDII F 1.3:5-5.6 / Ø 52mm. I tu rodzi sie me pytanie, czy ten zestaw poradzi sobie z robieniem zdjec z zawodow motocrossowych i downhillowych? Prosze o odpowiedz. Powiem tak ze wole kupic nowy sprzet niz uzywany bo nie raz na uzywkach sie przejechalem a tu juz o nie male pieniazki chodzi, przynajmniej jak dla mnie. Moze polecicie inny zestaw do 2000 pln, ale tez lustrzanke. Przepraszam jezeli nie zamiescilem tematu tam gdzie trzeba. Jestem swierzy na tym forum, ale z czasem polapie co, gdzie i jak. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.:).
Sama puszka jak najbardziej sie nada. Ale niestety obawiam sie ze 18-55 będzie za krótkie do tego typu fotografii.
Od siebie polecam poszukać d40x + 18-55 (1700 plnów) dobierać i kupić sigme 70-300 nawet tą tańszą bez APO.
Teraz patrze w gazetke Fotojoker'a i okazuje się że D40 + 18-55 jest do wziecia za 1333pln a D40x + 18-55 za 1666pln
ja popieram propozycję Nekosh, wziąć d40x (niewiele się różni) i poszukać jakiegoś dłuższego obiektywu, bo z tym 18-55 może być trochę za krótko szczególnie przy motocrossach
edit
teraz popatrzyłem się na ceny i w sumie takiej dużej różnicy nie ma pomiędzy d40x a d60, ale i tak dalej pozostaje kwestia że obiektyw może okazać się za krótki
TristisAnima
26-05-2008, 15:48
A ja poleciłbym d40 (nieco ponad 1200 z kitem). Od d60 różni się mniejszą matrycą (no ale jeśli plakatów nie masz zamiaru drukować to 6 mpix spokojnie starczy), mniejszą liczbą klatek na sekundę (2.5 zamiast 3, wielka mi tu różnica), brakiem systemu czyszczenia matrycy (chyba najwiekszy brak, choć o tym systemie różne opinie krążą. Ponoć mało daje). Na plus za d40 przemawia lepsza synchronizacja z wbudowaną lampą (do 1/500 sek zamiast 1/200 w d60). za 700 zł które Ci zostaje kupujesz albo sigmę 70-300 z APO (Duuuużo lepsza niż wersja bez APO) albo N55-200 i jeszcze ci na lampę może wystarczyć.
nightelf
26-05-2008, 17:11
Do zawodów wystarczy, ale to też zależy z jak daleka chcesz to robić. Np z D50 i obiektywem 50/1.8 ustawiałem się niedaleko rampy/skoczni, ostrość ustawiałem na skocznie i w momencie kiedy zawodnik najeżdzał na nią zawodnik zaczynałem robić serię zdjęć. Pozwala to zrobić całkiem fajne ujęcia.
Można też włączyć śledzenie ostrości i prowadzić zawodnika w środku kadru, ale to już trudniejsza sztuka.
Chciałem tylko jeszcze zwrócić uwagę, że ważne są warunki oświetleniowe, bo aby otrzymać "zamrożonego" w ruchu zawodnika potrzebny jest niski czas naświetlania, pewnie z 1/500s
Jeśli chcesz używać dłuższy obiektyw, to wybierz nowszą sigmę 70-300 APO z własnym silnikiem, aby działał autofocus z D40/60
Witamy nowego Kolegę!
Macie tam silną grupę od Sztumu do Kwidzyna!
Praktycznie do motocylka nie podejdziesz, do roweru ewentualnie na zakręcie, ale i tak będziesz cały w piachu i błocie. Najlepszy byłby (jeżeli chodzi o realną cenę do jakości) N70-300VR. Szybki AF i ostry.
Może być i Sigma, ale jest wolna (ta z silnikiem, jest chyba nawet wolniejsza od śrubokręta - to nie HSM).
Dlatego AF na dany punkt na trasie, i strzelasz jak pojawi się cel:-D
Temat jest dość ciekawy, ale 2000 zł to trochę mało jak na nowy sprzęt!
Pozdrawiam!
No co do naszej ekipy enduro-cross nie watpie jest bardzo mocna i zdolna. Dziekuje za podpowiedzi napewno z nich skorzystam. Poobliczalem dzis koszta i moze bedzie mnie stac na aparacik w granicach 2500 z obiektywem wiec juz napewno cos dobiore. Jak by ktos mial jescze jakies spostrzezenia to prosze pisac z gory dziekuje i pozdrawiam.
Rozejrzalem sie teraz po cenach i za sigmę 70-300 APO z AF to dam max 850 pln, wiec pewnie na tym zostane, ale zastanawiam sie nad body czy jednak nie d60, niby nie wiele roznic od d40, ale jednak cos tam jest np. aktywna funkcja D-Lighting i mechanizm przetwarzania obrazu EXPEED, sam do konca pzryznam, ze nie wiem z czym to sie je :), ale czytajac rozne tematy to niby sie pzrydaje.
nightelf
26-05-2008, 19:23
akurat d-lighting to możesz później podczas obróbki zdjęcia w capture NX włączyć :)
Tak jak pisał kolega toms73 najlepiej ustawić ostrość na punkt i walić jak pojawi się cel.
Fajny jest też Nikon 55-200 ma AF-S więc dość szybko ostrzy i cicho, ale to już cena ponad 1000zł
Fajny jest też Nikon 55-200 ma AF-S więc dość szybko ostrzy i cicho, ale to już cena ponad
1000zł
Akurat AF-S w 55-200 nie jest synonimem słowa "szybki". A cena poniżej 1000 zł a używki (z VR) za 500 zł. I chyba taki obiektyw polecam na początek.
piotr_74
26-05-2008, 19:36
W Euro Rtv poszukaj może jeszcze są D40 + kit + 55-200 VR 1999 .
lhttp://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-40-af-s-18-55-mm-dx--af-s-55-200-mm-dx-vr.bhtml
Witamy nowego Kolegę!
Może być i Sigma, ale jest wolna (ta z silnikiem, jest chyba nawet wolniejsza od śrubokręta - to nie HSM).
Wybacz Szanowny kolego, ale chyba cos tu nie do konca wiesz o czym mowisz. Sigma 70-300, obojetnie w ktorej wersji wyposazona jest wlasnie w silnik HSM. I nie zgodze sie ze jest on wolny, predkosc stoi na poziomie kitowego 18-55 Nikkora, moze nawet jest ciut szybszy, a juz napewno szybszy od srubokretowej wersji w polaczeniu z D50. Moj sloik to 70-300 APO DG, uzywam go w polaczeniu z D60 i jedyna wada jaka w nim widze, to troszke zbyt luzno chodzacy pierscien zoomu. Ale to moze byc tylko moje zdanie - poprzedni zoom stawial po prostu wiekszy opor.
Ja polecam D60 - nie dlatego ze jestem jakis fanatyk. Pucha (jak na moje amatorskie potrzeby) sie po prostu sprawdza i juz.
O Pan MPWT wiedzialem, ze nie ominie ten temat Pana.:-D, czytalem duzo twoich postow szperajac po forum i sobie tak myslalem czy sie wpiszesz. Dzieki za podpowiedz. To ja zabieram sie za szukanie na allegro. A moze polecicie pozadny sklep, w ktorym znajde to co chce i robi blyskawiczne wysylki kurierem. Bo powiem szczerze kase bede mial 10 czerwca a planuje sie pobawic aparatem na mistrzostwach swiata w ednduro 15 czerwca u mnie w miescie, na ktore serdecznie zapraszam
Sigma 70-300, obojetnie w ktorej wersji wyposazona jest wlasnie w silnik HSM
A to ciekawe, ale w żadnej ofercie, ani SigmieProCentrum, nie znalazłem S70-300 APO DG HSM, tylko wersję "z motorem", czyli silnikiem do współpracy z D40....
Tak jak w przypadku Tamrona nie ma co sie podniecać, bo jest to zwykły silnik, który jeszcze raz podkreślę jest tak samo wolny, a śmiem twierdzić wolniejszy niż wersja na śrubokręt
Kolego carl00s jeżeli możesz powiedz gdzie mozna kupić S70-300 z oznaczeniem HSM?
A tak przy okazji, żeby nie był niejasności o czym mówimy
Silnik HSM
Obiektywy wyposażone w zasilany falami ultradźwiękowymi silnik HSM (Hyper Sonic Motor)
w trybie automatycznego ustawiania ostrości pracują bardzo szybko, a przy tym niemal bezgłośnie..
A to ciekawe, ale w żadnej ofercie, ani SigmieProCentrum, nie znalazłem S70-300 APO DG HSM, tylko wersję "z motorem", czyli silnikiem do współpracy z D40....
I takim samym jak te, które są robione dla np. Canona :)
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/169
Byłem osobiście w FJ jak gość się upierał, że Sigma 70-300 jest z HSM, to nawet sprzedawca nie mógł go przekonać, że jest inaczej. Jak silnik to HSM i basta!
A przy okazji, przeglądałem galerię kolegi Ozborn. Większość zdjęć bardzo fajna!
Lustro doda mu tylko skrzydeł, czego życzę!
aneczka18
27-05-2008, 11:25
Nie jestem fotografem wyjadaczem, ale kolego mpwt niestety nie masz racji. Niedawno kupilam dokladnie ta sigme http://allegro.pl/item370620245_sigma_70_300_apo_dg_af_motor_dla_d40 _i_d40x_.html i z przykroscia stwierdzam, ze owszem owa Sigma ma silnik, ale nie HSM tylko Motor :) Fakt chodzi troszke wolno, ale to kwestia przyzwyczajenia po kilku pstrykach da sie ja opanowac :) Takze, jesli kolega zainteresowany kupnem aparatu i obiektywu do motocrossu to polecam te sigme, jak za te pieniadze jest wystarczajaca :)
Nie jestem fotografem wyjadaczem, ale kolego mpwt niestety nie masz racji.
Nie mam racji w czym? :D
Krzysiek82
27-05-2008, 11:31
Nie jestem fotografem wyjadaczem, ale kolego mpwt niestety nie masz racji. Niedawno kupilam dokladnie ta sigme http://allegro.pl/item370620245_sigma_70_300_apo_dg_af_motor_dla_d40 _i_d40x_.html i z przykroscia stwierdzam, ze owszem owa Sigma ma silnik, ale nie HSM tylko Motor :) Fakt chodzi troszke wolno, ale to kwestia przyzwyczajenia po kilku pstrykach da sie ja opanowac :) Takze, jesli kolega zainteresowany kupnem aparatu i obiektywu do motocrossu to polecam te sigme, jak za te pieniadze jest wystarczajaca :)
Oj kłania się czytanie ze zrozumieniem... mpwt nie zaprzeczył temu, stwierdził tylko, że ten napęd jest taki sam, jak w obiektywach z mocowaniem Canona. Już jaśniej?
aneczka18
27-05-2008, 11:35
Czytam ze zrozumieniem.... pomylily mi sie tylko osoby. To carl00s stwierdzil, ze ta sigma ma HSM wiec to do niego powinien byc moj poprzedni post. mpwt przepraszam, za pomylke :)
carl00s w tej sigmie nie ma silnika HSM. mam wersje z APO wrazie jakich kolwiek niejasnosci
A przy okazji, przeglądałem galerię kolegi Ozborn. Większość zdjęć bardzo fajna!
Lustro doda mu tylko skrzydeł, czego życzę!
Dziekuje bardzo, ale to ja tych zdjec nie cykalem tylko znajomy, a na tych fotkach jezdze ja heheheheh dlatego wrzucilem poki co taki podpis:), ale juz nie dlugo za jakies 3 tygodnie wrzuce swoje wypocinki z mistrzostw swiata w enduro.
To jak, nie ktorzy wczesniej pisali lepiej wziasc d40+ AF-S DX Nikkor 55-200 mm f/4-5,6G IF-ED VR , niz d60+ AF-S DX NIKKOR 18-55 mm f/3,5-5,6G VR.?? Prosze o odpowiedz jezeli d40 to juz sie nie bede zastanawial i biore ten zestaw. Bo juz tyle czytajac roznych opinii to mam mentlik w glowie heheh. A ma byc to moja pierwsza lustrzanka, wiec chce wybrac do 2000 pln jak najlepiej i zeby mozna bylo cykac fotki z motocrossu i downhillu. Na sronie http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/opis-nikon-d-40-af-s-18-55-mm-dx--af-s-55-200-mm-dx-vr.bhtml jest taki zestaw i w promocji jest za 1999pln. Pozdrawiam
aneczka18
27-05-2008, 16:15
Jako posiadaczka pierwszej mojej lustrzanki ktora jest d40 moge ci ja polecic. Do nauki aparat wystarczajacy, a i tak poczatkujacy moze sie w nim pogubic. D40 sie ponoc szybko wymieniana cos lepszego, bo po jakims czasie nie wystarcza, ale na poczatek na prawde jest ok. Jesli chcesz fotografowac sport i masz taki wybor i taka kwote pieniedzy mozesz na ten sprzet przeznaczyc to wzielabym na twoim miejscu d40 z tym obiektywem 55-200. Biorac d60 musialbys dokupic jeszcze dodatkowo obiektyw, bo 18-55 to takich sportow raczej nie porobisz. Pozdrawiam
Aha dzieki i pewnie tak zrobie, poszukam ofert w jakis sklepach moze same body i ten obiektyw 55-200 dostane w jedym i sprawa zalatwiona i wtedy jakas lepsza lampe dokupie.
to znaczy tutaj wszyscy mówią żeby wziąć ten 55-200 jako drugi obiektyw :) bo jeżeli weźmiesz tylko ten obiektyw to będzie strasznie wąsko i już w domu rodzince zdjęć za bardzo nie porobisz :)
a po za tym d40 to sprzedają tylko w zestawie z tym 18-55 :)
a ja zdecydowanie odradzam Ci kupienie okrojonego D40/x, wolalbym kupic uzywke D50 na forum mozna kupic prawie nowki sztuki . Tele, mam tamrona 70-300 DI LD i porownujac go z sigma jest delikatnie szybszy af i lepiej sobie radzil niz sigma ( czesciej sie gubila ), nie wiem jak jest w innych egzemplarzach ale moj juz duzo zniosl i naprawde lepiej sie spisywal od sigmy. tamron jest delikatnie tanszy od sigmy co tez niektore osoby biora pod uwage. przydalby Ci sie jeszcze jakis szeroki obiektyw, na poczatku 18mm Ci starczy ale bedziesz chcial szerzej wiec pomysl np takina 12-24 lub rybim okiem. w motokrosie przydalaby Ci sie lampa wiec sb600/800 bedzie mile widziane albo i dwie ( to wersja dla osoby ktora ma kase ) a wersja druga to sunpak 555.
ja proponowalbym szarpnac sie na wydanie wiecej kasy i miec fajny zestaw niz kupujac d40/x i stekac ze rzeba kupowac drozsze szkla i ze brakuje autofocusa.
D50 + Tokina 10-17 + 18-55 + 70-300 + sunpak 555 (x2) + cos do radiowego wyzwalania
Zbigniew
27-05-2008, 17:36
Za 1200 dzisiaj jest D50 na forum i ludzie piszą, że drogo. Pewnie można taniej - taniej niż D40 ... A ile więcej możliwości :D
ja proponowalbym szarpnac sie na wydanie wiecej kasy i miec fajny zestaw niz kupujac d40/x i stekac ze rzeba kupowac drozsze szkla i ze brakuje autofocusa.
D50 + Tokina 10-17 + 18-55 + 70-300 + sunpak 555 (x2) + cos do radiowego wyzwalania.
Autofokusa to mi nie bedzie brakowac bo kupie obiektyw z AF.
Dobrze cie rozumiem tez bym sie "szarpnol" na cos drozszego. Tylko ja tez mam inne wydatki mam drogie hooby jakim jest DOWNHILL i czesci do mego roweru nie sa tanie i granicza z wydatkiem od 300-1000 pln, a upadki zdazaja sie w tym sporcie dosc czesto wiec stac mnie tylko na wydanie 2000 pln, a co do uzywek to nie wiem, juz wiele rzeczy uzywanych kupilem i zalowalem wiec wole nowke, a tak poza tym aparaty maja swoj przebieg. Ten przebieg co bedzie w uzywce wole wykorzystac w nowym zestawie na nauke, ale tak mi sie wydaje jak na rozpoczecie nauki o fotografii lustrzanka to ten d40 z 18-55 i 55-200 chyba mi wystarczy co?? A za rok moge zmienic wtedy juz na lepsze cudo d80 bo bedzie wtedy duzoooooooo tansze. :) No chyba ten d40 nie bedzie robil do kitu zdjec?? Wiem, ze najwiecej zalezy tu od fotografa, ale ja sie bede uzcyl zeby wszystko bylo jak najlepsze:D
przebieg w niektorych D50-tkach jest na poziomie paru tys, czesto nawet nie przekracza 5 tys a co to jest w porownaniu z bodajze 100 tys zdjec ktore wytrzyma migawka?
Autofokusa to mi nie bedzie brakowac bo kupie obiektyw z AF.
Teraz tak mówisz ;)
aneczka18
27-05-2008, 18:28
niestety obiektywy z AF to troche uciazliwa sprawa, ale cos za cos niestety.... a mysle, ze na uzywke na takim forum jak to mozna sie szarpnac bo tutaj wiadomo raczej kazdy dba o swoj sprzet i byle czego nie chcialby wcisnac (takie moje zdanie)
Teraz tak mówisz ;)
No teraz tak heheh bo jak juz sie podszkole to za rok napewno zmienie body na cos lepszego i nie bede mial problemu ze szklami :) i wogole, ele teraz to moje poczatki sa:D
MPWT czytalem kupe twych postow i co bys powiedzial o doborze obiektywu jak dla ,mnie:
-Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makr
-Sigma 70-300 APO DG AF-motor
-Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED
No teraz tak heheh bo jak juz sie podszkole to za rok napewno zmienie body na cos lepszego i nie bede mial problemu ze szklami :) i wogole, ele teraz to moje poczatki sa:D
Tylko to może być szybciej niż Ci się wydaję. Więc zastanów się jeszcze dwa razy.
MPWT czytalem kupe twych postow i co bys powiedzial o doborze obiektywu jak dla ,mnie:
-Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makr
-Sigma 70-300 APO DG AF-motor
-Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED
[/QUOTE]
Nie chcę tu uchodzić za guru, ale teleobiektywy to ostatnie szkła które zapinam do body. Najczęściej siedzi u mnie 35 albo 50, trochę rzadziej (ostatnio) 12-24. Ale mam te dwa ostatnie szkła i różnice między nimi są naprawdę minimalne.
Tak na szybko różnice:
- S70-300: znacznie mniejsze aberracje chromatyczne od N55-200
- N55-200: jest VR! Na początku jak się podniecasz VR to i z ręki 1/10 sek jest do osiągnięcia
- S70-300: ciut jaśniej
- S70-300: trochę dłużej
- S70-300: dużo lepsze wykonanie
- N55-200: leciutki
- S70-300: pełna klatka (dla mnie to plus)
- N55-200: ciut (bo jak na AF-S to rozczarowuje) lepszy AF
- N55-200: nie kręci mordką
Więcej grzechów nie pamiętam. 55-200VR kupiłem tylko ze względu na VR. Używka 55-200 za 500 zł można kupić. Tamrona nie znam. A najlepiej przejrzeć wątki w dziale optyka na ten temat. A z chęcią zmieniłbym te szkiełka na coś w zakresie 70-200/2.8. Tylko ze sprzedaży tych dwóch szkiełek może na filtr mi starczy do 70-200/2.8. Ale do amatorskich zastosowań 70-300 czy 55-200 wystarczy.
KrzysztofS
28-05-2008, 18:58
Czesc
Przypominam ze w fotografii sportowej oprocz szybkiego AF liczy sie szybkosc obiektywu oraz szybkosc zdjec seryjnych korpusu. Rozumiem ze kolega chce robic zdjecia zawodow motocrossowych gdzie panowie na motorach efektownie wyskakuja w powietrze, szkoda by bylo stracic cenne ulamki sekund takiego lotu.
Szybkosc obiektywu pomoze Ci lepiej kontrolowac glebie aby odizolowac tlo od obiektu.
Chyba juz najlepsze rozwiazanie to obiektyw z ustawionm focusem w jedno miejsce, to wszystko zalezy jakiego rodzaju zdjecia chcialbys zrobic podczas zawodow. Powiedz cos wiecej na ten temat.
to wszystko zalezy jakiego rodzaju zdjecia chcialbys zrobic podczas zawodow. Powiedz cos wiecej na ten temat.
Jezeli chodzi o zdjecia to tak beda to zawody mistrzostwa swiata w enduro wiec malo bedzie z motocrossem zwiazane choc bedzie proba crossowa na torze motocrosowym i beda skoki, mi odpowiadaja zdjecia troche ze skokow a dosc spore beda, ale glownie chodzi mi o techniczna jazde w zakretach. Che na zdjeciu ujac ridera w maksymalnie zlozonej pozycji w zakrecie z kupa ziemi i piachu wylatujacej z pod kola. Takie zdjecia bede chcial pocykac na traskach w lesie i na trasie po piachu i troche zdjec z szybkiej jazdy po odcinkach po korzeniach, juz wiem ze bede mial zestaw nikona d60+ kit af-s 18-55 vr, trudno na ten miesiac stac mnie bedzie tylko na taki wiem ze to nie ciekawie jezeli chce zdjecia pocykac sportowe, ale trudno bede musial uwazac i podejsc duzo blizej a za miech kupie sigme 70-300 apo lub nikkora 55-200 vr, ale teraz musi mi kit starczyc. Mam prosbe choc pewnie ktos sie nabijac ze mnie bedzie bo powiez szcerze bede mial max 3 dni na nauke cykania fotek do zawodow, moze ktos mi podpowie jak mniej wiecej ustawic cos w tym nikonie kilka porad wskazowek. Ja juz od dzis zaczynam czytac jak robic rozne zdjecia bede szperal setki tematow co i jak, a jak zakupie zestwik to poprobuje w praktyce, zeestaw bede miec 11-12 czerwiec a zawody sa 14 i 15 czerwca, wiec bede siedzial dniami i nocami az rozgryze poczesci te lusterko. Z gory dzieki za podpowiedzi pozdrawiam i zapraszam na zawody bedzie sie dzialo hehe:)
Przypominam ze w fotografii sportowej oprocz szybkiego AF liczy sie szybkosc obiektywu
A co to za pojęcie "szybkość obiektywu"?
KrzysztofS
28-05-2008, 21:27
A co to za pojęcie "szybkość obiektywu"?
jasność
nie wiem nie znam sie :P :)
KrzysztofS
28-05-2008, 21:33
Mam prosbe choc pewnie ktos sie nabijac ze mnie bedzie bo powiez szcerze bede mial max 3 dni na nauke cykania fotek do zawodow, moze ktos mi podpowie jak mniej wiecej ustawic cos w tym nikonie kilka porad wskazowek. Ja juz od dzis zaczynam czytac jak robic rozne zdjecia bede szperal setki tematow co i jak, a jak zakupie zestwik to poprobuje w praktyce, zeestaw bede miec 11-12 czerwiec a zawody sa 14 i 15 czerwca, wiec bede siedzial dniami i nocami az rozgryze poczesci te lusterko. Z gory dzieki za podpowiedzi pozdrawiam i zapraszam na zawody bedzie sie dzialo hehe:)
ok skoro masz tak malo czasu na nauke a juz zdecydowales sie na d60 to na zawodach ustaw aparat w tryb AUTO lub SPORT i staraj sie byc w miejscach gdzie bedzie mozna ladnie ująć to co chcesz (to bardzo wazne), mam nadzieje ze bedziesz mogl w miare blisko podejsc bo 18-55 jest kiepski do zblizeń
ustaw aparat w tryb AUTO lub SPORT
A jak wyjdzie Ci "kupa" to miej pretensje tylko do siebie.
Więc lepiej ściągnij z sieci angielską wersję instrukcji, poczytaj trochę podstaw (polecam artykuły na fotopolis) i dwa dni Ci wystarczą na przećwiczenie.
aneczka18
28-05-2008, 23:00
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4265 tutaj masz o fotografii ruchu :) najpierw sobie pocztaj o czasach o przyslonie itp zebys wiedzial o czym oni do ciebie ''rozmawiaja" http://www.fotopolis.pl/index.php?n=28 tutaj jest o fotografowaniu rajdow samochodowych, ale mysle, ze tez moze ci sie w jakis sposob przydac :) mozesz sobie na poczatku wyprubowac ustawienia do zamrazania ruchu i moze panoramowania jesli planujesz go uzyc to mozesz sobie np po prostu poprubowac na zwyklej ulicy uchwycic jakis samochod motocykl czy cokolwiek co sie rusza :) zebys nie szedl na ta "impreze'' z sama teoria
Auto - nie wiadomo co wyjdzie, Sport - wysokie iso. Lepiej wyjdź na ulicę. Popstrykaj do przejeżdżających samochodów. Szybko złapiesz, o co w tym chodzi. No i chyba podstawa to NEFy. Dużo uratujesz.
Przy okazji czytaj EXIFy. Sporo się z nich dowiesz. Pomoże Ci to w zrozumieniu pewnych mechanizmów: wpływ przysłony i czasu na obraz rejestrowany przez matrycę. Pamiętaj to cyfra, nie bój się robienia zdjęć!
Wielkie dzieki za pomoc naprawde, skorzystamz waszych podpowiedzi, mam nadzieje ze cos z tych fot wyjdzie heheh, napewno wrzuce je na forum i poprosze o ocene ehhe. A za miecha kupie tele i wtedy bedzie duzo lepiej i bede nadal cykal fotki z toru jak chlopaki smigaja:d, no i bede musial kogos nauczyc obslugiwac me lustro zeby mi foty z mej jazdy cykal:d