Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Niealbumowe
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/05/1543454-2.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/1543454.jpg)
Nie bardzo rozumiem. Chcesz się pochwalić pomysłem, czy wykonaniem?
kategoria: fotografia uliczna, reportaz i w ten sposób prosze to rozpatrywać
A ja jestem na tak. Samo życie. Dobrze że to dałeś. kontrowersja jest ale to dobrze. Nawet ten kran...
No dobrze, sam chciałeś. Zrobiłeś zdjęcie jakiejś pary z tyłu (może po to, żeby nie dało się poznać, kto jest na zdjeciu). Rozumiem, że para młoda na cmentarzu to miał być smaczek tego zdjęcia. Niech będzie. Ale ta para jakoś tak centralnie zdjęta. Oboje patrzą gdzieś poza kadr, ale nie wiadomo gdzie, nie wiadomo na co (może ptaszek przelaciał, albo jakiś pogrzeb był, a może tylko ktoś gwizdnął, nie wiadomo - rozumiem, że to taka tajemniczość tego zdjęcia miała być). Głównym obiektem na tym zdjęciu jest chyba tyłek tej pani, bo wzrok przyciąga to coś przyczepione do sukni - może reklama krawcowej, ale jak na reklamę to dość słabo wyeksponowany element tej sukni? W pobliżu mocnego punktu jest widoczna podeszwa buta tego pana z widoczną metką (ceną) - może to o reklamę obuwia chodziło? Dołożyłeś sztuczną winietę, ale jakąś taką prostokątną, czyli bardzo mało naturalną - żaden obiektyw takiej nie da. Do tego te wszechobecne białe obwódki wokół ciemnych obiektów - raczej dość specyficzna obróbka. I to by chyba było na tyle.
no JK, dzięki, o to mi chodziło ;)
No to może jeszcze napisz, co chciałeś osiągnąc? Co chciałeś pokazać za pomocą tego kadru i tej obróbki? Może to coś wyjaśni. :wink:
Adam Trzcionka
25-05-2008, 21:05
zakładam, że PM przyszli zapalić świeczkę u rodzica/dziadka. bo mam nadzieję, że do takich ekscentrycznych plenerów sie nie posuwasz? :lol:
przycialbym w kwadrat (nie biorac pod uwage ramki) zaczynajac
idealnie od lewej strony. prawa strona calkowicie zniknie oprocz
galezi w PG rogu oraz innych elementow roslinnych.
pierwsze moje odczucie bylo takie, ze szkoda, ze zdjecie, wybacz
wyrazenie, "od tylu". ale po przycieciu fotografii j.w... wszystko
jest na swoim miejscu. dla mnie w tej fotografii jest tyle emocji,
ze jakiekolwiek szczegoly, jak bardziej wyrafinowana obrobka
czy jakies *******y roslinne w kadrze, nie maja znaczenia.
z ciekawostek kompozycyjnych. po przycieciu w kwadrat, linia
poprowadzona od PG do LD rogu przecina usta panny mlodej
i jest linia symetrii calego majdanu (kwiaty, znicze) trzymanego
przez pana mlodego.