Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Śniadanko.
borregaard
25-05-2008, 12:22
Słonko zaświeciło....wreszcie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/05/b46432527e117bd0-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/05/51d7534687f5828e-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Pzdr
Andrzej
Vanitari
25-05-2008, 13:13
cudeńka zwłaszcza nr.2
arachiusz
25-05-2008, 18:26
a mnie jakość nie podchodzi.
borregaard
25-05-2008, 18:40
a mnie jakość nie podchodzi.
Cosik ostatnio nic Ci nie podchodzi.Cóż Ci brak.....?/:mrgreen:
Natura w czystej postaci przeszkadza....?/:-D
Ja nie robię i nie będę studyjnych fotek tworzył...trudno,żałuję...:wink:
Pzdr
Andrzej
..jakoś nie podchodzi czy jakość kiepska ....?
Tak patrzę, patrzę i muszę Ci powiedzieć, że ostatnio Twoje fotki były dużo lepsze.
Z tymi jest coś nie tak. Skocz na ogródek i pstryknij jeszcze raz ;-)
Pozdr.
borregaard
25-05-2008, 19:23
Co z nimi nie tak...?
Te są ,wyjątkowo(bo praktycznie wszystkie robię w tiffie) wywołane z NEF-a,inwalida pająk też.Czyżby były zbyt szczegółowe...? :shock:
Dajcie coś konkretnego ,bo takie wskazówki jak ..skocz i zrób raz jeszcze,to .....wiadomo...pomijając to ,że niezbyt grzeczne..:wink:
Fumio,skocz po piwo i....napisz coś konkretnego,bo przecież po to to forum jest...
A może już za dużo ostatnio..
Pzdr
Andrzej
OK wg. mnie (a nie jestem fachowcem) fotki wyglądają jak byś je softem bardzo ostrzył. Pamiętam
Twoich wiele fotek - owadów i były piękne ... a te no jakoś troszke inne niż zawsze.
Pozdr.
P.S.
Piwo już przynosłem ;-)
borregaard
25-05-2008, 20:02
No właśnie, to są moje praktycznie pierwsze RAW-y.Są ostrzejsze od tiffa..W NX-ie wyostrzyłem po zmniejszeniu w Unsharp mask: intensity-20,radius -2.To tyle co nic.
Druga różnica jest taka,że mam już pierścienie i nie korzystam już z telekonwertera przy makro,a to przekłada się na większą ostrość.
Pzdr
Andrzej
puchbeary
25-05-2008, 20:03
A mnie podchodzą i to bardzo. Zwłaszcza dwójka. Są ostre ale nie przeostrzone. Poza tym są czyste, klarowne i kolorystycznie miód malinka. Ja jestem na tak.
A mnie podchodzą i to bardzo. Zwłaszcza dwójka. Są ostre ale nie przeostrzone. Poza tym są czyste, klarowne i kolorystycznie miód malinka. Ja jestem na tak.
nie rozumiem dlaczego może się nie podobać szczególnie dwojka , za puchbearym zdjęcie w zadnym razie nie jest przeostrzone , patrzę na szczegóły i dech zapiara , na skrzydełku widac wszystko
Andrzej taka moja rada - moze skoro nas przyzwyczaiłeś do trochę innych kontrastów (mniejszych ) zdejmij NX-em
5-8% kontrastu i ze 4% jasnosci fotka może nie będzie takiej jakosci ale stanie się bardziej miękka
ale to Twój wybór - dla mnie super :-D
Moim zdaniem druga fotka jest skopana bo: ma w moim odczuciu zle ustawiony balans bieli (jakas taka rozowo-fioletowa) i do tego jest poruszona.
borregaard
26-05-2008, 18:17
Moim zdaniem druga fotka jest skopana bo: ma w moim odczuciu zle ustawiony balans bieli (jakas taka rozowo-fioletowa) i do tego jest poruszona.
Jak na to wpadłeś Holmesie.... ? :shock:
Pzdr
Andrzej
...normalnie ręce opadają....
Zasugerowny nieco wpisami mniej pozytywnymi musze się zgodzić, że 2ka jakościowo jest gorsza: prawdopodobne poruszenie, ewentualnie dodatkowo przekombinowane z kolorami i wyostrzaniem, a może wsyztsko naraz.
W sumie to nie należałoby się czepiać ale mimo wszystko makro dąży własnie do perfekcji jakością równolegle z trescią. W przypadku Andrzeja modele świetne, coraz lepsze, jakość ogólnie oraz lepsza choć niestabilna ;) oraz zazwyczaj zamierzony nieporządek w tle ;)
wyrzuce chyba lcd mimo ze 32 cale. przy okazji właścnie tych zdjęc powróciłem do crt
pozdrawiam
Zasugerowny nieco wpisami mniej pozytywnymi musze się zgodzić, że 2ka jakościowo jest gorsza: prawdopodobne poruszenie, ewentualnie dodatkowo przekombinowane z kolorami i wyostrzaniem, a może wsyztsko naraz.
W sumie to nie należałoby się czepiać ale mimo wszystko makro dąży własnie do perfekcji jakością równolegle z trescią. W przypadku Andrzeja modele świetne, coraz lepsze, jakość ogólnie oraz lepsza choć niestabilna ;) oraz zazwyczaj zamierzony nieporządek w tle ;)
wyrzuce chyba lcd mimo ze 32 cale. przy okazji właścnie tych zdjęc powróciłem do crt
pozdrawiam
Nikuś-z całym szacunkiem dla Ciebie , bo robisz równiez świetne fotki - wytłumacz mi proszę to poruszenie bo ja nie widzę , jeżeli już to jestem skłonny powiedzieć że punkt ostrosci został postawiony na lewym skrzydełku owada i może to jest powodem że padają teorie o poruszonej fotce ja tak to widzę - ala ja sie na makro nie znam
pozdro
Nikuś-z całym szacunkiem dla Ciebie , bo robisz równiez świetne fotki - wytłumacz mi proszę to poruszenie bo ja nie widzę , jeżeli już to jestem skłonny powiedzieć że punkt ostrosci został postawiony na lewym skrzydełku owada i może to jest powodem że padają teorie o poruszonej fotce ja tak to widzę - ala ja sie na makro nie znam
pozdro
Dzięki za szacunek :) Spójrz jeszcze raz na obie fotografie
(prawdopodobnie)"poruszenie", o którym napisałem, a może ta "strata jakości zdjęcia" wynika z czegoś innego..
...jednak różnica pomiędzy 1ką, a 2ką jest dla mnie wyraźna w tej kwestii. Popatrz na skrzydełko blizsze górnego boku zdjęcia z 1ki. Jezeli nie jest to "poruszenie", a np to skrzydełko jest poza GO i dodatkowo zostało mocno wyostrzone, to własnie taki efekt występuje w nieco mniejszym stopniu na 2ce i może stąd nieco gorsze opinie.
Andrzej fajne zdjęcia robi :) ale mam nadzieje, że gdy pojawią się gorsze nie bedzie zlewał uwag nawet mniej doświadczonych pstrykaczy makro.
pozdrawiam
borregaard
27-05-2008, 06:54
Andrzej fajne zdjęcia robi :smile: ale mam nadzieje, że gdy pojawią się gorsze nie bedzie zlewał uwag nawet mniej doświadczonych pstrykaczy makro
...w życiu...co najwyżej będę deko wk......y..:wink: :mrgreen:
Jak wspomniałem zacząłem przy makro rawić,szczegółowość jest większa stąd i pewne "uchybienia" mogą być łatwiej dostrzeżone.Ja ,jak wiadomo,aptekarzem nie jestem i bardziej zwracam uwagę na całokształt i ogólne wrażenie,a nie szczegóły.Stąd moje ...."poruszenie"..:-D.Nic więcej.
Dzięki za opinie.
Pzdr
Andrzej
...a bałaganu nie sprzedam,za nic...:mrgreen:
Te "straty" jakości mogą być spowodowane rozłożeniem GO.Tu,jak sobie przypominam, byla przysłona 8 lub 10 i 105+ dwa największe pierścienie,ISO 800,nierówne światło,bez lampy...:mrgreen:
Dajcie coś konkretnego ,bo takie wskazówki jak ..skocz i zrób raz jeszcze,to .....wiadomo...pomijając to ,że niezbyt grzeczne..
To napisalem konkretnie co mnie uderzylo w drugim zdjeciu, a Ty wyskakujesz z tekstem
"...normalnie ręce opadają...."
Wiec lepiej konkretnie nie pisac, albo w ogole nic nie pisac...
Rozumiem, ze Ty mozesz inaczej widziec te zdjecia, ale skoro tyle osob zwraca na to samo uwage, to byc moze cos w tym jest...
borregaard
28-05-2008, 21:06
"...normalnie ręce opadają...."
Ano właśnie tak,bo część widzi tak, a część inaczej ...to co ?...:wink:
Nie dopatruj się agresji tam gdzie jej nie ma....:-D
Pzdr
Andrzej