Zobacz pełną wersję : Voigtlander Bessa R2M - czy ktoś ma doświdczenia?
vojtas63
25-05-2008, 10:40
Jak w temacie. Od jakiegoś czasu szukam dla siebie dalmierza analogowego i trafiła się okazja ...
w bardzo dobrym stanie Bessa R2M. Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję czyms takim fotografować
i jest w stanie podzielić się wrażeniami?
Pozdrawiam.
swego czasu sporo bessa R i L
+ swietne szkla
+R2 jest juz cala metalowa czego nie moglem pwoiedziec o swoich
+R2 ma bagnet a nie gwint jak moje
- mimo wszystko gorszy dalmierz niz leica choc dosc precyzyjny
- migawka jest glosna jak na ten typ aparatu i ma sie nijak do leiki m
uwaga ogolna - przy tego rodzaju fotografii wlasciwie konieczne jest posiadanie w stopniu przynajmniej bardzo dobrym umiejetnosci ostrzenia na hiperfokalu. bez tego cala zabawa idzie w piach.
pozdro
olo
vojtas63
25-05-2008, 11:25
No tak, leica to leica, ale cena ...........
Jeśli zaś chodzi o hiperfokalną to nie stanowi dla mnie problemu.
Jednym słowem warto się nad bessą zastanowić?
whatsilenceknows
25-05-2008, 11:28
Troszkę doświadczeń z Bessą R. R2 jest lepiej wykonana, R2M podobno jeszcze lepiej. Poza tym żadnych poważniejszych zarzutów. Jak rabijki napisał: to nie Leica, ale za taką cenę? Czego więcej wymagać? No i bardzo dobre i niedrogie szkiełka na LTM (+ przejściówka) albo bagnet M (czyli ten, który ma R2) - Voigtlandery oczywiście. Plus masz morze Lejek, Zeissów, Nikkorów, Canonów, Konic Hexanon, rosyjskich szkieł, etc. etc. Zależnie od zasobności portfela. :)
Jak szukasz alternatyw to spójrz na Zeissa Ikon (podobno najlepszy wizjer wśród dalmierzy. Podobno.) albo Konicę Hexar RF (automatyka ekspozycji, elektronicznie sterowana migawka i automatyka przesuwu filmu. Wygodne.). Ciut tańsze niż M6, ciut droższe niż R2M/A. ;-)
Jednym słowem warto się nad bessą zastanowić?
Oczywiście.
czy warto???
dalmierz to dalmierz - swietna sprawa. kocham taka fotografie ale ja kocham kazda od duzego formatu do cyfry wiec to raczej belkot:-)))
bessa jest dobrze wykonana i pozwala na dowolna budowe systemu jak pisze kolega wczesniej.
ja jednak nie kupie dalmierza puki nie bedzie to leica.
pobawilem sie i juz to wim
olo
vojtas63
25-05-2008, 11:53
Póki co na Leice mnie nie stać ...Więc Bessa byłaby dla mnie świetną alternatywą.
Dużym plusem jest dostępność obiektywów. Hexara nie widziałem, ale słyszałem o nim wiele dobrego.
Zeiss Ikon też wydaje się być kuszący ;)
umiejetnosci ostrzenia na hiperfokalu.
He, He...
...od razu mam skojarzenie z kompaktami. Właśnie tam obiektywy są ustawiane na hiperfokalną.
slawoj
nie o to chodzi niestety wiec nie do konca he he
olo
Miałem okazję sporo focic tym aparatem - osobiście polecam.
whatsilenceknows
26-05-2008, 00:38
Hexara nie widziałem, ale słyszałem o nim wiele dobrego.
Zeiss Ikon też wydaje się być kuszący
Z tymi aparatami jest tylko jeden problem: jak już wchodzisz w ten zakres cenowy, to od razu pojawia się myśl: "a może trochę dołożyć i jednak M6". I są to może nawet obiektywnie lepsze body (duży i jasny wizjer plus AE u Zeissa; zautomatyzowany Hexar; w obu wygodniejsze ładowanie filmu), ale... Leica to Leica. ;-)
A Bessa to niezły wybór bez takich dylematów. :)
vojtas63
26-05-2008, 15:51
To prawda...właśnie zdałem sobie sprawę, że jeśli w tej chwili nie Leica to zdecydowanie Bessa.
Będzie mniej powodów do zastanawiania się czy nie lepiej byloby poczekać i dołożyć na leice ;)
To nie do końca dalmierz, ale polecam Contaxa G2.
vojtas63
28-05-2008, 23:05
hmmm...contaxa nigdy nie miałem w rękach...na pierwszy rzut oka wydaje się, ze to pełna elektronika?
Jakie zalety godne są polecenia? Większym zaufaniem darzę raczej mechaniczne aparaty, ale.....
Zalety:
- precyzyjny i szybki AF
- AE (priorytet przesłony)
- bardzo dobry pomiar światła
- świetne szkła za niewielką kasę - Zeissy (ostre od pełnej dziury!)
- bardzo solidny (metalowy)
- świetnie leży w dłoni
- tani i ogólnodostępny na ebay
Wady:
- trochę mały wizjer. inni narzekają na to bardzo, ale powiem szczerze, że myślałem, że będzie mniejszy. wcale nie jest taki mały.
- niby głośny. ale jak dla mnie to nie tak bardzo. jest bzzz-pstryk-bzz.
vojtas63
28-05-2008, 23:19
Muszę poczytać sobie trochę o nim...szkoda, że w moim mieście nie mogę nigdzie go obejrzeć. Chyba, że ktos go posiada, a ja nie wiem ;)
userpablito
28-05-2008, 23:43
Przy wszystkich niewatpliwych zaletach Contaxa nie jest to analogowy dalmierz, ktorego poszukujesz.
whatsilenceknows
29-05-2008, 00:09
Przy wszystkich niewatpliwych zaletach Contaxa nie jest to analogowy dalmierz, ktorego poszukujesz.
Też mi się tak zdaje.
vojtas63
29-05-2008, 00:16
Właśnie czytałem troszkę o nim...Zdecydowanie nie takiego szukam :)
Poza tym to chyba typowy AF, a MF jest jakiś dziwny...
whatsilenceknows
29-05-2008, 00:23
Poza tym to chyba typowy AF
Bardziej typowego nie znajdziesz. ;-)
Dlatego napisałem, że nie jest to dalmierz. Po prostu wizjer jest celownikowy a AF działa na podstawie dalmierza.