PDA

Zobacz pełną wersję : Ff/bf W Sigmie 70-200 2.8 Dg Macro

JAH_MALL
25-05-2008, 10:20
Kilka dni temu kupilem nowa Sigme 70-200mm f2.8 APO EX DG HSM Macro. Kupilem ze wzgledu na cene(360 funtow)
Naczytalem sie na forum o FF/BF i jak to nalezy potestowac sprzet w sklepie przed wyborem wlasciwej sztuki, wiec potestowalem 3 sztuki.
Nr 1 w pierwszym sklepie troche mnie zrazila lekko zakuzona przednia soczewka bo chyba w gablocie stala jako na pokaz. Podpialem ale ze wzgledu na takie sobie warunki nie przetestowalem jej zbyt dobrze, ale strzelilem kilka fot z reki do 3m i obrazki powychodzily fajne. W sytuacji obiekt i linijka na odl. ok1-1.5m wydawalo mi sie ze ma maly FF(strzelane tez z lapy).
w drugim sklepie przetestowalem nr2 i nr3
Nr 2 juz w lepszych warunkach na statywie w odl ok1.2m prostopadle do 3 obiektow ustawionych w odstepie 1cm jeden za drugim (celujac w srodkowy) lepsza ostrosc lapala na tym, ktory stal blizej. Glownie strzelalem na 200mm.
Ponijajac fakt FF, na f4 wydawala sie naprawde ostra na f2.8 taka sobie.
Nr 3 jakos od razu ni podeszla mi, nie byla tak ostra jak nr2 i tez miala FF i chyba nawet wiekszy, wiec zostawilem.
Po chwili namyslu zdecydowalem sie na nr2 bo przeciez nawet jesli cos bedzie nie tak to na ebay-u te obiektywy chodza drozej wiec pomyslelem ze sprobuje.
Faktycznie na malych odleglosciach ma FF na calym zakresie. Na srednich odleglosciach wydaje mi sie ze jest w miare ok z tendencja do BF, ale to moze tylko moja wyobraznia, nie wiem. Na odleglosciach ok 200m i wiecej Mysle ze ma BF.
W real life (wyscig motorowy) 150 fot do sztbko przmieszczajacych sie obiektow - foty wypadly calkiem nizle, dla mnie w miare ostro, ale nurtuje mnie pytanie czy nie mogloby bysc ostrzej ze wzgledu na problemy z FF/BF o ktorych napisalem wyzej. Chce dzisiaj wrocic o sklepu nr1 i dobrze porownac obiektyw ktory kupielm z obiektywem nr1.
Czy jesli nr1 bedzie mial mniejszy FF to je zamienic? Czy jesli nr1 bedzia mnial mniejszy FF to bedzia mial mniejszy lub brak BF na duzych odleglosciach? Zamieniac czy wysylac do sigmy i kalibrowac?
Dodam jeszcze ze zakupilem ja w Jessops, a obiektyw taki tani bo weszla werska II ,a model, ktory kupilem (czyli wersja poprzednia) jest tzw. Discontinued

dame
25-05-2008, 13:30
wyslij do serwisu sigmy

remos
26-05-2008, 09:46
Pokaż fotki może najpierw.

prz3mo
26-05-2008, 09:54
Tak jak pisze kolega wyżej - pokaż jakies przykładowe zdjecia.

A w ogole to szukaj sztuki, która ostrzy dobrze w kazdym warunkach.
Ja jak kupowałem moją Sigme to pierwsza, którą wziąłem do testów (dosc sporo ją meczylem w sklepie) ostrzyła super, niezaleznie od odległości. Jak widac została ze mną i jestem bardzo z niej zadowolony.

GrzegorzPPP
27-05-2008, 06:56
a no właśnie ja mam pytanie odnośnie kalibracji.

Czy oni robią coś z obiektywem czy puszką?
Ile trwa taka kalibracja?
Czy mogą mi spasować do dwóch puszek?

Bo mam taki problem że na D70s jest super od f1,4 na D200 dopiero od f2.

dame
27-05-2008, 09:45
robią z obiektywem, nie z puszką.
zwykle ok 3 dni + ~2 dni (czas transportu).
nie wiem.

Zbigniew
27-05-2008, 09:51
Kalibracje zrobią do jednej konkretnej puszki, której parametry najpierw pomierzą. Choć były też przypadki, że obiektyw wracał z serwisu (polskiego) i była d..a a nie kalibracja (np. kiedyś Trzcionka A. tak miał z 30/1.4).

GrzegorzPPP
27-05-2008, 10:29
to dam sobie spokój :)