PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica MF488 RC2 czy RC4 ?

Jasiek
25-05-2008, 09:06
Zdecydowałem się na kupno głowicy MF 488 tylko nie wiem, którą wersję wybrać ? Z płytką mocującą 200PL (RC2) czy większą 410PL (RC4) ?. Różnica w cenie minimalna (20 zł) a jak to wygląda w codziennym użytkowaniu . Do głowicy będzie podpięty D300. Co radzicie ?

Domis
30-05-2008, 03:53
Tez chetnie poznam zdanie Kolezanek i Kolegow z forum.
Na pierwszy rzut oka ta wieksza plyka to IMHO pewne udziwnienie.

Domis
30-05-2008, 11:45
Znalazlem watki
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7394
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8623

Gdybyscie mogli cos dodac - zapraszam.

PS: podstawowe info o glowicach http://www.foto7.com.pl/manfrotto_web/manfrotto_camera_index.htm

shaolin
30-05-2008, 13:00
Wieksza plytka = wiecej punktow stycznych = sztywniej, chociaz ja sam mialem tylko rc2 i dzialalo ;)

marekm
30-05-2008, 21:34
Jeżeli planujesz mieć tylko jedną głowicę, to wybór nie ma takiego znaczenia. Weź tę, która wydaje Ci się lepsza.

U mnie sytuacja była nieco inna - ponieważ jako pierwszą kupiłem 486 RC2 na monopod, kupując głowicę na statyw chciałem mieć możliwość używania tej samej płytki na obu głowicach, wobec czego wybrałem 488 RC2.

Domis
31-05-2008, 09:52
Jako, ze w weekend potrzebuje statywu po krotkim zastanowieniu zanabylem glowice 488 RC2.
Kilka argumentow obiektywnych i tych ktore sobie wmowilem jako szczesliwy nabywca :)
*mniejsze glowice [np. 486] maja tylko jedna dzwignie blokujaca, dodatkowo bez skali wokol glowicy [0-360 st.]
*glowica 488 ma dwie dzwignie i skale. Dzieki temu mozna zablokowac kule, ale nie blokowac ruchu panoramicznego i ustalic dokladna pozycje glowicy wg skali
*490 dla mojego zestawu jest za ciezka (>1 kg) i nie ma wersji RC2.

A wiec padlo na 488. W sklepie byla tylko 488 RC2, co kładzie temat :) Porownalem wiec glowice do 3D RC4:
*Warto przymierzyc plytke do body, by dopasowac jej wielkosc do preferencji usera. Plytka RC2 i zapewne RC0 (nie przymierzalem) wystaje poza grip do D70s. Grip do D300 jest porownywalny. Dla mnie przy trzymaniu pionowym bylo to nieakceptowalne. Dodatkowo plytka jest wieksza w pozostalych wymiarach, co tez pogarsza trzymanie. Po prostu RC4 jest dla wiekszych body.
*plytke 200PL (system RC2) latwiej montuje sie do body - jest uchwyt-zawleczka ktora ulatwia wkrecanie. W plytce od RC4 jest tylko wkret, ktory wkrecamy moneta lub wkretakiem.
Plytka do RC4 jest z kolei bardziej uniwersalna - ma dwa osobne gwinty 1/4'' i 3/8''. Gwinty te mozna przesuwac w poprzek plytki i ustawic sobie wg wlasnego uznania.
*jak dla mnie prosciej montuje sie na glowicy plytke 200PL, niz ta od RC4
*plytka 200PL jest dosc powszechna, to ulatwia pozyczenie jej lub zakup. Z drugiej strony bedziesz mial wiecej znajomych, ktorzy beda mogli skorzystac z twojego statywu :)
*plytka 200PL jest tansza
*im wieksza plytka, tym wieksza pow. styku - lepsze trzymanie, tu oczywiscie PL200 jest najslabsza, ale IMHO na tyle dobra, ze spokojnie mozna jej uzywac.
*glowica RC2 jest najmniejsza z typoszeregu - latwiej miesci sie w pokrowcu na statyw
*RC2 nie ma poziomicy, tu musialem odzalowac i jakos to przezylem :)

To oczywiscie nie jest dowod na to, ze RC2 jest najlepsze. Najlepiej samemu przymierzyc i ewentualnie zastanowic sie czy potrzebujemy poziomiczki.

Jasiek
01-06-2008, 11:52
Dziękuję bardzo Wszystkim za pomoc. Myślę, że wybiorę wariant RC2 jako najbardziej uniwersalny. Trochę żal mi tych poziomic ale może uda się jakoś przymocować do płytki RC2 poziomiczkę z takiej klasycznej ( budowlanej ). Jeszcze raz dziękuję za odzew. Pozdrawiam.

Le Sir
02-06-2008, 00:03
Ponoć poziomice z RC4 są niezbyt dokładne, a wręcz zawodne.

Imacman
11-06-2008, 20:50
Wystarczy kupic za ok 40 zł poziomnice mocowaną na sanki lampy błyskowej. Jest nawet lepiej widoczna.