Zobacz pełną wersję : Głowica MF488 RC2 czy RC4 ?
Zdecydowałem się na kupno głowicy MF 488 tylko nie wiem, którą wersję wybrać ? Z płytką mocującą 200PL (RC2) czy większą 410PL (RC4) ?. Różnica w cenie minimalna (20 zł) a jak to wygląda w codziennym użytkowaniu . Do głowicy będzie podpięty D300. Co radzicie ?
Tez chetnie poznam zdanie Kolezanek i Kolegow z forum.
Na pierwszy rzut oka ta wieksza plyka to IMHO pewne udziwnienie.
Znalazlem watki
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7394
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8623
Gdybyscie mogli cos dodac - zapraszam.
PS: podstawowe info o glowicach http://www.foto7.com.pl/manfrotto_web/manfrotto_camera_index.htm
Wieksza plytka = wiecej punktow stycznych = sztywniej, chociaz ja sam mialem tylko rc2 i dzialalo ;)
Jeżeli planujesz mieć tylko jedną głowicę, to wybór nie ma takiego znaczenia. Weź tę, która wydaje Ci się lepsza.
U mnie sytuacja była nieco inna - ponieważ jako pierwszą kupiłem 486 RC2 na monopod, kupując głowicę na statyw chciałem mieć możliwość używania tej samej płytki na obu głowicach, wobec czego wybrałem 488 RC2.
Jako, ze w weekend potrzebuje statywu po krotkim zastanowieniu zanabylem glowice 488 RC2.
Kilka argumentow obiektywnych i tych ktore sobie wmowilem jako szczesliwy nabywca :)
*mniejsze glowice [np. 486] maja tylko jedna dzwignie blokujaca, dodatkowo bez skali wokol glowicy [0-360 st.]
*glowica 488 ma dwie dzwignie i skale. Dzieki temu mozna zablokowac kule, ale nie blokowac ruchu panoramicznego i ustalic dokladna pozycje glowicy wg skali
*490 dla mojego zestawu jest za ciezka (>1 kg) i nie ma wersji RC2.
A wiec padlo na 488. W sklepie byla tylko 488 RC2, co kładzie temat :) Porownalem wiec glowice do 3D RC4:
*Warto przymierzyc plytke do body, by dopasowac jej wielkosc do preferencji usera. Plytka RC2 i zapewne RC0 (nie przymierzalem) wystaje poza grip do D70s. Grip do D300 jest porownywalny. Dla mnie przy trzymaniu pionowym bylo to nieakceptowalne. Dodatkowo plytka jest wieksza w pozostalych wymiarach, co tez pogarsza trzymanie. Po prostu RC4 jest dla wiekszych body.
*plytke 200PL (system RC2) latwiej montuje sie do body - jest uchwyt-zawleczka ktora ulatwia wkrecanie. W plytce od RC4 jest tylko wkret, ktory wkrecamy moneta lub wkretakiem.
Plytka do RC4 jest z kolei bardziej uniwersalna - ma dwa osobne gwinty 1/4'' i 3/8''. Gwinty te mozna przesuwac w poprzek plytki i ustawic sobie wg wlasnego uznania.
*jak dla mnie prosciej montuje sie na glowicy plytke 200PL, niz ta od RC4
*plytka 200PL jest dosc powszechna, to ulatwia pozyczenie jej lub zakup. Z drugiej strony bedziesz mial wiecej znajomych, ktorzy beda mogli skorzystac z twojego statywu :)
*plytka 200PL jest tansza
*im wieksza plytka, tym wieksza pow. styku - lepsze trzymanie, tu oczywiscie PL200 jest najslabsza, ale IMHO na tyle dobra, ze spokojnie mozna jej uzywac.
*glowica RC2 jest najmniejsza z typoszeregu - latwiej miesci sie w pokrowcu na statyw
*RC2 nie ma poziomicy, tu musialem odzalowac i jakos to przezylem :)
To oczywiscie nie jest dowod na to, ze RC2 jest najlepsze. Najlepiej samemu przymierzyc i ewentualnie zastanowic sie czy potrzebujemy poziomiczki.
Dziękuję bardzo Wszystkim za pomoc. Myślę, że wybiorę wariant RC2 jako najbardziej uniwersalny. Trochę żal mi tych poziomic ale może uda się jakoś przymocować do płytki RC2 poziomiczkę z takiej klasycznej ( budowlanej ). Jeszcze raz dziękuję za odzew. Pozdrawiam.
Ponoć poziomice z RC4 są niezbyt dokładne, a wręcz zawodne.
Wystarczy kupic za ok 40 zł poziomnice mocowaną na sanki lampy błyskowej. Jest nawet lepiej widoczna.