Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Angielska pogoda tu u mnie w okolicy ;)
No tak... 4 dni rzucało żabami, tak że z domu nie można było wyjść...
To jak tylko przestało, w desperackim kroku wyszedłem z domu i takie oto obrazki mi się przytrafiły ;)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img144.imageshack.us/img144/8353/dsc3296xp9.jpg)
2.
źródło (http://img144.imageshack.us/img144/7028/dsc3310gi2.jpg)
3.
źródło (http://img384.imageshack.us/img384/2006/dsc3330ph6.jpg)
Pozdrawiam. Maciek.
ależ cudnie naturalne fotki popełniłes , miekko ,szeroko i zielono i charakterystycznym klimatem i niebem z dwoch pierwszych nie wiem co wybrać ,chyba nr 2
trójka juz nie taka ,choć tez ma swój urok
za całość ****
pozdrawiam :-D
Jak widać, da się zrobić piękne fotki przy pochmurnym niebie. Cały cykl mi się podoba, ze szczególnym wyróżnieniem nr 2.
A z pogoda musze Cię zmartwić - szwagierka zajrzała do Polski na tydzień i mówi, że w UK lato, a u nas ziąb jak cholera :)
Takie zdjęcia lubię. Koją oczy.
downunder
25-05-2008, 00:15
Jedynka i dwójka są bardzo klimatyczne i naprawdę mogę się podobać. :)
Trójka to zwykły pstryk, który niepotrzebnie w ogóle tu zamieściłeś. ;)
Trójka to zwykły pstryk, który niepotrzebnie w ogóle tu zamieściłeś.
Potrzebnie, potrzebnie... ;)
Mnie się trójka najbardziej podoba za ciekawą GO i kolor.
1 i 2 moim zdaniem za ciemne.
Dwójka chyba najlepsza przykuła mą uwagę na długo, trójka też bynajmniej nie jest zwykłym pstrykiem, równie klimatyczna, z ciekawą głębia ostrości i bardzo naturalnym kolorem. jedynka też bardzo dobra choć sam kadr nie do końca mi leży. ****
Naprawde - zdjecia z klimatem , bravo.
2,1,3 :-D
Pozdro.....
Mnie się trójka najbardziej podoba za ciekawą GO i kolor.
1 i 2 moim zdaniem za ciemne.
Mi również wpadła w oko jako pierwsza. Zresztą wszystkie są przyjemne w odbiorze.
diZaster
25-05-2008, 11:35
3ka jest bardzo przyjemna w calej swojej 'zwyklosci', dobrze zagrana GO i obrobka zaprasza do przejscia sie ta drozka :)
pozniej 2ka - tylko wyciagnac troche z tych cieni na dole i rozjasnic pozostawiajac gore ktora jest swietna.
3ka swietna, 2ka polegla w obrobce a mogla byc jak dla mnie jednym z lepszych zdjec jakie tutaj ostatnio widzialem.
Vanitari
25-05-2008, 13:25
Bardzo fajne, nawet przestła mnie ta pogoda tak męczyć
autograf
25-05-2008, 13:59
Nie będę oryginalny, a moja kolejność to 2, 1 oraz 3
Polsar74
25-05-2008, 15:13
ależ cudnie naturalne fotki popełniłes , miekko ,szeroko i zielono
podpisuję się wszystkimi 4 łapkami - podobają się :-)
(1 i 3 jest the best)
pozniej 2ka - tylko wyciagnac troche z tych cieni na dole i rozjasnic pozostawiajac gore ktora jest swietna.
3ka swietna, 2ka polegla w obrobce a mogla byc jak dla mnie jednym z lepszych zdjec jakie tutaj ostatnio widzialem.
Wiesz... pozostaje jeszcze kwestia monitorów. I tak każdy widzi coś innego.
Myślę (przynajmniej tak to widzę, choć za swój wyświetlacz to ja bym sobie ręki nie dał uciąć), że dół jest wystarczająco jasny.
Bardziej podkręcona jasność odbiłaby się już za mocno na tonalności całego ujęcia, a tego nie chciałem. Miało być dark i chyba tak jest ;)
Pozdrawiam i dzięki za komentarze!
Wiesz... pozostaje jeszcze kwestia monitorów. I tak każdy widzi coś innego.
Masz całkowita racje, zdjęcia jeszcze wczoraj wydawały mi się ciut za ciemne, mailem do dyspozycji słabego lcd'ka, dziś w pracy zobaczyłem je na dobrym sprzęcie i jest super. A po wydruku z pewnością będzie jeszcze lepiej.
Możesz zdradzić przy jakich ustawieniach i jakim obiektywem popełniłeś te fotki?
Moim zdaniem 3 jest najlepsza. Kadr jest dobrze skomponowany, dobrze podkreśla to co w zdjęciu najważniejsze - aż kipi od zieleni, dobra GO dodaje ładnej głębi i trójwymiarowości zdjęciu. Pozostałe dwa średnio mi podchodą - takie zwykłe.
Pozdrawiam sedecznie,
Hael
mi 3-ka bardzo się podoba! /kolory, kadr, GO super/, 2-ka też może ciut ciemna ale to dodaje klimatu, 1-ka jakoś kard nie do końca mi pasuje mimo iż ciekawa fotka
Będzie mały tutorial ;)... tak mnie naszło.
Na początku tylko zastrzegam, że tezy tu stawiane są wynikiem około dwuletniego fotografowania, własnych obserwacji, podpatrzonych na innych zdjęciach rozwiązań, natomiast nie żadnej lektury (jako dziecko neostrady i dragon ball'a, nie lubię czytać :P ).
Technikalia co do zrobienia tych zdjęć nie są takie ważne jak kompozycja (którą ostatnio coraz świadomiej sobie kreuję ;)... a co). Przy takiej pogodzie niezbędny jest statyw (chyba że ktoś ma D3, a nie piaskarkę D70) i szary filtr połówkowy ND4 (0.6), albo ND8 (0.9).
Dynamizująco na taki pejzaż działa szeroki kąt. Powstaje potężna przestrzenność, którą trzeba podkreślić przez dobre wyeksponowanie chmur. Dlatego jedynka i dwójka to 12mm tokina, przesłony niewysokie: bodajże f/4 i f/6.7 (exify nie wycięte, mi Adobe Bridge czyta), ale statyw mi sie gibie i nie chciałem poruszyć ;).
Trójeczka to typowy przykład spłaszczenia perspektywy: koło 135mm nikkorek 70-300g, przesłona chyba f/6.7.
Ważna jest tu obróbka, bo jak stare eskimoskie porzekadło mówi - prosto z puszki dobre są tylko sardynki. ACR w nowym szopie daje praktycznie kompletny zestaw narzędzi pod przykrywką prostych suwaczków. Nie będę tu podawał gotowych rozwiązań, bo sam do nich musiałem długo dochodzić metodą prób i błędów, ale odpowiednie podbicie krzywych w higlights i lights, wyregulowanie kolorów (Hint: dla ładnej zieleni poeksperymentujcie z opcją HUE w optimize image w menu aparatu ;) Nikony w ustawieniach fabrycznych przeciętnie oddają zieleń... w porównaniu np. do fujicolor sensia 100, nie mówiąc o velvii :D ), czasami np. lekka winieta potrawi wydobyć z fotografii to ukryte ach. Próbujcie :)
źródło (http://img127.imageshack.us/img127/4562/dsc3330ph6fg8.jpg)
Tutaj taki obrazek pomocniczy o co mi chodziło w kompozycji drugiego i trzeciego zdjęcia.
Dwójka - budowa obrazu przez podkreślenie przekątnych kadru. Służą temu m.in. ułożenie chmur, odpowiednie przyciemnienie rogów, linie na polu (także przez rozjaśnienie pewnych partii trawska).
Trójka - droga jest linią (podkreśloną przez mleczyki kontrastujące z zielenią) która prowadzi wzrok w puskę w okolicach centrum kadru. Ta tendencja jest rozbijana przez małe drzewko po prawej i krzak po lewej. Żeby lepiej nakierować na nie wzrok rozjaśniłem delikatnie te partie obrazu (np. można to zrobić narzędziem dodge tool w PS. Polecam rozjaśniać w obszarach higlights, przy niewielkiej wartości parametru exposure).
Odwołując się do mistrza Światło, można tu się doszukiwać przeplatania się przestrzeni pozytywnych (droga z mleczami, krzak, drzewko) z przestrzeniami negatywnymi (ciemniejsze zielone partie, las)... czyli to o co chodzi w kompozycji kadru ;).
To tyle bo mi ziemniaki wychodzą z garnka...
Pozdrawiam! Maciek.
Guancho dzięki za tutka, ciekawie prawisz.
1 i 3.
3 jest wręcz urokliwa.
Coś pięknego.
nie no jak coś takiego widzę to mnie nosi - stawia się po pięć gwiazdek fotkom zrobionym prawie telefonami komórkowymi a naprawdę dobrym pracom zaniza się ocenę , takiemu madrali proponuję zmienić forum bo tutaj chyba jednak niczego się nie nauczy :twisted:
ps gwoli wyjasnienia ,( bo mam nadzieję ze to się zaraz zmieni ) dla następnych czytających ten wątek na chwilę obecną sa trzy gwiazdki
Darek Jankowiak
26-05-2008, 22:16
Trójka jest mz świetna - tajemnicze wejście do lasu.
Zbigniew
26-05-2008, 22:34
nie no jak coś takiego widzę to mnie nosi - stawia się po pięć gwiazdek fotkom zrobionym prawie telefonami komórkowymi a naprawdę dobrym pracom zaniza się ocenę , takiemu madrali proponuję zmienić forum bo tutaj chyba jednak niczego się nie nauczy :twisted:
ps gwoli wyjasnienia ,( bo mam nadzieję ze to się zaraz zmieni ) dla następnych czytających ten wątek na chwilę obecną sa trzy gwiazdki
Spoko, spoko, podbiłem i są teraz 4. Choć należy się 5, zarówno za zdjęcia, jak też dodany tutorialek :)
"Trójka" zdecydowanie najciekawsza. Zrób większe odstępy między zdjęciami, bo zdjęcie nr 3 dużo traci, gdy jest widoczne razem z poprzednim., Po wyizolowaniu jest dużo lepiej.
Jeszcze kilka tych gwiazdek i będę mógł sobie założyć Stany Zjednoczone ;)
trójka - bardzo urokliwa. 1 i 2 fajne, ładne i moga się podobać a 3 - ma prawdziwy klimat...angielskiego ogrodu tajemnic
PS ludzie - przestańcie się tak emocjonować tymi gwiazdkami - naprawdę nie ma czym! Dziwi mnie jedynie fakt, że ciągle są w systemie