Zobacz pełną wersję : mutliekspozycja w d300
Witam :0
Mam pytanie odnośnie multiekpozycji w d300
mianowicie ustawiam sobie 3- 4 zdjęcie na multi i op ich zrobienie nakładają sie na siebie
tło jest ostre a postacie które fotografuje są tak jak ostre ale przezroczyste.
Nigdy wcześniej nie robiłem multi dlatego tez pytam, jak zrobić, że postacie też były normalne ( nie przezroczyste )
Pozdrawiam i z góry dzięki
Zrobic multi-ekspozycje w Photoshopie :p
poprosić postacie by się nie ruszały (nie przemnieszczały), albo jeszcze lepiej rób zdjęcia pomnikom ;)
ale tu nie chodzi o to ze one sie ruszaja, bo czas jest dosc krotki, chodzi o przezroczystosc postaci
przyklad
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
tło musi być absolutnie czarne. Pamiętaj, że w jednym miejscu gdzie naświetlasz postać to w innych ekspozycjach naświetlasz tło. Jeśli tło będzie czarne - to w miejscu postaci się nic nie naświetli, nie będzie ona "przeźroczysta".
gmoszkow
25-05-2008, 01:02
no tak, ale tło naświetlasz 3-4 razy a postać za każdym razem (w innym miejscu) tylko 1 raz. No to jak ma być nie przeźroczysta skoro jest naświetlona w 1/4 a nie tak jak reszta zdjęcia 4 razy.
jeśli masz aparat na statywie to warto zrobić 4 pojedyncze zdjęcia i nanieść je na siebie w photshopie.
Tak jak pisał Jacek - to dobrze zadziała w bardzo ciemnym otoczeniu - np czarne :-) i wtedy postacie nie będę przeźroczyste. Pamiętaj, że soft aparatu nie jest tak inteligentny by wiedzieć co ma jak być interpretowane - więc w prosty sposób sumuje to co jest na 4 klatkach. ot wsio.
Grzegorz
dzieki za konkret info :)
jako, że jestem bardzo lewy w photoshopie i nie za bardzo umiem pracować na warstwach ma ktoś z was może jakiegoś teturiala jak to zrobić w PS?:D
pozdrawiam
spróbuj pokombinować z automatycznym wzmocnieniem w aparacie, lub w ps każde zdjęcie na osobnej warstwie i dalej albo ze wszystkich warstw usuwasz tło, albo zmniejszasz krycie warstwy. Ten drugi sposób daje podobny efekt jaki pokazujesz, ale balansując kryciem warstw masz wpływ na wielkośc przezroczystości postaci i możesz z innych warstw usuwać zbędne elemęty obrazu, a jeśli mogę polecić, a jednocześnie nic nie reklamować to jest taki kwartalnik o nazwie rozszerzenia pliku roboczego w ps :)