PDA

Zobacz pełną wersję : D200 --> Problem

boro333
24-05-2008, 16:58
Przesiadłem sie ostatnio z D40 na D200 (3 dni temu) i nie mogę sie oprzeć wrażeniu że zdjęcia są dziwne.

Przy normalnym oświetleniu w trybach P lub S aparat wybiera złe parametry (czytaj zdjęcia mają za długi czas migawki przez co są rozmazane, lub ogólnie są nie wyraźne). Mój D40 spokojnie robił zdjęcia przy oświetleniu w świetle dziennym w pokoju. Jakby tego było mało zdjęcia z fleszem nie wypadają wiele lepiej :(

Dodam Tylko że obiektyw jaki do niego mam to Nikkor 18 -70 (z D40 działał Ok).

Czy mam oddać aparat/obiektyw do kalibracji?? A możę coś jest popsute ?? Pomóżcie .... :(

Patio
24-05-2008, 17:08
Sam mam d200 i często robie zdjęcia d40. Powiem krotko też mnie to wkurza ze pomiar światła w d40 jest jakimś cudem dokładniejszy szczerze to tego nie rozumiem półka profi i półka amatorska :/ Na matrycowym d40 góruje ale na spocie juz nie :)
Weź pod uwagę ze jest to już puszka wymagająca o wiele więcej od fotografa.
Moje pocieszenie jest takie ze wszystko inne d200 ma juz wyraźnie lepsze :)

Zbigniew
24-05-2008, 17:49
A może w D40 miałeś autoiso i nie było problemów ze zbyt długim czasem ? Podaj jakieś przykładowe parametry zdjęcia (czułość, czas, przysłona) i opisz gdzie je robiłeś (albo lepiej wstaw, to zobaczymy).

pX
24-05-2008, 17:49
Z opisu wynika raczej brak wiedzy (bez urazy).
Nie bardzo rozumiem termin "normalne oświetlenie". Obiektywu nie da się otworzyć bardziej niż do maksymalnej wielkości otworu przysłony. Zatem jeśli fotografujesz w trybie P i jest niewiele światła (a tak jest zwykle wewnątrz budynków) to automatyka otwiera maksymalnie przysłonę do f/4 - f/5.6 (nie znam 18-70, ale pewnie ma taki zakres) i dobiera do tego odpowiednio długi czas dla warunków zastanych.
Skąd się bierze różnica w jakości zdjęć? Nie wiem - byc może w D40 było włączone jakieś autoISO (a D200 nie) i to pozwalało na uzyskanie krótszych czasów.

pio2w
24-05-2008, 19:14
Odkład d 200 staniało to takich wątków będzie wiele
To ten aparat sam nierobi zdjęć przecież tyle kosztował i jest profesjonalny
D200 nie myśli jak d40 w tematycznych to ty decydujesz jaki czas przesłona iso i efekt masz uzyskać poczytaj instrukcje i myśl zanim wciśniesz spust czy wyświetlane parametry są właściwe do sceny i obiektywu jaki zastosowałeś "czytaj ogniskowej"
a jak poczytasz to dojdziesz ze wiele w meni da sie ustawić do własnych potrzeb np E2 najduzszy czas otwarcia migawki z lampa błyskowa 1/2 1/4 1/15 1/60 wedle uznania

bows108
24-05-2008, 19:48
A ja wlasnie mialem /mam podobne problemy z D40 - co opisalem w innym watku . Czy w trybie P aparat narzuca w pewnych warunkach uzycie lampy ? bo u mnie wlasnie tak jest , bez lampy zdjecia wychodza nieostre a winny raczej co najwyzej niedoswietlone...

Zbigniew
24-05-2008, 20:21
Raczej nie narzuca, nie powinien.

Tak ogólnie to nie rozumiem tego pisania o nieostrości - przecież łatwo sobie to wyliczyć. Bierze się ogniskową obiektywu, mnoży x 1,5, bo taki jest crop i teraz odwrotność tej liczby powinna być najdłuższym czasem z którym robimy zdjęcia. To taka zasada kciuka, ale się sprawdza. Jak mam obiektyw 50mm, to nie robię nim zdjęć z czasem 1/30, bo będą poruszone. No wyjątkiem jest robienie zdjęć seryjnych (wtedy jedno z serii może być OK) oraz oczywiście statyw. Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka :-D

Nemeth
24-05-2008, 20:49
(...) Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka :-D

Rozumienia fizyki wymagasz jak ludziom nie chce się instrukcji czytać czy zwykłych podręczników do fotografii...
:mrgreen:

pio2w
24-05-2008, 20:50
jeśli idzie o czas ważna jest porucz ogniskowej scena jak ktoś siedzi to na 50 da sie zrobić ostro przy odrobinie wprawy na 1/30 czasem wystarczy sie o coś oprzeć, ale jak para tańczy to bez lampy 1/100 może być mało a z lampa 1/60 zamrozi pokaz zdjęcia
dziś robiłem zdjęcia na lotnisku spadochroniarzom czasy 1/500 1/1000

Jacek B.
24-05-2008, 20:54
Jak mam obiektyw 50mm, to nie robię nim zdjęć z czasem 1/30, bo będą poruszone. No wyjątkiem jest robienie zdjęć seryjnych (wtedy jedno z serii może być OK) oraz oczywiście statyw. Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka :-D

A dla mnie 1/30 z D200 + 50 mm 1,8 to norma. Nie chcąc wchodzić z tą puszką na "wysokie" ISO (mam na myśli 1000 i więcej) trzeba często w ten sposób kombinować. I wcale nie musi być ciemno. Często na ślubach w średnio jasnych kościołach potrzeba przy iso 800 i F2 czas 1/30.

bows108
24-05-2008, 21:59
A chyba jednak program P narzuca uzycie lapmy . Aparat ustawia parametry : Bez lampy - 1/2 , f 4.2 , iso 200 , exp 0 , - zdjecie rozmyte . Z lampa 1/60 , f 4.2 , exp 0 , iso 200 - zdjecie ostre . Wiec brak lampy wydluza czasy ?

Zbigniew
24-05-2008, 22:02
No ostre będzie, bo zrobisz je z czasem 1/60, który prawdopodobnie masz ustawiony jako najdłuższy możliwy dla zdjęcia z lampą. W przypadku zdjęcia bez lampy automatyka aparatu chce dobrać czas tak, aby ekspozycja była poprawna - w tym przypadku jest to 1/2 sekundy. Nie ma w tym nic niepokojącego.

boro333
24-05-2008, 23:02
Ludzie ....

Za kogo wy mnie bierzecie ... To że miałem D 40 nie znaczy że nie umiem robić zdjęć. Nawet w D40 nie korzystałem praktycznie w ogóle z trybów automatycznych ( no może tylko do pejzaży).

Ustawiam przysłonę powiedzmy na f4 i w sytuacji gdy w D40 przy takim lub gorszym oświetleniu wychodziło mi nie poruszone zdjęcie (dosyć krótki czas otwarcia migawki) to w d200 ten czas jest dziwnie długi. (poruszone zdjęcie)

i Cały szkopuł w tym czy :
- ten typ tak ma
- czy trzeba coś skalibrować.

Dodam tylko że iso też ustawiam sam (najczęściej 200 ) i zwiększenie jego wartości aż tak strasznie dobrych rezultatów nie przynosi ...

P.s. I sorry za błąd, chodziło mi wcześniej nie o tryb P tylko ten w którym ustawia sie przysłone (zawsze mi sie mylą te nazwy :P )

Zbigniew
24-05-2008, 23:06
Pryz takich samych czułościach, przysłonach, warunkach oświetleniowych i uzyskiwaniu podobnie doświetlonych zdjęć (czyli np. ich histogramy podobne) powinieneś uzyskiwać podobne czasy naświetlania.

Proponuję abyś pokazał ze 2 dobre zdjęcia z D40 i zrobione w podobnych warunkach dwa złe z D200.

boro333
24-05-2008, 23:13
dobra jutro Jak będzie jasno to zrobię i wrzucę te foty z D200 i mniej więcej wytłumaczę o co chodzi już na podstawie zdjęcia ...

fIlek
24-05-2008, 23:20
Przecież od pojawienia się D300 wszystkie D200 przestały robic zdjęcia. Nawet dzieci to wiedzą :mrgreen:

Kyo
25-05-2008, 00:11
ja po przesiadce z d50 do teraz nie moge utrzymac spokojnie aparatu na 300 mm przy dlugich czasach a po chwili koncentracji sie dało. d200 to poprostu wieksza i cieższa puszka :D

a co do pomiaru d40 to jpgi z d60 z włączonym d-lightning , mnie oszołomiły naprawde :) swietny amatorski aparat.
d200 to cieżki jest i tyle ; )

romanescou
25-05-2008, 12:59
Ludzie ....

Za kogo wy mnie bierzecie ... To że miałem D 40 nie znaczy że nie umiem robić zdjęć. Nawet w D40 nie korzystałem praktycznie w ogóle z trybów automatycznych ( no może tylko do pejzaży).

Tak to "zapachniało"
Gdyby światłomierz przekłamywał i nieprawidłowo wydłużał czas ekspozycji to zdjęcia oprócz poruszenia byłyby prześwietlone.

Ewci@
26-05-2008, 00:23
Ktoś mi kiedyś powiedział, że im cięższe body tym bardziej stabilniejsze i zdjecia wychodzą mniej poruszone ;) więc chyba jednak to duży plus D200
Co do D40 i D200 - miałam okazję zrobić parę zdjęć D40 i D200 w identycznych warunkach oświetleniowych ,tryb P zdjecia wyszły w obu przypadkach ostre ISO w obu ustawione było na 800 aby zrobić je bez lampy tzw wieczorową porą . Myślę że nie można bać się wyższego ISO niż 200 i testować aż poczuje się D200 . Właczyć sobie tryb A ustawić f/5.6 i po prostu bawić się ISO, EV , WB, robić pomiar raz na jasne miejsca raz na ciemne a naprawdę zaprzyjaźnisz się szybko z D200 :D . D40 dziwnie jaskrawe zdjęcia robił,szczególnie różowy kolor wychodził ostro, prawie "świecił" - być może taki egzemplarz mi się trafił :D

kroolik
28-05-2008, 21:02
ciągnąc temat D200- a nie chcąc zakładać nowego- zapytam jako nowy jego użytkownik czy macie jakiej z "grubsza"
zalecenia odnosnie ustawien aparatu (optymalizacja zdjęć).
gdzies czytalem ze powinno sie raczej trzaskać na ZEROWYCH ustawieniach (czyli bez wyostrzania itd) bo wiecej mozna wycisnąc ze zdjecia obrabiajac go potem w kompie.

rozumiem- ze moge dojsc po jakims czasie do tego sam, ale pytam o wasze opinie- opinie tych ktorzy mają na stanie d200 nie tydzien (jak ja) a przynajmniej rok :)

dodam ze uzywam do tego n 17-55

ps- a odnosnie problemu z tematu postu: moze twoja pucha niezbyt dobrze wspolpracuje z konkretnie tym obiektywem? sam po kupnie nowego d200 i nowego 17-55 musialem zmieniac obiektyw bo zdjecia tez mialem takie jakies nieostre- wczoraj zmienilem obiektyw i jest niebo a ziemia. d200- mowią, ze to wymagające body- mozliwe ze wszystko ok jest z twoja pucha i z twoim obiektywem ale razem niezbyt wspolpracuja..

lopo
28-05-2008, 21:57
ciągnąc temat D200- a nie chcąc zakładać nowego- zapytam jako nowy jego użytkownik czy macie jakiej z "grubsza"
zalecenia odnosnie ustawien aparatu (optymalizacja zdjęć).
gdzies czytalem ze powinno sie raczej trzaskać na ZEROWYCH ustawieniach (czyli bez wyostrzania itd) bo wiecej mozna wycisnąc ze zdjecia obrabiajac go potem w kompie.

rozumiem- ze moge dojsc po jakims czasie do tego sam, ale pytam o wasze opinie- opinie tych ktorzy mają na stanie d200 nie tydzien (jak ja) a przynajmniej rok :)

dodam ze uzywam do tego n 17-55

ps- a odnosnie problemu z tematu postu: moze twoja pucha niezbyt dobrze wspolpracuje z konkretnie tym obiektywem? sam po kupnie nowego d200 i nowego 17-55 musialem zmieniac obiektyw bo zdjecia tez mialem takie jakies nieostre- wczoraj zmienilem obiektyw i jest niebo a ziemia. d200- mowią, ze to wymagające body- mozliwe ze wszystko ok jest z twoja pucha i z twoim obiektywem ale razem niezbyt wspolpracuja..

RAW(NEF)... i wszystko jasne...

pio2w
28-05-2008, 22:02
Ja wszystko w optymalizacji wytłoczyłem mam Argb i dalej zabawa nefkami :-D

boro333
28-05-2008, 23:26

Ojj sam już nie wiem ... Może to choroba po przesiadce z D40 ale powoli już sie przestawiam ... wiadomo każde body ma swój specyficzny urok ....

adamouse
29-05-2008, 01:35
Tak formalnie, to zdjęcie poruszone to nie to samo co nieostre :) Ostre zdjęcie ma ustawioną ostrość w planowanej przez fotografa odległości (nawet jeżeli mamy tendencję do kierowania się polami AF i tak chodzi o odległość).
Zdjęcia poruszone przy tym samym czasie otwarcia migawki i tej samej ogniskowej - mam tylko jedno wytłumaczenie - trzeba się przestawić do cięższej puszki i poćwiczyć bardziej zwarte postawy ;)
Jakoś nie widzę tego, by puszka przez złą współpracę z obiektywem w efekcie dawała poruszone zdjęcia. No chyba, że byłby to efekt źle działającego VR?

Twierdzenie, że z cięższą puszką jest łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie jest o tyle prawdziwe, o ile możemy się o coś zaprzeć (jak nie ma o co innego to łokcie przy sobie i zapieramy się o siebie). Pomaga technika jak przy strzelaniu - pamietać należy o oddechu ;)
Jeżeli nie mamy o co oprzeć łokci, to pozostaje zapuszczenie brzucha, wtedy będzie zawsze o co je opierać i zdjęcia będą żyleta :P

A już poważnie:
Nie mam D40, mam D200 (głównie pstrykam z 17-55 F2.8). Wg mnie zdjęcia ostre (czyli z ostrościa w planowanym przezemnie punkcie, alibo w planowanej odległości) są ostre, ale czytałem, że w opinii wielu osób zdjęcia z D200 wymagają większego wyostrzania z uwagi na zastosowany filtr AA (anty-aliasing - w celu wyeliminowania mory). Ale nijak się to ma do zdjęci poruszonych.

kroolik
29-05-2008, 09:34
Ja wszystko w optymalizacji wytłoczyłem mam Argb i dalej zabawa nefkami :-D

a jakiego programu uzywacie?
dostalem wraz z d200 plytke z Picture Project (chyba tak to sie nazywa) ale tez mam FotoShopa....choc w tym drugim nie otworze NEFów.
ten pierwszy jest w miare czy nalezy raczej cos znalezc lepszego?? chodzi mi jedynie o proste funkcje: kadrowanie, ostrosc, jasnosc...moze inne programy robią to lepiej?

Jacek B.
29-05-2008, 09:40
No ostre będzie, bo zrobisz je z czasem 1/60, który prawdopodobnie masz ustawiony jako najdłuższy możliwy dla zdjęcia z lampą.

A gdzie w D200 można przestawić ten parametr tak aby aparat pozwalał na dłuższy czas z lampą?

mam jeszccze taki problem, że lampa za słabo błyska. Gy mam na lampie uwtawione AA lub TTL to nawet jak skoryguję na body siłę błysku na max to i tak jet za słabo, ustawiam na +1 i dalej nie ma już skali. Dopiero jak wchodzię w tryb M lampy i dam na 1/1 to uzyskuję max siłę błysku i oczywiście żzdjecie prześwietlone. Czy w trybach AA lub TTL nie da się prześwietlić? chodzi mi o przewietlene zbyt mocnym błyskiem nie zmiejszając wartości przysłony ani nie wydłużając czasu.

Zbigniew
29-05-2008, 09:43
kroolik -> Mając dostęp do Adobe Lightroom czy Capture NX, używam na codzień Capture One. Też wcale nie ma w nim fajerwerków - balans bieli, ekspozycja, kontrast, nasycenie, wyostrzanie i odszumianie - więcej w nim nie ma, bo po co. Jak zdjęcie jest ok, to takie wywołanie wystarczy, a potem jak chcesz dopieszczać to masz np. PSa. Przyznam, że nieraz też korzystam z Picasa - gdy zdjęcia chcę na szybko opublikować w sieci.

Jacek B. -> menu, e2

Jacek B.
29-05-2008, 09:51
już chyba doszłem, na lampie miałem 0 EV. Podniosłem i teraz z pozimu body muszę zmiejszyć siłę błysku bo prześwietla rónueż na AA i TTL. Jeszzcze tylko kwestai tego czasu 1/60.

Jacek B.
29-05-2008, 09:54
Jacek B. -> menu, e2

Dzięki

Jacek B.
29-05-2008, 10:04
jeszcze jedno pytanko. Jak właczyć tryb BL, nie wiem co zrobiłem ale miałęm AA BL FP a teraz nie mogę włączyć. Jest tylko TTLFP.

Jacek B.
29-05-2008, 10:51
Nie moge za bardz uruchomić BL na lampie. Tak jak pisałęm jest AA FP i jak klikam na przycisk mode to brak opcji BL. Ktoś wie gdzie to sie uruchamia?

artko
29-05-2008, 11:03
A nie masz przypadkiem ustawionego innego pomiaru niż matrycowy kolego, bo tylko na matrycowym sabiny mają błysk wypełniajacy .

Zbigniew
29-05-2008, 11:05
Na CW w D200 też. Ale rzeczywiście - pewnie masz punktowy, bo tak to automatycznie się BL włączy przy TTLu.

pebees
29-05-2008, 11:09
A nie masz przypadkiem ustawionego innego pomiaru niż matrycowy kolego, bo tylko na matrycowym sabiny mają błysk wypełniajacy .
E? To czemu ja mam też na CW? :D
Spota sprawdzę gdy będę w domu.. :D

Jacek B.
29-05-2008, 11:18
Dzięki wszystkim, faktycznie na punktowy przełączyłem na korpusie, teraz zrobiłem na matrycowy i wskoczyło BL.

Jacek B.
29-05-2008, 13:19
Mam jeszcze jedno pytanko. W ciemnym kościele zwykle aparat ustawiam na M, lampę w menu SEL na AA (nie wiem czy dobrze), dalej lampa na TTL BL FP + 2EV, następnie na body Rear (nie wiem czy to dobry wybór) i koryguję błysk i czas z body. Sporo tych ustawnień i nie wiem czy to sa odpowiednie. Szcegónie chodzi mi o ustawienia w lampie w menu SEL, oraz na body REAR?

Jacek B.
30-05-2008, 09:29
Ja mam w zasadzie tylko problem z kolorem skóry Z 70s wychodzi ładnie z D200 już nie tak ładnie, póki co zwalam winę na WB. Reszta do opanowania. Ostatnio też robię sporo z lampą i wiem że to sprawa indywidualna, ale po cos te wszystkie opcje osiemsetka posiada. Chociaż powiem że pstrykając i zmieniając te opcje AA TTL BL itd wielkich różnic nie widzę. I tak za każdym razem jeśli coś nie tak to wprowadzam korektę błysku z body i jest ok. Różnica jest jedynie jak usuchamiam REAR na body, wtedy czasy często sie wydłużają i jak nie ma poruszenia to zdjecia sa lepsze bo lepiej jest doświetlone tło.

P.S. Przed chwilą przed moją odpowiedzią była odpowiedź dziewczyny z Warszawy i znikła. Jakieś czary?

Jacek_Z
30-05-2008, 10:39
P.S. Przed chwilą przed moją odpowiedzią była odpowiedź dziewczyny z Warszawy i znikła. Jakieś czary?
Ona sama ją usunęła.

boro333
31-05-2008, 16:57
Dzisiaj 1 raz tak naprawdę wyciągnąłem D200 żeby sie nim pobawić i jestem załamany ... nie wiem czy to ja coś źle ustawiłem, czy aparat może obiektyw, soft, a mozę aparat źle ustawia ... albo co .... zresztą sami zobaczcie ... Większość ujęć przy oświetleniu zastanym i lampie w pomieszczeniach tak właśnie wygląda (przy czym foty 3 i 4 robione jak trzymałem aparat podparty na kolanie - w miarę sztywno) :(:(

Zresztą sami zobaczcie :

1.

http://img153.imageshack.us/img153/3460/pdw0045sh7.jpg
2.

http://img71.imageshack.us/img71/104/pdw9981ct4.jpg
3.

http://img79.imageshack.us/img79/7076/pdw0041fk0.jpg
4.

http://img525.imageshack.us/img525/427/pdw0032sw0.jpg

ekonet
31-05-2008, 17:02
Dzisiaj 1 raz tak naprawdę wyciągnąłem D200 żeby sie nim pobawić i jestem załamany ...
A coś w ogóle z teorii fotografowania czytał...?

boro333
31-05-2008, 17:08
tak czytałem o dziwo ... i robiłem troche zdjęć ... ale jeśli to ja jestem ... hmmm ... nie douczony a aparat jest super to napiszcie mi bo sam już nie wiem ...

ekonet
31-05-2008, 17:14
To czemu jesteś zaskoczony, że zdjęcie z ręki przy czasie 1/5" jest nieostre?

wkrass
31-05-2008, 17:49
ja jestem ... hmmm ... nie douczony
Zgodze sie bazujac na tym, co napisales do tej pory.

aparat jest super
Zgodze sie rowniez.
Poczytaj co nieco przyjacielu, czy ksiazke, czy cos w sieci. Jestem pewien, ze wyklaruje ci sie pare spraw, ktore -jak na dzis- sprawiaja ci klopot.
Tak poza tym, to takie watki po prostu mnie oslabiaja.

Zbigniew
31-05-2008, 18:39
Pomijając zdjęcie na zewnątrz, gdzie nie ma ostrości nigdzie złapanej, to reszta jest poruszona. Nie zrobisz zdjęcia z czasem 1/5 sekundy bez statywu. Zasada kciuka głosi, że najdłuższy czas to 1/(ogniskowa*1,5), czyli na 18mm minimum musisz mieć tak z 1/30, a dla 70mm czas 1/100. Nie rozumiem w czym tu problem.

boro333
31-05-2008, 19:08
dobra nie ważne .... po prostu wziąłem aparat do w miarę dobrze oświetlonego biura z 40 zdjęć (z lampą i bez i iso 250/400) wyszły 3 albo 4 ostre. To jeżeli nadal będziecie mi wciskać że to ze mną coś jest nie tak to ....

A jeżeli chodzi o moje umiejętności to może nie są najwyższe ale na tyle wysokie żeby się przesiąść na D200....

A zresztą już nie wiem może powinienem biegać z małpką :-? bo potrafiłem używać trybów manulanych W D40 a w D200 to już przecież coś innego ....

Zbigniew
31-05-2008, 19:13
No proszę Cię, nie eskaluj :) Z czterech pokazanych zdjęć, trzy były z czasami, których nie mogłeś utrzymać - tylko to. Rób zdjęcia z krótszymi czasami i nie będzie problemu. I pamiętaj, że trzeba do zdjęć światła - nawet w doświetlonym pokoju nieraz go brakuje, szczególnie przy obiektywie kitowym, gdzie wartości przysłon są relatywnie duże.

Jacek_Z
31-05-2008, 19:44
dobra nie ważne .... po prostu wziąłem aparat do w miarę dobrze oświetlonego biura z 40 zdjęć (z lampą i bez i iso 250/400) wyszły 3 albo 4 ostre. To jeżeli nadal będziecie mi wciskać że to ze mną coś jest nie tak to ....

niestety to ty zawiodłeś, nie aparat. nawet w jasnym biurze jest ciemno. Do oceny jasności nie używaj oka (no chyba, że masz spore doświadczednie, a jak widac go nie masz), tylko światłomierza.

Zdjęcia we wnętrzach, na świetle zastanym (bez dominującego błysku), w dodatku z tak niskim iso i z ręki na dłuższej ogniskowej (i w dodatku ciemnego obiektywu), bez VR nie mają prawa się udać. Będą poruszone.

pebees
31-05-2008, 20:50
Dzisiaj 1 raz tak naprawdę wyciągnąłem D200 żeby sie nim pobawić i jestem załamany ... (..)
Zresztą sami zobaczcie :
http://img153.imageshack.us/img153/3460/pdw0045sh7.jpg
http://img71.imageshack.us/img71/104/pdw9981ct4.jpg
http://img79.imageshack.us/img79/7076/pdw0041fk0.jpg
http://img525.imageshack.us/img525/427/pdw0032sw0.jpg
To prowokacja czy naprawdę nie masz pojęcia czemu tak jest? Jeśli to drugie, to poczytaj o podstawowych parametrach ekspozycji, jak się mają do warunków, w których robisz zdjęcie.

boro333
02-06-2008, 14:01
Rozumieć czego tak jest rozumiem. Ale popatrzcie na to : mały pokaż zdjęć z ustawionymi przeze mnie parametrami i z tymi ustawionymi przez aparat (w sensie ja ustawiam przesłonę a aparat czas). I Proszę nie traktujcie mnie jakbym nie miał pojęcia o tym co to jest przysłona i parametry chodzi mi tylko o to jakie dziwne wartości ustawia aparat :
P.s. zdjęcia zrobione żeby pokazać problem.

1. Tryb M (ja ustawiam wszystko ) i lampahttp://img516.imageshack.us/img516/6826/pdw0083mt0.jpg

http://img141.imageshack.us/img141/7672/pdw0076yw4.jpg

2. Tryb gdzie ja ustawiam przysłonę a Aparat czas. Też z lampą.

http://img208.imageshack.us/img208/6171/pdw0077wg9.jpg

http://img258.imageshack.us/img258/9138/pdw0084qt9.jpg

Powdzcie mi teraz dlaczego D200 Dobiera takie parametry dziwne. I co jestem skazany na tryb M ??

Jeżeli ja wybieram czas otwarcia migawki 1/60 a aparat 0.625 (wg exifa)

Nie wiem to wytłumaczcie mi czy D200 tak działa ??

P.s. I jeżeli wczesniej troche źle przedstawiłem problem to sorry ...

ekonet
02-06-2008, 15:07
Powiedzcie mi teraz, dlaczego D200 dobiera takie parametry dziwne. I co jestem skazany na tryb M ??

Jeżeli ja wybieram czas otwarcia migawki 1/60 a aparat 0.625 (wg exifa)

Nie wiem to wytłumaczcie mi czy D200 tak działa ??

Ustawiłeś lampę błyskową (wbudowaną) w tryb TTL-BL. W takim ustawieniu automatyka aparatu przyjmuje, że ma się kierować przede wszystkim wykorzystaniem światła zastanego, a lampą uzupełnić - stąd czas np. 1/1,6s. Przy ustawieniach manualnych automatyka tyle tylko miała do gadania, że mogła maksymalnie wykorzystać lampę.
A w ogóle to niezły kociokwik zaaplikowałeś biedakowi D200: AF-C (po co przy scenie statycznej?), Red-Eye-Reduction (idealnie do zdjęć mebli ;)) i do tego ten TTL-BL oraz na którymś zdjęciu pomiar punktowy (na szczęście nie działa wtedy TTL-BL), który w niewprawnych rękach jest mało przewidywalny.

BugsBunny
02-06-2008, 15:10
normalnie w automatyce A z lampą aparat dobierze 1/60s
prawdopodobnie masz ustawione red eye reduction ( to jest w exifie ) + slow-sync

ekonet
02-06-2008, 15:16
normalnie w automatyce A z lampą aparat dobierze 1/60s
prawdopodobnie masz ustawione red eye reduction ( to jest w exifie ) + slow-sync
O ile ma tak ustawione w menu.

BugsBunny
02-06-2008, 15:36
O ile ma tak ustawione w menu.
tak, niech sprawdzi co ma ustawione w CS e2, lub czy nie ma włączonego slow-sync
swoja drogą faktycznie dziwne nastawy do tych zdjęć...

boro333
02-06-2008, 16:18
czyli co mam przestawić ??

Tryb autofocusa (ten pod obiektywem) ??

I tryb lampy błyskowej ??

BugsBunny
02-06-2008, 16:27
czyli co mam przestawić ??

Tryb autofocusa (ten pod obiektywem) ??

I tryb lampy błyskowej ??
autofocus - AF-S lub AF-C z opcją focus priority ( Custom Setting a1 - focus )
pomiar światła - Matrix
Custom Setting e1 ( czas synchronizacji z lampą )- 1/250*s/AutoFP
Custom Setting e2 ( najdłuższy czas dostępny przy fotografii z lampą ) - 1/60s
Custom Setting e3 (tryb lampy wbudowanej ) - TTL
przycisnąć piorun po lewej stronie pryzmatu i kręcić kółkiem, aż na wyświetlaczu w okienku lampy nie zostanie żaden symbol lub tylko oczko, ma zniknąć slow lub rear, jeśli jest

przy słabym oświetleniu takie nastawy zmuszą Cię jednak do podniesienia ISO lub otwarcia przysłony

D40 można zrobić dobre zdjęcia, nawet jak się nie wie jak
D200 można zrobić lepsze zdjęcia, ale trzeba już wiedzieć jak
przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi