Zobacz pełną wersję : Statyw dla amatora (ok 4-5kg obciazenie)
Witajcie,
poszukuje niezbyt drogiego statywu do fotografii architektury, krajobrazów (czasem jakąś panoramka), naprawdę sporadycznie jakiś sport.
Aktualnie dysponuje d70 + Sigma 70-200 f/2.8 (ok 2kg) a w przyszłości miałoby to otrzymać max d300+grip+Nikon 70-200 f/2.8 + sb-800 (ok 4-5kg).
Polećcie mi jakiś dobry sprzęt (nogi + głowica - chyba 3d będzie lepsza niż kulowa) w rozsądnych pieniądzach.
z góry dzieki
pozdrawiam
nogi: mf lzejsze 190xprob (ok 500zl), ciezsze: 055xprob (~550).
glowice: kulowa 488rc2 (~350), 3d: 804rc2 (~250) 460mg (~300), 808rc4(~450)
Valdek_Tychy
24-05-2008, 17:42
w rozsądnych pieniądzach.
z góry dzieki
pozdrawiam
Wszystko zależy od tego gdzie (na jakiej kwocie) u Ciebie kończy się rozsądek? ;)
Za ok.300-350zł. kupisz Chińską wersję manfrotto czyli GoldPhoto z głowica, trochę drożej Slik i jeszcze trochę drożej Velbon.Generalnie zasada jest taka,że im drożej tym lepiej
grajnert
24-05-2008, 17:43
Witam,
0) do takiego sprzetu - ciezki, dlugi - jednak sugerowalbym statyw/glowice z wiekszym udzwigiem lub co najmniej aby sam byl masywny - strzelam -2-3 kg
1) Proponuje przeszukac forum - byly dosc dobre opinie na temat GoldPhoto (bodajze odpowiedniki Manfrotto 190/055 a tansze).
2) Sam mam Manfrotto 718 shb. Udzwig mniej wiecej jak podajesz, glowica 3d (?, przynajmniej nie kulowa) wbudowana, w miare wysoki - tzn wizjer aparatu maksymalnie w okolicach 180-185 cm. Cirka 350 zl.
Co do glowicy nie wypowiem sie - glownie uzywam do zdjec w nocy lub fotek sprzedawanych drobiazgow lub krajobrazow. Ogolnie jestem zadowolony, w miare lekki (~1400 g), da sie nosic po gorach.
Z rzeczy do rozwazenia przed zakupem - ma staly kat rozwarcia nog i nieprzesuwna centralna kolumne - 190 ma. Moze byc istotne przy makro/kwiatkach.
Bywa ze wpada w wibracje na wietrze lub z dlugim obiektywem (aparat z obiektywem ~2 kg) (nocne zdjecia). To sie akurat da obejsc - skadrowac, odczekac chwilke, samowyzwalacz lub pilot/wezyk.
--
grzesiek
dziei za odpowiedzi, wlasnie wertuje forum i zastanawiam sie nad ktorym z tych statywów:
- Slik 330DX (a moze lepiej 400 PRO ??)
- Velbon Sherpa 600R lub 750 (czym one sie różnia poza wysokościa? czy do tej Sherpy potrzeba jeszcze głowicy?)
- GoldPhoto YH324 & YH410 (to własnie ta Chisnka podróbka Manfrod)
Niestety patrzylem tez na zestawy MF (nagi: 190 lub 055) + głowica 804rc ale to niestety koszt prawie 800zl i uważan ze przez amatora byłby nie wykorzytywany.
Który z powyzszych byście mi poecili, ale własnie był stabilny i odpowiednie wytrzymały ???
pozdrawiam
Łukasz
Statyw, jak mi radzono na tym forum kilka postow nizej kupuje sie na dlugi czas. Mysle, ze w Twoim przypadku ta rada tez powinna miec zastosowanie. Z dobrym, stabilnym statywem szybko bedziesz rozwijal umiejetnosci. Lepiej zainwestowac w cos drozszego, by nie zmieniac za szybko. Ja posluchalem rad i dzis jestem strasznie zadowolony z wyboru.Pozdrawiam !
Z własnego doświadczenia mogę zdecydowanie polecić Slik'a PRO 500DX.
D300 z gripem + 80-200 af-s trzyma się bardzo stabilnie.
Biorąc pod uwagę jakość wykonania i komfort użytkowania, to cena za niego jest delikatnie mówiąc przyzwoita :)
Mam ten sam problem, co autor wątku... ale chyba już dalej bez statywu nie ujadę... Szukam
Valdek_Tychy
24-05-2008, 21:28
Ja korzystam z Goldphoto HY324 z głowicą kulową,nie jest to w prawdzie frotka ale na moje potrzeby wystarcza.Wysokość z głowicą 190cm, na stabilnym podłożu trzyma się dobrze,nie mam ciężkich obiektywów więc jego udźwig pasuje do moich potrzeb
Z poczatkiem tygodnia planuje wybrac sie do fotopanoramy i przetestować wspomniane statywy. Podziele sie wrazeniami.
Dzieki za infrmacje
grajnert
25-05-2008, 11:30
Na studenckiej (www.sklepfotograficzny.pl) tez jest multum statywow.
--
grzesiek
Z poczatkiem tygodnia planuje wybrac sie do fotopanoramy i przetestować wspomniane statywy. Podziele sie wrazeniami.
Dzieki za infrmacje
To zrób sobie test: na ile aparat w najcięższej konfiguracji (jaką masz), nie zdoła wprawić w drgania statywu np. przy czasach 1/30, 1/15, 1/8, 1/4, 1/2 sek. Przy dłuższych czasach możesz już nie zaobserwować efektu poruszenia zdjęcia nawet z badziewiastego statywu.
Koledzy mają rację: ststyw kupujesz na dłużej, a lepiej wydać przedział 600 - 700 zł na uznaną markę, niż wyrzucić 300 - 400.
Sam mam Manfortto O55 CB, który z głowicą waży coś ok 5 kg, ale nigdy nie narzekałem na brak jego stabilności czy maksymalny wysięg: u mnie to ponad 2 metry... Wraz z futerałem odkupiłem go kiedyś od fotografa (on zakupił Benbo - bardziej praktyczne w trudnym terenie) za 550 zł. Miałem farta: nowy taki zestaw kosztował wówczas 800 zł... Co prawda waga jest mało zachęcająca, ale statyw spełnia swoją rolę w 100%.
Kiedyś też próbowałem tańszych rozwiązań: Rowi za 150 zł jeszcze gdzieś się wala w kurzu... :mrgreen:.
Pozdr. TB.
grajnert
17-06-2008, 23:36
Dzieki za infrmacje
No i ?