PDA

Zobacz pełną wersję : 70-300 VR przy panoramowaniu

Polsar74
24-05-2008, 10:24
Witam

czy VR-kę można / trzeba włączać przy panoramowaniu obiektów szybko poruszających się - jak np. auta, samoloty ?

pzdrw

Paweł

schwepes
24-05-2008, 11:38
Trzeba wyłączać. VR-ka nawet w trybie active przeszkadza, zamiast pomagać.

Polsar74
24-05-2008, 14:05
może ktoś jeszcze dorzuci swoją opinię i rozwinie temat ?

autograf
24-05-2008, 14:13
może ktoś jeszcze dorzuci swoją opinię i rozwinie temat ?

I ja się podłącze pod pytanie autora, też jestem ciekaw.

Korchez
24-05-2008, 14:36
A czy odpowiedź schwepesa nie jest wyczerpująca?

JK
24-05-2008, 14:41
Nie. Nie jest.

Trzeba wyłączać. VR-ka nawet w trybie active przeszkadza, zamiast pomagać.

Nie wiem, czy VR w 70-300 aż tak bardzo różni się od VR w 70-200, ale i tak zalecam uważne przeczytanie instrukcji - po to je wkładają do pudełek. Napisano tam, w instrukcji 70-200 VR, że podczas panoramowania należy włączyć VR Normal. VR Active służy do czegoś zupełnie innego. Ale to wasze szkła i wasze zdjęcia, możecie włączać i wyłączać co chcecie. W końcu, w opinii przeciętnego mieszkańca kraju na Wisłą, żaden producent nie wie, co do czego służy w jego wyrobach. :wink:

Polsar74
24-05-2008, 14:56
no i mamy kolejną wersję wydarzeń - może ktoś jeszcze ?

Albert44
24-05-2008, 14:59
Szybki obiekt ... VR-off. AF-C... VR-off.

Mr.Reset
24-05-2008, 15:25
Włączyć! Normal Mode..
Większość spotterów gdy tylko może kupuje obiektyw z VR!
Utrzymaj czasy 1/30 1/60 na 300mm bez VR podczas panoramowania....owszem można, ale odsetek zdjęć które pójdą do kosza będzie duuuży
Chyba, że masz stabilizację w rękach wtedy wystarczy Ci i słoik po ogórkach ;)
Tryb Normal VR-ki idealnie nadaję się właśnie do panoramowania
Activ stosujesz gdy np. robisz zdjęcia z samochodu, samolotu

schwepes
24-05-2008, 15:37
Nie wiem, czy VR w 70-300 aż tak bardzo różni się od VR w 70-200, ale i tak zalecam uważne przeczytanie instrukcji - po to je wkładają do pudełek. Napisano tam, w instrukcji 20-200 VR, że podczas panoramowania należy włączyć VR Normal. VR Active służy do czegoś zupełnie innego. Ale to wasze szkła i wasze zdjęcia, możecie włączać i wyłączać co chcecie.
Ja nie mam tego szkła, miałem okazję założyć je jedynie na 2 zdjęcia na rajdzie, więc w tym czasie nie zagłębiałem się w instrukcję ;-). W każdym razie bez VR panning wyszedł świetnie, na VR Active nie. Podobne odczucia miał właściciel obiektywu, przy czym on zepsuł dużo więcej ujęć zanim VR wyłączył ;-). Trybu normal nie używałem.

JK
24-05-2008, 16:00
Ja nie mam tego szkła, miałem okazję założyć je jedynie na 2 zdjęcia na rajdzie, więc w tym czasie nie zagłębiałem się w instrukcję ;-). W każdym razie bez VR panning wyszedł świetnie, na VR Active nie. Podobne odczucia miał właściciel obiektywu, przy czym on zepsuł dużo więcej ujęć zanim VR wyłączył ;-). Trybu normal nie używałem.

No to wszystko jasne. Piszesz o czymś, czego nie masz i o czymś, czego nie wiesz. Doświadczenia nie masz żadnego, nawet instrukcji nie czytałeś, ale radzisz innym i udajesz eksperta. Gratuluję dobrego samopoczucia.

A później powstają (w dużej mierze słuszne) opinie, że internet to jeden wielki śmietnik.

artko
24-05-2008, 16:14
Na wstępie witam wszystkich, bo do tej pory nie brałem udziału w dyskusjach na forum.

Mam te szkło od XI 2007 .Co do VR-ki to ja ze swoich panningów z włączonym VR normal jestem zadowolony, a ci którzy krytykują że powinno się wyłączać bo na Activ mode zdjęcia są nieostre polecam zagłębienie się w instrukcję i wyczytanie do czego służy ten tryb pracy .

autograf
24-05-2008, 16:22
Nie. Nie jest.
Nie wiem, czy VR w 70-300 aż tak bardzo różni się od VR w 70-200, ale i tak zalecam uważne przeczytanie instrukcji - po to je wkładają do pudełek. Napisano tam, w instrukcji 70-200 VR, że podczas panoramowania należy włączyć VR Normal. VR Active służy do czegoś zupełnie innego. Ale to wasze szkła i wasze zdjęcia, możecie włączać i wyłączać co chcecie. W końcu, w opinii przeciętnego mieszkańca kraju na Wisłą, żaden producent nie wie, co do czego służy w jego wyrobach. :wink:

Przymierzam sie do zakupu 18-200VR. Orientujesz się czy przy tym szkle zasada będzie identyczna?

JK
24-05-2008, 16:41
Nie wiem, bo tego szkła nigdy nie miałem. Wydaje mi się, że Nikon żadnej specjalnej rewolucji tu nie zrobił i zasada dzialania VR jest taka sama, jak w innych szkłach produkowanych przez tę zacną firmę, ale jeśli chcesz być pewien, to musisz sięgnąć do instukcji. Tam niewątpliwie to napisano.

schwepes
24-05-2008, 16:43
No to wszystko jasne. Piszesz o czymś, czego nie masz i o czymś, czego nie wiesz. Doświadczenia nie masz żadnego, nawet instrukcji nie czytałeś, ale radzisz innym i udajesz eksperta. Gratuluję dobrego samopoczucia.

Eksperta? Pokaż mi w którym miejscu go "udaję". Napisałem tyle ile udało mi się zaobserwować korzystając z tego obiektywu. Ciężko, żebym pomiędzy przejazdami dwóch kolejnych zawodników na OSie (1min przerwy) czytał instrukcję do obiektywu, który założyłem na 2 "pstryki". Był włączony VR Active, bo na takim robił zdjęcia kumpel. Strzeliłem po 1. zdjęciu na VR ON i VR OFF i napisałem jakie wyciągnąłem wnioski. Nie były słuszne - BYWA.

JK
24-05-2008, 16:50
Eksperta? Pokaż mi w którym miejscu go "udaję". Napisałem tyle ile udało mi się zaobserwować korzystając z tego obiektywu. Ciężko, żebym pomiędzy przejazdami dwóch kolejnych zawodników na OSie (1min przerwy) czytał instrukcję do obiektywu, który założyłem na 2 "pstryki". Był włączony VR Active, bo na takim robił zdjęcia kumpel. Strzeliłem po 1. zdjęciu na VR ON i VR OFF i napisałem jakie wyciągnąłem wnioski. Nie były słuszne - BYWA.

No to trzeba było niczego nie pisać i poczekać na wypowiedź kogoś, kto coś na ten temat wie. Czegoś byś się wtedy nauczył. A tak wprowadzasz innych w błąd.

Napisałeś jedno suche zdanie - krótką autorytatywną wypowiedź, że VR trzeba wyłaczyć, bo przeszkadza. Zdania tego nie uzupełniłeś o bardzo ważną informację, że się na tym nie znasz, że twoje doświadczenia z VR są zerowe.

Teraz rozumiesz o co mi chodzi?

schwepes
24-05-2008, 17:02
No to trzeba było niczego nie pisać i poczekać na wypowiedź kogoś, kto coś na ten temat wie. Czegoś byś się wtedy nauczył. A tak wprowadzasz innych w błąd.

Napisałeś jedno suche zdanie - krótką autorytatywną wypowiedź, że VR trzeba wyłaczyć, bo przeszkadza. Zdania tego nie uzupełniłeś o bardzo ważną informację, że się na tym nie znasz, że twoje doświadczenia z VR są zerowe.

Teraz rozumiesz o co mi chodzi?
Taaa.. Wpiszę sobie w stopkę, że moje wypowiedzi są subiektywne i ograniczone wiedzą, jaką posiadałem w momencie ich pisania. Poprawi Ci to humor? Z mojej strony koniec bezsensownego OT.

artko
24-05-2008, 17:03
JK ma rację co do tego że trzeba wiedzieć do czego VR-ka służy . Mi np. bardzo pomaga w zdjęciach panningowych, ponieważ gdy jest włączony tryb normal VR mam stabilizację która pomaga mi w uzyskaniu nieporuszonego śledzonego obiektu w osi pionowej. Normalne jest też to, że jak ktoś włączy Activ VR to system stabilizacji będzie starał się skompensować nie tylko drżenie ręki ale również drżenie w osi poziomej które przecież powstaje w jakimś stopniu podczas śledzenia obiektu. Wynik włączonego VR Activ nie może być więc inny przy powiedzmy 1/30 s niż taki, że fotka jest rozjechana nieco w osi poziomej w większości przypadków.

JK
24-05-2008, 17:14
Taaa.. Wpiszę sobie w stopkę, że moje wypowiedzi są subiektywne i ograniczone wiedzą, jaką posiadałem w momencie ich pisania. Poprawi Ci to humor? Z mojej strony koniec bezsensownego OT.

Jeśli dopiszesz tam jeszcze, że ta wiedza jest żadna, przynajmniej w odniesieniu do VR, to chyba będzie OK.

Polsar74
24-05-2008, 19:46
Koledzy - proszę - bez wycieczek osobistych ! Nie po to powstał ten wątek.
Co do problemu mamy jasność sytuacji - ** przy panoramowaniu VR II włączamy na NORMAL ! **

Swoją drogą otworzyłem dziś po raz wtóry instrukcję i znalazłem to nieznane mi do tej pory słowo : PANNING.
Instrukcja oczywiście potwierdza Wasze słowa - VR=ON (Mode:Normal).

dziękuje za odpowiedzi
Paweł

Polsar74
26-05-2008, 20:19
Jeszcze jedno pytanie - w zasadzie podejrzewam odpowiedź ale wolałbym sie upewnić : czy przy włączonym VR w tym obiektywie można używać trybu AF-C ?

Pytanie skierowuję do właścicieli tele z VR-ką.

Polsar74
27-05-2008, 14:11
nikt nie wie co mi odpowiedzieć ? Niemożliwe...

n!kon
27-05-2008, 16:53
Przy włączonym VR działa AF-C, w instrukcji w tabeli zgodności z aparatami jest wymieniony tryb AF(C/S), więc problemów nie powinno być.

Polsar74
27-05-2008, 20:04
Przy włączonym VR działa AF-C, w instrukcji w tabeli zgodności z aparatami jest wymieniony tryb AF(C/S), więc problemów nie powinno być.

wiem ze działa - ale czy przy panoramowaniu AF-C i VR idą w parze ?

n!kon
27-05-2008, 20:25
Tzn. czy działają jednocześnie? Wg mnie tak, VR stara się utrzymać nieporuszony obraz tylko w jednej osi, a AF nadążyć z ostrością. Po pstryknięciu fotki VR wyłącza się z wyczuwalnym drganiem, co również wskazuje na jednoczesną pracę. Aczkolwiek na razie sprawdzałem trochę na chybcika...

Polsar74
27-05-2008, 23:01
ktoś potwierdzi ?

horn3t
28-05-2008, 15:41
W celu wykrycia ruchu aparatu w obiektywach Nikona zastosowana dwa czujniki odchylenia kątowego, które 1000 razy w ciągu sekundy analizują odpowiednio odchylenie osi optycznej aparatu od pionu i poziomu. Odchylenie ukośne jest wykrywane jako wypadkowa odchylenia w pionie i poziomie. System VR aktywowany jest po lekkim naciśnięciu spustu migawki. Dzięki temu już podczas kadrowania obraz w wizjerze jest stabilniejszy. W momencie podnoszenia lustra, tuż przed wciśnięciem spustu migawki do końca następuje błyskawiczne wycentrowanie układu VR (CBE system Centerig Before Exposure), po którym następuje ostateczna korekta wychylenia elementu optycznego układu VR. W trybie normalnym delikatne ruch aparatu traktowane są jako zmiana kompozycji i układ VR reaguje zdecydowanie inaczej niż w trybie aktywnym, w którym natychmiast rekompensowany jest każdy ruch aparatu odpowiednim przemieszczeni elementu optycznego systemu VR. – źródło „ Nikon system tradycyjny i cyfrowy”, Warszawa 2008.

Z mojej praktyki VR mam wyłączone kiedy mam statyw, oraz warunki pozwalają na użycie krótkich czasów adekwatnych do ogniskowych.
VR włączone w trybie normalnym gdy czasy musza być dłuższe ale się nie ruszam, ręce się nie trzęsą po odwiedzinach szwagra...
VR tryb aktywny używam jak mi ręce mocno drżą, wieje silny wiatr jadę w pojeździe i fotografują inne obiekty w ruchu.
Wszystko to oczywiście dotyczy 70-300 VR.

AF działa we wszystkich trybach z VR poniżej fotka testowa.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/2249/t11me0.jpg)

Zdjęcie - tryb VR Normal, AF-C reszta w exif

larky
28-05-2008, 16:48
Jeżeli chcesz mogę podesłać Ci na maila jedno z moich zdjęć robionych VR w trybie normal oraz AF-C. Wg mnie jest to optymalna kombinacja.

Polsar74
28-05-2008, 18:23
profi odpowiedź kolegi horn3t - za co dziękuję
za fotki dziękuje - sam w końcu mogę sobie zrobić bo mam taki ob. ,ale szukałem potwierdzenia poprawności moich nastaw w D80 :-)

pzdrw raz jeszcze

horn3t
28-05-2008, 20:26
... ale szukałem potwierdzenia poprawności moich nastaw w D80 :-)

pzdrw raz jeszcze

...myślę , że zostało to potwierdzone :)

n!kon
28-05-2008, 22:14
A ja się cieszę, że moja nie-profi odpowiedź mimo wątpliwości była zgodna z prawdą ;-)

Polsar74
28-05-2008, 22:56
A ja się cieszę, że moja nie-profi odpowiedź mimo wątpliwości była zgodna z prawdą ;-)

a i owszem - czuwaj Druhu :-)

szkoda że chwilowo będę zmuszony rozstać się z tym szkłem (zapraszam na giełdę) ale na bank wrócę do niego ...

rozsądna cena i dobra jakość jednym słowem !