PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja daty w NEF - EXIF a katalogowanie zdjec

linux_user
24-04-2006, 19:32
Mam maly problem ale po kolei
Normalnie robe zdjecia 2 aparatami jednoczesnie ktore przed kazda impreza sa synchronizowane do tego samego czasu. Podczas transferu zdjec z aparatu do PC przy pomocy NIKON View zdjecia sa nazywane na podstawie formatu 2006-04-25 09-24-15
a wiec rok /miesic/dzien/godzina/minuta/sekunda.
Poniewaz w ten sposob laduje zdjecia z 2 aparatow w jednym folderze mam wszystkie zdjecia ktore mozna ogladac w kolejnosci chronologicznej niezaleznie od tego ktora puszka zostaly zrobione. Po tym ustawieniu moge nazwac zbiory ( tylko dla wygody a nie z koniecznosci)
np "0000_nazwisko klijenta" co ulatwia mi i klijentowi zamowienie/odnalezienie zdjec bo po prostu klijent zamawia zdjecie nr 0000
Ostatnio z powodu zmiany czasu i wlasnej glupoty zapomnialem zsynchronizowac aparatow a co gorsza jeden z nich byl na czasie letnim a drugi zimowym wiec mam roznice godziny pomiedzy zdjeciami wykonanymi w krotkich odstepach a roznymi aparatami.
Wiaze sie to z tym ze moja misternie ulozona metoda katalogowania zostala rozbita chyba ze
a) istnieje mozliwosc edycji czasu/daty w NEF-ie przed importem do PC a jesli tak to czy ktos zna program ktory bylby w stanie to zrobic i to churtowo np fpdajac mu informacje
poprawiemiu czasu w EXIF-ie o godzine
b) istnieje jakas inna metoda poza recznym ustawianiem kolejnosci zdjec w katalogu przed zmiana nazewnictwa ktora pozwoli mi zachowac chronologie zdjec

Czy ktos ma jakis pomysl na ten temat.
Jestem tez otwarty na inne sugestie nazewnictwa/katalogowania zdjec

stig
24-04-2006, 19:46
Heh... Robie tak samo i juz sie boje o to zamieszanie, jak kiedys takze zapomne zsynchronizowac zegary w puszkach... :|

Wlasnie sprawdzalem ACDSee. Ma opcje Adjust Image Time Stamp, a w niej -- mozliwosc zmiany w daty i godziny w EXIFie, daty ostatniej modyfikacji, itd. Idac dalej -- ma mozliwosc przesuniecia o cale godziny do przodu lub do tylu. Hmmm... problem w tym, ze to nie dziala... :( Przynajmniej u mnie wersja 7.0 nie zmodyfikowala w EXIFie Date/Time NEFa z D70tki.

linux_user
24-04-2006, 19:58
BreezeBrowser Pro v1.4.2 released 23 March 2006
Wlasnie to testowalem, ale niby robi tylko ze czasy podane w exif wewnatrz tego systemu sa przesuniete, a czasy czytane w nikon view nie ,wiec cala ta metoda wyglada mi na to ze program pozostawia maly zbior w katalogu nef-a ktory pamieta o tej zmianie.
Musze sprobowac czy BreezeBrowser ma opcje "rename to time"
Problem taki ze nie bardzo mi sie chce wydac $90 na to i pasowalo by to jakos taniej zalatwic

ACDS-e mam 6 wiec raczej tego nie bede juz wgrywal bo to stare i NEF-u nie czyta

Do katalogowania uzywam Portfolio 8 ktore nie moze wykozystac zadnych info z EXIF-u do nazewnictwa chyba ze przy pomocy skryptow a ja o tum nie mam pojecia.

stig
24-04-2006, 20:30
Parametry z EXIFa czyta takze browser Shopa CS2 (nizszych nie mam mozliwosci sprawdzic pod tym katem) przy zmianie nazw. Wspomniany wczesniej ACDSee takze czyta te dane i to w duzo wiekszym zakresie pobierania jak i modyfikacji wzorca nowych nazw. Pobrac dane o dacie i czasie mozna takze TotalCommanderem w jego module Multi Rename Tool i dzieki niemu zmienic odpowiednio nazwy. Problem jednak pozostaje -- jak wprowadzic dzialanie odjecia lub dodania godziny w takim wzorcu.

linux_user
24-04-2006, 21:44
Problem jednak pozostaje -- jak wprowadzic dzialanie odjecia lub dodania godziny w takim wzorcu.

BreezeBrowser ma mozliwosc zmodyfikowania /dodania /odjecia czasu i nawet dnia do danych czasu zawartych w EXIFI-e tylko ta cena ......
STIG masz moze pomysl na inny sposow katalogowania tej calej masy zdjec z roznych aparatow.....moze jakis inny sposob sortowania na ktory nie wpadlem ?

stig
24-04-2006, 23:02
Od czasu kiedy zaczalem uzywac jednoczesnie dwoch korpusow, nie wypracowalem sobie zadnej niezawodnej metody segregowania zdjec w kolejnosci chronologicznej. Robie bardzo podobnie jak Ty:
1. zrzucam wszystkie do jednego katalogu (numeracje znacznie sie roznia, wiec nie ma problemu z nadpisywaniem plikow),
2. w TC przesortowuje wszystkie wedlug godziny wykonania i zadaje zmiane nazwy -- dzieki czemu numeracja w nazwie rosnie adekwatnie do uplywajacego czasu w momencie wykonywania zdjec.

Sposob jest dobry, o ile przed kazdym pstrykaniem upewnimy sie, ze obydwa korpusy maja te sama godzine. Jesli przytrafi mi sie jakies przesuniecie (lub reset zegara), to bede mial podobny do Twojego problem...

jaromir
26-04-2006, 11:17
Istnieje darmowe oprogramowanie do edycji daty i czasu exifa w pliku NEF. Umożliwia również przesuwanie czasu o okreslony interwał w przód lub wstecz (o dni godziny lata itd.). Należy jednak pamiętać ze w exifie przechowywanych jest tak naprawde kilka dat min: wykonania zdejcia, jego "digitalizacji" a także ostatniej modyfikacji. Trzeba by było dowiedzieć się których z nich używa NIKON View do nazywania plików. Na szczęście to oprogramowanie umożliwia zmianę wszystkich tych dat.

Reasumując ja zrobił bym tak: Zrzucił bym zdjęcia do komputera, zmienił im exify i przerzucił ponownie do aparatu. Ewentualnie potraktował aparat jako dysk i zmieniał daty w plikach na karcie (nie wiem czy nie ma zabezpieczenia przed zapisem).

linuxuser: Ponieważ sie naszukałem tego softu i nikt nie wyraził chęci pomocy w innym wątku, odezwij się na PM.

bmiller
26-04-2006, 19:05
linux_user, z danymi zapisanymi w EXIF możesz zrobić wszystko (?) za pomocą ExifTool (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/). Pod warunkiem, że nie boisz się linii poleceń :D Tym samym programem zmienisz nazwę pliku na odpowiadającą dacie zapisanej w EXIF (w dowolnie wybranym z kilku pól zawierających datę).

Jeżeli trzeba poprawić datę i zmienić nazwę pliku na 2006-04-25 09-24-15 czy cokolwiek tylko przyjdzie Ci do głowy to zgraj pliki takie jakie są i resztę załatw na dysku przy pomocy ExifTool. Wgrywanie na kartę poprawionych plików nie jest potrzebne.

Żeby nie być gołosłownym to kilka dni temu zmieniałem daty w 41 plikach NEF, musiałem przesunąć zapisaną datę do przodu o jeden rok :-) Pewnie dałoby się to zrobić jednym poleceniem ale ja zrobiłem chyba trzema - po jednym dla każdego pola, w którym jest zapisana data. Liczba plików NEF do obrobienia jest bez znaczenia, jako parametr podaje się nazwę katalogu. A po zmianie daty zmieniłem nazwy plików na zbudowane na podstawie daty. Wszystko oczywiście przy pomocy ExifTool.

ExifTool działa pod Linuksem, podobno także pod Windows (ja nie sprzwdzałem).

Pozdrawiam
Bartek