PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D10?

Orkaniusz
24-05-2008, 06:42
Tak sobie czytałem Thoma Hogana i znalazłem takie zdanie: "Could their DSLR lineup at the end of the year really be D60, D90, D300, D10, D3, D3x?". Moją uwagę zwrócił symbol D10. Pogooglowałem i natrafiłem na kilka plotek o nowym nikonie, o ile dobrze zrozumiałem, będącym czymś w stylu D300 z matrycą FX. Symbol D10 wydedukowali podobno z oznaczenia gripa do D300... Link do artykułu: http://www.photographybay.com/2008/05/07/nikon-d10/

PS. Szukałem na forum D10, ale nie znalazłem - jeśli jednak coś przeoczyłem, proszę moderatorów - nie krępujcie się w usunięciu wątku.

PaRaGaS
24-05-2008, 12:02
Spiskowe teorie zakładają, że pod symbolem D10 kryje się przyszła konkurencja dla emeryta 5D.

Siupes
06-06-2008, 06:40
najwyzsza pora bo juz mi d3 spac nie daje a d200 drazni coraz bardziej.
jak toto dadza za $3500 to bedzie ok, za $3000 to bedzie super a jak za $2500 to trzeba czekac miesiacami jak na cukier w 1981.

Niedzwiedz
06-06-2008, 07:04
och taki d10 leeki i mily z FX jeszcze 14-16mpx bylo by milo hehe

mimikm
06-06-2008, 08:54
to się zacznie koncert życzeń:)

MARTINK
06-06-2008, 12:26
Jeszcze przydało by się żeby ktoś tego koncertu słuchał :) taki sprzęt może okazać się niezbędny w ofercie aby podebrać klientów Canonowi bo ten ze swoją dużą matrycą w małych korpusach szykuje się do wielkiego skoku na kasę. Naszą kliencką kasę.

Dokladnie, ja w ogole nie rozumiem jak Nikon moze nie miec jeszcze FF za okolo 6-8k, po jaka cholere D3 za 15k szkoro canon ma FF za niecale 6 ?? Problem bedzie tylko na co Tamrona zmienic - pewnie na 24-70 ale to juz szczegol. Na razie jestem "zly" na Nikona ze pod wzgledem FF panowie z RnD mocno dali (i daja) ciala.

edit.
Przesiadka z D50 bedzie ciakawa - jesli bedzie ten Dcos

żółto-czarny
06-06-2008, 12:47
Dokladnie, ja w ogole nie rozumiem jak Nikon moze nie miec jeszcze FF za okolo 6-8k
Cierpliwości, jeszcze trochę i będzie musiał. Lada chwila wejdzie następca wspomnianego emeryta z większą rozdzielczością, szybkością w serii i świetnymi uszczelnieniami. I się zacznie! :-D
Ta nazwa D10 to kosmiczna bzdura. Pewnie będzie D400 albo D300x, D10 to byłby taki mocno okrojony D40 (jakby było z czego) :mrgreen:

Kaleid
06-06-2008, 13:11
Ta nazwa D10 to kosmiczna bzdura.

Ostanio pojawiły się informacje, że Nikon przygotowuje do produkcji w fabryce Sendai (czyli tam gdzie powstaje w tej chwili D3 i F6 a wczesniej D2x, D2h, D1 itd) dwa nowe korpusy. Kolejny FX o wysokiej rozdzielczosci oraz cos tanszego, rownież FX. Kilka dni po tych informacjach, Nikon wypuscił firmware do D3, gdzie były zaszyte rozdzielczosci dla matrycy 24 mp. D10 to nazwa rzucona luzno w powietrze, od gripa do D300 - MB-D10.

Krzysiek82
06-06-2008, 13:15
Teraz równie dobrze mogą się upierać, że FF to tylko zawodowcom potrzebny, a amatorowi musi wystarczyć DX, więc taniego modelu D3eco możemy szybko nie zobaczyć podobnie jak wielu obiektywów które w ofercie dawno być powinny, a z powodu jakiś czarów ciągle nie ma.

No ale tak na chłopski rozum, po co amatorowi ten FX tak naprawdę jest potrzebny?

robin102
06-06-2008, 13:22
No ale tak na chłopski rozum, po co amatorowi ten FX tak naprawdę jest potrzebny?
Dla mnie amatora to z powdodu łatwiejszego doboru szkieł by się FX przydał :-D, no i ta plastyka obrazka jakaś tak plastyczniejsza :-D
Liznąłem trochę FF w wykonaniu canona i naprawdę jest na co czekać i na co kaskę ciułać.

wain
06-06-2008, 13:35

Po to zeby mial i nie gledzil na forum ze nie ma.., zeby na canon-boardzie sie nie smiali.., itd... ;)

Edit: ... i zeby plastycy mieli wiecej plastyki w plastiku ...

mpwt
06-06-2008, 13:39

Po to, żeby taki mógł sobie zapiąć np. Sigmę 12-24 i mieć 122 stopnie. Albo po to, żeby obiektywy zachowywały się tak samo pod analogiem jak i cyfrą.

Krzysiek82
06-06-2008, 13:42
Albo po to, żeby obiektywy zachowywały się tak samo pod analogiem jak i cyfrą.

Hmmm, no w sumie logiczna odpowiedź i poprawna. Pytanie tylko ilu z tych amatorów (bo cały czas o nich mówimy) miało / ma te analogi, aby mieli tak samo także pod cyfrą? Wyraźnie zaznaczam, że mówimy o amatorach, jak napisał robin102.

PaRaGaS
06-06-2008, 13:44
Zaraz pewnie mnie techniczni sprowadzą na ziemię, ale wydaje mi się, że różnica w obrazowaniu na wysokich ISO między D300 a D3 to jednak ma trochę coś wspólnego z możliwościami fizycznie większej matrycy. ;)
A poza tym niezaprzeczalny argument pt. "wreszcie można używać normalnych szkieł".

Jacek_Z
06-06-2008, 13:45
bo jest modny, bo można kupić coś, co ma niewielu, poszpanować itd.
Aha - i paru % użytkowników się przyda naprawdę.:-D

PaRaGaS
06-06-2008, 13:45
Hmmm, no w sumie logiczna odpowiedź i poprawna. Pytanie tylko ilu z tych amatorów (bo cały czas o nich mówimy) miało / ma te analogi, aby mieli tak samo także pod cyfrą? Wyraźnie zaznaczam, że mówimy o amatorach, jak napisał robin102.

Amator amatorowi nierówny. Jednym wystarczy kit z VR i D40, a ja chętnie przygarnąłbym taką pełną klatkę w komplecie z 24-70. 80-200 i SB-800 już mam. :D

mpwt
06-06-2008, 13:51

Ja mam takiego analoga cały czas, którym cykam namiętnie. Szklarnia też praktycznie jest zmontowana pod analoga... ale ilu ich jest? Myślę, że patrząc globalnie nie jest to znowu mała liczba.

Oczywiście tych argumentów za jest jeszcze trochę...

Krzysiek82
06-06-2008, 14:01
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mi chodziło o amatora w czystej postaci. Wiele osób z tego forum zarabia zdjęciami, robicie do gazet, na plakaty, na wystawy, czy Wy jesteście amatorami? Moim zdaniem nie, choć dziwnie wielu z Was tak się określa. I właśnie nie o takie osoby, jak Wy mi chodziło. Mi chodziło o prawdziwego amatora, który nie sprzedaje i nie uzyskuje zarobku z tytułu fotografowania. A jak mnie pamięć nie myli, to osoby wypowiadające się wyżej gdzieś tam w różnych wątkach coś wspominały o zdjęciach w gazecie, jakimś zdjęciu zespołowi wykonanemu, itd. Nie uważam Was za amatorów. Wam może ten FX jest potrzebny. Ale takiemu prawdziwemu amatorowi?

PaRaGaS
06-06-2008, 14:12
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mi chodziło o amatora w czystej postaci. Wiele osób z tego forum zarabia zdjęciami, robicie do gazet, na plakaty, na wystawy, czy Wy jesteście amatorami? Moim zdaniem nie, choć dziwnie wielu z Was tak się określa. I właśnie nie o takie osoby, jak Wy mi chodziło. Mi chodziło o prawdziwego amatora, który nie sprzedaje i nie uzyskuje zarobku z tytułu fotografowania. A jak mnie pamięć nie myli, to osoby wypowiadające się wyżej gdzieś tam w różnych wątkach coś wspominały o zdjęciach w gazecie, jakimś zdjęciu zespołowi wykonanemu, itd. Nie uważam Was za amatorów. Wam może ten FX jest potrzebny. Ale takiemu prawdziwemu amatorowi?

Znaczy co, jak fotografuję koncerty, ale na tym nie zarabiam to jestem już pro, czy jeszcze amator? ;)
Taka argumentacja jest trochę bez sensu...

A zapotrzebowanie na sprzęt zależy wyłącznie od użytkownika. Jestem pewien, że np. kanapowi gitarzyści nie wydają mnóstwa kasy na dobre gitary, pickupy, piece i efekty dla lansu czy bez powodu.

mpwt
06-06-2008, 14:29
Mi chodziło o prawdziwego amatora, który nie sprzedaje i nie uzyskuje zarobku z tytułu fotografowania.

To ja, to ja! :)

P.S. kiedyś zainwestowałem w Music Mana StingRay 5 i nie żałuję... dziś już tylko na kanapie gram... :cry:

żółto-czarny
06-06-2008, 15:36
Amator amatorowi nierówny.
No właśnie. Dany amator lubi chodzić po lesie i wypatrywać pitaszki, ale trudno zakładać, że będzie na FX i Nikkorka 500/4 VR odkładał. Najprędzej landszafciarzom i portrecistom się przyda.

saygon
06-06-2008, 16:10
ja bym duzo oddał za wizjer jak w f3, a tak to juz raczej tylk przy pełnej klatce. No i mozliwośc wymiany matówek i będę stał w kolejnce po to body.

szymszym2020
06-06-2008, 16:40
Fajnie by było gdyby na takim Cmosowym FX dali 6 mpx. Ciekawe, jaką najwyższą używalną czułość możnaby zanotować. :D

skulinski
06-06-2008, 16:44
Moze jest jakies powiazanie miedzy plotami o d10 a plotami o nastepcy 5d.. jedni czekaja z wypuszczeniem nowej puchy fx na drugich zeby wiedziec jak silny jest przeciwnik.

tylko u mnie na przyklad cierpliwosci coraz mniej..

whatsilenceknows
06-06-2008, 17:54
tylko u mnie na przyklad cierpliwosci coraz mniej..

U mnie jej nie starczyło. :)

Zabawnie też brzmią te przekonywania, że "amatorowi FX nie potrzebne". Marketingowcy Nikona też o tym trąbili latami i - jak widać - ostatecznie nie wyszło. ;-) Sęk w tym, że może i obiektywnie nie jest potrzebne, ale wybór zawsze jest dobrą rzeczą (jak napisał PaRaGaS: potrzeby zależą od samego fotografa, a nie jego "statusu klasowego". ;-) ). Poza tym argumenty pt. wizjer, nieprzeliczanie kątów widzenia (tak, lubię używać 28 jako 28, 35 jak 35, a 90 jako 90, a i 70-200 z przykazanymi kątami jakby wygodniejsze.) czy zachowanie matrycy także nie są z kosmosu. Chodzi tylko o możliwość wyboru - kto będzie chciał FX, weźmie FX; kto będzie chciał DX - analogicznie. Nie, DX nie jest ultra-odpowiednim-jedynym rozwiązaniem dla każdego. FX też.

Pozdrawiam.

jurgen
06-06-2008, 18:10
No właśnie. Dany amator lubi chodzić po lesie i wypatrywać pitaszki, ale trudno zakładać, że będzie na FX i Nikkorka 500/4 VR odkładał. Najprędzej landszafciarzom i portrecistom się przyda.

Do tego idelanie pasuje stopka Kaleida :mrgreen:

Siupes
07-06-2008, 07:09
pewnie ze sie nikonowi oplaci fx. zawsze wzrosnie sprzedaz szkiel pro bo jak by nie kupic paru dobrych szkiel do nowej zabawki. nie zapominajcie ilu z nas (szczegolnie amatorow) zaczelo z d70 i konczy na d3 lub d300.

Roon
07-06-2008, 09:29
pewnie ze sie nikonowi oplaci fx. zawsze wzrosnie sprzedaz szkiel pro bo jak by nie kupic paru dobrych szkiel do nowej zabawki. nie zapominajcie ilu z nas (szczegolnie amatorow) zaczelo z d70 i konczy na d3 lub d300.

I z tym się w pełni zgadzam... Sam niedawno kupiłem cały kompletny system dslr nikona a nigdy wcześniej nie miałem lustrzanki cyfrowej i powiem, że gdyby był fx do 8 tyś porównywalny do Canona 5D to pewnie dzisiaj miałbym fx a nie dx. Przy cenie dobrych obiektywów dołożenie 3 tyś zł na pełna klatkę to pikuś... Zresztą przyznam się że dopiero po kupnie D300 zobaczyłem cenę 5D i lekko się zdziwiłem.

kronos28
07-06-2008, 09:51
ja tam chce jednego - aby ten teoretyczny FX w mniejszej puszce nie miał pięciocyfrowej ceny

RAF
07-06-2008, 10:50
ja tam chce jednego - aby ten teoretyczny FX w mniejszej puszce nie miał pięciocyfrowej ceny
musiałby wtedy w momencie premiery konkurować z D3, który dzisiaj w Polsze można kupić za 13k, a u żółtych braci za ok. 10k. Za pół roku cena D3 będzie niższa (choć z pewnością niewiele).
Inna rzecz, że szkoda, że Nikon nie wpadł na pomysł, by matrycę z D3 wepchnąć (jakoś) do D80 i sprzedawać to w cenie 5-6k.

robin102
07-06-2008, 11:13
.... szkoda, że Nikon nie wpadł na pomysł, by matrycę z D3 wepchnąć (jakoś) do D80 i sprzedawać to w cenie 5-6k.
Do D80 to mogła by się nie zmieścić ;) ale korpus d200 byby do tego idealny :)
Na bazie D3 powinni wystrugać D3x oraz D3e -wersja okrojona -ekonomiczna dla fotoamatorów którym się wydaje, że FF jest im niezbędny. Pięknie by było :) no i z ceną dzisiejszego FF u Canona, a D300 to po 2999zł by sprzedawali. Ale tam wiedzą lepiej co nam trzeba ...
Echhhhh marzenia

pinio
07-06-2008, 12:47
A niech tam ma pięciocyfrową cenę, ale żeby dwie z nich były po przecinku ;) :)

velaskez
07-06-2008, 13:38
Na bazie D3 powinni wystrugać D3x oraz D3e -wersja okrojona -ekonomiczna dla fotoamatorów którym się wydaje, że FF jest im niezbędny

ale nie zmieniałoby to faktu że byłby to D3, a więc pro:mrgreen:

th3big
07-06-2008, 14:24
Wy o budżetowym FF od Nikona, a ja się zastanawiam, co będzie sercem kolejnego dslr'a od Fuji ;-) Poprawcie mnie, ale jeśli Fuji jest konsekwentne, to niebawem powinniśmy usłyszeć o nowej lustrzance tego producenta. Cena S5Pro osiągnęła poziom wyprzedażowy więc...

pinio
07-06-2008, 14:29
Wy o budżetowym FF od Nikona, a ja się zastanawiam, co będzie sercem kolejnego dslr'a od Fuji ;-)

Pewnie wypasiony .... procesor ;) :)

PaRaGaS
07-06-2008, 16:55
Do D80 to mogła by się nie zmieścić ;) ale korpus d200 byby do tego idealny :)

Sama matryca by się zmieściła, ale większy pryzmat już nie.
Do FX musieliby ten korpus przeprojektować.

skulinski
07-06-2008, 17:13
A nie myslicie ze moze wyjsc cos jak d300x z matryca fx? Tak samo jak to bylo z d40 i d40x ktory wyszedl zaraz potem.

Obok tego wyszedlby tez d3x.

Poszerzenie oferty w przedziale d300-d3 byloby o wiele lepsze niz 3 krotna roznica ceny miedzy tymi puchami.

Krzysiek29
07-06-2008, 18:52
oraz D3e -wersja okrojona -ekonomiczna dla fotoamatorów którym się wydaje, że FF jest im niezbędny.

Tu już spece od marketingu wiedzą jak to zrobić. Aby się wydawał FF potrzebny. Dla tych co robią ptaszki potem się okaże , że 300mm to tylko 300mm i co najwyżej może się z tym do ZOO wybrać.

vitter
07-06-2008, 19:07
jeśli FF wyjdzie w cenie 6-7 kilo, dlaczego niemieć 2 puszek
np.D400 FF i jako drugie body D300
70 dam chrześniakowi :)

velaskez
07-06-2008, 19:10
a może zająć się przrabianiem bagnetów z 5d na nikonowskie Fki? no pożyjemy zobaczymy ile czasu każą nam czekać...

whatsilenceknows
07-06-2008, 19:39
a może zająć się przrabianiem bagnetów z 5d na nikonowskie Fki?

Nie trzeba przerabiać... :mrgreen:

gmoszkow
07-06-2008, 19:48
No ja jestem kompletnym amatorem - fotografia to dla mnie przyjemność - choć sprzedałem kilka zdjęć i miałem 2 wystawy to było to na tyle dawno, że się nie liczy.

Czekam na ff od nikona w niższej cenie, choć coraz częściej myślę, o kupnie D3 jako drugiego body - tak tak drugiego. D300 lekki mały i przyjemny, ale brakuje mi szerokości na 24-70 - przy podpięciu do Fxa będzie wystarczająco - na 17-55 się nie zdecydowałem bo od momentu wyjścia 5D wiedziałem, że Nikon będzie musiał zrobić FF więc konsekwentnie buduję szklarnię pod FF.

Drugi argument za ff to niskie szumy na znacznie wyższych iso - pomimo tego, że naprawdę nieźle radzę sobie z lampą jako dodatkowym źródłem światła to jednak wolałbym bez.

Mam zresztą nadzieję, że do budżetowego fxa wpakują matrycę z D3 czyli 12 MPix naprawdę nie chcę więcej.

Pozdrawiam

Grzegorz

żółto-czarny
07-06-2008, 19:56
to się zacznie koncert życzeń:)
Miałeś absolutną rację :mrgreen: Ja mam tylko nadzieję, że ten łańcuch doprowadzi do kolejnych obniżek również w segmencie amatorskim.

fotojacek
07-06-2008, 20:09
Na niskobudzetowe FF trzeba bedzie jeszcze poczekać.
Jak wypuszczą teraz to kto kupi d3?
Jak sie sprzeda odpowiednia ilość D3 puszczą wersje tanszą dla tych co nieuzbierali odpowiedniej ilości $$$
Pozatym D300 jest jeszcze w miarę świerzy.
Klienci z kasą bedą wymieniać trzysetkę na FF wiec odpowiednią ilość 300 trza sprzedać zanim wyjdzie tani FF
To nie koncert zyczeń , japonce patrzą jak zarobić kase a nie co klient chce mieć w torbie:)

PaRaGaS
07-06-2008, 22:26
Na niskobudzetowe FF trzeba bedzie jeszcze poczekać.
Jak wypuszczą teraz to kto kupi d3?

Bzdura. Mówimy o puszkach dla zupełnie innego odbiorcy.
Tani FX to nie będzie szybka i uszczelniana puszka reporterska.

Zbigniew
07-06-2008, 22:46
@robin i dwa lata -> Dwa lata to był czas zmiany pokolenia ze dwa lata temu. Teraz liczymy już w miesiącach. Wg mnie w 2009 zobaczymy coś ciekawego, do czego będziemy się ślinili nawet bardziej, niż do D3 :D

fotojacek
07-06-2008, 22:48
To popatrz na forum ilu posiadaczy D3 jest fotoreporterami ? a ilu z nich zamiast D3 wywaliło by kase na tanszy FF + słoik
A jak juz sie pojawi ten TANI FX to sam zobaczysz ilu gazeciarzy bo o repotrerów zachaczyłeś zmnieni D300 na tani FF bo w tej chwili mają za mały budzet na D3
CZy na D3 masz napisane onfy for press?

Zbigniew
07-06-2008, 22:51
Wg mnie taka puszka to coś, na co czeka cała rzecza fotografów ślubnych, konferencyjnych, ale też ... amatorów. Ja również :oops:

Sztolcman
07-06-2008, 23:01
A ja na złość wszystkim mam nadzieję, że budżetowe FX nie pojawi się w tym roku, bo będę sobie pluł w brodę, że kupiłem D300 zamiast poczekać jeszcze te parę miesięcy:-D Moim zdaniem realną datą wprowadzenia D10/D400/D300x jest końcówka 2009. Gdyby pojawił się teraz, D3 przestał by się sprzedawać.

Zbigniew
07-06-2008, 23:18
Jak to przestał ? A dlaczego Canony jedynki się sprzedają, podobnie jak 5D ? Poza tym Twoja postawa jest bardzo niechrześcijańska :D

saygon
07-06-2008, 23:21
wraz z pojawieniem sie d3x pojawi sie pełna klatak za mniej niz 10 tys.

Sztolcman
07-06-2008, 23:40
Jak to przestał ? A dlaczego Canony jedynki się sprzedają, podobnie jak 5D ? Poza tym Twoja postawa jest bardzo niechrześcijańska :D
Wybacz mi bo zgrzeszyłem ojcze:D Hmm jeśli by go okroili z pewnych reporterskich funkcji np: dali 4fps'y to myślę, że D3 jeszcze pożyje.

Tr0n
07-06-2008, 23:54
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://seloma.net/Nikon_D10.jpg)

PaRaGaS
08-06-2008, 00:00
To popatrz na forum ilu posiadaczy D3 jest fotoreporterami ? a ilu z nich zamiast D3 wywaliło by kase na tanszy FF + słoik
A jak juz sie pojawi ten TANI FX to sam zobaczysz ilu gazeciarzy bo o repotrerów zachaczyłeś zmnieni D300 na tani FF bo w tej chwili mają za mały budzet na D3
CZy na D3 masz napisane onfy for press?

Pewnie, że nie, ale nie będzie tak, że jak wyjdzie tani FX to D3 od razu przestanie robić zdjęcia, bo nie o to chodzi.

Zobacz, w systemie Canona masz 5D i dalej 1Ds. Zupełnie różne zastosowania, obie puszki znajdują nabywców. W systemie Nikona w miejscu 5D nie ma nic. Skutek?
Wielu potencjalnych nabywców dryfuje w stronę drugiego obozu. Nikon traci nie tylko dochód z amatorskiej puszki FX, ale również z wieloletniej eksploatacji systemu - obiektywów i akcesoriów.

badi
08-06-2008, 00:43
Zobacz, w systemie Canona masz 5D i dalej 1Ds. Zupełnie różne zastosowania, obie puszki znajdują nabywców.

yeap, ale obecna cena 5ki obowiazuje jakies pol roku. na wstepie, to body kosztowalo tyle co d3 lub nawet ciupke wiecej.

fotojacek
08-06-2008, 01:02
Dokładnie tak jak mówi badi
5D kosztowało ciut wiecej niż D3, cena Piątki spadła bo duzo ludzi przerzuciło się na Ds'ki jak te zaczeły mieć ceny bardziej ludzkie.
5D to juz "stara technologia" - fps'y "niereporterskie" - kewstia procesora czyli postępu tech.
Podejrzewam ze N wypusci FX odpowiadający zapowiedzi sonego czyli duzo pixeli jako pierwsze zeby zaspokoić rynek reporterski - bo tu mogą stracić najwięcej, oczywiscie po sonym jesli zapowiedzi sie sprawdzą.
FX "dla ubogich" mozna przewidywać albo razem z nowym FF canona (nastepca5) albo przy okazji premiery "FX duzopikselowego" ale to tylko moje niesprawdzone prognozy jak bedzie czas pokaze. Jak widzę trzymają sie 1,5rocznych okresów premierowych chyba ze konkurencja zmusi do radykalnych posunięć.
Jak rozmawiałem z sonym kwestia ilości pikseli na matrycy to nie jest problem, barierą jest procesor w aparacie który to potrafi dostatecznie szybko przeliczyć

yggdrassill
08-06-2008, 11:26
yeap, ale obecna cena 5ki obowiazuje jakies pol roku. na wstepie, to body kosztowalo tyle co d3 lub nawet ciupke wiecej.

no chyba jednak na wstepie cena 5d nie byla taka jak d3 ;) roznica 1700 dolarow jest jednak znaczna ;)
cena 5d na wstepie byla 3299dolarow a d3 5000dol. ;)

badi
08-06-2008, 13:08
ksztaltowanie sredniego kursu dolara wg. nowiny24.pl (http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080316/EKONOMIAIRYNEK/265592725)

2000 r. - 4,10 zł
2001 r. - 4,07 zł
2002 r. - 4,14 zł
2003 r. - 3,99 zł
2004 r. - 3,85 zł
2005 r. - 2,96 zł
2006 r. - 3,29 zł
2007 r. - 2,95 zł
2008 r. - 2,26 zł

(5d - 20005 rok) 2,96 x 3299 = 9765,04 pln
(d3 - 2008 rok) 2,26 x 5000 = 11300 pln

dla mnie przy tych kwotach finansowa roznica mala. gdyby dzis 5d mial cene ze swej premiery watpie czy by sie sprzedal. zreszta wystarczy przegladnac komentarze na serwisach foto czy ceneo i skapcach do paru miesiecy po premierze. wiekszosc stwierdza, ze matryca coco jumbo, AF mozna poleprzyc, a cena zdecydowanie nieadekwatna.

skulinski
08-06-2008, 13:29
no chyba jednak na wstepie cena 5d nie byla taka jak d3 ;) roznica 1700 dolarow jest jednak znaczna ;)
cena 5d na wstepie byla 3299dolarow a d3 5000dol. ;)

Tylko cena dolara byla inna :D

EDIT: nie zauwazylem ze badi juz odpowiedzial.

Orkaniusz
08-06-2008, 16:32
No to ja jako nie za bardzo doświadczony w tych sprawach zapytam - co by mi dał FF? Rozumiem, że zalety to:
- szerszy kąt - ale nie wiem po co mi coś szerszego niż na dx daje np. sigma 10-20
- mniejsza GO - ale ja zazwyczaj mam problem ze zbyt małą GO, np. obiektywem N85 F1.8 nie potrafię zrobić fajnego portretu na F < 2.8
- mniejsze szumy - no to akurat rozumiem.
- no jest jeszcze tzw. plastyka obrazu - że niby 5D robi jakieś bardziej zajebiste zdjęcia niż nie FF i nie da się tej "lepszości" podciągnąć pod w/w kryteria - ale akurat tego nie rozumiem....

Reasumując, czy może mi kto światły wytłumaczyć dlaczego miałbym wydać pewnie z 8-9 kPLN na D10, mając D300? Żebyśmy się zrozumieli - jak mi to dobrze wytłumaczycie to pewnie się zawezmę i sprzedam D300 i dozbieram do D10 ;-) Byłoby miło, gdyby argumenty były <> FUN FACTOR ;-)

skulinski
08-06-2008, 16:35
co by mi dał FF?

Lans :D :D

Orkaniusz
08-06-2008, 16:36
Lans :D :D

Ke? :-D

Zbigniew
08-06-2008, 16:58
Orkaniusz, tak w kilku zdaniach.

Sigma 10-20 czy inne obiektywy UWA to niestety jedynie szkiełka zastępcze, bo często tak zniekształcają, że w wielu zastosowaniach są nieprzydatne. Poza tym rzadko kiedy są jasne.

Mniejsza GO - wyobraź sobie, że masz takiego 35/1.4 na pełnej klatce i możesz na w miarę szerokim kącie mieć małą GO i ładnie wyciągać postacie z tła. A jak chcesz portret z małą GO, to możesz nawet na f/4, gdzie większość obiektywów świetnie pracuje, a nadal masz GO niewielką (piszę tutaj np. dla 80-120mm).

Poza tym kąt widzenia dla 50-tki to nadal to, co w analogu, a nie 75mm udające portretówkę. Jeżeli masz dostęp do Sigmy 30 lub Nikkora 35 to podepnij sobie do D300 i trochę pospaceruj z takim jednym szkiełkiem - okaże się, że takim "standardem" można obskoczyć bardzo wiele. A o ile łatwiej byłoby mieć w tej roli 50-tkę.

Plastyka, czy jak to tam się nazywa, to często wynikowa tych rzeczy powyżej oraz faktu, że możesz spokojnie sobie pracować na wysokich czułościach i przy świetle zastanym.

Jeżeli nie widzisz tych różnic porównując zdjęcia np. z Canonów xxD oraz 5D, to rzeczywiście nie masz co zmieniać. Ja widzę bardzo duże.

Orkaniusz
08-06-2008, 18:28
Zbigniew, wkurzasz mnie ;-) (tzn. powolutku mnie przekonujesz i będę musiał zbierać kasę ). Szczególnie to do mnie przemawia:

Sigma 10-20 czy inne obiektywy UWA to niestety jedynie szkiełka zastępcze, bo często tak zniekształcają, że w wielu zastosowaniach są nieprzydatne. Poza tym rzadko kiedy są jasne.

Mniejsza GO - wyobraź sobie, że masz takiego 35/1.4 na pełnej klatce i możesz na w miarę szerokim kącie mieć małą GO i ładnie wyciągać postacie z tła. A jak chcesz portret z małą GO, to możesz nawet na f/4, gdzie większość obiektywów świetnie pracuje, a nadal masz GO niewielką (piszę tutaj np. dla 80-120mm).Chciałbym wytłumaczyć mój sceptycyzm, który wynika chyba z tego, że kilka ładnych lat miałem inne hobby: audio. Tam też było wiele arbitralnych zdań, że np. lampy są lepsze od tranzystorów, wzmacniacze w klasie A są lepsze niż w AB, układy dyskretne lepsze od scalonych, złoto na wtyczkach kolosalnie poprawia brzmienie itd. A potem, jak się człowiek zagłębił w temat, to...ech, szkoda gadać. No i tak sobie myślę, czy i tutaj, w foto, nie jest przypadkiem tak samo...Tam, w audio, pytanie zawsze brzmiało: "czy słyszysz różnicę?" Tutaj oczywiście pytanie brzmi: "czy widzisz różnicę?". No i ja nie zawsze widzę...Ale to już temat raczej na Cafe a nie wątek o D10. W każdym razie - dziękuję za odpowiedź.

BugsBunny
08-06-2008, 18:54
Plastyka, czy jak to tam się nazywa,(...) oraz (...) że możesz spokojnie sobie pracować na wysokich czułościach i przy świetle zastanym.
IMHO to są tak naprawdę jedyne rozsądne argumenty za FF, ew. wymóg bardzo dużych wydruków w bardzo wysokiej rozdzielczości i jakości, którą będzie mógł dać taki hipotetyczny D3X czy obecny 1DsIII, a którym nie sprosta matryca DX

krajobrazowa odbitka przy f/11 i w formacie 30x20 wyjdzie tak samo

ogniskowe i kąty są do przeskoczenia, kwestia zmiany nawyków i produkcji odpowiednich obiektywów dedykowanych dla DX. Jak widać po 17-55/2.8 - mogą być równie dobre co pełnoklatkowe

whatsilenceknows
08-06-2008, 18:55
No i tak sobie myślę, czy i tutaj, w foto, nie jest przypadkiem tak samo...

Do pewnego stopnia - owszem. ;-) Ale część spraw da się opisać całkiem skrupulatnie i rzeczowo, jak np. wyżej ujął to Zbigniew.

No i ja nie zawsze widzę...

Tym lepiej dla ciebie. ;-) Moja ulubiona anegdotka w tych klimatach to porównanie dwóch zdjęć, z dwóch dość podobnych obiektywów i wnioski: "niesamowite różnice w oddaniu kolorów!", etc. etc., podczas gdy, cóż - wstyd mówić - dla mnie oba wyglądały tak samo... :mrgreen:

IMHO to są tak naprawdę jedyne rozsądne argumenty za FF

Dla mnie jednak kąty pozostają argumentem całkiem ważnym. Obawiam się np., że Leica już nie wyprodukuje linii szkieł DX, pod crop 1,6. ;-) A bardzo lubię używać ich obiektywów na Obcym Bagnecie. Podobnie jak nie ma chyba jeszcze pełnej linii stałek DX z ogniskowymi korespondującymi z zakresem od 20mm do - powiedzmy - 90mm, a niektórzy wolą i dłużej, chyba w żadnym systemie. Oczywiście można mówić, że są odpowiednie zoomy, ale... co z tego? Ja _chcę_ stałki. ;-) To jest właśnie ta kwestia wyboru, o której wspominałem - dobrze jak jest, bo preferencje ludzi są różne.

Ale - dość offtopicowania.

Pozdrawiam.

saygon
08-06-2008, 19:02
i jednak liczba obiektywów pod dx jest mała. a brak takiego 24-70, czy 70-200 w dx, albo najlepszego przykładu jaki mjest 50mm. inna sprawa tro wielkosc wizjera ktory pod FF kmoze byc wiekszy.

yggdrassill
08-06-2008, 19:18
Tylko cena dolara byla inna :D

EDIT: nie zauwazylem ze badi juz odpowiedzial.

ale na razie ceny aparatow na swiecie nie ksztaltuje kurs zlotowki ;)
fakt ze zakupy w stanach sa obecnie dla nas atrakcyjne nie zmienia ceny swiatowej ;)

BugsBunny
08-06-2008, 19:21
i jednak liczba obiektywów pod dx jest mała. a brak takiego 24-70, czy 70-200 w dx, albo najlepszego przykładu jaki mjest 50mm. inna sprawa tro wielkosc wizjera ktory pod FF kmoze byc wiekszy.
jest mała, bo jednak nie zdecydowano się na wprowadzenie takiego standardu
gdyby była duża, i były dostępne np. 30/1.4 AF-S DX tak powszechnie jak 50 i wiele podobnych, to nikt by nie narzekał na braki szklarni
oczywiście poza tymi którzy korzystają ze starszych lub innofirmowych obiektywów
wizjer zawsze może być większy- fakt, FX jest większy , ale już ten z D2X czy D300 trudno nazwać małym i nieczytelnym

Jakubas
08-06-2008, 19:31
Nie od dzis wiadomo, ze najwiekszym atutem pelnej klatki sa obiektywy - jasne szerokie katy, male, swiatlosilne standardy. Poza tym wiekszosc szkiel w asortymencie wiodacych producentow jest przeznaczona wlasnie pod FF. DX jest ogolnie fajnym wynalazkim, gdyby tylko mozna bylo dostac takie szkielka jak 12-24/2.8, 14/2.8, 24/2, 35/1.4, 60/1.4, 50-135/2.8 VR. Mowie oczywiscie o szklach DX, z AF-em i innymi tego typu bajerami.

ttb
09-06-2008, 00:15
fajnie by było, gdyby ktos z d3 oraz jakims dx'em zrobil podobne fotki by tu wszyscy mogli ocenic "TĄ MAGICZNĄ PLASTYKE"

Sztolcman
09-06-2008, 01:02
fajnie by było, gdyby ktos z d3 oraz jakims dx'em zrobil podobne fotki by tu wszyscy mogli ocenic "TĄ MAGICZNĄ PLASTYKE"

Definicją tej "magicznej plastyki" jest w/g mnie połączenie pełnej klatki z obiektywem 35mm f/1.4. Jako, że sam takiego zestawu nie posiadam podaję przykład znaleziony na pbase w galerii Macieja Dakowicza (http://www.pbase.com/maciekda/china2007).

źródło (http://k53.pbase.com/o2/77/94377/1/96835604.4ZANOn2U.d5IMG8_5838.jpg)

Kolejne zdjęcie trochę za małe, żeby dobrze pokazać jak bajkowo rozchodzi się głębia przy tych całkiem szerokokątnych ujęciach. Ale jak się dobrze przyjrzeć:twisted:

źródło (http://i.pbase.com/o6/77/94377/1/84395748.frLjXs5K.d5IMG8_6518.jpg)

Jak znajdziesz na matrycy DX odpowiednik takiego szerokiego kąta, który w podobnych odległościach od obiektu rozmyje w podobny sposób tło to stawiam piwo wszystkim tu zgromadzonym przed komputerami:)
Na DX odpowiednikiem może być sigma 24mm f/1.8 ale to już nie będzie to.
Poniżej mój własny przykład obrazujący złoty środek między względnie szerokim kątem a małą głębią.
Sigma 28mm f/1.8:

źródło (http://img443.imageshack.us/img443/6482/katemartinsweddingdsc00wk6.jpg)
Więcej na DX się nie wyciśnie:( ...no chyba, że Sigmą 30mm f/1.4.

cyrusvirus
09-06-2008, 02:05
A z tą głębią to chodzi raczej o wielkość matrycy. Większa matryca zbiera więcej światła i tym samym potrzebuje na zdjęcie mniej czasu* :) Gdzieś przeczytałem, że na FF przysłona f4 jest odpowiednikiem DXowego f2.8 Rany! a teraz wyobraź sobie te stałki ze światłem 1.4 i... lampy idą w odstawkę ;)

*Z tą wielkością matrycy i o zbieraniu światła to taka moja własna tfoorczość więc bardzo proszę nie uświadamiajcie mnie w mojej niewiedzy :) - Ja chcę tylko pełną klatkę w małym korpusie od Nikona z obiektywem 50mm...

Tr0n (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=18) - przepiękny model na zdjęciu - dokładnie taki bym chciał :)

mpwt
09-06-2008, 14:40
co by mi dał FF? Rozumiem, że zalety to:
- szerszy kąt - ale nie wiem po co mi coś szerszego niż na dx daje np. sigma 10-20

Echh... jak podpinam Sigmę 12-24 do F100... wiedziałbyś po co ;)
Zresztą nie bez powodu zainwestowałem w to szkiełko :twisted:

mimikm
09-06-2008, 14:56
Ja chcę tylko pełną klatkę w małym korpusie od Nikona z obiektywem 50mm...

AMEN

prz3mo
10-06-2008, 09:03
tak naprawdę Nikon nie wyprodukuje nowego taniego body z dużą matrycą, bo i po co ma sobie gola strzelać

Tyle, że poki co pewien segment rynku przecieka Nikonowi przez palce... I coś "musi" z tym zrobić. Tymbardziej, ze za rogiem czai sie prawdopodobnie nastepca 5D.
Canon poszedł na całość i daje naprawde dobre ceny na swoje sprzety, a Nikon?

Jacek_Z
10-06-2008, 09:41
Tyle, że poki co pewien segment rynku przecieka Nikonowi przez palce... I coś "musi" z tym zrobić. Tymbardziej, ze za rogiem czai sie prawdopodobnie nastepca 5D.
Canon poszedł na całość i daje naprawde dobre ceny na swoje sprzety, a Nikon?
kolejna maruda.
masz tanie nikony - d80 dajmy na to. A gdzie jest tania pełna klatka? 1 wiekowy model, którego ludzie już nie chcą pomału kupować. O następcy 5D są tylko spekulacje, a ciągle go nie ma. Nikon i canon nie chca sobie strzelac w stopę wypuszczając coś tańszego w tym segmencie. Na razie sprzedają to w droższych body. Szczególnie nikon, u którego FF jest nowością i szybko się nie spodziewam takiej matrycy w body za 1/2 ceny D3. Minimum rok.

skulinski
10-06-2008, 09:57
Szczególnie nikon, u którego FF jest nowością i szybko się nie spodziewam takiej matrycy w body za 1/2 ceny D3. Minimum rok.

Mam cicha nadzieje ze jednak o FF mysleli juz dawno i taka nowoscia to dla nich nie jest i nie zajmie to rok.

Mysle ze jest pewna zaleznosc miedzy nowym 5d a budzetowym ff u nikona. Jedni czekaja na drugich zeby wiedziec z czym konkurowac.

JK
10-06-2008, 10:17
..... Mysle ze jest pewna zaleznosc miedzy nowym 5d a budzetowym ff u nikona. Jedni czekaja na drugich zeby wiedziec z czym konkurowac.
... i dlatego Canon zapowiedział wprowadzenie na rynek 1000D. :wink:

Jacek_Z
10-06-2008, 10:22
Mam cicha nadzieje ze jednak o FF mysleli juz dawno i taka nowoscia to dla nich nie jest i nie zajmie to rok.
nie mylcie konstruktorów z księgowymi. Body może być "wymyslone", ale firma sie kieruje rachunkiem ekonomicznym, nie jest najistotniejsze to, czy potrafi cos wyprodukować. Bo że potrafi - to wiadomo. Liczy się efekt. Zysk na tanim FF bilansują ze stratą na D3. Jeśli FF (powiedzmy D400) ma byc tani, a przecież FF jest drogi w produkcji, to być może nikon woli sprzedać 1 szt D3 niż 4 szt D400. Na D3 ma większy narzut niz by miała na tanim D400. Firma kieruje się zyskiem. Załatwili istnienie FF w systemie i zatrzymali tych, co nie wiedzieli czy czekać na pełną klatkę. Teraz wiemy, że tanie FF to kwestia czasu. Ale raczej nie tygodni, a roku - to moja ocena, sprawdzic się nie musi. :-D Może to będą 2 lata :mrgreen:

robin102
10-06-2008, 10:29
...Teraz wiemy, że tanie FF to kwestia czasu. Ale raczej nie tygodni, a roku - to moja ocena, sprawdzic się nie musi. :-D Może to będą 2 lata :mrgreen:
Łooo matko normalnie znów zgadzam sie z moim serdecznym przyjacielem :)
za 2 lata kupię D3 wyleczone z chorób wieku dziecięcego za 6000zł - warto przeczekać ;) oby zdrowia starczyło

skulinski
10-06-2008, 10:31
Załatwili istnienie FF w systemie i zatrzymali tych, co nie wiedzieli czy czekać na pełną klatkę.

ehh, mi sie jakos nie widzi czekac wiedzac o tym, ze zawsze i tak bedzie FF tansze u C. Nie zalezy mi na fps'ach. Nie sledze CB, ale po watkach tutaj wyglada jakby system nikona przynajmniej w tym srodkowym segmencie cenowym wiazal sie z ciaglym czekaniem na cos....

Jacek_Z
10-06-2008, 10:35
ehh, mi sie jakos nie widzi czekac wiedzac o tym, ze zawsze i tak bedzie FF tansze u C.
skąd ta wiedza? Jak wejdzie następca 5D to ten model wycofają. Jaka będzie cena następcy 5D i skąd ta wiedza?

skulinski
10-06-2008, 10:46
skąd ta wiedza? Jak wejdzie następca 5D to ten model wycofają. Jaka będzie cena następcy 5D i skąd ta wiedza?

Poniewaz biore pod uwage takze uzywana puche. Moze przesadzilem piszac "zawsze", ale do poki piatki w sensownym stanie nie znikna z obrotu bedzie to najtansze rozwiazanie.

Pisze ze swojego punktu widzenia czyli "jak tu rozsadnie cenowo przeskoczyc na ff".

Jacek_Z
10-06-2008, 11:12
Pisze ze swojego punktu widzenia czyli "jak tu rozsadnie cenowo przeskoczyc na ff".
kup kodaka DCS 14n

Foksik
10-06-2008, 11:27
Gola sobie nie strzeli bo D10 pewnie zamiast jasnego dużego wizjera jak w D3 dadzą lampę błyskową jak w D300.

skulinski
10-06-2008, 11:46
kup kodaka DCS 14n

Brzydki strasznie :D

ulv
10-06-2008, 12:38
Aparat to nie damska torebka i wyglądać nie musi, musi robić dobre zdjęcia.

Pozdrawiam
Ulv

skulinski
10-06-2008, 13:35
patrz usmiech w wypowiedzi ;)

ulv
10-06-2008, 19:14
:-D

Krzysiek29
11-06-2008, 21:04
Teraz wiemy, że tanie FF to kwestia czasu. Ale raczej nie tygodni, a roku - to moja ocena, sprawdzic się nie musi. :-D Może to będą 2 lata :mrgreen:

Ma być pokazane na Photokinie we wrześniu:
- D90 FF (puszka słabsza niż D300) ,
-af z D300,
- cena na Polskę poniżej 10000zł.
Więcej szczegółw nie wiem "wróżka" była mało rozmowna.

Ma nie być następcy D80 w formacie DX.

Jacek B.
11-06-2008, 21:25
-af z D300,

Co masz na myśli mówiąc słabsza? Czyżby Nikon (zakładając obecne tempo rozwoju techniki) chciał sobie strzelić gola?

żółto-czarny
11-06-2008, 21:28
Ta wróżka miała nieźle w czubie i tylko mamrotała bez sensu ;)

Jacek B.
11-06-2008, 21:32
nie mylcie konstruktorów z księgowymi. Body może być "wymyslone", ale firma sie kieruje rachunkiem ekonomicznym, nie jest najistotniejsze to, czy potrafi cos wyprodukować. Bo że potrafi - to wiadomo. Liczy się efekt. Zysk na tanim FF bilansują ze stratą na D3. Jeśli FF (powiedzmy D400) ma byc tani, a przecież FF jest drogi w produkcji, to być może nikon woli sprzedać 1 szt D3 niż 4 szt D400.

Tak ale jest jeszcze jeden aspekt. Niektórzy potrzebują taniej pełnej klatki a Nikon póki co nie potrafi tego zapewnić. Często sie przez to słyszy o zmianach systemu więc i to specjaliści z Nikona biorą pewnie pod uwagę. Co z tego że sprzedadzą 1 szt D3, jak w to miejsce mogli by sprzedać 10 szt D400. Tu mogą na ilości nadrobić i na jedno wyjdzie i zatrzymają klientów. Jeśli kogoś nie stać na D3 to albo poczeka te dwa lata abo poprostu zmieni system i jedno jest pewne, nie wszyscy będą czekać.

Krzysiek29
11-06-2008, 21:49
Co masz na myśli mówiąc słabsza?

Mam na myśli budowę samego korpusu; coś pomiędzy D80 a D300 i raczej bliżej D80. Powiedzmy budowy 5D.

Orkaniusz
11-06-2008, 21:52
No jeśli to co piszecie jest prawdą, to mam nadzieję na spadek cen obiektywów DX-owych, np.: 17:55. Tylko nie wiem, czy będę jeszcze chciał go kupić...

Jacek_Z
11-06-2008, 21:56
Tak ale jest jeszcze jeden aspekt. Niektórzy potrzebują taniej pełnej klatki a Nikon póki co nie potrafi tego zapewnić. Często sie przez to słyszy o zmianach systemu więc i to specjaliści z Nikona biorą pewnie pod uwagę. Co z tego że sprzedadzą 1 szt D3, jak w to miejsce mogli by sprzedać 10 szt D400. Tu mogą na ilości nadrobić i na jedno wyjdzie i zatrzymają klientów. Jeśli kogoś nie stać na D3 to albo poczeka te dwa lata abo poprostu zmieni system i jedno jest pewne, nie wszyscy będą czekać.
Tym, że ludzie potrzebują niestety nikon jakoś średnio sie przejmował i przez lata nie miał odpowiedzi na FF w canonie. Ilu ludzi wtedy odeszło. Teraz nie odchodzi chyba zbyt wielu bo 5D to nie jest jakaś rewelacja jeśli chodzi o inne sprawy (poza matrycą). Następca 5D - to na razie domysły i nie wiadomo, czy będzie tani. Nie sądzę.

Nikon ma teraz FF i jeśli ludzie potrzebują FF - to kupią D3. Nie liczyłbym na D400 w wersji z FF za wiele poniżej 10 tys. Jak ktoś musi mieć - to kupi D3, różnica w cenie nie będzie duża. Nie liczcie, że D400 FF będzie tańszy od D300. Przy proporcji ceny 9 tys do 14 tys nie liczyłbym na to, że się sprzeda 10x więcej D400. Oni (w centrali nikona) zapewne też tak sądzą. Nie zapowiada się tani FF, a raczej droższy FF, z 24 MPx.

Tr0n
11-06-2008, 22:38
Ludzie odejdźcie już do swojego upragnionego 5D. Lepiej, załóżcie swoją firmę i zacznijcie produkować wreszcie te wyśnione aparaty które kupią miliony ludzi. Przecież jesteście takimi specjalistami w dziedzinie tworzenia marki, że sukces murowany. Problem polega tylko na tym, że na każdy sprzedany D3 przypada pewnie kilkaset D40 czy już D60 teraz. Podobnie będzie z wyśnionym D400, D3x, D10 itd. Pomimo całej doskonałości technicznej tych aparatów są to tzw produkty niszowe dla określonej grupy docelowej która nie jest liczna populacją. Grupa ta płaci za nową technologię która musi się zwrócić. Potem tą technologie dostaje masowy odbiorca.
Prosty przykład - pbase
D3 - 10 użytkowników
D300 - 6 użytkowników
D40x - 246 użytkowników
D40 - 569 użytkowników
D80 - 2172 użytkowników

Jaki procent z tych użytkowników stanowią potencjalni kupcy pełnoklatkowego D10? Z punktu widzenia Nikona najlepszy kupiec to osoba kupująca kita D40x + 18-200, z czego 90% tych użytkowników nie ma pojęcia czym różni się DX i FX. Z punktu widzenia Nikona grupa która odejdzie z Nikona do 5D bo D300 to za mało a D3 jest za drogi, nie jest warta wdrażania nowej technologii. Zresztą pewnie migracje są w dwie strony.
A jak wygląda to wyśnione 5D w porównaniu do D200 (ten sam rok produkcji)
Canon 5D - 4121 użytkowników - łaaaaa i łooooooooo
Nikon D200 - 5132 użytkowników - eeee jak to taki beznadziejny aparat z bandingiem i szumi

I dlaczego jak na Canona tak długo nie ma następcy 5D? Nie ma konkurencji - a może to Canon się przejechał z wypuszczeniem 5D i nie jest to taka żyła złota w stosunku do potrzeb inwestycji?

Szkoda tylko, że wszyscy zapomnieli jak wyszedł D3 + D300, jak to "5D był zjadany na śniadanie", a jak wyjdzie ten upragniony aparat znów zacznie się czekanie na następcę - tylko po co przecież ideał już istnieje - 5D, nie czekajcie nie ma na co.

PS. Pbase to jakiś tam przykład ilości użytkowników, lepszy lub gorszy, nie ma to znaczenia

PS2. Ciekawe jak nikon zacznie nazywać aparaty za 2 lata kiedy wyczerpie zapasy numerków D90 i potem co? Następca D60? a zapomniałem x h s i jeszcze pare innych ładnych literek w alfabecie. OK problem i tak wróci :)

jerryjola
11-06-2008, 23:37
-af z D300,

jasne....
chciałbym to we wrześniu zobaczyć....

zastanawia mnie jedna rzecz....nagle takie aparaciki jak d200, d300 przestały zdjęcia robić, że tak się większość ślinić zaczęła na FF?

bo jeżeli tak, to dlaczego tak wiele osób się przesiada z d70/80 na d200/300?

mam d80-tkę i być może w najbliższym czasie przesiądę się na d300?
Dlaczego?
- lepszy w zdjęciach seryjnych,
- mniejsze szumy...

i być może będę chciał zdążyć, zanim jedyny i słusznym standardem będzie FF (gdyby Nikon słuchał tylko userów tego forum, już od 15 czerwca byłby w sprzedaży tylko FF, a takie jak d300 zaprzestano by produkować z dniem 1 czerwca).

czegoś nie rozumiem....

dzięki Tr0n za przedstawione dane...przynajmniej mnie napawają optymizmem...

jestem akurat z tych amatorów, dla których format Dx jest wystarczający...i takich jak ja jest wielu

wodstock
12-06-2008, 00:10
jestem akurat z tych amatorów, dla których format Dx jest wystarczający...i takich jak ja jest wielu

Zgoda, ale są też tacy co czekają na tańszy FF Nikona i chyba fajnie by było mieć wybór i móc sobie go kupić.
Nie każdego stać na D3, nie każdy potrzebuje wszystkich funkcji jakie on oferuje. Wielu starczyłaby tylko matryca z D3, w jakimś rozsądnym body.
W sumie to dyskusja robi się powoli biciem piany o NIC. Wiadomo że DX i FX ma swoich zwolenników, każdy z tych "standardów" ma swoje wady i zalety. Tylko kiedy będziemy mieli swobodny wybór między nimi?

Jacek_Z
12-06-2008, 00:21
Zgoda, ale są też tacy co czekają na tańszy FF Nikona i chyba fajnie by było mieć wybór i móc sobie go kupić.
Jasne. Ja też bym chciał sobie kupić najnowszy model taniego następcy BMW M5. Poważnie !!! Bardzo mi sie podoba.

Niedzwiedz
12-06-2008, 00:25
Jacek_Z nie smiej sie w chinach juz moze byc taki bmw

Jacek_Z
12-06-2008, 00:33
Ja się nie śmieję, pisałem poważnie. Widzę po prostu pewną analogię. Co do BMW jestem fanem marki i chińskie podróby mnie nie interesują. Tylko, że mnie nie stać na M5 niestety.
Jak widać rozumiem ból tych co chcą taniego FF w nikonie, ale na razie bym na to nie liczył.

Niedzwiedz
12-06-2008, 00:46
BMW fajna marka mam motocykl beemy ;) , a tani FX mnie by się przydał d3 ciężkie czasem ;)

Tr0n
12-06-2008, 00:47
W sumie to dyskusja robi się powoli biciem piany o NIC. Wiadomo że DX i FX ma swoich zwolenników, każdy z tych "standardów" ma swoje wady i zalety. Tylko kiedy będziemy mieli swobodny wybór między nimi?

Tego czasu się właśnie obawiam, sam nie wiem czy wolałbym FX czy DX. Z jednej strony 24-70 załatwia mi w chwili obecnej 80% zdjęć, z drugiej to co pokazuje D3, a ja lubię zdjęcia wieczorem i nocą i światło zastane (duża klatka - mniejsze szumy) brrr straszne będą kiedyś dylematy. A za kilka lat będzie można zrobić zdjęcia np miasto nocą z lotu ptaka

Tr0n
12-06-2008, 00:48
Jasne. Ja też bym chciał sobie kupić najnowszy model taniego następcy BMW M5. Poważnie !!! Bardzo mi sie podoba.

Mi wystarczy 3 tylko po kiego grzyba oni mi deskę w środku wyprostowali :(

fotojacek
12-06-2008, 01:12
No i zrobiło się bicie piany
Taniego FF nie bedzie bo stanie sprzedaz D300 (ten model jest nowy i musi zarobić na siebie) a napewno (pewnie wiekszosc na to liczy) D300 nie stanieje przy puszczeniu taniego FF w zwiazku z tym bedzie musial istnieć przeskok cenowy to raz.
I teraz pytania dla tych co liczą na tani FF. D3 kosztuje coś cirka 13k. Jak kogoś stać na sprzet za 20-30k czyli D3 plus szklarnia bo to tyle wychodzi minimum to czy bedzie chciał zaoszczedzić te 3tys(licze ze ten tani FF bedzie kosztował 9-10k na poczatku lub roznica miedzy D3 a tanim ff bedzie tak ksztaltowala) i kupić FF w taniej badziewiastej obudowie od d80? (nie obrazając doskonałej skad inąd 80tki) Ja wątpie.

Napisał Krzysiek29
-af z D300,

No i co z tego
Sony tez pokazało
Najpierw pokazało napis 24 milions full frame
Potem pokazało od tego obudowę na obrazku kto wie czy nie pustą w srodku
być moze coś jeszcze pokaże , a ile od pokazania do premiery to .......
Czy to ze Nikon ma pokazać na photokinie oznacza że "coś" z mety trafi na polki w sklepach nic błędnego
To ze sasiadka Krycha powiedziała ze komuś "da":) to wacle nie znaczy ze jej stary na to danie pozwoli :D:D:D

Canon zjechał z ceną 5D bo to juz dziadek i niespełnia wymogów fps'owców stary model ktory się wyprzedaje
a zapowiedzi cóż.... prawa rynku ,być moze zjazd ceny 5D jest robieniem miejsca pod nowy model ktory i tak tani nie bedzie. Krowa która duzo muczy mało mleka daje. Żaden producent nie bedzie sobie strzelał samobuja i wypuszczal nowej puchy dopóki na starszej nie zarobi dostatecznie duzo, a zapowiedzi to czysty marketing mający na celu sprzedaz tego co jest na rynku .... O kupie sobie nikona bo za pol roku wypuści tani FF i sobie wtedy zmienie ... ilu sie dalo na to nabrać?
Na moje zagrozenie dla N i C stoi po stronie sony 24mpx FF i jesli na coś bedą odpowiadać to na to , potencjalny rynek mają w agencjach prasowych i u fotoreporterów i jesli S ich zmusi to bedą musieli coś wypuscić najwyzej D3 bedzie jako drugi
Na zadne premiery "na dniach" bym nie liczył
Pozatym muszą jeszcze sprzedać dostatecznie duzo szkła pod DX vide: 17-55/2.8 , nie puszczali tego ob. po to zeby nikt go nie kupował jak wyjdzie "tani FF"

cyrusvirus
12-06-2008, 01:20
Ja też bym chciał sobie kupić najnowszy model taniego następcy BMW M5.
No właśnie! :) Jest przecież na rynku 550i... Czy, aż tak potrzebujemy M5? Czy nie wystarczy nam 550? Tak tak jak gardzić Nikonem D300 bo nie jest FX, a BMW nie jest M5 :) Człowiek jest baaaardzo specyficznie zbudowany i to jest piękne - ja chcę mieć TO :)

Ale fani beemki są i tak w lepszej sytuacji - mają eMkę w mniejszym body, a My?... wciąż czekamy i proszę nam nie rozwiewać marzeń... ;)

PaRaGaS
12-06-2008, 01:28
No i zrobiło się bicie piany
Taniego FF nie bedzie bo stanie sprzedaz D300 (ten model jest nowy i musi zarobić na siebie) a napewno (pewnie wiekszosc na to liczy) D300 nie stanieje przy puszczeniu taniego FF w zwiazku z tym bedzie musial istnieć przeskok cenowy to raz.

Tani FF nie będzie szybkostrzelny i raczej jak już ktoś tutaj napisał, będzie gorzej zbudowany. Możliwe, że będzie mieć mniej megapikseli, inne opcje zapisu NEF, na pewno gorszy AF. Inny segment, inny odbiorca. To tak jakby mówić, że 5D hamuje sprzedaż 1DsMkIII.

I teraz pytania dla tych co liczą na tani FF. D3 kosztuje coś cirka 13k. Jak kogoś stać na sprzet za 20-30k czyli D3 plus szklarnia bo to tyle wychodzi minimum to czy bedzie chciał zaoszczedzić te 3tys(licze ze ten tani FF bedzie kosztował 9-10k na poczatku lub roznica miedzy D3 a tanim ff bedzie tak ksztaltowala) i kupić FF w taniej badziewiastej obudowie od d80? (nie obrazając doskonałej skad inąd 80tki) Ja wątpie.

Wejdzie D3x, D3 stanieje do tych 10-11 tysięcy, tani FF w cenie D300 na wejściu.

Pozatym muszą jeszcze sprzedać dostatecznie duzo szkła pod DX vide: 17-55/2.8 , nie puszczali tego ob. po to zeby nikt go nie kupował jak wyjdzie "tani FF"

Na wszystko jest rynek! D200/D300 to podobnie jak D3 świetna puszka do reporterki, dla trochę innego odbiorcy.
Tani FF będzie wolny i przeznaczony raczej jako aparat do "zabawy" niż zawodowego zastosowania. Dla entuzjastów.
Ja wiem, że są ludzie, którzy robią reporterkę na D50, sam focę koncerty D80... :D

Tani FF i uporządkowanie półki Dxx to to, czego potrzeba Nikonowi w tym momencie. D40 i D40x już uwalili na rzecz D60 i całkiem możliwe (choć wolałbym się mylić), że D60 to właśnie prawdziwy następca D80, a kolejna w linii lustrzanek dla entuzjastów będzie miała pełną klatkę. Przyciągnie nowe osoby do systemu, wytworzy bazę nabywczą obiektywów i akcesoriów na LATA. Taka puszka to dla firmy inwestycja, podobnie jest z D60 - ile osób wymienia je po jakimś czasie na wyższe modele i dokupuje szklarnię?

Jacek_Z
12-06-2008, 02:03
Tani FF nie będzie szybkostrzelny i raczej jak już ktoś tutaj napisał, będzie gorzej zbudowany.
pewnie tak, ale ze 3-4 fps wystarcza w większości zastosowań.

Możliwe, że będzie mieć mniej megapikseli,
wątpię, 12 MPx na pełnej klatce to i tak wielgachne piksele, żaden problem. Mniej megapikseli to by było lepsze wysokie iso i może by go ludzie bardzo chcieli :mrgreen:

inne opcje zapisu NEF
??? niby jak???

na pewno gorszy AF.
niekoniecznie. D3 i D300 maja podobny moduł AF, D80 też odziedziczył lepszy AF po D200. Taniej w produkcji wychodzi robić to samo do kilku body, a celowe psucie jest trochę bez sensu. Mogą dac dobry AF do niższej puszki. Ona nie będzie aż tak nisko pozycjonowana, w końcu to będzie jeden z pierwszych FF - czyli raczej co najmniej średnia półka.

Inny segment, inny odbiorca. To tak jakby mówić, że 5D hamuje sprzedaż 1DsMkIII.
5D nie, ale jego następca, z większą ilościa MPx pewnie będzie - i pewnie dlatego go na razie nie ma.

Tani FF będzie wolny i przeznaczony raczej jako aparat do "zabawy" niż zawodowego zastosowania. Dla entuzjastów.
zapewne jednak będzie go kupowała wielu zawodowców, nie tylko u nas.
W wielu profesjach od body nie jest wymagane nic szczególnego. Po prostu ma dobrze rejestrowac obraz i byc wygodne w użyciu. Wątpię by to body tak okroili, że pousuwają guziki i dadzą nastawianie (prawie) wszystkiego w menu, jak w body dwucyfrowych. Jesli guzikologia będzie jak z D200 - to to wystarczy.

PaRaGaS
12-06-2008, 02:12
??? niby jak???

A jak to jest w obecnych wyższych puszkach? 12/14bit i z kompresją i bez, prawda?
No to na bank to okroją. ;)

fotojacek
12-06-2008, 02:36
Tani FF nie będzie szybkostrzelny i raczej jak już ktoś tutaj napisał, będzie gorzej zbudowany.

nie szybkostrzelny to ile 3kl/s watpie zeby cofali sie do szybkosci 5D

Możliwe, że będzie mieć mniej megapikseli

mniej czyli ile 10 to teraz standard patrz D60

To tak jakby mówić, że 5D hamuje sprzedaż 1DsMkIII.
miedzy tymi dwoma modelami jest przepaśc a bylo jeszcze kilka modeli w srodku

Wejdzie D3x, D3 stanieje do tych 10-11 tysięcy, tani FF w cenie D300 na wejściu.
no to w tej chwili zapowiedzialeś właśnie 2 modele FF , jeszcze powiedz ze w tym roku wyjdą - marzenie sciętej głowy

do zabawy to się kupuje D40 , a entuzjaści coż entuzjaści kupują Leica Limited Edyszyn

Ja wiem, że są ludzie, którzy robią reporterkę na D50, sam focę koncerty D80...

mialem na mysli reporterkę przez większe "R" patrz tych co stoją za bramką, to co robisz Ty i zapewne ja to reporterka amatorka , bo wątpię zebyś z tego zył - tacy na forum raczej nie piszą

Tani FF i uporządkowanie półki Dxx to to, czego potrzeba Nikonowi w tym momencie.
na moje Dxx jest uporzadkowane , być moze zamysł N jest taki ze Dx (D jednocyfrowe) zarezerwowali dla FF

D40 i D40x już uwalili na rzecz D60 i całkiem możliwe (choć wolałbym się mylić), że D60 to właśnie prawdziwy następca D80
Czysty marketing: D40 powstał zeby potencjalny nabywca drogiego kompaktu czytaj hybrydy zamiast czegoś za 2000 kompaktowego dolozyl 200 i kupił D40 bo takie byly ceny na wejsciu , kolejnym krokiem marketingowym byla wieksza matryca zeby dogonić kompakty , zreszta spojrz na kampanie reklamową aparat dla amatora co chce sotografować dziecko psa kota itd
Do D60 dolozono odkurzacz i to w zasadzie cala zmiana tani niskobudzetowy aparat im wiecej premier tym wiecej reklam i latwiej to sprzedać - innymi słowy robienie szumu medialnego wokól loga firmy

i całkiem możliwe (choć wolałbym się mylić), że D60 to właśnie prawdziwy następca D80
Tu sie mylisz napewno , następca to nie krok do tyłu
A jesli chodzi o entuzjastów to coż na moje entuzjasta to taki amator który ma kase i kupuje okręt flagowy lub zbiera na najdrozszy model jaki go stać

Taka puszka to dla firmy inwestycja, podobnie jest z D60 - ile osób wymienia je po jakimś czasie na wyższe modele i dokupuje szklarnię?
Inwestycja dla firmy to Okręt Flagowy do którego wszyscy wzdychają i kupują D40 lub w dawnych czasach stękanie do F4, F5 i kupowanie F801 lub pozniej F90x bo parametry podobne ale kto to pamieta:)

Nemeth
12-06-2008, 07:26
(...)

(...)

Jeśli wejdzie D3x to będzie to zapewne produkt skierowany do nieco innej grupy fotografów niż D3. Tak jak było z D2h i D2x.
Po premierze D3 nie było widać jakoś drastycznego spadku cen D2xs, zatem na jakiej podstawie nadzieja na spadek cen D3?

Tani FF w cenie D300 ... chyba w snach.
Obudź się.

Jak sie czyta ten watek trudno nie oprzeć się wrażeniu, że znaczna cześć z Was jest onanistami-gawędziarzami sprzętowymi.
D40 to shit, D60 no nowszy shit, D80 to zabawka, D200 mydli i shit do potęgi bo stary, D300 dx'owy shit, D3 stary już i drogi.
...

prz3mo
12-06-2008, 08:08
D40 to shit, D60 no nowszy shit, D80 to zabawka, D200 mydli i shit do potęgi bo stary, D300 dx'owy shit, D3 stary już i drogi.
...

heheh..nom i dlatego wzdychają do C 5D :mrgreen:

robin102
12-06-2008, 08:14
Wzdychają, sam wzdychałem i się zachwyciłem plikami, ale te wzdychanie to chyba krótkie nóżki ma bo sprzęt stary i zakup takowego dla fofoamatora gadżeciarza to dyskusyjna radocha. Cena 5D jest niby niska, choć z drugiej strony parząc na to jaki to stary sprzęt wcale niska nie jest.

Krzysiek29
12-06-2008, 08:37
Wzdychają, sam wzdychałem i się zachwyciłem plikami, ale te wzdychanie to chyba krótkie nóżki ma bo sprzęt stary i zakup takowego dla fofoamatora gadżeciarza to dyskusyjna radocha.

Tutaj przyznają Ci całkowitą rację ; obrazek z 5D dla fotografa jest całkowicie zadowalający "posiadacze sprzętu" będą zmieniać sprzęt dużo częściej.

Było porównanie do M5 ja porównam do wzmacniaczy audio (kiedyś tym handlowałem);każda z firm (Pioneer, Yamaha, Onkyo itd,itd) praktycznie co rok wprowadza szereg modeli o innej symbolice i wyglądzie. Aby usłyszeć różnice w brzmieniu to sprzęt musi dzielić przynajmniej 10 lat w produkcji. Zawsze dużo ludzi zmieniało na nowszy model zaraz po jego pojawieniu się. Takie życie.

D90 FF będzie poniżej 10000pln we wrześniu.

sradek
12-06-2008, 08:45
:) :) :) :)

idę dać na mszę

ps.
Może ktoś chce kupić we wrześniu prawie nowe body D200 z przebiegiem ok 1000 klapnięć :) stan jak z fabryki

we wrześniu to za 1500zł :)

Nemeth
12-06-2008, 08:45
(...)

ps.
Może ktoś chce kupić we wrześniu prawie nowe body D200 z przebiegiem ok 1000 klapnięć :) stan jak z fabryki

To z fabryki wychodzą z takim przebiegiem ?

;)

shaolin
12-06-2008, 08:49
Ja to widze tak - D300FX, ale 5fps [nawet z gripem] i iso do 3200 zamiast 347204324 jak w D3 ;). DX bedzie sie tak samo dobrze sprzedawal bo sporciaki i ptasiarze potrzebuja daleko i szybko [5fps vs 8fps - spora roznica, crop x1,5 tez ;)]. A w jakiej cenie? Nie wiem i nie mam zamiaru zgadywac. Ale taki komplet D300DX i D300FX moglbym miec w plecaku.

Niedzwiedz
12-06-2008, 09:00
Ale taki komplet D300DX i D300FX moglbym miec w plecaku.

hehe gwarantuje ci ze ejden by lezal cigle w tym plecaku to jak d300 i d70 ;)

fotojacek
12-06-2008, 10:09
ten wątek to juz nie koncert zyczeń , przerodziło się to w jakiś stary mityczny taniec do boga slonca o kroplę deszczu na pustyni :D:D:D

PS we wrześniu skupuje wszystkie D300 na wagę bo przecież wyjdzie nowy duzo tanszy FF/FX jak kto woli :D

shaolin
12-06-2008, 10:17
Nie.świeć ;) zle trafiles :D mam d300 i d70s i zaden nie lezy w plecaku podczas robienia fot, jade na dwie puchy [a czasem nawet na 3 jak wyciagne jeszcze analoga :D wtedy wygladam jak japonski turysta tylko tu jest na odwrot - ja jestem bialy, a na okolo zolto :D]. To samo bylo by w przypadku posiadania FX i DX. Czasem robie analog/d300 wiec to takie prawie FX/DX i wszystko jest jak nalezy ;) do analoga zapieta 85 do D300 szeroki [10-20] i jade z koksem ;)

cypherdid
12-06-2008, 10:44
:)

manio
12-06-2008, 15:22
:);)

http://www.photographybay.com/2008/06/10/nikon-d10-rumored-images/
http://nikonrumors.com/2008/06/06/nikon-d10.aspx
http://gizmodo.com/5015420/fake-nikon-d10-images-surface-but-mid+range-full+frame-dslr-might-be-real

Bonthyc
12-06-2008, 17:39
:);)

http://www.photographybay.com/2008/06/10/nikon-d10-rumored-images/
http://nikonrumors.com/2008/06/06/nikon-d10.aspx
http://gizmodo.com/5015420/fake-nikon-d10-images-surface-but-mid+range-full+frame-dslr-might-be-real
Brzydko wygląda z tym znaczkiem po prawej stronie obiektywu :mad:
Na pewno nie będzie robić przez ten znaczek dobrych zdjęć :-P

cahe
12-06-2008, 21:42
fake. to przerobiony d3 ze zdjęcia ze strony rockwella, dzisiaj sprawdziłem w programie graficznym ;-))).

Siupes
12-06-2008, 22:23
zapominacie o szklach. kupe ludzi kupi sobie 14-24-200 zestaw do nowego ff. nikon niezle zainwestowal w szkla i to pewnie im niezle zaprocentuje. dx jest spoko, zanim ludzie przejda z d40 do d300 to jeszcze duzo szkiel wymienia.
a na koncu tunelu nadal jest ff.
mozna tez popatrzyc na przypadek apple. kiedys ledwo co sprzedawali a tu nagle sie wybili z ipodem iphonem macbookiem itp - wszystko lekko drozsze niz konkurencja a kupa ludzi kupuje.
teraz jest duza szansa dla nikona zeby przejac pierwsze miejsce, szczegolnie jak canon przyspi jeszcze troche.
poza tym nie maja wyboru... ja chce tansze ff basta ;) !!!!

Pawel Pawlak
13-06-2008, 00:51
jak koncert życzeń to ja też się włączę ;) D300FX z matrycą 17-18 mpix, wysokim iso gdzieś pomiędzy d300 a d3, w cenie takiej żeby d300+d300fx kosztowały tyle ile d3 ;)

PaRaGaS
13-06-2008, 00:52
jak koncert życzeń to ja też się włączę ;) D300FX z matrycą 17-18 mpix, wysokim iso gdzieś pomiędzy d300 a d3, w cenie takiej żeby d300+d300fx kosztowały tyle ile d3 ;)

Już nie przesadzaj, w D3x będziesz miał 24MP.

Bonthyc
13-06-2008, 10:01
Dla mnie mógł by być to D400 z matrycą od D3, wolniejszą szybkostrzelnością i w puszce po D300 (pewnie z małymi modyfikacjami wymuszonymi przez zastosowanie większej matrycy, wizjera itp) w cenie ~6k :)

ulv
13-06-2008, 12:08
Ja zaś chciałbym, żeby dołączali go do paczki chpisów :-D

Pozdrawiam
Ulv

fotojacek
13-06-2008, 12:16
No i bedzie miał taką raczkę przy wiekszym nowym gripie, grip bedzie na nowe mocniejsze akku, o wyzszym napięciu, bedą wchodziły 4 aku, a do tej raczki bedzie mozna dokrecić patelnie zeby aparat nalesniki smazył.....

mpwt
13-06-2008, 12:20
Dla mnie mógł by być to D400 z matrycą od D3, wolniejszą szybkostrzelnością i w puszce po D300 (pewnie z małymi modyfikacjami wymuszonymi przez zastosowanie większej matrycy, wizjera itp) w cenie ~6k :)

Biorę :)

Chyba szybko sprzedam D80 póki w cenie i na razie na F100... :D

mimikm
13-06-2008, 12:38
jak wyjdzie pełna klatka w cenie 6 tys porzucam życie muzyka, sprzedaje puzon i kupuje od razu d10/300fx/400,
sprzedaje też d50 za około 5 tys ( bo przecież to już antyk) i kupuje stałkojebce 24-70 ...

czyli za 20 lat dalej będe grał....

żółto-czarny
13-06-2008, 12:40
Ja zaś chciałbym, żeby dołączali go do paczki chpisów :-D

Pozdrawiam
Ulv
Niechby nawet w FJ dodawali 14-24 lub 24-70 (do wyboru) za 1 zł. To już by było coś ;)

mimikm
13-06-2008, 12:49
a tak realnie cena takiego d300fx pewnie plasowałaby się około 9000 zł albo i więcej.

d300 z matrycą z d3, lampe by zostawili więc zmiany wizjera by nie było, szybkostrzelność ta sama wyświetlacz ten sam...

wszystko to samo ino matryca inna. Szło by to zrobić w domu...:)

ulv
13-06-2008, 12:56
Niestety tak łatwo to się nie da :-/ Lustro jak i wizjer będzie musiało urosnąć inaczej będzie crop w wizjerze ;-)

Pozdrawiam
Ulv

mimikm
13-06-2008, 12:59
Niestety tak łatwo to się nie da :-/ Lustro jak i wizjer będzie musiało urosnąć inaczej będzie crop w wizjerze ;-)

Pozdrawiam
Ulv

to już kosmetyka:)

Bonthyc
13-06-2008, 14:31
Najtańszy FF od Nikona będzie za 2 lata przy wyprzedaży D3 podobnie jak to z 5D od Canona jest.
Będzie na co czekać :)

Kaleid
13-06-2008, 14:58
Najtańszy FF od Nikona będzie za 2 lata

Żebyś się nie zdziwił :)

prz3mo
13-06-2008, 15:01
Żebyś się nie zdziwił :)

I znowu się zacznie od nowa...
Zaraz ktoś CI zada pytanie - skad wiesz i czy to z pewnego źródła... ;)
Potem kolejna osoba powie, ze idzie dać na msze, żeby tak sie stało.. nastepnie ktos napisze, ze FF to badziew i DX rululezzzujeeee.... nastepnie ktos to podważy, temat zatoczy z 20 okrążeń, po czym zostanie zamkniety :mrgreen:

ps. Gdybym był modem to już bym go zamknął ;)

fotojacek
13-06-2008, 15:05
I znowu się zacznie od nowa...
Zaraz ktoś CI zada pytanie - skad wiesz i czy to z pewnego źródła... ;)
Potem kolejna osoba powie, ze idzie dać na msze, żeby tak sie stało.. nastepnie ktos napisze, ze FF to badziew i DX rululezzzujeeee.... nastepnie ktos to podważy, temat zatoczy z 20 okrążeń, po czym zostanie zamkniety :mrgreen:

ps. Gdybym był modem to już bym go zamknął ;)

skąd wiesz i czy to z pewnego zródła?:)

fotojacek
13-06-2008, 15:10
Wątek zaczyna przypominać gadanie samemu ze sobą , no to ja tez zaczne tak sobie do siebie no bo przecież ja najwiecej wiem , wiecej nawet niz "wszystke Pany inżyniery od fotomaszynek"

skąd wiesz i czy to z pewnego zródła?:)

no jakto skąd ... z pewnego zródła.... z własnej głowy hehehehhe:D:D:D

pozatym tez ide dać na msze tylko nie wiem czy na intencje taniego FF czy stypy po tym wątku, rownież popieram zamknięcie.

PS. DX rulezzzzz :D:D:D

Bonthyc
13-06-2008, 15:51
"Msza Św. prowadzona w intencji taniego FX oraz nano stałek z AF-S'em"

Jolania
13-06-2008, 18:57
Któryś dzień, co nie otworzę Forum, to D10. Jak czytam te pobozne życzenia dużych facetów, to rzygać mi się chce. ...i jeszcze używam słów powszechnie uznawanych za lekko nieprzyzwoite. Dajcie juz se spokój.

mpwt
13-06-2008, 19:06
Któryś dzień, co nie otworzę Forum, to D10. Jak czytam te pobozne życzenia dużych facetów, to rzygać mi się chce. ...i jeszcze używam słów powszechnie uznawanych za lekko nieprzyzwoite. Dajcie juz se spokój.

O rany! Zawsze uważałem, że komputery nie są dla wszystkim. Jak Ci szkodzi to po co włączasz?

żółto-czarny
13-06-2008, 20:57
"Msza Św. prowadzona w intencji taniego FX oraz nano stałek z AF-S'em"
To ja pójdę zamówić mszę w intencji robienia ciekawych zdjęć tym, co mam :mrgreen:
AMEN

Jolania
13-06-2008, 21:00
O rany! Zawsze uważałem, że komputery nie są dla wszystkim. Jak Ci szkodzi to po co włączasz?
Liczę, ze pojawi się jakiś wiarygodny zwiastun owego D10, a nie koncert życzeń trwajacy w nieskończoność.
Zółto-czarny popieram Cię w całej rozciągłości.

mpwt
13-06-2008, 21:59
To ja pójdę zamówić mszę w intencji robienia ciekawych zdjęć tym, co mam :mrgreen:
AMEN

Hihi, jedno drugiego nie wyklucza :)
Marzyć rzecz piękna. Kto z Was nie ma marzeń? :D

Nemeth
13-06-2008, 22:23
Hihi, jedno drugiego nie wyklucza :)
Marzyć rzecz piękna. Kto z Was nie ma marzeń? :D

Nikon z podpiętą "eLką" ... :twisted:

mpwt
13-06-2008, 23:01

Czekaj, najpierw FX w D10 :D

Jacek B.
15-06-2008, 20:10
Prosty przykład - pbase
D3 - 10 użytkowników
D300 - 6 użytkowników
D40x - 246 użytkowników
D40 - 569 użytkowników
D80 - 2172 użytkowników

Canon 5D - 4121 użytkowników - łaaaaa i łooooooooo
Nikon D200 - 5132 użytkowników - eeee jak to taki beznadziejny aparat z bandingiem i szumi

I dlaczego jak na Canona tak długo nie ma następcy 5D? Nie ma konkurencji - a może to Canon się przejechał z wypuszczeniem 5D i nie jest to taka żyła złota w stosunku do potrzeb inwestycji?

Szkoda tylko, że wszyscy zapomnieli jak wyszedł D3 + D300, jak to "5D był zjadany na śniadanie", a jak wyjdzie ten upragniony aparat znów zacznie się czekanie na następcę - tylko po co przecież ideał już istnieje - 5D, nie czekajcie nie ma na co.

Na D200 teraz dużo osób się skusiło bo cena spadła o połowę w momencie pojawienia się D300. Może połowa tych użytkowików zakupiła aparat D200 w ciagu sotatnich szesciu miesięcy? tego nie wiemy, ale sprzedaż tego modelu wzrosła właśnie w ciagu ostatnich kilku mieśięcy. Jakie były te dane rok temu? W momencie pojawienia sie następcy 5D sytuacja może być podobna i tez nagle wzrośnie ilość użytkowników starego 5D tylko w sumie na to za bardzo bym nie liczył bo 5D jest na tyle dobry ze nie ma co w nim poprawiać. Można dołożyć więcej klatek na sek. Uszczelnienia nie są mu potrzebne. Matryca na poziomie podobnym lub lepszym niż D300 więc po co canon ma się spieszyc? Owszem zawsze można dać lepszą matrycę i pewnie to będzie główna zmiana w nowym modelu.

whatsilenceknows
15-06-2008, 20:11

Tylko po co?... :twisted:

Nemeth
15-06-2008, 20:21
Tylko po co?... :twisted:

Równie dobrze można zapytać - po co Nikon D10?

Mam takie wrażenie, że onaniści wymacali D3 i D300. Policzyli pixele na samplach. Menu aparatów znają na pamięć.
I... nuda panie ... nuda...
Przecież półrocznym starociem zdjęć wstyd robić...

fotojacek
15-06-2008, 20:45
I... nuda panie ... nuda...
Przecież półrocznym starociem zdjęć wstyd robić...

Ojj nie mozna , nie mozna, ma zafarby i jest juz troche "beeeee":D:D:D
trzeba pozwzdychać na Psowego fake'a :D:D:D

whatsilenceknows
15-06-2008, 21:14
Równie dobrze można zapytać - po co Nikon D10?

Żeby było jeszcze trudniej połapać się w tych wszystkich modelach. :mrgreen:

Orkaniusz
15-06-2008, 21:53
Żeby było jeszcze trudniej połapać się w tych wszystkich modelach. :mrgreen:

A swoją drogą, to trochę wkurza mnie taki, wydaje się niekonsekwentny i jakby nieprzemyślany, sposób nazywania modeli aparatów u Nikona: entry level, advanced amator, semi pro, pro mają odpowiednio 2, 2, 3, 1 cyfry w nazwie.

U Canona bardziej mi się widzi: 4, 3, 2, 1

Podobnie obiektywy: u nas :-) w Nikonie nie ma żadnego wyróżnika,że szkło jest "profi" - u Canona mają L-ki...

Tylko mi nie piszcie, żebym się do Canona przeniósł (za nic ;-) ), mam tylko dzisiaj małą handrę, a kolega z cytatu wyzwolił moje marudzenie i tak wyszło... ;-)

whatsilenceknows
15-06-2008, 22:36
Podobnie obiektywy: u nas w Nikonie nie ma żadnego wyróżnika,że szkło jest "profi" - u Canona mają L-ki...

Kiedyś był bodaj złoty pasek i ED, od takiegoż szkła. Ale fakt faktem, że z marketingowego punktu widzenia seria L z jej oznaczeniami i wyraźnymi wyróżnikami jest strzałem w dziesiątkę. :)

Jacek_Z
15-06-2008, 22:55
Ze względu na marketing nazwali procesor. Może i wyróznią lepsze obiektywy jakąś nazwą.
Ale to w żaden sposób nie zmieni jakości optyki :mrgreen:

Piotr_
16-06-2008, 10:32
Podobnie obiektywy: u nas :-) w Nikonie nie ma żadnego wyróżnika,że szkło jest "profi" - u Canona mają L-ki...

No przecież u nas jest teraz piękne N - nanopowłoki

Jakubas
16-06-2008, 12:05
Czyli mamy tylko 4 profi szkla?

Nemeth
16-06-2008, 12:09

Masz złe podejście. Wszystkie Nikkory są profi :D
Po za tym nikoniarze są świadomymi użytkownikami. Nie potrzebują znaczników ;)

mpwt
16-06-2008, 12:17
U Canona bardziej mi się widzi: 4, 3, 2, 1

To co to jest EOS D1000?

A co to są za obiektywy z oznaczeniem N?

Nie, przecież wiesz... ale jest zapotrzebowanie na N-ki to Nikon wprowadził ;)

P.S. a ja z kolei ciągle nie rozumiem tych, co twierdzą że FX nie może być dla amatora...

Jakubas
16-06-2008, 13:09
Heheh, a Nikon pojdzie na kompromis i wypusci D10 bez srubokreta :lol:

mpwt
16-06-2008, 13:24
Heheh, a Nikon pojdzie na kompromis i wypusci D10 bez srubokreta :lol:

źródło (http://i.pbase.com/o2/17/560217/1/52279571.emotsuicide.gif)
Masakra by była! A mój poziom w... spowodowałby, że może jakiegoś C bym dopasował... Dobra, dobra. Za dużo fantazjujemy tu rzeczywiście ;)

Foksik
17-06-2008, 00:51

No jest przecież napis Nikkor ;-)

PaRaGaS
17-06-2008, 01:06
No jest przecież napis Nikkor ;-)

10/10. :D
A tak serio, to wyznacznik pro szkieł u Nikona to po prostu światło 2.8/lepsze, tyle.

Jakon
17-06-2008, 12:11
Jakubas już 9... ;)

MARTINK
17-06-2008, 12:26
czytam to wszystko i nie wierze...

Jakby nie to forum to wszyscy (95%) by sie cieszyla z tego co ma.... i byla zadowolona ze zdjec.

mpwt
17-06-2008, 12:40
Jakby nie to forum to wszyscy (95%) by sie cieszyla z tego co ma.... i byla zadowolona ze zdjec.

A teraz nie jest?

MARTINK
17-06-2008, 12:44
A teraz nie jest?

Poczytaj miedzy wierszami... ;)

Pawel Pawlak
17-06-2008, 12:50
czytam to wszystko i nie wierze...

A tam... ja jestem bardzo zadowolony z d300, z moich szkiełek, a nawet z niektórych moich zdjęć (?!) co nie zmienia faktu że lubię sobie pofantazjować o nowych "nikonkach" ;)

lesheck
17-06-2008, 12:58
Ja tam mocno trzymam kciuki za tego d10, czy jak to sie bedzie nazywalo.
Okaze sie zaraz, ze DX juz nie mozna robic zdjec i nikkora 17-55 uzywanego bedzie mozna dostac w cenie nowego Tamrona :D

matijas
17-06-2008, 13:31
Ja tam mocno trzymam kciuki za tego d10, czy jak to sie bedzie nazywalo.
Okaze sie zaraz, ze DX juz nie mozna robic zdjec i nikkora 17-55 uzywanego bedzie mozna dostac w cenie nowego Tamrona :D

cichaczem na to licze;)

tzk
17-06-2008, 14:03
cichaczem na to licze;)

A ja dziś miałem sen - prezentacja Nikona: 3 body i lampa - taka jak na dzień niepodległość helikopter miał :)

matijas
17-06-2008, 21:55
A ja dziś miałem sen - prezentacja Nikona: 3 body i lampa - taka jak na dzień niepodległość helikopter miał :)
i jeszcze cienia za obiektem nie rzucala:)

marzenia swoja droga ale na szkielko ochote mam i jak cena jeszcze spadnie... hmm

ravajas
19-06-2008, 17:46
To ja, to ja! :)

P.S. kiedyś zainwestowałem w Music Mana StingRay 5 i nie żałuję... dziś już tylko na kanapie gram... :cry:

moja ulubiona gitara, niemal tylko dlatego, że posiadał ją przez dłuższy czas mój idol - Lech Janerka. O ile to nie tajemnica, ile zapłaciłeś i w którym roku? przepraszam za OT

r

ZimnyMaciek
19-06-2008, 18:31
Całego wątku nie czytałem więc może moje informacje gdzieś się już pojawiły. Sony pod koniec roku wypuści swój odpowiednik Canona 5D czy jeszcze nie istniejącego Nikona D700. Co do matrycy podobnie jak w przypadku Sony A700 i Nikona D300 bedzie ona wspólna. Zatem należy się spodziewac w nowym body nikona nie 12 a ponad 24 megapikseli (http://www.optyczne.pl/779-nowo%C5%9B%C4%87-Pe%C5%82na_klatka_od_SONY_!!.html).

Bonthyc
19-06-2008, 18:51
Całego wątku nie czytałem więc może moje informacje gdzieś się już pojawiły. Sony pod koniec roku wypuści swój odpowiednik Canona 5D czy jeszcze nie istniejącego Nikona D700. Co do matrycy podobnie jak w przypadku Sony A700 i Nikona D300 bedzie ona wspólna. Zatem należy się spodziewac w nowym body nikona nie 12 a ponad 24 megapikseli (http://www.optyczne.pl/779-nowo%C5%9B%C4%87-Pe%C5%82na_klatka_od_SONY_!!.html).
Nie sądzę, żeby nikon chciał strzelić sobie w kolano, 24mpix to oni dadzą do D3x (czy jak go tam nazwą) a do taniego FF upchają matrycę z D3, jak ten już zdąży się zadomowić (czyli nie prędzej niż za 2 lata).

skulinski
19-06-2008, 19:27
dziwi i troche bawi mnie ilosc ludzi ktorzy o tym co wyjdzie mowia z pelnym przekonaniem :)

Bonthyc
19-06-2008, 20:18
Bo ludzie tak są zaprogramowani, że lubią marzyć i wierzyć w dobrą nowinę :)

ZimnyMaciek
19-06-2008, 21:47
dziwi i troche bawi mnie ilosc ludzi ktorzy o tym co wyjdzie mowia z pelnym przekonaniem
z takim samym jak Ci, którzy negują to co mówią Ci pierwsi. Oczywiście muszę podkreślić, że "swoje wiem" i mogę się wręcz założyć. Tyle, że to nie ma sensu.

Kolekcjoner
20-06-2008, 00:36

Na bank zostanie tylko cena pójdzie w dół :).

Tr0n
20-06-2008, 08:32
Na bank zostanie tylko cena pójdzie w dół :).

Byłoby to działanie pozbawione sensu, po co zostawiać stary model jak wychodzi nowy, to tak jakby Nikon wypuścił D300 i zostawił w sprzedaży D200. 5D zniknie po wyczerpaniu zapasów

mpwt
20-06-2008, 09:29
moja ulubiona gitara, niemal tylko dlatego, że posiadał ją przez dłuższy czas mój idol - Lech Janerka. O ile to nie tajemnica, ile zapłaciłeś i w którym roku? przepraszam za OT

Hihi, a zgadnij na czyim MM zagrałem i wiedziałem, że to będzie właśnie moja gitara?? :D

2500 marek niemieckich (całe wakacje na nią pracowałem) i chyba (o rany, nie pamiętam) 1992-1995 rocznik. A kupiłem chyba w 2000 r.

Sztolcman
20-06-2008, 10:01
Jak już się przechwalamy w tym temacie, to będąc raz u lutnika z pękniętym gryfem, trafiłem na gitarę Jurka Styczyńskiego z Dżemu, którą zostawił do konserwacji. Był to Gibson Les Paul '60 i uprzejmy pan lutnik pozwolił mi chwilę na niej pograć. Podłączyliśmy to do jeszcze starszego Marshalla:) Powiem tyle... było to jedno z najlepszych doznań dźwiękowych w moim życiu:) Euforia zamieniła się w ekstazę gdy lutnik zasiadł za odremontowanymi hammondami i zagrał koncert dla jednej osoby. Ehhh... nie zamieniłbym tej chwili na nic innego, no może na nikona D700:twisted:

Nemeth
20-06-2008, 10:17
10/10. :D
A tak serio, to wyznacznik pro szkieł u Nikona to po prostu światło 2.8/lepsze, tyle.

Ciekawa teoria.
Znaczy, że Nikkor 600mm/f4 jest szkłem amatorskim ?

R
20-06-2008, 10:21
a 50 f1.8 mega proszklo :)

shaolin
20-06-2008, 10:22
A 50/1.8 jest pro :D

Czemu sie bijecie w dwoch watkach skoro oba sa praktycznie o tym samym - D10/D700, moze ktos to sklei?

EDIT: R, widze, ze myslimy o tym samym :D

Nemeth
20-06-2008, 10:25
A 50/1.8 jest pro :D

Czemu sie bijecie w dwoch watkach skoro oba sa praktycznie o tym samym - D10/D700, moze ktos to sklei?

EDIT: R, widze, ze myslimy o tym samym :D

W tym drugim rozmowa tyczy się wysoce uprawdopodobnionych rzeczy. Tutaj to tylko wiara, nadzieja ... słowem jakiś niko-religijny wątek pobożno-życzeniowy.
;)

shaolin
20-06-2008, 11:16
Aaaa... to przepraszam... ;) ;) ;) ;)

PaRaGaS
20-06-2008, 11:23
Ciekawa teoria.
Znaczy, że Nikkor 600mm/f4 jest szkłem amatorskim ?

A po co amatorowi 600mm?
Z oczywistych względów trudno zrobić takie szkło ze światłem 2.8.

a 50 f1.8 mega proszklo :)

W ogóle, jest jedna rzecz której nie rozumiem. CZYM DO DIABŁA jest profesjonalne szkło.
Canon ma w swojej ofercie szkła 2.8-nie-L i 2.8-L. Różnią się podejrzewam jakością wykonania, jednak ten plebejski 2.8 już powinien być solidny jak czołg.
Albo obiektyw jest dobry optycznie i jasny, albo ciemny i nadaje się na kita.
Po co je jeszcze dodatkowo oznaczać i dorabiać smieszną ideologię?

Tr0n
20-06-2008, 11:29

Celem podniesienia ceny
Dawno, dawno temu w normalnych czasach nazywano to po imieniu - ZŁODZIEJSTWO, natomiast w dzisiejszych "cywilizowanych" czasach nadano temu zjawisku cywilizowaną nazwę - MARKETING

Kolekcjoner
20-06-2008, 14:56
Byłoby to działanie pozbawione sensu, po co zostawiać stary model jak wychodzi nowy, to tak jakby Nikon wypuścił D300 i zostawił w sprzedaży D200. 5D zniknie po wyczerpaniu zapasów

To "działanie pozbawione sensu" z bardzo dobrym skutkiem stosują od lat 8).

A po co amatorowi 600mm?
Z oczywistych względów trudno zrobić takie szkło ze światłem 2.8.

W ogóle, jest jedna rzecz której nie rozumiem. CZYM DO DIABŁA jest profesjonalne szkło.
Canon ma w swojej ofercie szkła 2.8-nie-L i 2.8-L. Różnią się podejrzewam jakością wykonania, jednak ten plebejski 2.8 już powinien być solidny jak czołg.
Albo obiektyw jest dobry optycznie i jasny, albo ciemny i nadaje się na kita.

Tak jak napisał kolega - marketing. Głównie chodzi o to żeby mieć bardziej zróżnicowaną ofertę - przynajmniej na papierze. Są u canona szkła które właściwie spełniają wymogi ELi, a nimi nie są. I dobrze bo dzięki temu nie mają "mnożnika" cenowego :).

Jacek_Z
20-06-2008, 15:10
To "działanie pozbawione sensu" z bardzo dobrym skutkiem stosują od lat 8).

Jakieś przykłady ?
Czy są 1D w wersjach II ?
30D może jeszcze być w magazynach, 20D chyba już nie ma w sklepach?

Kolekcjoner
20-06-2008, 15:19
Jakieś przykłady ?
(...)

W stanach 30D jest ciągle w ofercie. http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ProductCatIndexAct&fcategoryid=111
Myślę że 5D jest tak udaną puchą, że będą ją chcieli sprzedawać do maksimum.

Jacek_Z
20-06-2008, 15:28
Chwilowo jeszcze jest. 40D jest za tani i będą się długo bujali z zapasami 30D.

tzk
20-06-2008, 15:29
W stanach 30D jest ciągle w ofercie. http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ProductCatIndexAct&fcategoryid=111
Myślę że 5D jest tak udaną puchą, że będą ją chcieli sprzedawać do maksimum.

Z 350D Canona było tak. Po wyjściu 400D zniknął z półek a po jakimś czasie znowu wrócił i można kupić do dziś (pewnie po to aby konkurował z Nikonem D40). Czyli jest potrzeba to i fabryka zacznie produkować :)

volvo
20-06-2008, 23:43
Tak sobie czytałem Thoma Hogana i znalazłem takie zdanie: "Could their DSLR lineup at the end of the year really be D60, D90, D300, D10, D3, D3x?". Moją uwagę zwrócił symbol D10. Pogooglowałem i natrafiłem na kilka plotek o nowym nikonie, o ile dobrze zrozumiałem, będącym czymś w stylu D300 z matrycą FX. Symbol D10 wydedukowali podobno z oznaczenia gripa do D300... Link do artykułu: http://www.photographybay.com/2008/05/07/nikon-d10/

PS. Szukałem na forum D10, ale nie znalazłem - jeśli jednak coś przeoczyłem, proszę moderatorów - nie krępujcie się w usunięciu wątku.

od pracownika firmy nikon wiem, że nikon wprowadzi odpowiednik studyjnego Canona 1Ds MIII ale o odpowiedniku Eosa 5D nic nie wiem :( ciekawe jakie bedzie miał parametry?

samuraj
23-06-2008, 11:50
poczytajcie watek o D 700 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62448)

Kolekcjoner
23-06-2008, 17:39
To może by zamknąć - po co dwa wątki na ten sam temat?

mpwt
23-06-2008, 18:33
No przecież to dwa różne! :)