Zobacz pełną wersję : zasilacz 24h na dobę 7 dni w tygodniu.
kacperek
23-05-2008, 19:55
Witam
Zakładając pracę non stop który zasilacz byście wybrali, a może jakiś inny?
Zasilacz Mode Com ATX FEEL 350W 2.2
Corsair zasilacz CMPSU-450VXEU 450W
Cooler Master zasilacz ATX eXtreme power plus 390W PFC
Witam
Zakładając pracę non stop który zasilacz byście wybrali, a może jakiś inny?
Zasilacz Mode Com ATX FEEL 350W 2.2
Corsair zasilacz CMPSU-450VXEU 450W
Cooler Master zasilacz ATX eXtreme power plus 390W PFC
Jak do serwera to ten: http://www.morele.net/produkt/138259/.
Pozdrawiam. Adam
Mam coś takiego Zasilacz Mode Com ATX FEEL 350W 2.2 właśnie i kręci
się już 2 lata bez przerwy.
Pozrd.
Polecam zasilacze firmy Tagan lub BeQuiet wynalazki typu Modecom czy Pentagram odradzam.
Witaj!Bierz ten zasilacz Corsair zasilacz CMPSU-450VXEU 450W
Cooler Master robi dobre odudowy ale nie ZASILACZE!
Co do Modecoma Feela jest to syf, seria Feel jest gówniana ale te zwykłe Modecomy nie Feely są bardzo dobre albo bierz tego http://allegro.pl/item365935452_ocz_stealthxstream_500w_active_pfc_z asilacz_.html
Szybko ci się zwróci kasa na rachunkach.
Pzdr KJB
zalezy od szczescia taki gowniany mode com kreci sie juz prawie 3lata... A zdarzylo sie ze wyfrunely mi 2 compaqowe zasilacze...w ciagu 2 tygodni.. Podobno felerna seria
Ale jaki Modecom?Modecom Feel czy Modecom zwykły nie Feel?
Jeśli miałbym polegać w 100% na zasilaczu, to cheftec lub enlight, najlepiej jeszcze w wersji redundantnej (ale to już hardcore).
ZŁE ZASILACZE
1. Codegen (vel. Rubikon)
2. Tracer
3. Megabajt (vel. MGB)
4. Ropla
5. Q-Tec
6. Mustang
7. Feel
8. Modecom-Feel
9. Tronje
10. Medion
11. TAKE ME
12. Logic (vel. LC)
13. Impet
14. Procomp
15. Linkworld
16. Mercury
17. Colorsit
DOBRE ZASILACZE
1. Tagan
2. Antec
3. SilverStone
4. Topower
5. BeQuiet
6. AeroCool
7. Chieftec
8. Modecom
9. HuntKey
10. Tacens
11. Enermax
12. Pentagram
13. SeaSonic
14. Zalman
15. ThermalTake
16. Hiper
17. CoolerMaster
18. OCZ
19. NeoTec
20. Akasa
21. Yesico
22. Amacrox
23. Corsair
To wszytsko z Mojej strony.
Witam,
Polecam firmę Enermax i ostatnią serię Modu82+ np. Enermax Modu82+ EMD525AWT. Są też słabsze. Wybierając zasilacz patrz na zapas mocy jaki powinien miec oraz przede wszystkim na jego sprawność. Poczytaj sobie trochę teorii o zasilaczach na www.zenfist.pl Niekoniecznie musisz tam kupować :)
Pozdrawiam
Ja bym brał Ocz'a lub Modecoma (NIE FEELA):)
Polecam firmę Enermax
11. Enermax
Proponuję zwrócić uwagę na tandetne wtyczki. Również w tym zasilaczu w wersji z odpinanymi kablami. Człowiek się przyzwyczaja i jak sądziłem Molex to standard, jednak jak widać można znaleźć tak badziewiaste wykonanie że ręce opadają.
Większość, jeśli nie wszystkie zasilacze wymienione w tym wątku jako dobre, to chińszczyzna. Tak naprawdę, to rozsądne robi z tej grupy Chieftec.
Tak Chieftec są bardzo bardzo dobre.
nightelf
26-05-2008, 22:32
Kiedy tak naprawdę Chieftec nie robi zasilaczy, tylko kupuje u innych firm, miał kiedyś wpadkę z nienajlepszą serią modeli. Wtedy te lepsze były bodajże od Sirteca.
Dobrę są też np. Tagan, czy Be quiet, Antec, Seasonic
Ja bym na twoim miejscu brał TopPower'a.
Ja bym na twoim miejscu brał TopPower'a.
Witam
Zapomniałem o tej firmie na śmierć. Mam w swoim komputerze model 550 P3 EZ (starsza wersja ale lepsza charakterystyka). Jest nie do zdarcia. Ważne jest to że TopPower to firma, która robi zasilacze anie tylko daje nazwę na produkt, zrobiony dla niej. Jest on równiez podwykonawcą dla innych firm. Tak więc można go kupić pod nazwami innych producentów.
Dobrą firmą jest też SilverStone.
Pozdrawiam
Mój BeQuiet! to właśnie przebrandowany Topower. Jak najbardziej polecam.
Chieftec kiedyś sprzedawał pod swoją marką dobre zasilacze, była to seria HPC.
Potem zaczęli kupować OEMy od Delty i te zasilacze są już niestety nic nie warte. Seria GPS.
odświeże troche watek. Podejrzewam iz zdechł mi zasilacz. Komp się nie odpala a jak otworzyłem skrzynke to zielona lampka na płycie głównej się pali. Więc może to zasilacz? Nie wiem, nie znam się na tym. Być może jestem w błędzie. Komp leciwy - procek 2.4 4 rdzeniowy, 4Gb RAM DDR2, dwa dyski łacznie 1.5 TB. Komp do zdjęc - gier nie uzywam. W związku ztym jaki zasilacz do tego kupić - by to było stabilne i działające. Więcej niż 200zł nie chciałbym wydawac bo szkoda w trupa ładowac kasę.
http://webranking.pl/37/zasilacze-komputerowe/#.UUAratZFVH0
ten corsair z I miejsca wydaje się sensowny. Jacys spece się wypowiedzą bądź podlinkują? Od razu zaznaczam ze sprzętowych rozważań i dyskusji nie zrozumiem - potrzebuję jedynie info - "ten i ten model jest git, bierz go" :)
Corsair CX430V2 jest sensowny.
Tylko, ze jak lampka sie pali na mobo, o raczej doskomputer jakies zasianie ;P
na mobo, o raczej doskomputer jakies zasianie ;P
tego to nie zrozumiałem :)
Hmm... xD
Jezeli pali sie dioda na plycie glownej to raczej dostaje komputer jakies zasilanie. ( chyba tak to mialo wygladac. ucielo mi :P )
czyli gdzie należałoby szukac przyczyny ? Komp się zupełnie nie włacza. Płyta główna padła czy ogólnie wszystko szlag trafił ?
Stock, wyłącz zasilacz, odłącz wszystkie przewody wychodzące z zasilacza, weź spinacz biurowy albo jakiś inny drut i zewrzyj we wtyczce zasilacza 20/24 pin przewód zielony z przewodem czarnym. Możesz także podpiąć pod zasilacz dysk lub napęd CD. Włącz zasilacz. Jeżeli wystartuje, to raczej jest sprawny.
ps. Przy odpalonym zasilaczu mając multimetr/voltomierz możesz sprawdzić napięcia na przewodach - żółty + czarny 12V, czerwony + czarny 5V, pomarańczowy + czarny 3.3V
Glupie pytanie, ale czy na pewno masz podlaczony przycisk? :P Z zycia wziete nomen omen.
Generalnie, mogła siąść płyta główna, mógł tez siasc zasilacz ( tak jak powiedziales ) - np podaje zle napiecie. Sprawdzic zsilac zmozesz latwo, uzywajac zwyklego miernika wielofunkcyjnego. Włączasz zasilacz spinając przewody kontrolujące i sprawzasz jakie napiecia podaje ( a przede wszystkim czy podaje ) Ale ja bylbym sceptyczny, ale nie mozna tego wykluczyc.
Jaki model zasilacza?
było tak że od jakiegoś czasu zasilacz mi się mocno przegrzewał i wyłaczał kompa po 5 minutach - dlatego pracowałem ze zdjęta obudową i dodatkowym wiatrakiem (takim domowym). Oczywiście w planach była zmiana, no ale jak w zyciu bywa - zabrakło czasu i chęci. Az w końcu komp sam mnie zmusił do działania... :(
Sprawdze w chacie co to jest i spróbuję go jakos zbadac. Dzięki.
Jak jest to kiepski zasilacz to mógł się spalić ale świecąca dioda na płycie świadczy o tym, że zasilacz podaje tam napięcie 5V. W tym wypadku bardziej obstawiałbym płytę główną.
zasilacz jednak. Wstawiłem nowego chiefteca i komp zasuwa aż miło - jak na emeryta przystało :) Wolno, dostojnie ale pewnie :)
Tak na marginesie - koledze też od jakiegoś czasu się mocniej grzał komputer. Na karb czego to zrzucił to już mniejsza o to .. ale okazało się, że w zasilaczu wysypał się wiatraczek. I to już jakiś czas temu. Ja nie jestem w stanie go przekręcić palcem ;)
A piszę o tym dlatego, żeby uzmysłowić, że takie rzeczy często nie dzieją się z dnia na dzień i żeby każdy co jakiś czas zwrócił uwagę na to, czy wentylatory na poszczególnych podzespołach komputera działają - ten w zasilaczu też. Może to uchronić przez nagłymi awariami, a w skrajnych przypadkach przez nieprzyjemnymi doświadczeniami.