Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy taki laptop do PS wystarczy?

kibrat
23-05-2008, 18:55
Jestem na etapie zakupu laptopa i sie zastanawiam czy coś takiego:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/39334/
wystarczy mi do podstawowej obróbki w PS (tzn. Bridge, wywoływanie nef itp.), czy lepiej trochę dołożyć i kupić to:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/33803/
Do każdego z nich zamierzam dokupić 2GB ram czyli w sumie będzie 3GB.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie matrycy i jej rozdzielczości ten pierwszy ma 15,4 cale i WXGA 1280 x 800 (16:10), a drugi 14.1" 1440 x 900 ( WXGA+ ) którą byście polecali, czy ta 14" nie jest za mała jak na tą rozdzielczość(subiektywne odczucia tych co je używają, jak sie ogląda strony, czy ikonki nie za małe itd.)? Nie chodzi mi o kolory bo wiem że najlepiej wypadają matryce IPS (t60).

ADAM1
23-05-2008, 19:20
Żaden z nich (ze względu na matrycę), nie nadaje się do obróbki zdjęć.

Można coś czasem dłubnąć, bo wydajność obydwu jest wystarczająca, ale do obróbki zdjęć się nie nadają.

Chyba, że podepniesz monitor, ale wówczas, to już nie jest mobilne urządzenie, tylko desktop.

kibrat
23-05-2008, 19:28
Żaden z nich (ze względu na matrycę), nie nadaje się do obróbki zdjęć.

Można coś czasem dłubnąć, bo wydajność obydwu jest wystarczająca, ale do obróbki zdjęć się nie nadają.

Chyba, że podepniesz monitor, ale wówczas, to już nie jest mobilne urządzenie, tylko desktop.

Głównie chodzi mi o wydajność i to czy praca w PS CS3 będzie komfortowa? Do poważniejszej obróbki i tak będę podpinał monitor (poczciwego CRT). Głownie ten laptop będzie mi służył do prac biurowych (stąd pytanie o rozdzielczość matrycy).

Wiec czy warto dopłacać do szybszego czy zadowolić sie tańszym-wolniejszym?

ADAM1
23-05-2008, 19:35
Inwestycja w szybsze komponenty przy zakupie nowego komputera, procentuje wolniejszym jego starzeniem, więc chyba warto zapłacić troszkę więcej.

A co do matryc, to lepsza jest o większej rozdzielczości, wszak to grafikę będziesz przeglądał tym urządzeniem.

Bierz lepiej wyposażony model.

King
28-05-2008, 13:09
pamiętaj, że ten drugi ma linuxa :) jeżeli to nie problem bez zastanawiania się bierz ten drugi.

Fr@ntz
28-05-2008, 13:51
praca na lapie z zainstalowaną Vistą przy 1GB Ramu to jedno wielkie nieporozumienie, szczególnie przy X3100 - 2GB to konieczność

kibrat
29-05-2008, 21:33
pamiętaj, że ten drugi ma linuxa :) jeżeli to nie problem bez zastanawiania się bierz ten drugi.

Tak zdaje sobie z tego sprawę. Studiuje i mam dostęp do oryginalnego windowsa za friko.

praca na lapie z zainstalowaną Vistą przy 1GB Ramu to jedno wielkie nieporozumienie, szczególnie przy X3100 - 2GB to konieczność

I tu kolejne pytanie propo grafy czy warto inwestować w NiVida Quadro 140M czy wystarczy X3100 pod XP??