Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Owieczki z Kacwina
Tak tak to nie stonka ani pchły tylko najprawdziwsze owieczki ze Spisza :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img383.imageshack.us/img383/8628/owceminimal870ng5.jpg)
jacek.gold
23-05-2008, 18:40
Ze spisza :)
Świetna wielowarstwowość. W ogóle bardzo piękna kompozycja. Świetnie poprowadzony dół.
Byłoby naprawdę przesuper, ale jest jednak według mnie jeden poważny dysonans - sama góra jest według mnie zdecydowanie za ciasna. Albo pokazujemy górę na zasadzie równouprawnionej warstwy, więc dajemy jej conajmniej 1/4 - 1/3 kadru, albo jej nie pokazujemy w ogóle. Ta ciasna góra całkowicie dla mnie zabija atmosferę stworzoną przez resztę zdjęcia. Zwłaszcza że z tego co tam widać to naprawdę ładne rzeczy tam się dzieją - te lasy odróżniają się od łąk na pierwszym planie dając wrażenie perspektywiczności, ładne jest tam oświetlenie.
Tak, podkreślam co powiedziałem - ucięcie góry jest zupełnie niefortunne moim zdaniem.
Pozwolę sobie się nie zgodzić co do cięcia góry - niebo było szczególnie nieciekawe na górze i nic nie wniosłoby do zdjęcia, którego tematem są plany poletek - hej :)
Pozwolę sobie się nie zgodzić co do cięcia góry
I słusznie że się nie zgadzasz. Być może nawet masz rację. Chciałem tylko dać podstawę do zastanowienia się na temat warstwowości tego naprawdę dobrego obrazka. Bowiem wydaje mi się że ta górna warstwa w stosunku do pozostałych jest jakby potraktowana po macoszemu. Ale nie upieram się, daję tylko taki mały sygnał do refleksji na temat kompozycji... :)
Światło - jeśli pozwoli czas spróbuję znaleźć coś z kadrem o jakim myślisz - choć nie wiem czy będzie z owcami ;)
Pozdr
Ajaj, jakie piękne się fale porobiły...
Ja to nie tylko bym nie dodawał więcej góry, ale nawet spróbował zrezygnowaćz tego, co się dzieje za górą. Te fale i łagodne pagórki się tak pięknie komponują, że nawet nie potrzebuję całej reszty. Po przeskrolowaniu jednak obrazka do góry (i niejako skadrowaniu8 w oknie przeglądarki) widzę, że nijak się tej góry ładnie obciąć nie da.
Niech sobie zatem zostanie, bo urok tego obrtazka mnie zniewala. Gartuluję!
Owieczki, cha, cha, cha.:mrgreen:
Chyba jednak raczej pchły.;)
A obrazek ładny.
tak moim zdaniem z foteczką niewiele mozna zrobić a kolorystyka i motyw jest naprawdę - b.dobry ****
pozdrawiam :-D
Owieczki, cha, cha, cha.:mrgreen:
Chyba jednak raczej pchły.;)
A obrazek ładny.
Ale na cropie to już prawie jak bestie :mrgreen:
Ale na cropie to już prawie jak bestie :mrgreen:
Nie masz pojęcia jak ja ubolewam, ze nie są dostępne nefy, prezentowanych obrazów.
Niemniej jak już owieczki, to podejdź bliżej, może nie ugryzą.:D
Moim skromnym zdaniem górna część zdjęcia nadaje mu więcej przestrzeni. Zdjęcie bardzo mi sie podoba wiec daje gwiazdki za bardzo dobre zdjęcie :)
Nie masz pojęcia jak ja ubolewam, ze nie są dostępne nefy, prezentowanych obrazów.
Niemniej jak już owieczki, to podejdź bliżej, może nie ugryzą.:D
One może nie ale jak baca albo pies zaatakuje to szkoda aparatu :-D
One może nie ale jak baca albo pies zaatakuje to szkoda aparatu :-D
Eee, bacowie, a nawet juhasi raczej nie bywają zbyt groźni, no chyba, że będziesz udawać wilka.:D
A jak podejdziesz bliżej, to takie "łowiecki" na pierwszym planiku, to prawdziwy rarytas.;)
Dla mnie super! niedościgniony wzór. Kolory i światło. Cudo, niesamowita plastyczność pagórów a owieczek mogło by nie być (choć oczywiście niczego nie psują) :-)
Eee, bacowie, a nawet juhasi raczej nie bywają zbyt groźni, no chyba, że będziesz udawać wilka.:D
A jak podejdziesz bliżej, to takie "łowiecki" na pierwszym planiku, to prawdziwy rarytas.;)
Muszę w takim razie następnym razem spróbować :)
Najpierw refleksja: ostatnio wysyp dobrych/bardzo dobrych zdjęć - cieszy to (Twoje zdjęcie też oczywiście się do nich zalicza).
A o samym zdjęciu: jakoś nie mogę się przekonać do góry kadru - jakby burzy mi harmonię, ale wróce jeszcze później...jak winko wypiję:)
....ale wróce jeszcze później...jak winko wypiję:)Tylko tam nie za dużo bo łowiecki się w kadrze rozmnożą :mrgreen:
lazaruss
24-05-2008, 04:20
Wyśmienity pejzaż, pięknie świątłem malowany. Jednak pozwolę się zgodzić z opinią kolegi swiatlo, że trochę więcej góry dodało by równowagi temu zdjęciu. Nie chodzi tu o, jak wspominałeś, pokazanie nijakiego nieba a raczej o odsłonięcie odrobinę więcej kolejnej - stojącej w cieniu warstwy - dla dodania harmonii pięknemu obrazowi, tak by powstała łatwiejsza w odbiorze proporcja między planami. Poza tą uwagą - na głosowanie do kalendarza Nikon 2009 :)
Światła i cienie tworzą to zdjęcie. Podoba mi się.
Nie mogę się napatrzyć. Wspaniałe. Wypatrzyłeś rewelacyjnie.
Piękne zdjęcie. Światełko jak marzenie, a i miejscówka dobra.
Pozdrawiam