Zobacz pełną wersję : D300 - problem z obracaniem zdjęć
Witam
Mam dziwny problem ze zdjęciami (jpg) pionowymi. W aparacie mam włączony "automatyczny obrót zdjęć", co ma oznaczać, że w pliku zapisywana jest orientacja aparatu. Opcję "Obrót zdjęć pionowych" w menu odtwarzania mam wyłączoną (ale ona dotyczy tylko wyświetlanych zdjęć na lcd puszki) a gdy zgram zdjęcia na kompa, są nieobrócone. Dokładniej to standardowa przeglądarka windows oraz irfanview nie obraca zdjęć, za to photoshop już obraca.
Czy ta orientacja to jakaś super ukryta informacja, że tylko PS potrafi ją odczytać? Dziwne, że zwykłe przeglądarki sobie z tym nie radzą... zapewne zaraz posypią się teksty, że używam badziewnych przeglądarek, ale nie o to mi chodzi. Może jednak coś źle ustawiam w puszce?
Zwróć uwagę na to że systemowa przeglądarka , przy odwracaniu komunikuje że możesz utracić jakość zdjęć (chce je od razu tak zgrać) . To że nie odwraca , to może lepiej i tak niech zostanie . To nie jest specjalistyczny soft .
Spróbuj z Faststone Image Viewer (http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm)
Vodafone
23-05-2008, 18:29
Ogólnie nie warto sobie zawracać głowy sytemową przeglądarką...
Ogólnie nie warto sobie zawracać głowy sytemową przeglądarką...
Zgadza się, nie zawracam sobie nią głowy... ale moi klienci to w większości zwykli użytkownicy, którzy najczęściej używają standardowej przeglądarki.
Tak więc rozumiem, że orientacja jest zapisywana w pliku, ale nie wszystkie przeglądarki ją interpretują?
Al Bundy
23-05-2008, 22:53
To raczej wina D300. Mam to samo. Zdjęcia z D70 wychodziły mi obrócone z automatu i tak były wyświetlane nawet pod przeglądarką windowsową. Ona ich nie musiała obracać co dziwnie tłumaczycie i nie pogarszała jakości zdjęcia... To ewidentnie problem softu w D300.
Orientacja jest zapisana w exifie, którego nie czyta windowsowa przeglądarka, jak się w niej obróci zdjęcie to w exifie wciąż pozostanie informacja o potrzebie obrócenia zdjęcia. Taki plik otworzony w photoshopie (oraz innych programach obsługujących exif) zostanie powtórnie obrócony...
ale prawdą jest, że z D70, oraz D200 (wiem bo obie puszki miałem) fotki się same obracają a z D300 tylko na wyświetlaczu... a w przeglądarce windowsowej nie!
a może to D300 jest za nowe dla windowsa i tu leży problem ?
Wygląda na to, że w Nikonach tak po prostu jest. Sprawdziłem moje D70, D80 i D300. Problem zauważyłem dopiero przy D300, bo w poprzednich używałem tylko RAWów. Jpg z każdego modelu wychodzi nieobrócone, mimo zapisywania orientacji w pliku.
Taki szczegół, ale mógłby być dopracowany, bo teraz w większości będę robić jpg jako że klienci chcą zdjęcia na szybko.
ale prawdą jest, że z D70, oraz D200 (wiem bo obie puszki miałem) fotki się same obracają a z D300 tylko na wyświetlaczu... a w przeglądarce windowsowej nie!
Na pewno piszesz o jpg zgranych prosto z karty? Przegranych w okienkach a nie przez jakiś program?
Są przecież programy, które przy kopiowaniu od razu odczytują orientację i automatycznie obracają zdjęcia
czytam i się zastanawiam... a powiedzcie?? xp czy vista??? może tutaj troszkę coś się zmienia? bo na xp na bank nie obraca/
czytam i się zastanawiam... a powiedzcie?? xp czy vista??? może tutaj troszkę coś się zmienia? bo na xp na bank nie obraca/
Zgadza się, w xp nie obraca. A jak z innymi systemami?
Albert44
25-05-2008, 12:16
... oraz irfanview nie obraca zdjęć, za to photoshop już obraca.
Czy ta orientacja to jakaś super ukryta informacja...
A czy w opcjach irfana włączyłeś auto obrót obrazu w pliku exif?
A czy w opcjach irfana włączyłeś auto obrót obrazu w pliku exif?
Heh, ano nie włączyłem... teraz już obraca, dzięki :)
Ale nadal pozostaje problem systemowych przeglądarek... niestety przeciętny użytkownik nadal używa takiej.
Pozostaje chyba ręcznie obrócić pionowe kadry