Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić czy rolka slajdu jest nowa czy już naświtlana?

MarviN
22-05-2008, 17:58
Witam!

Mam problem, bo mam rolkę Kodaka 100VS i już go miałem zapinać w body, ale coś kojarzę, że kiedyś chyba używałem tej rolki (albo nie tej...) i już parę zdjęć jest tam naświetlonych... Jest jakaś szansa, żeby to zbadać (nawet kosztem pierwszej klatki)?

ktm777
22-05-2008, 18:34
Witam!

Mam problem, bo mam rolkę Kodaka 100VS i już go miałem zapinać w body, ale coś kojarzę, że kiedyś chyba używałem tej rolki (albo nie tej...) i już parę zdjęć jest tam naświetlonych... Jest jakaś szansa, żeby to zbadać (nawet kosztem pierwszej klatki)?

Żadnej, chyba, że znajdziesz kogoś kto wywoła Ci kawałek filmu - ale przy okazji pewnie przetniesz którąś klatkę, za wywołanie zapłacisz tyle co za cały film itd.
Ja bym nie ryzykował, założył nowy film, ten dał do wywołania, najwyżej wyjdzie czysty.
Na przyszłość, zwijaj film do kasety do końca tak, żeby nie wystawała końcówka.

jurekb
22-05-2008, 18:41
Jasne, że można sprawdzić. Trzeba dać wywołać. Wydaje mi się, że koszt kilkunastu złotych, to niewiele w porównaniu ze stratą zdjęć, które mogą być bezcenne.

mww7
22-05-2008, 19:07
Witam

Właśnie sprawdziłem , choć pewnie to nie jest regułą ale :
- nowa rolka rozwija się z wyraźnym oporem - obraca się szpulka w środku
- rolka przewinięta w aparacie rozwija się lekko - szpulka nie drgnie przez pierwsze kilka klatek

pozdr.

mww

Krzyniu
22-05-2008, 20:23
Witam

Inną metodą ryzykowna jest sprawdzenie okienek perforacji. Jeżeli taśma filmowa jest ciągnięta przez tryby aparatu to pozostają niewielkie znaki. Porównaj sobie perforację naświetlonego filmu i nie naświetlonego.

Pozdrawiam Krzysztof

fIlek
22-05-2008, 21:10
Witam

Właśnie sprawdziłem , choć pewnie to nie jest regułą ale :
- nowa rolka rozwija się z wyraźnym oporem - obraca się szpulka w środku
- rolka przewinięta w aparacie rozwija się lekko - szpulka nie drgnie przez pierwsze kilka klatek

pozdr.

mww

Niestety, to bardzo subiektywna metoda badania. Często spotykałem się z filmami reagującymi nienormalnie. Na przyszłość (jeśli masz taką opcję) ustaw aparat w ten sposób, aby zwijał końcówkę filmu do kasetki i po problemie. Co do rozwiązania bieżącego problemu, najtańszym wyjściem będzie wywołanie podejrzanej rolki.

Tomson
23-05-2008, 11:10
Witam

Inną metodą ryzykowna jest sprawdzenie okienek perforacji. Jeżeli taśma filmowa jest ciągnięta przez tryby aparatu to pozostają niewielkie znaki. Porównaj sobie perforację naświetlonego filmu i nie naświetlonego.

Metoda sprawdzała sie raczej w Zenicie. Nikon wykorzystywał perforację do liczenia przesuwu klatek.

fIlek
23-05-2008, 11:18
Metoda sprawdzała sie raczej w Zenicie. Nikon wykorzystywał perforację do liczenia przesuwu klatek.

Dokładnie, przy lepszych aparatach z plastikowymi rolkami śladów na perforacji niet :(

MarviN
23-05-2008, 11:21
Dzięki serdeczne za wszystkie rady, ale chyba jednak się nie pokuszę o wsadzenie jej do puszki... Coś kojarzę, że jednak jej używałem i chyba byłem zmuszony zmienić film na inny, dlatego też po zwinięciu nie skończonego slajdu, wyciągnąłem końcówkę. Zawsze sobie opisuję takie slajdy, ale tutaj widocznie zapomniałem, a coraz bardziej jestem przekonany, że to jednak nie jest nowa rolka. Ryzykować nie ma co...
Dam znać później, co wyszło z wywołania :)

wist
23-05-2008, 18:52
Dziwię się iż tak długo można czekać na efekty naświetlenia filmu?. Masochizm czy brak zainteresowania fotografią?

MarviN
23-05-2008, 19:06
Krótko mówiąc... brak czasu :(

szelas
23-05-2008, 20:52
---ciach--

głupoty napisałem więc je wymazałem :)

MarviN
10-06-2008, 11:37
Koniec końców, okazało się, że slajd był jednak nienaświetlony... :P
Wołałem w Rossmanie i... cena bardzo mnie zaskoczyła - 6,50 zł :shock: Pomyślałbym sobie, że ulgowo mnie policzyli, bo film był czysty, ale jednocześnie wołałem u nich Provie i toże 6,50 :)