PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kolejny zakup...

Chaos1987
22-05-2008, 15:23
Witam,

Piszę z pytaniem do wyjadaczy :) Posiadam D80 z kitem 18-55 (v.1) oraz 70-300, zastanawiam się nad kolejnym zakupem lub zmianą. Zbieram kasę i jak myślicie na co ją przeznaczyć w pierwszej kolejności:

Wersja 1: Sprzedać 18-55 troche dorzucić i używany 18-70
Wersja 2: Kupić używane 50mm do kolekcji
Wersja 3: pozbierać dłużej i kupić SB600

Foce ogólnie wszystko co się nawinie w zależności od pogody i nastroju :) (kocham to).

Pozdrawiam
Jarek

turbo
22-05-2008, 15:53
Będąc w podobnej sytuacji dwa lata temu stwierdziłem ze najbardziej rozwijające będzie dokupienie lampy. Obiektyw lepszy czy gorszy, ale jest a umiejętność pracy z lampą by się przydała. Kupiłem okazało się, że używam na tyle sporadycznie, że nie ma sensu utrzymywać :) Fakt faktem, ze nauczyłem się sporo a obecnie awaryjnie mam możliwość wypożyczenia lampy od znajomego.
Obecnie sadzę ze istotny jest dobry, jasny obiektyw w zakresie, który najczęściej używamy. Ale co dokładnie potrzebujesz musisz sobie odpowiedzieć sam. Miłego łamania głowy :)

K0L0
22-05-2008, 15:57
każda opcja jest dobra:) ale 'wersja 2' to najlepsze rozwiązanie!
Dlaczego? Moim skromnym zdaniem 18-55 to dobre szkło, nie miałem 18-70 ale raczej nie zauważysz skoku jakści jak przy przesiadce na N50, światło 1.8! 'Wersja 3' jest konieczna, ale ile można czekać, trzeba sie rozwijać. Najpierw opanowanie aparatu, obiektywu, kadru, ekspozycji potem ingerencja w światło, czy jakoś tak:)

Anion
22-05-2008, 20:53
1) zakup pktu 1 uważam za najmniej sensowne rozwiązanie (o ile w ogóle ma to jakikolwiek sens).
2) 50mm b. dobre bo jasne i w wielu przypadkach się przyda
3) powiem tak: ja po zakupie swojej sabiny jakbym na nowo sprzęt dostał. super rzecz.
więc zbieraj kasę i kupuj 50-kę i sabinę:)
pzdr

Pienia
22-05-2008, 21:06
idź po bandzie...kup wszystko co wymieniłeś...a tak poważnie 50 i sb 600, będziesz zadowolony..pozdrawiam!

wilk325
22-05-2008, 21:08
Najpierw dozbieraj do sabiny. Masz zakres 18-300 z małą dziurą 55-70 ( chyba najmniej używaną ) więc na dzień dzisiejszy potrzebna Ci najbardziej lampa.

hackermuz
22-05-2008, 21:09
przyznam, że u mnie najpierw było 18-55 potem kupiłem 50 1.8 potem kupiłem SB800 a potem zmieniłem 18-55 na 18-70.
50 1.8 świetne jasne szkło o jego superlatywach możesz poczytać na forum. Lampa to lampa tutaj trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie czy jest mi na ten moment potrzebna, czy mam możliwość pożyczenia w razie gdyby (tutaj poczekałbym i pewnie brał SB800 tak jak zrobiłem). Jeżeli chodzi o 18-55 no to w porównaniu do 18-70 to jest niebo a ziemia (na + dla 18-70), bdb konstrukcja, lepsze światło niż w 18-55 no i trochę szerszy zakres gdzie na końcu jest lepiej ze światłem niż przy krótszym przy 18-55 no i OSTRZEJSZY. Od siebie tylko dodam, że jak coś to mam do sprzedania 18-70 (szybka reklama). Decyzja należy do Ciebie każda opcja jest bdb w zależności od potrzeby.

Zbigniew
22-05-2008, 22:17
Każda z opcji jest ważna i każda da Ci korzyści. Osobiście skłaniałbym się ku 50-tce, a w drugim rzucie, gdy już skończy się lato i będzie ciemnica, ku lampie. Ta ostatnia przydałaby się teraz, ale posiadanie jasnego obiektywu też jest bardzo ważne. Przy 50-tce nauczysz się wiele z rzeczami związanymi z fotografią nazwijmy ją kreatywną (mała głębia ostrości), a przy lampie z kwestiami oświetlania w pomieszczeniach i poza nimi. Obydwie rzeczy dadzą Ci duży skok jakościowy.

PS.: Doczytałem teraz, że masz 70-300, więc namiastkę czegoś, co pozwala separować obiekty z tła masz. W takim razie głosuję za lampą.

Tomson
23-05-2008, 08:19
Wg mnie:
1) dokupic 50/1.8 - poznasz przyjemnośc korzystania z jasnego szkła
2) odczekać trochę
3) jeżeli fotografowanie jasnym szkłem Ciebie wciągnie - iść dalej w tym kierunku
4) jeżeli mniej Cie wciągnie - kupic SB-600

Zamiana jednego ciemnego zooma na drugiego ciemnego zooma niewiele Ci da.

Art Erie
23-05-2008, 08:32
Może z własnego doswiadczenia :) Nie ma fotografii bez światła, więc dalej mam coolpixa i juz dwie porządne lampy. Na lustro i szkła dopiero zbieram :)

Chaos1987
23-05-2008, 09:37
Bardzo dzięki za odpowiedzi, jeśli nasuną się kolejne przemyślenia, z przyjemnością odczytam :)

Zastanawiałem się nad zmianą 18-55 na 18-70 właśnie ze względu na wyczytane: lepszą konstrukcję, ostrość itp. Dlatego rozpatruję taki pomysł. Naczytałęm też, że "obowiązkowo" powinno się mieć jasną stałkę np 50mm.
A nad lampą zastanawiam się od jakiegoś czasu, ale jakby nie patrzeć nie stać mnie. Przyjdzie lato (może jakaś praca).

PS (Temat drażliwy, emocjonalni niech nie czytają :) ) Może znajdzie się ktoś z okolic Torunia kto byłby w stanie pożyczyć/wynająć lampkę 600 lub 800 na jedną sobote ;)

PS2 Tak przy okazji, zbliża się termin ślubu na którym mam (bez żadnej presji) pofocić gościnnie. Która z powyższych opcji byłaby wskazana w takim wypadku. Niestety bez opcji lampy, chyba że uda się pożyczyć. Przypuszczam ze własnie 50mm, wyczytałem, że nie jednemu tyłek uratowało te jasne szkiełko :)

Zbigniew
23-05-2008, 09:48
Na ślub zdecydowanie 50-tka się przyda. Oczywiście wartałoby mieć nieco szerzej, ale taką 50-tką już powalczysz - szersze portrety, ceremonia, itp.

autograf
25-05-2008, 14:24
Widzę, że ogólny pomysł na poprawę warunków fotograficznych już masz. Kierunek obrałeś IMO bardzo dobry. Zobacz co mam w swojej stopce ;)
U mnie kolejność była nastepująca: kit, lampa, 50mm.

Ale co kraj to obyczaj ;) Powinienes mieć wszystkie trzy, jak nie od razu to powoli dozbierasz kasę. Powodzenia!