PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie SB800 i 580 EX II

stock
22-05-2008, 14:38
Mam problem. Dysponuję zestawem D80 + SB 800 i Canon 40D + 580 EX II. Czy jest możliwa jakakolwiek konfiguracja tych lamp z dowolnym korpusem by jakoś sensownie to wszystko powyzwalać? CZy sabinka jest w stanie błyskiem wyzwolić lampę Canona i jak to poustawiać? Dodam że żadnych innych gadżetów niestety nie posiadam. Czy odpuścić sobie zupełnie kombinowanie z tym zestawem. Z wstępnych testów wyszło, że 580EX zamontowana na Canonie wyzwala sabinkę - ale chyba coś nie synchronizuje bo dziwne rzeczy wychodzą na fotkach. Raz jest mega błysk i światłość wszędzie, a czasem zupełnie nic.

Cóż zrobić ? Cy olać temat i bezstresowo zabrać się za nicnierobienie ?

Paprycjusz
22-05-2008, 15:17
580 na sankach w dowolnym aparacie na M, sb w su4 i też na M. Nie wiem czy 580 ma wbudowaną fotocelę.

Jacek_Z
22-05-2008, 21:51
to są inne systemy błysku i oba razem w TTL to nie ma prawa chodzić. Natomiast w innych trybach - M albo A - da się.
SB800 ma wbudowana fotocelę, więc ją możesz ustawić w tryb SU4, a zestawu canonowskiego (body i lampa) uzywać "normalnie" - w TTL lub M lub A.

czy 580EX ma wbudowane synchro - nie wiem (jakby miało to mógłbys uzywac odwrotnie - zestawu nikon i sb800 w TTL, M, A, a canonowską lampe jako dodatek)

stock
22-05-2008, 23:24
godziny testów i kombinacji i oto wynik: 580EX na sankach dowolnego korpusu, SB800 w SU4 i zestaw działa - oczywiście w manualu. Niestety inaczej nie dało rady. Co Nikon to Nikon :)