Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mgła o wschodzie .
Bartek-Kacper
22-05-2008, 13:38
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/5420/21aft4.jpg)
Około godziny 5.45 ...
Bardzo przyjemne i nastrojowe zdjęcie.
Pozdrawiam serdecznie
Hael
borregaard
23-05-2008, 09:32
Ładne.Podoba mi się.
Pzdr
Andrzej
...mam lekkie wrażenie,że jest deko nie w poziomie.....
bastek73
23-05-2008, 09:40
Fajne , warto było wstać :).
Pozdrawiam Sebastian
jacoslavgth
23-05-2008, 11:06
najfajniejszy element znajduje sie po lewej stronie, jest klimat, troche dr poszło w las, ale ogólnie ciekawe, mozna poczuc zapach wody i oddech strzygi, jak ja to lubie :twisted:
Tak, to zdjęcie jest dobre.
Do świetnego brakuje mu moim zdaniem trochę staranności w obróbce: widzę poświatę dookoła lewego drzewa i prawej kępy drzew - albo jest to wynik rozjaśninia drzew, albo przyciemniania nieba. W obu wypadkach wyszło nie za dobrze. Dodatkowo klin zieleni wchodzący w kadr z prawej strony byłby niezłym urozmaiceniem, gdyby był zielony, a nie czarny. Rozjaśnienie tego czarnego klina byłoby wskazane.
Wbrew pozorom takie drobiazgi jak rozjaśnienie czegoś, lub sciemnienie nie powodujące poświat robią odpowiednią robotę... To samo z umiejętnym rozjaśnianiem poszczególnych partii - mają mieć fachowe kontrasty, ale jeśli nie są czarne, niech nie wychodzą czarne na zdjęciu. Chcę przez to powiedzieć, że obróbka, jeśli umiejętnie porzeprowadzona tylko przydaje zdjęciu blasku i poloru.
Tak, to zdjęcie rzeczywiście jest dobre, ale mogłoby być dużo lepsze.
Bartek-Kacper
24-05-2008, 00:14
Bardzo dzięki za komentarze. Faktycznie obróbka u mnie kuleje i staram się z tym walczyć i walczę jak mogę. Dokładnie Bombel do pełni szczęścia brakuje fachowej obróbki aż boję się pomyśleć jak by wtedy wyglądało zdjęcie.
Kadr z potencjałem. Nie wykorzystanym przez nieumiejętną obróbkę.
Poza dyskusyjną obróbką, faktem że nie jest ono do końca zrównoważone, to brakuje mi w tym kadrze także uporządkowania, próby przyporządkowania różnych wag do poszczególnych elementów w kadrze. IMHO dzieki temu obraz nie byłby taki płaski w sensie znaczeniowym, w odbiorze.
Pozdro,
Pyzik
Http://www.dreamygallery.com
...mam lekkie wrażenie,że jest deko nie w poziomie.....
ja tez :D
ogolnie podoba mi sie. a to w okolicach Twojego miasta?
Bartek-Kacper
26-05-2008, 20:49
ja tez :D
ogolnie podoba mi sie. a to w okolicach Twojego miasta?
To w moim mieście :) Można powiedzieć, że z tego miejsca do Wisły mam rzut beretem :)