Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zaułek Zachariasza Zappio - [Nemeth]
Witam
W myśl starej zasady pijanych wikingów:
"spalimy wszystkie dziewice i zgwałcimy każdą wioskę".
Zaplecze kościoła św. Jana w Gdańsku.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/372/dsc7193panorama1bgoodrz4.jpg)
pozdr.
Świetne wygięcia, kadr i konwersja do bw :) Mocno się podoba
Jakie szkło ?
To samo. Słowo w słowo, łącznie z pytaniem. :)
Ciekawe :) Fajnie poskładane i fajna konwersja. Ja bym dodał trochę czerni ;]
fajny pomysł i konwersja bw, ale...
Odnośnie składania - patrzcie na okna budynku po lewej przy krawędzi zdjęcia - tam chyba coś nie wyszło. Dodatkowo budynki nie przechylają się, a łamią (rura spustowa tego samego budynku).
Robia juz takie szkła? Ale fota super.
cyrusvirus
21-05-2008, 11:44
Wygląda totalnie rewelacyjnie !!!
Łączenia trochę widać, ale przeca praktyka czyni mistrza ;)
fajny pomysł i konwersja bw, ale...
Odnośnie składania - patrzcie na okna budynku po lewej przy krawędzi zdjęcia - tam chyba coś nie wyszło. Dodatkowo budynki nie przechylają się, a łamią (rura spustowa tego samego budynku).
:-?
Jezu... jak ja mogłem to przeoczyć ???
O ile rynny widziałem to okien nie :|
Zaraz podłubie :)
A składane z 5 zdjęć z tokiny 12-24
jak ja mogłem to przeoczyć ???
???
Myślałem, że olałeś po prostu, jako detal. Bo przeoczyć po prostu nei za bardzo idzie. :)
Sama idea jest bardzo fajna (i jak nie lubię na ogół krzywej architektury), tak tutaj mi się podoba. Nie pomyślałbym, że to aż 5, obstawiałbym raczej 3.
Ta drobna pomyłka nie zmienia jednak tego, że jest to bardzo fajne zdjęcie. Spytam jeszcze 5 kadrów na jakiej ogniskowej ?
bardzo fajne zdjęcie! backstage do takiego zdjęcia byłby nieoceniony ale pewnie o wiele proszę:)..naprawdę fajny pomysł i prawie super wykonanie /jak okienka będą poprawione to będzie super bez prawie:twisted:/
Grzegorka
21-05-2008, 12:27
Ja tylko powtórzę za przedmówcami - świetne. I szczerze mówiąc, to ja też nie zauważyłam tych okien ;)
no Maciek ja tam często bywam i nie miałem pomysłu na pokazanie tego miejsca , świetnie wymyśliłeś i pokazałeś
( dół , chciaż sam bruk bym przyciemnił wystarczy w NX-ie Control Pointami podciągnąć kontrast o 5% ale to tylko moje zdanie - jeżeli tego nie zrobisz też będzie dobrze )
***** pozdrawiam :-D
???
Myślałem, że olałeś po prostu, jako detal. Bo przeoczyć po prostu nei za bardzo idzie. :)
Sama idea jest bardzo fajna (i jak nie lubię na ogół krzywej architektury), tak tutaj mi się podoba. Nie pomyślałbym, że to aż 5, obstawiałbym raczej 3.
Mów mi MISZCZU :)
To się nazywa wzrok selektywny.
Nie zauważyłem bo skupiałem sie na czym innym. Co do ilości zdjęć - zrobiłem co prawda 5 ale w trakcie składania wyrzuciłem jedno. Pewnie dzięki temu owe nieszczęsne okna sie rozjechały...
Ania_B
bardzo fajne zdjęcie! backstage do takiego zdjęcia byłby nieoceniony ale pewnie o wiele proszę:smile:..naprawdę fajny pomysł i prawie super wykonanie /jak okienka będą poprawione to będzie super bez prawie:twisted:/
Backstage? Sam robiłem więc nie miał kto zrobić ;)
A zrobiłem je tak - tryb A-spojrzenie jak aparat mierzy czas w góry, na dole i w środku - ustawienie na M uśrednionej wartości, CW, 5 zdjęć od góry na dół :) bez statywu.
Później już tylko składanie, wyciąganie cieni, obróbka do b&w odrębnie dla bruku, ścian i nieba. Jakieś kosmetyczne poprawki kontrastu.
No i na końcu poprawka tego co przeoczyłem przy składaniu :) Jesteście nieocenieni. :)
Harb - w czasie jak pisałeś posta już zminiłem podłogę bo faktycznie jakoś tak blado wyszło.
Calme - 12 mm
jest lepiej, ale jeszcze trochę pomarudzę ;-)
Te gwałtowne złamania rur i gzymsów da się szybko naprawić - pobawiłem się tym zdjęciem przez 5 min - zdjęcie naprawdę dużo zyskuje. To okno dalej jest nieładne - ja bym je zostawił prawie proste, ew delikatnie zakrzywił całość, ale nie sam dół.
Co nie zmienia faktu, że całość na duży plus.
Nie można mieć wszystkiego ;) To moja w sumie trzecia pionowa panoramka - pierwsza w takich warunkach i z tylu zdjęć.
Będzie lepiej ;)
Aha
Zrobiłem wersje z prawie prostym oknem. Wyglądało jak wklejone. To już jednak wynik mojej nieumiejętności malowania w PS ;)
No ciekawie to wymysliles - lubie nieszablonowe podejscie do architektury:) i sie udalo...zwlaszcza, ze kazdy kto troche zna Gdansk wie, ze to miejsce jest na tysiacach zdjec.
Pzdr
Mnie sie bardzo podoba
Pomysł miałeś bardzo fajny a wykonanie jest jeszcze lepsze :-D
Pozdrawiam
Piotr_ek
22-05-2008, 12:59
Dobre, dobre... nie powiem naprawdę dobre. I nawet te wszystkie krzywizny niesamowicie mi się podobają. A reszta już została napisana więc ja wystawiam ocenę i idę oglądac dalej fotki :)
pzdr,
P.
diZaster
25-05-2008, 11:49
ladne, ale ja bym calosc sciemnil, bo jakies takie bardzo jasne bw Ci wyszlo.
swietne krzywizny, uwielbiam wszelakie nie proste zdjecia architektury, fiszaje, szerokie katy i bog wiec co jeszcze jak najbardziej na plus dla mnie.
ladne, ale ja bym calosc sciemnil, bo jakies takie bardzo jasne bw Ci wyszlo.
(...)
A na jakim wyświetlaczu oglądasz? ;)
Bo u mnie na 15" CRT wygląda to normalnie, ale na 30" LCD z niskiej półki - bije po oczach.
Dzięki za opinie. Dziś złożyłbym to nieco inaczej bo da się te okna złożyć lepiej i pewnie wrócę kiedyś do tego ;)
Póki co - przez ten kadr - pochorowałem się na fiszaja ;)
diZaster
25-05-2008, 12:10
na CRT 19" lg studioworks 9oo b ;)
moze bez szalu, ale kolory jako tako oddaje i jasnosc tez, a jest i tak dosc przyciemniony.
autograf
25-05-2008, 13:46
Nawet przez myśl mi przeszło aby w ramkę...
Ciekaw kto mi dał 1 gwiazdkę ;)
I czemu sie wstydzi przyznać za co?:>
Grzegorka
25-05-2008, 18:32
Masz ukrytego wroga! Uważaj - atakuje z znienacka, jak każdy tchórz :D Na pewno się nie przyzna - do tego trzeba mieć jaja (niezależnie od płci) ;)
brawo za świetny pomysł - owszem, wiemy że panoramy mozna robić także w pionie, ale nie bardzo wiemy gdzie tą wiedzę wykorzystać
ja też nie zauważyłem połamanych rynien i okien - wszystko przycmił ten niesamowity widok. gratulacje za perfekcyjne zmylenie przeciwnika ;)
Piotr_ek
27-05-2008, 14:24
Oglądam jeszcze raz fotę i myślę, że chyba będę zmuszony dopuścić się plagiatu i zrobić coś podobnego na lubelskiej starówce :) zdjęcie wymiata - myślę, że nadaje się idealnie na ścianę w jakimś mega formacie :)
Oglądam jeszcze raz fotę i myślę, że chyba będę zmuszony dopuścić się plagiatu i zrobić coś podobnego na lubelskiej starówce :) zdjęcie wymiata - myślę, że nadaje się idealnie na ścianę w jakimś mega formacie :)
żebym znał się na warsztacie tak jak Maciek to bym pół Gdańska tak obstrzelał :-D
Co jak co ale kadr super :) Bardzo precyzyjnie i ładnie poskładane.... Konwersja BW jest akurat w sam raz :-D
Ciekaw kto mi dał 1 gwiazdkę ;)
I czemu sie wstydzi przyznać za co?:>
Ja dam 5 dla równowagi. Wolałbym nieco większe kontrasty, ale samą idą pionowej panoramy jestem zachwycony! Świetna robota.
Kocham to zdjęcie... ja też dorzucę 5*
Przemek_4
05-02-2009, 19:12
no efekt jest:D podoba mi sie, jak najbardziej na tak:D
Nareszcie pokręcone budynki. To lubię :)
Pięknie.
Hehe, lepiej późno niż wcale - fotka z maja 2008 :D
Hehe, lepiej późno niż wcale - fotka z maja 2008 :D
Mimo, że staro warto było zobaczyc. Bardzo mnie się podoba
.