Zobacz pełną wersję : D50 - - Tone Comp. - custom
TeamHANS
21-05-2008, 00:10
Zastanawia mnie jedna rzecz w opcji menu D50. Po wybraniu Optymize image - Custom. Następnie po wybraniu Tone Comp. pojawia się do wyboru 7 opcji. I teraz pytanie: po co jest w Tone Comp. ostatnia opcja "custom"? Po jej wybraniu i zatwierdzeniu nic się nie zmienia. Prócz wyglądu ikonki w linijce menu. To chyba jakiś błąd w oprogramowaniu tego body. Przegrzebałem całą instrukcję i niestety całkowity brak opisu tej opcji.
W d70 mialo to związek z wgrana krzywą tonalną charakterysyki, być może tu jest podobnie. :-D
Jesli nie masz wgranej krzywej, wtedy to ustawienie jest takie same jak NORMAL.
TeamHANS
21-05-2008, 00:28
W d70 mialo to związek z wgrana krzywą tonalną charakterysyki, być może tu jest podobnie. :-D
Jesli nie masz wgranej krzywej, wtedy to ustawienie jest takie same jak NORMAL.
Wielkie podziękowanie za odpowiedź. Używa ktoś tego, czy to tylko zbędna opcja?
Albert44
21-05-2008, 06:28
Używa ktoś tego, czy to tylko zbędna opcja?
Tak używam :) ustaw sobie np. tak:
Optimize image,
custom
+1 sharpenig
+1 tone composition
IIIa color mode
+ saturation
0 hue
Done...
I zobacz.
TeamHANS
21-05-2008, 10:59
Ale chodzi mi o tą opcję wgrywania krzywej tonalnej do puszki. Zapewne to robi się programem Nikon Capture NX. A jest jakiś inny darmowy program z tą opcją. W sumie to bym zobaczył. Co to daje to w efekcie końcowym.
Jak pamiętam to D50 nie ma opcji wgrywania krzywej tonalnej do puszki więc... zapomnij o tym :)
TeamHANS
21-05-2008, 12:16
Jak pamiętam to D50 nie ma opcji wgrywania krzywej tonalnej do puszki więc... zapomnij o tym :) Więc to mnie zastanawia. Po co mam do wyboru Kompensacje tonalną : custom.
Więc to mnie zastanawia. Po co mam do wyboru Kompensacje tonalną : custom.
Po to, żebyś mógł ją sobie w puszce ustawić raz na zawsze, i tylko na nią się przełączać :)
slav1973
21-05-2008, 21:46
D50 ma możliwość wgrywania własnej krzywej - potrzebny do tego jest np. Nikon Capture 4.x albo Camera Control Pro - triala można ściągnąć ze strony Nikona.
Używa ktoś tego, czy to tylko zbędna opcja?
Jeśli kolega Slav jest pewien na 100%, to możesz zacząć zabawe. Ja korzystałem z tej funkcji tylko połowicznie. Krzywa poprawiająca nieco tendencję d70tki do niedoświetlania była u mnie wgrana, ale i tak robiłem zawsze w rawach, natomiast efekt pracy tej krzywej pogłem podglądnać w Nikon Capture, ustawiając w programie kontrast na User defined...
D50 ma bardzo udane jpgi i nie ma tam czego za bardzo poprawiac. Teraz mam, jak widac w stopce, grubasa i nie stosuje zadnych krzywych w aparacie, bo i tak uzyskam to co chce wołając rawa, co i Tobie polecam.
TeamHANS
02-06-2008, 10:52
Odnalazłem zagubioną instrukcję. Faktycznie ma na 100% taką możliwość. Dzięki za podpowiedzi i porady.