PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tą rozdzielczością

T&T
20-05-2008, 21:48
Już sam nie wiem. Może coś przeoczyłel lub nie wiem. Może pytanie jest głupie, ale muszę je zadać.
Pytanie dotyczy zdjęć wykonanych D300, nieskompresowany 14 bitowy NEF. Otwieram je na trzy sposoby:
1. W CS3 - CRW oczywiście _- bez żadnych zmian otwieram CS3, patrzę na menu Obraz/Rozmiar obrazu i widzę 300 dpi, 36,31/24,11 cm, 4288/2848 pixeli.
2. W CNX, menu Edit/Size rezolution i widzę dokładnie to samo co w CS-eie.
3. W Bridge CS3 i w metadanych widzę wielkość 4288/2848 no i wymiar w cm - 45,4/30,1
Problem w tym, że ta wielkość w cm odpowiada rozdzielczości 240 dpi a nie 300, tak jak w CNX i CS3.

Czy mogę poprosić o wyjaśnienie tej rozbieżności

Al Bundy
20-05-2008, 23:05
Ja w PS3 mam 240dpi więc nie wiem skąd u Ciebie 300. Fakt faktem sama ilość dpi nie ma znaczenia - liczy się faktyczna wielkość pliku w pikselach. Sama wielkość w cm to już inna bajka - zależy zwyczajnie od materiału na jaki zdjęcie wysyłamy... Nie ustawiałeś w Bridge gdzieś na sztywno jak ma otwierać pliki? Może poprostu z automatu masz włączoną interpolację...

Polecam ten tekst:

http://grafx.pl/grafx-artykuly-300dpi.html

Niestety skąd u Ciebie różnice wynikają nie potrafię Ci wyjaśnić. Zaraz pewnie ktoś mądrzejszy i leciwy wiekiem Ci odpowie...

JK
20-05-2008, 23:07
Zwróć uwagę na to, że rozmiar w pikselach jest zawsze taki sam (prawie zawsze, bo jest to w końcu efekt interpolacji i bez trudu można wyinterpolować kilka, czy kilkanaście pikseli więcej). Do zdjęcia jest przywiązana rozdzielczość wydruku, czyli właśnie magiczne DPI. Aparaty i programy graficzne wpisują tam jakieś typowe wartości. Pozwalaja one ocenić jakie będą rozmiary zdjęcia na papierze przy zastosowaniu konkretnej wartości DPI. Do czasu wykonania wydruku (na dodatek z wyłączeniem automatycznego dopasowania do formatu papieru), czyli podczas obróbki i oglądania zdjęcia na monitorze, ta wartość praktycznie niczego sensownego nie oznacza.

DMQuadro
20-05-2008, 23:46
Pozwolę zacytować duży kawałek z Wiki (chodzi o wyjaśnienie terminu dpi, czyli parametru który nie ma znaczenia w oderwaniu od wyjściowego ustrojstwa - monitora, drukarki, maszyny drukującej i t.p. jak zaznaczono również w poprzednim poście):
Liniatura jest ściśle powiązana z rozdzielczością urządzenia naświetlającego raster, jak również implikuje rozdzielczość obrazu bitmapowego przeznaczonego do zrastrowania z zadaną liniaturą. Pożądany stosunek rozdzielczości rastra do jego liniatury wynosi 16:1 (gdyż szachownica o boku 16 pól daje łącznie 256 pól będących odpowiednikami 256 stopni jasności koloru w komputerze). Zmniejszenie tej proporcji powoduje utratę ilości reprodukowanych półtonów, natomiast zwiększenie nic nie daje prócz obciążenia komputera i spowolnienia pracy naświetlarki.

Dla rastra amplitudowego rozdzielczość wyjściowa rastrowanej bitmapy (a więc bitmapy w skali szarości lub w kolorze) powinna być większa o co najmniej pierwiastek z dwóch w stosunku do planowanej liniatury (związane jest to z kątem rastra 45 stopni, co oznacza przekątną kwadratu).

Tradycyjnie jednak stosuje się dla typowego druku (typowego w rozumieniu: rozdzielczość 2400 dpi, liniatura 150 lpi) rozdzielczość bitmap kreskowych 1200 dpi, a bitmap w skali szarości i w kolorze 300 dpi, które to wartości są z powodów praktycznych lekko zawyżone w stosunku do potrzeb, choć w szczególnych przypadkach nawet dla szarości i koloru owe 300 dpi może być... zbyt małe przy 150 lpi. Wyjaśnienie tej nielogiczności nie jest tu możliwe, a za cały komentarz wystarczyć powinna informacja, iż problem ten jest przyczyną jednych z najgorętszych sporów wśród profesjonalistów zajmujących się tym zagadnieniem.

maki
21-05-2008, 00:23
dpi jest nieważne do chwili kiedy chcemy przygotować obraz do druku/naświetlenia w labie. A że w LABach laser pali z rozdzielczością 300dpi to w takiej trzeba przygotować plik - wtedy widzimy konkretny rozmiar.
Pzdr
Maki

T&T
22-05-2008, 21:50
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wszystko przestudiowałem i przydało się. Czasem stara metoda "łopatą do głowy" jest najbardziej skuteczna.

Jolania
15-10-2008, 17:01
dpi jest nieważne do chwili kiedy chcemy przygotować obraz do druku/naświetlenia w labie. A że w LABach laser pali z rozdzielczością 300dpi to w takiej trzeba przygotować plik - wtedy widzimy konkretny rozmiar.
Pzdr
Maki
Wstyd się pytać, ale co mi tam... Czyli jak chcę odbitkę 15x21cm ustawiam wymiar obrazu w mm na 150x210 oraz rozdzielczość 300dpi, co do ma najlepszy obrazek w labie, tak?

bombel
15-10-2008, 17:42
Jolania, potraktuj to tak - masz dwie jednostki długości: pixele i centymetry. Rozdzielczość jest tylko wzorkiem, jak przeliczyć jedno na drugie, niczym więcej. Cal to 2,54 centymetra.

Mając to co wypisałem: wymiary odbitki w cm (lub calach) i wymiary zdjęćia w pixelach - rozdzielczość służy tylko do przeliczenia jednych jednostek na drugie. Nic innego.

Wbrew pozorm to naprawdę porste.