Zobacz pełną wersję : Żelatynowe filtry do Sigmy 12-24
Poczytałem u nas, poczytałem u konkurencji (CB) i wiem prawie nic!
Otóż na raysfoto są filtry żelatynowe, ale do systemów przed soczewką(głównie chodzi mi o połówki)
Nic do wspomnianej Sigmy 12-24 której trzeba toto włożyć tam gdzie jest nieprzystojnie się wyrażać.
Pytanie brzmi: gdzie można kupić takowe filtry?
Pozdrawiam
Grzegorz
Niedzwiedz
19-05-2008, 22:45
a masz takowa sigme ?
A to nie jest tak, że jak masz taki filtr żelatynowy to musisz sobie wyciąć? Ja do Sigmy 12-24 mam nawet wzór od odrysowania. Ale powiem szczerze, że się jeszcze nad tym nie zastanawiałem.
Niedźwiedź: właśnie zastanawiam się nad szerokim kątem. Sigmę chcę pożyczyć na trzy dni od kogoś, lub z Procentrum. Bez filtrów nie wyobrażam sobie landszaftów(szczególnie połówki) Problem polega na dostępności filtrów, ale nie tylko. Otóż, jeśli filtr mam z przodu, to nie ma problemu z przekadrowaniem w pion. Co zrobić z Żelatyną, która jest w środku?
mpwt: dzięki za podpowiedź - potwierdza sie to, co czytałem w necie, że trzeba kupić paski i z nich wycinać.
Grzegorz
To jeszcze mała podpowiedź co do Sigmy. Jeśli masz body z matrycą DX to możesz wkręcać filtry 82mm. Jeszcze nie testowałem z Sigmą 12-24 tego patentu, ale podejrzewam małą winietę do 15mm. Z moją Sigmą 14mm stosowałem Cokina. Wkręca się tam filtry 72mm i w rogach jest minimalna winieta. Jak kupię pierścienie 82mm to wrzucę test.
Niestety, muszę przećwiczyć żelatynę - FF.
Czy naprawdę nikt z tego nie korzysta? Nawet Alf?
Grzegorz
czy istnieje filtr żelatynowy będący odpowiednikiem Hoya NDx400 bądź heliopana ND 3.0 ?
już sprawdziłem, nie ma...
LEE produkuje ND 0.9 i jest to najmocniejszy ND ( tak powiedziano mi w raysfoto )
gdyby chcieć uzyskać moc równą NDx400 trzeba by wsadzić aż 3 takie folie,
pytanie tylko czy mocowanie tyle pomieści ?
maciej007
20-05-2009, 11:41
już sprawdziłem, nie ma...
LEE produkuje ND 0.9 i jest to najmocniejszy ND ( tak powiedziano mi w raysfoto )
gdyby chcieć uzyskać moc równą NDx400 trzeba by wsadzić aż 3 takie folie,
pytanie tylko czy mocowanie tyle pomieści ?
Mocowanie pomieści , lub można w holder Lee zastosować Hitech 100 gdzie mamy ND 1.2
lub ND 3.0 . A jak założymy takie dwa lub trzy ND 3.0 to mamy niezłą maskę do spawania :mrgreen:
Mocowanie pomieści
na 100% ?
Kodak robi takie filtry. ND 3.0 (10EV) i ND4.0 (13EV).
Kodak robi takie filtry. ND 3.0 (10EV) i ND4.0 (13EV).
gdzie je można kupić ?
sa na bank w bhphotovideo. czy mozna gdzies w Polsce to nie wiem.
skulinski
20-05-2009, 15:09
Tez poszukuje własnie do 12-24. Jakby ktos znalazl namiar na takie filtry w PL dajcie info w tym wątku.
Też się podłącze niech się ktoś pochwali :) a może kupimu na spółke jakiś pasek/kwadrat... i ktoś zdolny dotnie i roześle do reszty :)
http://www.calumetphoto.de/item/KOD1496439/
sklep w Hamburgu, bliżej nie znalazłem
kto zamawia ?
jak macie zamiar kupic to kupujcie bo te filtry sa juz nieprodukowane i pozostaly tylko zapasy sklepowe.
swoją drogą 67 euro za kawałek szarej folii to dobra cena ;)
powiedzcie koledzy bo nigdy nie mialem do czynienia z Sigma, jaki duzy kawalek jest potrzebny do tego uchwytu? moze by sie dalo pociac na 4 czesci i by wyszlo ze 100 zika na osobe co jest cena bardzo zachecajaca.
powiedzcie koledzy bo nigdy nie mialem do czynienia z Sigma, jaki duzy kawalek jest potrzebny do tego uchwytu? moze by sie dalo pociac na 4 czesci i by wyszlo ze 100 zika na osobe co jest cena bardzo zachecajaca.
Z tego co pamiętam to wystarczy kawałek wielkości 2x2 cm, jeśli źle pamiętam to maksymalnie będzie to 3x3cm
no to jesli dobrze pamietasz to da sie z tego wyciac 9 gotowych filterkow dla landszafciarzy :) przy takiej wydajnosci to zaden pieniadz wyjdzie.
100x100mm jest za 116 euro
Hej!
Jakby co to się mogę dołączyć do wspólnego zakupu :)
skulinski
20-05-2009, 21:11
Ja tez od razu mowie, ze bym reflektował :)
skulinski
20-05-2009, 21:18
Znalazlem inny sklep - mają jakies przedstawicielstwo w Warszawie.
http://www.edmundoptics.com/onlinecatalog/displayproduct.cfm?productID=2928
tu adresy biur regionalnych:
http://www.edmundoptics.com/DE/aboutus/offices.cfm
60 dolców za 7,5x7,5cm
i strona przedstawiciela ( tylko nie ma filtrow zelowych w ofercie, moze mogą sciagnąc)
http://www.spectropol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=186&Itemid=71
skulinski
20-05-2009, 21:35
jeszcze to jest interesujace:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=310129715389#ebayphotohosting
ta folia to 0.6 i ja bym sie nie bawil w takie wynalazki. jak kupic to mozliwie najlepszy towar.
pisał ktoś może do spectropolu ?
na giełdzie są do sprzedania filtry, ja niestety przez najbiższe 2 tyg. bez kasy jestem..
Przeca jest sasiedni watek o spzredazy takich filtrow... Pobudka :)
czy do Sigmy 12-24 był dołączany jakiś wzornik do przycinania filtrów ?
czy do Sigmy 12-24 był dołączany jakiś wzornik do przycinania filtrów ?
Tak. Mam nadzieję, że go znajdę :D
Odgrzeję wątek. Kupił ktoś te żelki?
Ja kupiłem, na forum kiedyś ktoś sprzedawał szare.
Tak. Mam nadzieję, że go znajdę :D
Odkopuję temat :)
Znalazłeś ? :)
Posiadałem kiedyś tę Sigmę ale filterek był zwykły i traciło się szeroki kąt. Ogólnie szkło się całkiem dobrze sprawowało nawet pod ostre słońce.
Posiadałem kiedyś tę Sigmę ale filterek był zwykły i traciło się szeroki kąt.
W przypadku podpięcia tej Sigmy do korpusu FX nie ma szans na coś takiego :)
A ty nie masz w zestawie? Teraz nie mam jak sprawdzić, bo pobudzę dzieciaki. Jakbym nie przypomniał sobie to napisz mi na GG.
W praktyce trochę odechciało mi się używać tych filtrów. Zrobiłem parę fajnych fot ale te filtry są niepraktyczne. Praktycznie parę razy włożysz/wyjmiesz/włożysz/wyjmiesz... i masz filtr do śmieci. A są drogie. Nie zrobisz też tego szybko i łatwo w plenerze... więc robisz tylko z filtrem. A jak masz inny kadr... sorki... kiedy indziej.
A ty nie masz w zestawie?
Kupiłem Sigmę z drugiej ręki i nie mam w zestawie tego szablonu (wzornika).
Hmm - to z 12-24 będzie pasować do 15-30?
podbijam
hmmmm http://s11.zetaboards.com/Alphamount_Singapore/topic/244250/1/
ale co to ma wspolnego z filtrami zelatynowymi?