PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb M w D80

grafik
19-05-2008, 14:45
Witam!
Mam pewien problem. Od kilku dni posiadam D80, gdy podłączam do niego lampę SB-800 w trybie M -czas mogę nastawić tylko do wartości 200 ( mimo, że kręcę pokrętłem nic się nie zmienia). Bez lampy wszystko jest ok-tzn. wszystkie parametry są moim wyborem.
Gdy podpinam lampę do D70 w trybie M czas mogę ustawić spokojnie do 500. Co może być nie tak. Bardzo proszę o pomoc.

pebees
19-05-2008, 14:46
Podpowiedź: czas synchronizacji z lampą, jakieśtam rozwiązanie - tryb FP.

Zbigniew
19-05-2008, 17:08
Dokładnie, musisz w menu w aparacie ustawić w czasach synchronizacji z lampą tryb FP - wtedy będziesz miał do 1/8000.

Hanzo
19-05-2008, 17:51
Witam!
Mam pewien problem. Od kilku dni posiadam D80, gdy podłączam do niego lampę SB-800 w trybie M -czas mogę nastawić tylko do wartości 200 ( mimo, że kręcę pokrętłem nic się nie zmienia). Bez lampy wszystko jest ok-tzn. wszystkie parametry są moim wyborem.
Gdy podpinam lampę do D70 w trybie M czas mogę ustawić spokojnie do 500. Co może być nie tak. Bardzo proszę o pomoc.
Bo w d70 synchronizacja była normalnie możliwa z czasem do 1/500.
W d80 już tylko 1/200, tryb fp pozwoli zejść do 1/4000.

velaskez
19-05-2008, 18:32
tylko jakie to daje efekty?, przecież chyba nie będzie ładnie całe naświetlone przy tym 1/4000

żółto-czarny
19-05-2008, 18:48
Właśnie, jeszcze nigdzie się tego nie doczytałem, ale sam jestem ciekaw, czy w każdym wypadku tak dobrze wychodzi doświetlanie w FP przy najkrótszych migawkach? Czy zachowanie niezbyt dużej odległości lampy od obiektu to wystarczający warunek?

baqers
19-05-2008, 18:49
Grafik nie dziw sie że tak jest, op prostu D70 miał taki czas synchronizacji z lampą a D200 taki i nie zjedziesz niżej, chyb że opcja FP jak koledzy forumowicze podpoowiadją ;)

Archibald
19-05-2008, 20:46
Właśnie, jeszcze nigdzie się tego nie doczytałem, ale sam jestem ciekaw, czy w każdym wypadku tak dobrze wychodzi doświetlanie w FP przy najkrótszych migawkach? Czy zachowanie niezbyt dużej odległości lampy od obiektu to wystarczający warunek?

Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58330) próbowałem przy bardzo krótkich czasach - są exify ;-)

autograf
19-05-2008, 21:06
Dokładnie, musisz w menu w aparacie ustawić w czasach synchronizacji z lampą tryb FP - wtedy będziesz miał do 1/8000.

To i ja się podłaczę pod temat. Mógłbyś Zbyszku rozwinąć swoją wypowiedź?

Zbigniew
19-05-2008, 21:10
U mnie jest w ustawieniach w menu (e1) Flash Sync Speed Setting. Tam mam wybór od 1/250 do 1/60, przy czym jest też 1/250 (Auto FP). Tę funkcję muszę włączyć, abym mógł robić zdjęcia z lampą zewnętrzną i czasami krótszymi niż 1/250.

prz3mo
19-05-2008, 21:18
U mnie jest w ustawieniach w menu (e1) Flash Sync Speed Setting. Tam mam wybór od 1/250 do 1/60, przy czym jest też 1/250 (Auto FP). Tę funkcję muszę włączyć, abym mógł robić zdjęcia z lampą zewnętrzną i czasami krótszymi niż 1/250.

Bo w D80 i D200 jest taka sama migawka - mechaniczna. W D70 była o ile dobrze pamietam hybrydowa. Stąd te róznice miedzy D70, a D80/200...

żółto-czarny
19-05-2008, 22:46
Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58330) próbowałem przy bardzo krótkich czasach - są exify ;-)
A... widziałem! :-D Nawet mi się wydawało, że za mocno dopala.

Archibald
20-05-2008, 11:44
A... widziałem! :-D Nawet mi się wydawało, że za mocno dopala.

Ano właśnie - czyli daje radę, testowałem do kilku metrów i było OK, a czasy dochodziły do najkrótszych w D80 ;-)
W poprzednim systemie (Minolta) była notka w instrukcji, że moc spada przy takiej synchronizacji, i że przy najkrótszych czasach max. to właśnie kilka metrów - zakładam, że tu jest tak samo, no ale przecież chyba nikt nie próbuje ściągać obiektu z kilometra za pomocą 300mm i dopalać go lampą przy 1/4000 :mrgreen:

cezo
20-05-2008, 12:36
chyba nie bardzo zrozumialem co trzeba wlaczyc i wlaczylem Auto FP - nie pomoglo dalej moge tylko do 1/200 zrobic . mam d80

Zbigniew
20-05-2008, 12:53
Powinno być OK. Jeszcze lampa musi wyświetlać FP. Wyświetla ? Np. TTL FP BL czy jakoś tak.

cezo
20-05-2008, 12:58
nie wiem czy to ma znaczenie ale ja pytam o lampe kitowa w d80 .. nie posiadam sb800 :)
czy ma to jakis wplyw czy tylko zalezy od tych ustawien i byle jaka lampa?

axer
20-05-2008, 12:58
Z wbudowaną nie będzie działać tryb FP.

Zbigniew
20-05-2008, 13:08
Jakoś mi to umknęło :) Axer odpowiedział Ci już - wbudowana tylko do 1/200.

cezo
21-05-2008, 10:06
ok. dziekuje wam bardzo za odpowiedz :)
pozdr Bartek

grafik
21-05-2008, 12:54
Ja również serdecznie dziękuję. Jak zawsze można na Was liczyć, a dla Arczibalda wielkie uznanie za testy z exifami. Też muszę spróbować. Tylko jak na złość słońca brak. Ciekawe jak to się ma w zderzeniu z białą, połyskliwą suknią ślubną?
Może ktoś jeszcze robił takie testy w ostrym słońcu?

Archibald
21-05-2008, 13:22
...dla Arczibalda wielkie uznanie za testy z exifami...

Eee, ja tylko parę fotek albumowych pokazałem, ot co ;-)

...Ciekawe jak to się ma w zderzeniu z białą, połyskliwą suknią ślubną?

Z Nikonem jeszcze nie próbowałem, ale pewnie będzie tak jak miałem w Minolcie, a miało się to tak, że wszystko zależy od kadru i co za tym idzie pomiau światła / TTL, czyli na logikę - szeroki kadr, w którym suknia zajmuje małą część - masz przepał na sukni, wąski kadr z przeważającą w nim suknią - nie masz przepału, ale będzie niedoświetlone. Wnioski - bez korekty raczej się nie da, jak dużo białego (jasnego) w kadrze to trza na + jak wręcz przeciwnie to na -. Tu mogę podpowiedzieć, że ja mam z reguły na - i potem to co trzeba to rozjaśniam na spokojnie w kompie - zdecydowanie wolę tak, niż ryzykować przepały, a przecież każdemu zdarza się stuacja gdy nie ma czasu na wprowadzanie korekt ;-)

grafik
21-05-2008, 13:51
Kurcze, mam ambicje aby jak najmniej obrabiać w kompie, a w 95% przypadków na 100 muszę focić białe kiecki w ostrym słońcu. Wykańcza mnie to psychicznie, bo są dni że nie nadążam kręcić pokrętłami -bo tu raz tropiki raz zachmurzenie w ciągu 1/2 minuty. Dlatego szukam podpowiedzi na forum i mam cichą nadzieję, że coś tu znajdę.

pebees
21-05-2008, 13:57
Kurcze, mam ambicje aby jak najmniej obrabiać w kompie, a w 95% przypadków na 100 muszę focić białe kiecki w ostrym słońcu.

No niestety, ale bez obróbki to dziś trudno... kiedyś ktoś to robił za Ciebie :D

Wykańcza mnie to psychicznie, bo są dni że nie nadążam kręcić pokrętłami -bo tu raz tropiki raz zachmurzenie w ciągu 1/2 minuty. Dlatego szukam podpowiedzi na forum i mam cichą nadzieję, że coś tu znajdę.
A mierz spotem na sukienkę i daj +2 EV, a nawet i 2.5 :)

żółto-czarny
21-05-2008, 19:16
Dobra rada, ale nie zwalnia z obowiązku kręcenia ;-) Chyba, żeby się przestawić z M na A i wprowadzić na stałe korektę +2.

Archibald
21-05-2008, 20:25
...się przestawić z M na A i wprowadzić na stałe korektę +2.

I zawsze brać pomiar z sukni ;-)

gtomczyk
25-05-2008, 01:29
Panowie, skoro ten watek jest juz rozpoczety to czy mozecie wytlumaczyc osobie ktora poznaje dopiero swiat lustrzanki d80 jak prawidlowo w trybie M ustawic ekspozycje gdy korzystamy z lampy blyskowej czy to kitowej czy np sb-600??
Zauwazylem ze gdy ustawie przyslone i czas dla danej sceny, wciskam przycisk trybu pracy lampy blyskowej, nie wplywa to zupelnie na wskazania skali ekspozycji.
Domyslam sie ze jak niczego nie pozmieniam to przeswietle scene. Na razie sie doszkalam czytajac rozne pozycje ksiazkowe ale nie wpadlem jeszcze na omowienie tego tematu. Moze przy okazji jeszcze jedno pytanko. Kiedy ustawie preselekcje czasu badz przyslony i wlacze lampe to czy aparat domysli sie jak ustawic prawidlowo ekspozycje dla uzycia lampy? Bede wdzieczny za wyjasnienia, pozdrawiam uczestnikow forum

Fenek
25-05-2008, 11:41
Skala światłomierza w M będzie Ci wskazywała zawsze poprawne naświetlenie dla światła zastanego. Czyli nie zdziw się jak przy włączeniu lampy i tak wg aparatu w trybie M powinieneś użyć czasu np. 0.5s. W trybie A aparat przy włączeniu lampy automatycznie ustawi czas naświetlania na 1/60s, chyba że włączysz tryb Slow-sync - wtedy aparat ustawi (przynajmniej mniej więcej - nie wiem czy i jaka jest brana poprawka ;)) czas wg światła zastanego. Czas ustawiony przez aparat będzie krótszy w trybie A, jeśli światło zastane będzie mocne i 1/60s prześwietli scenę. Ale na pewno nie dostaniesz czasu dłuższego, niż 1/60s w normalnym trybie pracy lampy (w trybie A).

gtomczyk
25-05-2008, 11:52
Az cisnie mi sie na jezyk pytanie jak w takim razie pracowac z lampa w trybie M ?? Jak prawidlowo ustawiac ekspozycje. Sa pewnie jakies zasady ale nie bede w tym watku drazyl dalej tego tematu, widze w forum ze jest osobny watek poswiecony lampom blyskowym, tam poczytam albo zapytam.

prz3mo
25-05-2008, 11:57
Az cisnie mi sie na jezyk pytanie jak w takim razie pracowac z lampa w trybie M ?? Jak prawidlowo ustawiac ekspozycje. Sa pewnie jakies zasady ale nie bede w tym watku drazyl dalej tego tematu, widze w forum ze jest osobny watek poswiecony lampom blyskowym, tam poczytam albo zapytam.

Musisz poeksperymentowac :)
Jesli np. chcesz by lampa tylko dopaliła zdjecie ustaw czas w miare długi (ale tak by nie było poruszone). W ten sposob aparat wykorzysta jak najwiecej swiatła naturalnego (zastanego), a lampa juz sobie sama dopasuje siłe błysku.

żółto-czarny
25-05-2008, 13:27
Ostatni kawałek zdania jest najważniejszy - lampa w każdym trybie dopasuje sobie siłę błysku :-D Przede wszystkim nie może zabraknąć zasięgu.

W trybie A aparat przy włączeniu lampy automatycznie ustawi czas naświetlania na 1/60s, chyba że włączysz tryb Slow-sync - wtedy aparat ustawi (przynajmniej mniej więcej - nie wiem czy i jaka jest brana poprawka ;)) czas wg światła zastanego. Czas ustawiony przez aparat będzie krótszy w trybie A, jeśli światło zastane będzie mocne i 1/60s prześwietli scenę. Ale na pewno nie dostaniesz czasu dłuższego, niż 1/60s w normalnym trybie pracy lampy (w trybie A).
Dla ścisłości, jeśli światło zastane na to pozwoli, migawka i tak będzie krótsza, niż 1/60, więc nie ma mowy o prześwietleniu. 1/60 to górna granica, jaką body może ustawić dla trybów A i P, a którą można zmienić w menu (ale niestety najkrótsza to właśnie 1/60).

Zbigniew
25-05-2008, 13:37

Jeżeli miałbyś lampę, to zrób sobie mały teścik na doświetlanie i spróbuj ją wyzwolić np. zdalnie. Ustaw sobie na podstawce tak z metr od osoby fotografowanej, załóż dyfuzor, palnik w osobę i ustaw odpowiednio w aparacie funkcję Commander. Np. zrób tak, że wbudowana lampa nie uczestniczy w ekspozycji (czyli jest wyłączona, wyzwoli tylko zdalną), a tę zdalną ustaw w manual i np. 1/8 mocy. Teraz w body ustaw tak czas, ISO i przysłonę, aby uzyskać niedoświetlone zdjęcie. Typowo np. ISO 200, 1/100 i f/4 - takie parametry dla pomieszczenia, gdzie wpada przez okno dosyć światła (lampa jest po przeciwnej stronie niż okno, a w środku osoba). Pstryk i patrzysz na histogram, a potem eksperymentujesz z czasem, przysłoną i ustawieniem mocy lampy. To naprawdę nie takie trudne. Wersja łatwiejsza zakłada pracę np. w trybie A, ale z lampą nadal w manualu. Dosyć szybko będziesz w stanie "na oko" ocenić mniej więcej jak dobrać ekzpozycję (a przynajmniej ustawienia lampy) i życie stanie się prostsze.