PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] stara, zniszczona i KOLOROWA :)

bombel
19-05-2008, 14:23
Witajcie -

oczywiście tytuł wątku to parafraza tytułu wątku wi_ni'ego (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=59346), w ktorym przedstawia czarnobiałe zdjęcia Wenecji. Gratuluję mu tych zdjęć, bo są świetne - ale nie zgadzam się z treścią, że zdjęcia tego pięknego miasta mogą być tylko czarno-białe. Nie żebym był oburzony, czy żeby nerwy mnie zżerały. :)

Po prostu nie zgadzam się z takim podejściem dla zabawy i dla rozrywki, a także moją niezgodę potraktowałem jako pretekst do wstawienia jakichś obrazków na forum.

Moje obrazki są kolorowe (jak słynny róż wenecki) i jestem ciekaw Waszego, Drodzy Koledzy zdania na ich temat: czy kolor, czy jednak robić z tego b&w... Przy czym nie idzie mi o to , czy się da (da się, co udanie udowodnił wi_ni) - tylko czy należy? Miło będzie poznać Wasze zdanie.

Trzy poziome i trzy pionowe, żeby nie przesadzać z ilością. Celowo nie daję ogólnoznanych zabytków (poza pierwszym mostem - Rialto), tylko jakiś zaułki i boczne 'uliczki'. A jak Wam nie podejdzie, to się najwyżej zlikwiduje i po sprawie. Pozdrawiam!

1.
http://img253.imageshack.us/img253/1796/poziom1kz0.jpg

2.
http://img253.imageshack.us/img253/5993/poziom2td7.jpg

3.
http://img84.imageshack.us/img84/2296/poziom3fs8.jpg

4.
http://img511.imageshack.us/img511/4525/pion1iy3.jpg

5.
http://img221.imageshack.us/img221/5152/pion2gt8.jpg

6.
http://img223.imageshack.us/img223/7693/pion3xc0.jpg

PS
Nie przyjmuję do wiadomości słów, że krzywe (zwłaszcza wieża) :) Błagam, tego mi nie wytykajcie, bo nudne.

Marcin Stawiarz
19-05-2008, 14:32
panormaiczne sa swietne, szczegolnie 3. a jakby byly w BW to juz w ogole miod... (zarcik).

lechupe
19-05-2008, 14:37
oczywiście, ze kolorek ładniejszy niz czarno-białe. Gdyby tak nie było to po jaka cholerę ludzie by kupowali telewizory marki Rubin...

Ale nie każdy kolorek jest ładny i dlatego uważam, ze zagrywki z niebem na 4ce i 5ce sa mocno przesadzone.
W ogóle najgorzej Bombel u ciebie z niebem :-D :-D :-D

wi_ni
19-05-2008, 14:39
witam kolegę z Krakowa

Wywołałeś mnie do tablicy, zatem muszę coś napisać. Ja wcale nie twierdzę, że zdjęcia z Wenecji muszą być szare. A kolorowe weneckie zdjęcia wstawiałem na tym forum już dość dawno. Wtedy pasjonowała mnie nowa cyfrowa technika i kolor z którym można robić cuda. Natomiast napisałem szczegółowo dlaczego tamte zdjęcia są bez-koloru. Nie chodziło mi o pocztówki pokazujące to niezwykłe miasto, tylko o odczucia i wrażenia jakie wywołuje kiedy się zejdzie z głównego szlaku i poszuka czegoś innego poza fasadą Bazyliki Św. Marka.

We Wrocławiu nie robię zdjęć czarno białych bo uważam, że moje miasto jest piękne w kolorze. Natomiast jeśli jakiś czas mieszkasz 30km od Wenecji i możesz tam być o każdej porze dnia, kiedy tylko masz na to ochotę to zauważasz rzeczy ulotne. To, że Wenecję na tych zdjęciach pokazałem bez koloru to przypadek i pamięć o tym niezwykłym zacisznym miejscu - to właśnie to zdjęcie nr 4:.

pozdrawiam z kolorowego Wrocławia
wiesiek

anchel
19-05-2008, 14:45
1 i 5 kupuję na miejscu. Reszta lepiej niż poprawne ale szału nie ma (bo pamiętam jeszcze to twoje zdjęcie z oszałamiająco kolorową gondolą hehe).
Na 2 chyba najbardziej mnie wkurza ten żółty ręcznik a całe zdjęcie takie bladziutkie trochę. A najbardziej mi przeszkadza, że choć kadr jest fajnie linearnie poprowadzony w głąb, to brakuje jakiegoś mocnego elementu na tym zdjęciu. Ideałem byłaby jakaś postać oparta o filary po lewej... ;]

bombel
19-05-2008, 14:47
Ale nie każdy kolorek jest ładny i dlatego uważam, ze zagrywki z niebem na 4ce i 5ce sa mocno przesadzone.

He he, ale ja nigdy nie twierdziłem, że robię zdjęcia takie 'jak tam było naprawdę'! Znasz to stwierdznienie z forum, co? :)

Ja po prostu takie lubię. Takie nieba, o tym mówię.

Calme
19-05-2008, 14:49
Jedynka jest naprawdę na b wysokim poziomie - czuć nastrój tego miasta o zmroku wręcz namacalny.
Czwórka i piątka także bardzo miłe oku - jedyne co może tu tylko nieco "wadzi" to jak dla mnie przynajmniej zbyt mocno przyciemnione niebo - no ale to wiadomo kwestia gustu oglądającego.
Szóstka stanowi b przyjemny "minimal" i jeśli byłaby reklamą jakiejś kawiarenki to dałbym się skusić :-D

Darek Jankowiak
19-05-2008, 14:56
Szóstka, nie zawierająca żadnych fajerwerków dla mnie: Numer 1.

bombel
19-05-2008, 14:58
Na 2 chyba najbardziej mnie wkurza ten żółty ręcznik a całe zdjęcie takie bladziutkie trochę. A najbardziej mi przeszkadza, że choć kadr jest fajnie linearnie poprowadzony w głąb, to brakuje jakiegoś mocnego elementu na tym zdjęciu. Ideałem byłaby jakaś postać oparta o filary po lewej... ;]

Prawdę mówiąc nie zauważyłem tego ręcznika. Dopiero po zwróceniu na niego uwagi go zobaczyłem. :oops: Zaś co do bladości obrazka - ja tego tak nie odbieram. Tego być może nie widać, ale to dość wąski kanalik na dnie doliny utworzonej przez dwie wysokie kamienice. Jedyne światło, jakie dawało tam kolor pochodziło ze skrzyżowania w kształcie litery T - dlatego nie ma tam feerii kolorów. Ale nie ma też b&w. :)

Szóstka stanowi b przyjemny "minimal" i jeśli byłaby reklamą jakiejś kawiarenki to dałbym się skusić :-D

Dziękuję, też go tak odbieram. A było to najzwyklejsze prywatne mieszkanie, ładnie położone i zamieszkałe przez piękną, ale niemiłą włoszkę. Ukłoniłem się, spytałem, czy mogę zrobić zdjęcie - ale bez uśmiechu wzruszyła ramionami i zniknęła w głębi mieszkania.

Inna rzecz, że też nie lubię, jak mi się tłumy przewalają przez krakowskie planty, a ja akurat mam nastrój, żeby było luźno dookołą.

ADAM1
19-05-2008, 15:01
No i mamy "wunder scheiss" na kolorowo.:D

I też pieknie.

pinio
19-05-2008, 15:05
Może na 4 i 5 to sprawka kiepskiego polara ;) :)
Na 2 kolor odbicia nieba w wodzie jest OK, ale te przebłyski "niby niebieskiego" u góry ??? Chyba, że na LCD przy którym teraz siedzę coś nie teges.

Ale wracając do tematu - Wenecja w kolorze jak najbardziej. Kiedyś, ktoś pokazywał Wenecję w BW - tam bardzo mi brakowało koloru. W przypadku podejścia Wi_ni do tematu, podszedł mi sposób obróbki.

bombel
19-05-2008, 15:08
Może na 4 i 5 to sprawka kiepskiego polara ;) :)

Aaa tam, czepiacie się. Nie było tam polara, więc nie mógł być kiepski. :)

Ja naprawdę lubię takie niebo, i w zasadzie ta wieża dlatego mi się w ogóle podoba. Powiedziałbym, że to kwintesencja, wieża to tylko dodatek.

galu44
19-05-2008, 18:23
ja jestem za 6., no może jakby jeszcze nieco wypro.... a no, dobra, sam wiesz :)

jarek76
20-05-2008, 08:04
Zacznę od tego że niebo mało dramatyczne :mrgreen:
Poza tym ładnie pokazana Wenecja, najbardziej z serii podoba mi się 3 i 4

Foksik
20-05-2008, 09:45
Uważam, że fotografie w kolorze przekazują zupełnie inne aspekty tamtejszej rzeczywistości niż czarno-białe. Czarno-białe są bardziej "intelektualne", podkreślają strukturę architektoniczną. Kolor jest bardziej emocjonalny, oddaje gorącą atmosferę miejsca.

harb
20-05-2008, 17:55
powiem tak , ja te foteczki odbieram przede wszystkim w aspekcie emocjonalnym i dla mnie jest tutaj tyle klimatu że żadna porawność tego mi nie odda - pamiętacie moje fotki ze sztokholmu wszyscy zachwycali się tam kolorkiem budynków w tych wąskich uliczkach - mnie właśnie w tych fotkach ujął kolor i moim zdaniem świetne kadrowanie
fotki sprawiaja wrazenie szalenie autentycznych i jest to ich najmocniejsza stroną bo trafiaja do widza

świetna robota Bombel ****

ps. moim zdaniem b/w w Wenecji na nie (nie mam na myśli watku wątku wi_ni'ego ale aspekt ogólny)

pozdrawiam :-D

Skrzat
21-05-2008, 10:54
Zgadzam się z Harbem w 100%

Dodam jeszcze tylko, że niebo bardzo mi się podoba:)
Poważnie!!!!!

bombel
21-05-2008, 11:22
Dodam jeszcze tylko, że niebo bardzo mi się podoba:)
Poważnie!!!!!

Ufff... Przynajmniej jeden normalny.

(szeptem) Z mojego punktu widzenia.

:mrgreen:

jm
24-05-2008, 22:33
na 1 - to czemu takie halo wokół budynków?:P

autograf
24-05-2008, 22:40
PS
Nie przyjmuję do wiadomości słów, że krzywe (zwłaszcza wieża) :) Błagam, tego mi nie wytykajcie, bo nudne.

Nie mogłem siedzieć cicho. Przeczytałem wszystkie Twoje tutki, obserwuję i czytam wszystkie Twoje wypowiedzi, uwagi oraz sugestie. Szkoły jak prostować, co zrobić z niebem etc. Zresztą pewnie nie powiedziałem nic oryginalnego.

Ale jak mogłeś? ;) Ostatnie leci..

diZaster
25-05-2008, 11:43
2, 4, 6 czyli parzyscie :)
te trzy sa baaaardzo przyjemne.

ps: na 4ce ludki wygladaja jak wklejone :razz:

Seeker
28-06-2008, 23:21
Bomblu, Skrzat jest plci przeciwnej...

do naszej ;)

bombel
29-06-2008, 01:33