PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kompem

Vissa
19-05-2008, 09:12
Witam

Wczoraj wieczorem mój komp się na mnie uwziął i w czasie działania 2 razy się restartował.
Po restarcie diody napędów cd się zaświecały i na tym koniec ponieważ system dalej się już nie uruchamiał.
Co, któryś mój restart komp wydawał jakieś dziwne dźwięki, za każdym razem inne.
Kiedy w końcu udało się go uruchomić no to długo się nie cieszyłem bo znów nastąpił restart.
Po pierwszym restarcie odłączyłem kompa i sprawdziłem wszystkie kable, oraz karty czy wszystko jest dobrze podpięte. Wszystko było dobrze więc myślę, że może to być problem sprzętowy.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Pisząc tego posta nie wiem nawet ile mam czasu, ale możliwe że wszystko jest ok.

ADAM1
19-05-2008, 09:18
Jaki masz BIOS w na płycie i jakie konkretnie dźwięki wydawał.

Te dźwięki, w kombinacjach, długi, krótki, to komunikaty o błędach sprzętowych.

Vissa
19-05-2008, 09:54
odnośnie biosa mam tylko tyle
Phoenix - Award Bios CMOS

A dźwięki to raz raz krótki raz długi sygnał (pojedynczy sygnał ale przy każdym błędzie raz dlugi /raz krótki)

ADAM1
19-05-2008, 10:09
W AWARDACH jeden długi oznacza błąd pamięci, natomiast PHOENIXY stosują raczej kombinacje krótkich dźwięków i tu
sugerowane uszkodzenie to CMOS.

Takiego zestawienia (krótki - długi) nie znalazłem), ale jeszcze poszukam.

Wyczyść (przedmuchaj), sloty modułów pamięci.

Przepraszam, ale może mylisz sygnał "ton wysoki - ton niski", z sygnałem "krótki - długi".

W BIOSACH PHOENIX AWARD taki sygnał oznacza błąd procesora.

Sprawdź chłodzenie i połączenia, procesor - radiator.

Vissa
19-05-2008, 10:43
Na razie wszystko działa więc nie jestem pewien jakie w końcu te sygnały były.
Za twoją radą przeczyściłem sloty i wszystko ogólnie i jakoś działa.
Byle jak najdłuzej póki nowego kompa nie kupie bo ten jest słabiutki i bez możliwości dodania ramu, a to najbardziej boli.

R
19-05-2008, 10:50
a moze za cieplo? zaczalbym od przedmuchania wiatrakow na procesorze i karcie graficznej, jesli masz to tez na mostku.

Vissa
19-05-2008, 10:58
Dziś lub jutro zrobię generalne sprzątanie.
Jeżeli dalej będzie się tak działo to nie ciekawie.
A u was też tak bardzo komp się w środku kurzy? I czy da się tego uniknąć?

Dziękuje za pomoc
Dam znać czy będzie się powtarzał ten problem.

R
19-05-2008, 11:00
bardzo, nie da sie. :) jak zrobi sie cieplo to wszelkie fora pelne sa postwo dot. restartow komputera. w 90% przypadkow pomaga zdjecie bocznej obudowy, wyciagniecie go z ciasnej szafki (beznadziejne sa meble z dziura na komputer) i przedmuchanie wiatrakow, tylko nie sprezonym pow. z puszki...

ADAM1
19-05-2008, 11:04
A u was też tak bardzo komp się w środku kurzy? I czy da się tego uniknąć?

Oczywiście, że się da uniknąć, trzeba tylko częściej sprzątać pomieszczenie, gdzie stoi komputer.:D

W Twoim konkretnie przypadku, stawiam, że jest to wadliwe chłodzenie procesora.

Wymień pastę przewodzącą na styku radiator - procesor, no i odkurz gruntownie wnętrze.;)

PS. Niektórzy użytkownicy zakładają przed wentylatory ssące przepuszczalna włókninę, jako filtr, ale trzeba pamiętać o jej wymianie.

ADAM1
19-05-2008, 11:07
...przedmuchanie wiatrakow, tylko nie sprezonym pow. z puszki...

Przedmuchanie, to za mało, trzeba czyścić.

Najlepiej pędzelkiem z długim miękkim włosiem.

A radiatory zdjąć i umyć, po prostu.:D

Vissa
19-05-2008, 11:27
Kupa roboty
A odnośnie sprzątania pomieszczenia to ja mam pokój, który na drugi dzień jest już zakurzony :/ wpienia mnie to
I prawdopodobnie ustawienie kompa mam nie właściwe bo stoi kablami do ściany.
ps. z tym radiatorem to na serio, pod kran i już? :D

ADAM1
19-05-2008, 11:34
Kupa roboty
A odnośnie sprzątania pomieszczenia to ja mam pokój, który na drugi dzień jest już zakurzony :/ wpienia mnie to
I prawdopodobnie ustawienie kompa mam nie właściwe bo stoi kablami do ściany.
ps. z tym radiatorem to na serio, pod kran i już? :D

Co do ustawienia komputera, to lepiej, gdy nie stoi bezpośrednio na podłodze.

Co do chłodzenia, to widziałem już patenty w rodzaju montażu dużego np. 14 cm (albo większego), wiatraka na lewej ścianie bocznej obudowy komputera.

A co do radiatorów, to pod kran i detergentem je.:D

Vissa
19-05-2008, 11:43
Ciekawe czy skapnie mi trochę tej pasty z któregoś sklepu komputerowego :D

Jak dotąd komp chodzi bez zarzutów, więc to ta drobna kosmetyka pomogła.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Nie wiem czy bym przeżył dzień bez kompa :P

ADAM1
19-05-2008, 11:48
Nie wiem czy bym przeżył dzień bez kompa :P

Nie sądzisz, że to niepokojący objaw?:D

Może czas kupić np. rower.:mrgreen:

PaSkal
19-05-2008, 14:55
Sprawdzić baterię BIOS.

Kolega składał mi komputer i nie chciało się cholerstwo odpalić, wypiliśmy wszystko pod ręką i w końcu się okazało, że była padnięta bateryjka na płycie (ta duża srebrna pigułka). Sygnał typu syrena (wysoki-niski).

ADAM1
19-05-2008, 15:06
Sygnał typu syrena (wysoki-niski).

Nie w tym BIOSIE.
Wysoki - niski, to tu procek, ale padnięcie baterii nie jest wykluczone.;)

Vissa
19-05-2008, 19:32
Nie sądzisz, że to niepokojący objaw?:D

Może czas kupić np. rower.:mrgreen:

hehe niestety jestem zdeczko niewymiarowy do jazdy na rowerze. no wiesz kolana bym sobie o kierownice obił :D
Oczywiście nie jestem aż takim maniakiem ze siedzę non stop przy kompie :D. łażę po mieście i cykam fotki ofcourse :D

Sprawdzić baterię BIOS.

Kolega składał mi komputer i nie chciało się cholerstwo odpalić, wypiliśmy wszystko pod ręką i w końcu się okazało, że była padnięta bateryjka na płycie (ta duża srebrna pigułka). Sygnał typu syrena (wysoki-niski).

Możliwe, choć narazie nie widać już objawów samoczynnego restartu. Jeśli dalej coś się będzie działo to wymienię :D

Skończyłem dziś czyścić kompa, radiator jak za radą pod prysznic + szampon :D