PDA

Zobacz pełną wersję : alpha

Strony : 1 [2]

Leon13th
14-08-2006, 08:35
Ależ się wszyscy uparliście się na tą alfe,może jeszcze wszyscy będą chwalić N za to że tego nie ma u nich i trzeba bulić za czyszczenie matryc ?

Kolekcjoner
14-08-2006, 15:39
Ja się tam na nic nie uparłem co mi się podoba chwalę co nie to ganię i tyle.

Agat
14-08-2006, 20:48
Alfa przed czyszczeniem i po czyszczeniu. Najważniejsze aby kupujący się nabrali na nowinki.

A czytałeś dokładnie tekst? Facet przez 2 godziny trzymał odsłonięty CCD i pewnie czymś tam prószył, sądząc po ilości śmiecia. ;-)

The shutter was opened for over two hours in total, which would be the equivalent of many lens changes under normal circumstances. I then switched the camera on and off five times

Lekko licząc, 2 godziny odsłonięcia CCD, to ponad 20 000 zdjęć z czasem 1/30 s. Pomijam fakt, że w trakcie naświetlania dostęp do CCD jest "lekko" utrudniony przez zamocowany obiektyw.

To, co facet uzyskał, normalnie baaaardzo trudno uzyskać, nawet będąc całkowitym flejtuchem. Nic dziwnego, że 5-krotne (jak pisze gość) aktywowanie Anti-Dusta w A100, a nawet ultradźwiękowe czyszczenie Olympusa nie na wiele się zdało. Zresztą Sony wyraźnie zaleca użycie gruszki celem całkowitego usunięcia kurzu.

Do kitu z takim testem!

Czornyj
14-08-2006, 21:21
No to na cholerę mi jakiś entajdast jak i tak potem piszą, że mam używać gruchy?

Agat
14-08-2006, 23:39
Bo cudów ni ma, a o sprzęt trzeba dbać! Nie czyściłeś nigdy matrycy?

Władca Pixeli
15-08-2006, 01:17
A czytałeś dokładnie tekst? Facet przez 2 godziny trzymał odsłonięty CCD i pewnie czymś tam prószył, sądząc po ilości śmiecia. ;-)
A jakie to ma znaczenie jak długo. Jeżeli aparat potrafi wyczyścić np. 90% paprochów, to jak będzie 10 to wyczyści 9. Jak będzie 1000 to powinien wyczyścić około 900. Z tego, co wiedzę, to nie ubyło nic, więc skuteczność tego systemu jest bliska zeru.

Zresztą Sony wyraźnie zaleca użycie gruszki celem całkowitego usunięcia kurzu.
Ze strony Sony - oficjalna informacja o aparacie Alfa
"new Anti-Dust technology to keep the CCD imager clean for better pictures."
Pisze wyraźnie, że system utrzymuje system w czystości. Nie ma informacji, że tak naprawdę nic to nie daje, tylko trzeba aparat czyścić innymi metodami. Tyle, że klient dowiaduje się o tym się już po kupnie aparatu po przeczytaniu instrukcji, oszukany reklamą, że aparat sam wyczyści.

Do kitu z takim testem!
Raczej do kitu z takim aparatem.

Kolekcjoner
15-08-2006, 03:27
Zresztą Sony wyraźnie zaleca użycie gruszki celem całkowitego usunięcia kurzu.
Ze strony Sony - oficjalna informacja o aparacie Alfa
Pisze wyraźnie, że system utrzymuje system w czystości. Nie ma informacji, że tak naprawdę nic to nie daje, tylko trzeba aparat czyścić innymi metodami. Tyle, że klient dowiaduje się o tym się już po kupnie aparatu po przeczytaniu instrukcji, oszukany reklamą, że aparat sam wyczyści.
Ale za to jak dobrze brzmi w reklamie :mrgreen:!

Do kitu z takim testem!
Raczej do kitu z takim aparatem.
No może nie z aparatem ale z traktowaniem tego jako rzekomą przewagę nad konkurentami.

Agat tutaj (http://alfaklub.pl/forum/showthread.php?t=5490&page=18) masz jeszcze wątek na forum sonolty nawet tam chłopaki tego nie bronią. A dodam jeszcze że z mojego doświadczenia to wynika, że choćbyś nie wiem jak dbał o sprzęt to paprochy na matrycy się zawsze znjadą :).

wyrwiflak
15-08-2006, 13:08

vs

http://img92.imageshack.us/my.php?image=antidust8sb9.swf

lesiu999
15-08-2006, 21:39
Słuchajcie, te wszystkie testy aparatów (jakie by nie były to aparaty) to można o kant d...y .... 95% testów jest robionych albo na zamowienie albo przez nie znających się na sprawie gości albo przez zapatrzonych w dany system maniaków, więc jeynym miarodajnym zródłem (oczywiście po przefiltrowaniu) są właśnie fora użytkowników danego sprzętu, to tam przeczytacie o wadach i zaletach, co komu (kto nim robi zdjęcia) się w danym aparacie podoba a co go strasznie denerwuje. Alpha 100 jest od niedawna więc trzeba trochę czasu. Na początku mogą pojawiać się super opisy ale z czasem ludzie zaczną zauważać różne szczegóły i zaczną pisać jak jest naprawde.
zapraszam na http://alphaklub.pl/forum

Agat
15-08-2006, 22:16
A nie jest przypadkiem tak, że użytkownicy Nikona z trudem znoszą świadomość, że SONY i OLYMPUS coś robią w sprawie zabezpieczenia matrycy przed kurzem, a ich firma - NIC ?

Nie walczcie z faktami. O czystość trzeba dbać. Żaden mechanizm jej nie zastąpi, choć może pomóc.

[ Dodano: Wto 15 Sie, 2006 ]

Czytanie ze zrozumieniem ma kolosalną przyszłość.

Kolekcjoner
16-08-2006, 02:40
lesiu999[/b]](...) więc jeynym miarodajnym zródłem (oczywiście po przefiltrowaniu) są właśnie fora użytkowników danego sprzętu, to tam przeczytacie o wadach i zaletach, co komu (kto nim robi zdjęcia) się w danym aparacie podoba a co go strasznie denerwuje. (...)

No to jak się poczyta np. forum na depreview.com to można w niezłą deprechę wpaść i dojść do wniosku, że lepiej żadnego z tych sprzętów nie kupować, bo do wszystkich są jakieś ale. Filtrowanie może i dobre jest ale jak ktoś nie ma doświadczenia to skąd on wie jaki "filtr" będzie dobry. :wink: :) ....?

Agat ja doceniam, że Sony próbuje coś robić i pewnie nie jedno jeszcze wymyślą tylko, że antykurzem to robią głównie wodę z mózgu ludziom, którzy nie mają ochoty ani czasu na śledzenie testów, wątków itd, Idą do sklepu i mają: 900$ Alfa, ci.999$ D80, i co; ta sama matryca podobna wielkość i funkcje ale sony ma przecież AS i Antidust, a jest tańsze o sto dolców. I co ja mam kupić D80, nie dość że droższy to jeszcze ma mniej przydatnych funkcji - nigdy. To działa!

Kaleid
16-08-2006, 07:33
A ja mysle se to raczej uzytkownikow Sonolty boli to, ze ten wspanialy zapowiadany antidust dziala tylko i wylacznie w folderach reklamowych Sony. Nie walczcie z faktami.

lesiu999
16-08-2006, 20:22
A ja mysle se to raczej uzytkownikow Sonolty boli to, ze ten wspanialy zapowiadany antidust dziala tylko i wylacznie w folderach reklamowych Sony. Nie walczcie z faktami.
A przepraszam, masz może Sony Alpha 100 że się tak wypowiadasz ?? Poczekajcie trochę, jak będzie trochę ludzi miało tą Alphę to się dowiemy jak to działa. Gadanie że to działa lub nie jest jak gdybanie co by było gdyby ciotka miała wąsy, całkowicie pozbawione sensu.
A że ten system antypylkowy wykorzystywany jest w reklamie to co ?? jakieś dziwne ?? Dla mnie nie. A Nikon czy Canon to nie robi reklamy ?? I nieważne że te wszystkie reklamowane funkcje dizałają dobrze tylko w warunkach laboratoryjnych to już inna sprawa (i dotyczy to wszystkich producentow, każdy trochę naciąga ;) ) Wiele systemów oferuje to samo, kwestia tylko zareklamowania odpowiedniege elementu ;)

Przypomina mi się historia pewnego browaru w stanach, chyba w latach 50 (nie pamiętam dokładnie) postanowili zareklamować swoje produkty i zatrudnili speca a ten wymyślił takie hasło: "Nasze butelki przed napełnieniem wyparzane są gorącą parą pod wyskim ciśnieniem co chroni je przed bakteriami" i co ... ?? Sprzedaż poszła aż miło i nie ważne że tak naprawdę wszyscy tak robili i robią ważne że sie potrafili sprzedać.
Marketing Panowie i Panie to taka trawa, podlewasz ją i nie widzisz jak rośnie a jednak co tydzień kosisz podwórko ;)
Tak więc nie patrzcie na reklamy tylko na to co posiadacze tego sprzętu piszą na takich forach jak to.

irekka
16-08-2006, 20:50
No własnie na forach takie jak to uzytkownicy alfy pisza, ze ten antidust w praktyce niewiele wnosi.

lesiu999
16-08-2006, 20:56
No własnie na forach takie jak to uzytkownicy alfy pisza, ze ten antidust w praktyce niewiele wnosi.

poczekajcie, A100 jest niecały miesiąc w sprzedaży.... poczekajmy na więcej osób ;)
Ja kiedyś napisałem że ten system antypyłkowy to ja też u siebie mam ;) nzywa się gruszka :) a w analogu jest jeszcze lepiej :) błona się przesuwa i jest ok :)

Kaleid
16-08-2006, 21:43
Czy musze wlozyc dłon w ogien by sie przekonac ze sie poparze? Nie musze. Skoro setki uzytkownikow tego aparatu na roznego rodzaju forach na swiecie twierdza ze antidust nie dziala, to cos w tym jest. Gdybym patrzał na reklamy, pewnie jak i Wy podniecałbym sie tym antidustem, ktory w zalozeniu jest moze i fajny...gorzej z praktyką. Ja nigdzie nie napisalem ze A100 jest zlym aparatem, wiec nie wiem czemu sie tak obruszacie. Bawią mnie jednak te fanfary na czesc A100, szczegolnie podpieranie sie cechami ktore w praktyce raczej niewiele dają, oraz wieszczenie innym systemom rychłej zagłady ktorą ów A100 im przyniesie :)

Kolekcjoner
16-08-2006, 22:02
(...)poczekajcie, A100 jest niecały miesiąc w sprzedaży.... poczekajmy na więcej osób ;)(...)
Wiesz tu nie ma na co czekać jest dokładnie tak jak zuważył Kaleid. Mało tego jak jeszcze trochę poczekamy to pewnie wyjdzie jeszcze więcej mankamentów tego sprzętu (w przypadku większości aparatów tak było). Alfa jest fajnym aparatem i już zdobywa wielbicieli ale nie ma co bronić jak niepodległośći funkcji, które są zwykłym marketingowym chwytem. Zresztą nikt też nie twierdzi, że marketing jest czymś złym wiadomo że producenci pakują gó...o w złotko i sprzedają jako sztabki. Tylko my (przynajmniej ja i kilku moich znajomych) tu min. po to jesteśmy żeby albo jeśli coś takiego występuje o tym pisać albo się o tym dowiadywać.

Zresztą sony jest dosyć świeżą firmą na tym rynku i jeśli będą mieć więcej takich wpadek to ich marzenia o rynku profesjonalnym mogą prysnąć niczym bańka mydlana, a osobiście im wcale tego nie życzę. Przydała by się jakaś silniejsza konkurencja szczególnie na najwyższej półce bo ceny są tam zwariowane.
Wybaczcie mały OT :wink: :).

lesiu999
20-08-2006, 08:59
Kaleid, a ja Ci mówie poczekaj, poza tym jesteś negatywnie nastawiony na wszystko co nie ma na obudowie napisu Nikon lub Nikor.
Tak samo mogę powiedzieć że nowy Nikon D80 to kompletna kicha, zawsze każdy coś znajdzie coś co mi się nie będzie podobało. Nie ma doskonałych aparatów i nigdy nie będzie i jak to w końcu zrozumiesz to może zaczniesz robić zdjęcia zamiast podniecać się tym co dana firma oferuje, bo to Ty robisz zdjęcia a nie aparat.
Kolekcjoner, masz rację, pewnie jak jeszcze poczekamy to wyjdzie pare mankamentów ale właśnie o to chodzi żeby wychodziły (jeśli są), bo jak inaczej producent ma je poprawić ?? No i nie bronię Alphy bo ja osobiście się trochę zawiodłem na Sony jak to zobaczyłem, myślałem że zrobią naprawde coś fajnego a tu wsadzili do Minolty D5D większą matrycę, dodali funkcję oczyszczania matrycy (która widać nie jest tak dobra jak poczciwa gruszka) i nowy procesor obrazu (który jest całkiem całkiem) i sprzedają to jako A100 :(
I masz racje Kolekcjoner, że konkurencja to dobra sprawa :) Dzięki niej ceny są coraz mniejsze a i czasem jakość się podnosi :)

Kaleid
20-08-2006, 09:35
Nie prawda, nie jestem zle nastawiony....nigdzie nie napisalem ze jest to zly aparat (patrz wyzej). Nie rozumiem jednak tych fanfar (wg mnie wogole nie zasluzonych, ten aparat to niestety zadna rewelacja) dla Alfy jakie nawet tu czasami mozna przeczytac. Aparat znam, system tez. Na co mam czekac? a za pol roku ktos wynajdzie jakies niedomagania? Mnie to akurat zupelnie nie interesuje. Ja patrze na system jako calosc, a aparat to niestety nie tylko matryca.

Agat
20-08-2006, 11:42
Zresztą sony jest dosyć świeżą firmą na tym rynku i jeśli będą mieć więcej takich wpadek to ich marzenia o rynku profesjonalnym mogą prysnąć niczym bańka mydlana

Cyfrówki robią od ponad 10 lat, kamery wideo - dłużej. Przejęli technologię, techników i fabryki lustrzanek Minolty, która sprzęt foto robi od dziesięcioleci. Naprawdę świeża firma ???

[ Dodano: Nie 20 Sie, 2006 ]

Skoro setki uzytkownikow tego aparatu na roznego rodzaju forach na swiecie twierdza ze antidust nie dziala, to cos w tym jest.

Nie zauważyłeś równie wielu opinii, że jednak działa? Może nie działa u tych, co przez 2 godziny trzymają odsłonięty CCD? Anti-Dust to pomoc, a nie panaceum na wszystko. [/i]

lesiu999
20-08-2006, 11:53
Kaleid, nie ma aparatu idealnego, ten Twój D200 to jakiś cudowny jest ?? NIE, też ma wady jak każdy inny. Ja zanim kupiełm D7D zastanaiwałem się nad D5D (w końcu ta sama matryca, procesor ) ale wybrałem D7D bo jeśli chodzi o ergonomie to jest cudowna, ale też ma wady. To ja robię zdjęcia a nie aparat, to tylko dłuto w rękach artysty (chcoć nim nie jestem ;) )
Tak jak napisał Agat, jedni są zadowolenie z działania Antiudust'a a inni nie, no ale Ty chyba przeczytałeś wypowiedzi tylko tych którym niby nie działa. Mówie, poczekajcie, więcej ludzi kupi będzie wiadomo o co biega.
A teraz wyluzujmy i idźmy w plener robić fotki bo przeca o to chodzi no nie ?? :)

Kaleid
20-08-2006, 13:48
Jejku...czy ja kiedys gdzies pisalem ze D200 jest idealny?? Pewnie ze nie jest, ba moj D200 byl nawet na kalibracji w serwisie z powodu bandingu, i bylem chyba jedyna osoba na forum ktora publicznie opisala swoje wrazenia z tego zabiegu. Poki co to Wy bronicie tego antidusta jak Czestochowy..a fakt jest taki ze Sony dalo tu ciala. Ilez razy mam pisac ze nigdzie nie napisalem ze Alfa jest zlym aparatem...poddalem jedynie w watpliwosc skutecznosc tego rozwiazania, oraz to ze dziwia mnie te fanfary na temat Alfy, niczym nad najdejsciem mesjasza...uzytkownikow skazujacych D80 na zaglade, bo przeciez alfa jest taka wspaniala i kosztuje 100$ mniej :) Uzytkownikow Alfy jest na tyle duzo ze nie trzeba czekac pol roku by cokolwiek w tym temacie stwierdzic. Pol roku moze pokazac jedynie odniesiecie do usterkowosci czy innych wad ukrytych, ale ja przeciez zupelnie nie o tym pisalem. Czytam wypowiedzi wszystkich uzytkownikow...zarowno tych fanatycznych jak i tych ktorzy potrafia przyznac ze jednak cos z tym nie teges. I na prawde nie rozumiem o co sie tak burzycie....ale dobrze już dobrze :) SONY roxxx :)

Agat
20-08-2006, 15:46
Może po prostu alfiarze fotografują? W końcu lato, piękne dziewczyny... ;-)
Jak ktoś uznał, że obecność jakiegokolwiek systemu przeciwpyłowego (Sony, Olympus) zwalnia z troski o sprzęt, to jest gamoń, nie fotograf.

Kolekcjoner
20-08-2006, 16:32
Zresztą sony jest dosyć świeżą firmą na tym rynku i jeśli będą mieć więcej takich wpadek to ich marzenia o rynku profesjonalnym mogą prysnąć niczym bańka mydlana

Cyfrówki robią od ponad 10 lat, kamery wideo - dłużej. Przejęli technologię, techników i fabryki lustrzanek Minolty, która sprzęt foto robi od dziesięcioleci. Naprawdę świeża firma ???

Sony to nowy gracz na rynku dslr-ów. Jest to rynek o pewnej specyfice i trzeba umieć na nim grać. Fabryki, technologia, inżynierowie to nie wszystko. Mimo tego uważam, że mają spore szanse (przy ich potencjale) w niedługim czasie stać sie jednym z najpoważniejszych producentów dslr-ów.

Yarko
20-08-2006, 18:10

Sony to nowy gracz na rynku dslr-ów. Jest to rynek o pewnej specyfice i trzeba umieć na nim grać. Fabryki, technologia, inżynierowie to nie wszystko. Mimo tego uważam, że mają spore szanse (przy ich potencjale) w niedługim czasie stać sie jednym z najpoważniejszych producentów dslr-ów.

pod warunkiem, że ruszą z buta, a nie z jedną puszką i starymi szkłami minolty...
dlatego marzenia o rynku profesjonalnym IMHO pozostaną tylko marzeniami, zauważcie, że od wielu lat już wszystko jest obstawione tak naprawde dwoma firmami, jedna na C druga na N ( reszta jakoś sobie radzi zarabiając głównie na amatorach i pasjonatach marki...), którym profesjonaliści raczej mało mają do zarzucenia, a wymiana całego systemu jest dla nich nieopłacalna biorac pod uwage to, że w gre wchodzą spore kwoty, a wraz z nimi duże straty przy odsprzedaży używanego sprzętu...

Kolekcjoner
20-08-2006, 22:07
pod warunkiem, że ruszą z buta, a nie z jedną puszką i starymi szkłami minolty...
dlatego marzenia o rynku profesjonalnym IMHO pozostaną tylko marzeniami, zauważcie, że od wielu lat już wszystko jest obstawione tak naprawde dwoma firmami, jedna na C druga na N ( reszta jakoś sobie radzi zarabiając głównie na amatorach i pasjonatach marki...), którym profesjonaliści raczej mało mają do zarzucenia, a wymiana całego systemu jest dla nich nieopłacalna biorac pod uwage to, że w gre wchodzą spore kwoty, a wraz z nimi duże straty przy odsprzedaży używanego sprzętu...
To właśnie jest największa bolączka sony brak odpowiedniego wyboru zawodowych szkieł (zresztą minolta też pod tym względem nie rozpieszczała). Puszka to nie wszystko liczy się system, a tu sony póki co jest dość słabe (dlatego zostawili mocowanie minolty). Oni sami sobie z tego zdają sprawę i nieraz już było mówione, że na razie chcą zawojować rynek amatorski, później może segment wyżej. Tutaj (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4476) można znaleźć wywiad na ten temat.

Kaleid
31-08-2006, 18:04
Znalezione w sieci :) Wyobrazcie sobie taką sytuację podczas fotografowania np zleconego ślubu :)

http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/przegrzany.jpg

wyrwiflak
01-09-2006, 23:01
buehehehe :D

barkowx
01-09-2006, 23:28
dlatego do fotografii kupuje się nikona albo canona a do zabawy jest cała reszta :twisted:

marian2008
02-09-2006, 08:20
No co ? Sony pomyślało o palaczach. Masz teraz chwilkę żeby delektować się papieroskiem :D

wyrwiflak
02-09-2006, 16:54
to najprawdopodobniej efekt tortur typu: Bulb+AS, przy dłuższych ekspozycjach nie ma sensu katować ASa

Agat
05-09-2006, 21:22
Zawsze to lepsze niż ERROR na ekraniku, co?