Zobacz pełną wersję : Dziwne kolory z PSa po zapisie do jpg
nikkorek
18-05-2008, 17:10
Witam!
Mam taki problemik:
Robie sobie zdjęcie (jak to aparatem bywa) zapisuje jako RAW. (dokałdnie *.CR2 (bo mam canona))
Wrzucam fotkę do PSa, koryguje sobie suwaczkami i zapisuje jako *.jpg
Problem jest taki, że zdjęcie widoczne w PSie różni się od tego które jest w *.jpg. Zdjęcia po zapisie są bardziej "blade".
Co może być nie tak? Z kąd ta rozbieżność kolorów po zapisaniu zdjęcia? Różnica jest dość spora i nie akceptowalne.
Oprogramowanie CS3 , camera RAW 4, adobe RGB (1998), 16bit, 240ppi.
Zaraz padną uwagi, że mam canona, ale przez kilak lat miałam i nadal mam i canona i poczciwego D70s, a bardziej jestem związany z forum nikona bo bardziej je lubi niż forum canona.
ACR ma domyślnie inne ustawienia, niż puszka Canona, dlatego RAW-y wołane tym konwerterem będą miały inny wygląd niż jpegi wywołane przez konwerter puszki. Uwaga ta tyczy wszystkich aparatów cyfrowych - ACR nie stara się naśladować ustawień aparatu, bo jest to bez sensu. Jeśli komuś dlaczegoś zależy na b. prostym uzyskiwaniu podobnych rezultatów z puszki i konwertera, to skazany jest na konwerter firmowy (czyli dla Canona - DPP, Nikona - NC itd.)
Chyba raczej jest problem z przestrzenią barwną w PSie. Ostatnio też się tak przejechałem. Zrobiłem fajne fotki w PSie, zapisałem do jpga, nie sprawdziłem i wrzuciłem na forum (tak to wyglądało (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58990))- wyszło dokładnie tak jak mówisz. Spostrzegłem się dopiero po fakcie, że w PS miałem ustawiony w zakładce proof setup - working CMYK zamiast poprawnego (albo custom albo monitor RGB).
prosta sprawa, po oborbce wybierasz konwertuj profil, wybierasz sRGB ( czyli taki uzywany w monitorach)
zapisujesz jako jpeg i bedzie dobrze ...
Laik prosi o pomoc :-) . Mam problem identyczny jak opisany w wątku ,Rawy po korektach w CS2 (nikon D 80) i zapisie do jpg. stają się blade .Sposób podany przez anchel nic nie pomógł , gdzie tkwi problem ?
Laik prosi o pomoc :-) . Mam problem identyczny jak opisany w wątku ,Rawy po korektach w CS2 (nikon D 80) i zapisie do jpg. stają się blade .Sposób podany przez anchel nic nie pomógł , gdzie tkwi problem ?
Skonwertuj do sRGB (ew. do przestrzeni monitora - wtedy będzie idealnie, ale nie polecam).
Skonwertuj do sRGB (ew. do przestrzeni monitora - wtedy będzie idealnie, ale nie polecam).
A dlaczego "nie polecam"?
A dlaczego "nie polecam"?
Temu, że o ile po skonwertowaniu do przestrzeni monitora u nas wszystko będzie cacy, o tyle na wszystkich innych monitorach już wcale cacy nie będzie.
Temu, że co będzie, jak zmienimy monitor? Konwertowanko wszystkich zdjęć do przestrzeni nowego monitora? Każda konwersja w jakimś stopniu psuje tonalność i wprowadza przeliczeniowe błędy kolorymetryczne.
Temu, że jeśli przyjdzie nam fantazja kalibrować monitor, przestrzeń monitora na przestrzeni czasu będzie się zmieniać.
Temu, że można używać kilku kalibracji monitora do różnych celów, a każda z nich utworzy inną przestrzeń.