PDA

Zobacz pełną wersję : Sanki i technologia...

Koyote
18-05-2008, 11:08
Witam,

Ostatnio zakupiłem lampkę SB800 i po pewnym czasie zaobserwowałem że lampka nie jest stabilna w sankach w pionowej płaszczyźnie równoległej do szyn czyli następuje pochylenie do przodu lub do tyłu w zależności jak skierowany jest obiektyw. Mam D200 i zastanawiam się czy można zastosować jakiś adapter który wykorzysta ten milimetr w stopce który pozostaje po zamontowaniu lampy w sankach, mam na myśli przestrzeń od końca sanek do wygięcia stopki. Ten milimetr luzu by sporo zmienił w kwestii stabilności. Alternatywnym rozwiązaniem jest delikate dogięcie stopki ale wolę tego nie próbować. Zasze można zrobić małą podkładkę z papieru w celu skasoawnia luzu... Czy nie przejmować się?

jacek.gold
18-05-2008, 11:32
Wszystkie się chwieja a to pytanie należało by dodać do FAQ
Lekarstwem na to jest robić zdjęcia a nie doszukiwać się problemów

Koyote
18-05-2008, 12:01
Nie chodzi o doszukiwanie się problemów. Ot czysto inżynierska ciekawość i poszukiwanie rozwiązań. Może warto zaprojektować nowe sanki? Tak dla siebie ;)

sprocket
18-05-2008, 15:17
Niedawno kupilem SB800 i sprawdzilem w sklepie chyba ze 4 :) tylko dlatego ze wiedzialem o tym chwianiu z forum, po zamknieciu lampy w saneczkach nie jest tak zle moim zdaniem nie powinno to zbyt przeszkadzac.
SB28 ktora posiadam tak mocno trzyma sie ze az trudno wyciagnac lub wlozyc lampe i to tez moze byc dla kogos problem.

Art Erie
18-05-2008, 21:38
W moim przypadku Sabina nie kiwa się na boki, ale to temat który był już wielokrotnie poruszany na forum, wnioski były takie, ze "zawsze się kiwa, ale nie ma to wpływu na jej bezpieczeństwo ( nie wypadnie)". Gdzieś czytałem, że to urok mocowania ( skądinąd bardzo wygodnego).

Tomson
19-05-2008, 17:06
W D80 kiwa mi się SB-600 i SB-800. SB-28DX ma inny lock i sie nie kiwa. Naprawde stabilna to była lampa libella (czy jakoś tak) na zenicie. Jak ją pierwszy raz założyłem, to potem z ojcem we dwójkę ją ściągaliśmy z sanek.
Póki obiektyw sie nie kiwa to jest OK. Jak obiektyw się kiwa - sprawdzić w instrukcji, czy nie jest z tiltem.

Koyote
21-05-2008, 08:17
Montaż jest bardzo wygodny niemniej jednak gdyby przedłużyć sanki o ten milimetr... Może warto to sobie zamodelować w 3D i poddać analizie FEM...? Zasadniczo wystarczyłby prosty rysunek i nieco obliczeń przy założeniu odpowiedniej siły...Ciekaw jestem wyników :)

R
21-05-2008, 08:41
nieprawdopodobne do jakich celow moze sluzyc sprzet fotograficzny... nie lepiej bylo sobie sprawic kosiarke do trawy? :)

Koyote
21-05-2008, 23:54
Hmm sprzęt fotograficzny może służyć również do zaspokajania ciekawości :) W końcu inżynieria jest od tworzenia rzeczy nowych ale i ulepszania istniejących. Prawdopodobnie nie można już poprawić inżynierów Nikona ale można spróbować :P