PDA

Zobacz pełną wersję : D40x + SB600 lub SB800 bezprzewodowe wyzwolenie błysku

tomaszeq
17-05-2008, 21:49
Posiadam D40x jest to moja pierwsza lustrzanka i wiem że nie ostatnia, z czasem na pewno kupię coś lepszego. Zastanawiam się nad kupnem lampy. Interesuje mnie bezprzewodowe wyzwolenie błysku ponieważ robię zdjęcia w klubach i często nie ma od czego odbić światła(a trzymając lampę w lewej ręce wychodzą bardzo ciekawe efekty). Wiem że w SB600 można wyzwalać błysk poprzez błysk lampy w aparacie. Akurat miałem kontakt z SB600 i nie udało mi się tego uruchomić( w instrukcji było napisane że z D70 działa, więc domyślam się że z d40x też powinno ), a teraz pytania i prośby o pomoc: Jeśli jest ktoś kto wie jak wyzwolić błysk w SB600 poprzez błysk z aparatu D40x to proszę o pomoc? i drugie pytanie: Czy jak bym zakupił SB800 to drogą radiową bym mógł wyzwolić w niej błysk czy są mi potrzebne do tego jakieś akcesoria( typu nadajnik ) ?

kronos28
18-05-2008, 00:24
1. jeżeli chodzi o CLS to d40(x) go nie posiada i nie obsługuje (bezprzewodowe wyzwalanie błysku za pomocą trybu commander wbudowanej lampy błyskowej) - to mają d70s, d80, d200, d300

2. jak chcesz wyzwalać koniecznie to możesz dokupić do tej sb600 fotocele ale wtedy praca wyłącznie na manualu (włącznie z ustawaniem mocy błysku bezpośrednio tylko na lampie a nie z poziomu body czy sterownika tak jak jest to w przypadku CLS) - sb800 ma wbudowaną fotocele

3. tak można prawie wszystkie lampy wyzwalać drogą radiową poprzez odp. odbiornik przy lampie i odp. nadajnik na aparacie (np. zestaw pocket wizzard lub jego tanie chińskie zamienniki) ale to też praca wyłacznie na manualu włącznie z ustawianiem mocy błysku bezpośrednio na lampie (brak TTL i kontroli mocy błysku z poziomu body czy sterownika zewnętrznego tak jak jest to w przypadku CLS)

pinio
18-05-2008, 00:30
Z tego co się orientuję:
1.D70 można zdalnie odpalić lampy SB600 i SB800 za pomocą trybu "commander". D40x takiego trybu nie obsługuje.
2.Aby za pomocą D40x odpalić zdalnie SB600 można dokupić fotocelę (nieduży koszt) i odpalać ją przy pomocy błysku lampy. Wadą są niepożądane błyski SB600 np. pod wpływem aparatów innych osób w pobliżu używających lamp błyskowych, co w klubach może się często zdarzać.
3. SB800 posiada wbudowaną taką fotocelę, ale występuje wówczas taka wada jak ta opisana w punkcie 2.

Przykładowe rozwiązania:
1.Zakup dwóch lamp, 2xSB800 lub SB800+SB600. SB800 zakłada sie na body i to ona steruje pozostałymi lampami. Co prawda można zakupić zamiast SB800 sam sterownik bez palnika (SU800), ale jest drogi.
2.Zmiana body na model wyższy - od D70 do D3

Proponuję poszukać na forum - temat, który Ciebie interesuje był już wielokrotnie poruszany.

EDIT: Widzę, że kronos28 mnie uprzedził :)

kronos28
18-05-2008, 00:33
2.Zmiana body na model wyższy - od D70 do D3

nooo tylko że modele jednocyfrowe nie mają flasha (D3, D2(xs,x,h) itd. ) więc automatycznie też i CLS :mrgreen:

pinio
18-05-2008, 00:38
nooo tylko że modele jednocyfrowe nie mają flasha więc automatycznie też i CLS :mrgreen:
Faktycznie :oops:. To tak z rozpędu napisałem. Nie mam jeszcze doświadczenia z segmentem puszek jednocyfrowych :(.
Biedni ci posiadacze puszek jednocyfrowych z wykastrowanym body z lampy wbudowanej ;) :)

tomaszeq
18-05-2008, 01:19
dziękuję za pomoc:) w takim razie będę musiał szybciej niż myślałem zastanowić się nad zmianą body:) i przepraszam jeśli zdublowałem temat

Pozdrawiam

Tomson
19-05-2008, 17:17
Istotnie, brak commander mode w D40/D40x to istotny problem.
Zanim kupisz inną puszkę rozważ następujące rozwiązania (w kolejności kosztów) :
1) zakup kabelka typu SC-17 lub inne (jest nawet model z doświetlaczem AF)- wystarczy na trzymanie lampy w wyciagniętej ręce. Przenosi pomiar. Koszt rzędu 250 zł. Sa tansze zamienniki - poszukaj opinii na forum.
2) zakup SU-800: wyglada jak lampa błyskowa, tylko że nie błyska ;-) Za pomoca tego urzadzenia będziesz sterował innymi lampami w CLS. Koszt chyba z 700 zł. Masz wtedy pełną funkcjonalność CLS z Twoim korpusem, włącznie z advanced wireless lighting. Minus - jak kupisz np. D80/D200/D300, to będzie to urządzenie niepotrzebne. Jak przejdziesz na D3, to znowu się przyda. Generalnie - device zastępuje lampę wbudowana w commander mode.
3) zakup SB-800: możesz jej uzuwac jako lampę i jednoczesnie jako sterownik innych lamp. SB-600 tego nie potrafi. Wada tego rozwiązania: cena. Zaleta: masz dwie lampy.

D3 ma CLS - bo chyba powyżej padło nieco inne stwierdzenie.

pinio
19-05-2008, 18:11
nooo tylko że modele jednocyfrowe nie mają flasha (D3, D2(xs,x,h) itd. ) więc automatycznie też i CLS :mrgreen:

Faktycznie :oops:. To tak z rozpędu napisałem. Nie mam jeszcze doświadczenia z segmentem puszek jednocyfrowych :(.
Biedni ci posiadacze puszek jednocyfrowych z wykastrowanym body z lampy wbudowanej ;) :)

D3 ma CLS - bo chyba powyżej padło nieco inne stwierdzenie.

Cytat ze specyfikacji Nikon D3: "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia, synchronizację z krótkimi czasami migawki Auto FP, informowanie o temperaturze barwowej błysku, błysk modelujący oraz blokadę mocy błysku (FV) "

Czyżbym został tak potwornie wyprowadzony w pole przez kronos28 :twisted: :twisted: :twisted: ? Ten szyderczy śmiech ( :mrgreen: ) na końcu zbił mnie z tropu ;) :mrgreen:. Co za czasy, trzeba być czujnym. Nie należy ufać nawet moderatorom forum Nikona. Niech to będzie nauczka dla wszystkich ;) :)

P.S. Dzięki Tomson za czujność.

w takim razie będę musiał szybciej niż myślałem zastanowić się nad zmianą body:)

Mam nadzieję, że jeszcze nie zmieniłeś body i ewentualnie przemyślisz również zakup D3 ;) :) Chociaż przy D3 po co lampy :)?

Jacek_Z
19-05-2008, 21:41
nieporozumienie wynika z tego czym jest CLS. Jest to system błysku - polegający pomiarach błysku, sterowania nim i na komunikowaniu się elementów systemu (body-sterowniki-lampy).

W D3 brak jednej z części systemu CLS (a nie oczywiście w ogóle brak CLS )- tzn z urządzenia wykonawczego do komunikowanie się body z lampami.
Nie jest to tylko po prostu TTL nikona jak się dość powszechnie uważa, bo można w CLS pracować bez TTL - w manualu.

pinio
19-05-2008, 23:52
Podsumowując, aby wyzwolić za pomocą D3 lampy bezprzewodowo wymagane jest np. SU-800 lub SB-800 przyłączone do body.
Czyli Kronos28 miał po części rację, że za pomocą samego D3 nie da się tego zrobić. Mylił się natomiast pisząc, że to z powodu braku lampy wbudowanej, co automatycznie wskazuje na brak CLS.

Zgadza się?

Jacek_Z
20-05-2008, 00:39
..Czyli Kronos28 miał po części rację, że za pomocą samego D3 nie da się tego zrobić. Mylił się natomiast pisząc, że to z powodu braku lampy wbudowanej, co automatycznie wskazuje na brak CLS.

D3 nie może samodzielnie (bez su albo sb) obsłużyć w pełni CLS właśnie ze względu na brak lampy wbudowanej. Ma natomiast czujniki potrzebne do pomiaru błysku itp.
Brak lampy wbudowanej nie świadczy o zupełnym braku CLS, tylko o braku jednego ze składników CLS.
Do funkcjonowania systemu potrzebny jest jednak komplet :-D, wszystkie ogniwa.

CLS to nie system oparty na radiu. Body musi mieć coś do błyskania by sterować lampami.

pinio
20-05-2008, 00:44
OK. Teraz już łapię. Dzięki za wyjaśnienia.

P.S. Jednak można liczyć na moderatorów ;) :)

kronos28
20-05-2008, 11:37
rutyna ehhh

dobra - CLS (od Creative Lighting System) to cały system oświetlenia w Nikonie - lampy od sb400 na sb800/r200 kończąc, nadajnik SU, kable synchro, metoda pomiaru itd. nie tylko bezprzewodowe oświetlenie

To co pozwala na bezprzewodową kontrolę to tzw. Advanced Wireless Lighting (którego same w sobie korpusy jednocyfrowe nie posiadają jak i d40/d60/d50) cytując to co sam zacytowałeś "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia, synchronizację z krótkimi czasami migawki Auto FP, informowanie o temperaturze barwowej błysku, błysk modelujący oraz blokadę mocy błysku (FV) " i teraz zwracam uwagę na pierwszą częśc tego zdania "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia.." ale tylko z lampami - bez nich nie ma takiej możliwości można jeszcze dodać do tego sterownik SU800 i lampy do kompeltu. Podpinając pod D40 np. SU800 czy SB800 też jest możliwość korzystania z CLS tfuuuu AWL :) ale bez tego (bez su czy sb800 nie ma takiej mozliwosci z poziomu samego menu aparatu tak samo jak w d3) Kontrola i przekazywanie informacji odbywa się na podstawie komunikacji za pomocą światła (a jak wiadomo korpusy jednocyfrowe nie mają wbudowanej lampy) a nie jakiegos radia czy innego WiFi.

Nie wiem czemu przyjęło sie tą bezprzewodową kontrolę nazywać CLS - to jest dokładnie AWL ale tak jakoś wszędzie piszą... tera będę dokładniejszy... bah bede poprawiał innych :twisted: jak już jedziemy dokładnie "by the book" ;)

tu jest link do opisu Advanced Wireless Lighting Nikona http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/index.htm
i tu jest kompatybilnośc systemu http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm i jak widać (nie ma d3 jeszcze) nie ma mozliwosci sterowania AWL z poziomu body w d2x/hs bo brak jest wbudowanej lampy.

pinio
20-05-2008, 15:44
cytując to co sam zacytowałeś "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia, synchronizację z krótkimi czasami migawki Auto FP, informowanie o temperaturze barwowej błysku, błysk modelujący oraz blokadę mocy błysku (FV) " i teraz zwracam uwagę na pierwszą częśc tego zdania "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia.." ale tylko z lampami - bez nich nie ma takiej możliwości można jeszcze dodać do tego sterownik SU800 i lampy do kompeltu.
Zgadzam się, że z lampami, ale z zapisu wcale nie wynika, że "tylko" z lampami oraz jedna z lamp musi być zapięta na body( i to akurat SB800) ;) :) Oczywiście czepiam się precyzji zapisu Nikona, ale w końcu to tylko cytat z marketingowej specyfikacji do body :).

... tera będę dokładniejszy... bah bede poprawiał innych :twisted: jak już jedziemy dokładnie "by the book" ;)
Ktoś depnął na odcisk :mrgreen:

tu jest link do opisu Advanced Wireless Lighting Nikona http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/index.htm
i tu jest kompatybilnośc systemu http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm i jak widać (nie ma d3 jeszcze) nie ma mozliwosci sterowania AWL z poziomu body w d2x/hs bo brak jest wbudowanej lampy.

Linki pomocne. D300 i D60 też tam jeszcze nie ma - nie nadążają za zbyt częstymi zmianami :)

DcMarco
22-08-2008, 20:19
Posiadam D40x jest to moja pierwsza lustrzanka i wiem że nie ostatnia, z czasem na pewno kupię coś lepszego. Zastanawiam się nad kupnem lampy. Interesuje mnie bezprzewodowe wyzwolenie błysku ponieważ robię zdjęcia w klubach i często nie ma od czego odbić światła(a trzymając lampę w lewej ręce wychodzą bardzo ciekawe efekty). Wiem że w SB600 można wyzwalać błysk poprzez błysk lampy w aparacie. Akurat miałem kontakt z SB600 i nie udało mi się tego uruchomić( w instrukcji było napisane że z D70 działa, więc domyślam się że z d40x też powinno ), a teraz pytania i prośby o pomoc: Jeśli jest ktoś kto wie jak wyzwolić błysk w SB600 poprzez błysk z aparatu D40x to proszę o pomoc? i drugie pytanie: Czy jak bym zakupił SB800 to drogą radiową bym mógł wyzwolić w niej błysk czy są mi potrzebne do tego jakieś akcesoria( typu nadajnik ) ?

D40x + SB-800 mozna odpalic zdalnie jezeli ustawienie lampy bedzie na "SU-4"