Zobacz pełną wersję : D40x + SB600 lub SB800 bezprzewodowe wyzwolenie błysku
tomaszeq
17-05-2008, 21:49
Posiadam D40x jest to moja pierwsza lustrzanka i wiem że nie ostatnia, z czasem na pewno kupię coś lepszego. Zastanawiam się nad kupnem lampy. Interesuje mnie bezprzewodowe wyzwolenie błysku ponieważ robię zdjęcia w klubach i często nie ma od czego odbić światła(a trzymając lampę w lewej ręce wychodzą bardzo ciekawe efekty). Wiem że w SB600 można wyzwalać błysk poprzez błysk lampy w aparacie. Akurat miałem kontakt z SB600 i nie udało mi się tego uruchomić( w instrukcji było napisane że z D70 działa, więc domyślam się że z d40x też powinno ), a teraz pytania i prośby o pomoc: Jeśli jest ktoś kto wie jak wyzwolić błysk w SB600 poprzez błysk z aparatu D40x to proszę o pomoc? i drugie pytanie: Czy jak bym zakupił SB800 to drogą radiową bym mógł wyzwolić w niej błysk czy są mi potrzebne do tego jakieś akcesoria( typu nadajnik ) ?
kronos28
18-05-2008, 00:24
1. jeżeli chodzi o CLS to d40(x) go nie posiada i nie obsługuje (bezprzewodowe wyzwalanie błysku za pomocą trybu commander wbudowanej lampy błyskowej) - to mają d70s, d80, d200, d300
2. jak chcesz wyzwalać koniecznie to możesz dokupić do tej sb600 fotocele ale wtedy praca wyłącznie na manualu (włącznie z ustawaniem mocy błysku bezpośrednio tylko na lampie a nie z poziomu body czy sterownika tak jak jest to w przypadku CLS) - sb800 ma wbudowaną fotocele
3. tak można prawie wszystkie lampy wyzwalać drogą radiową poprzez odp. odbiornik przy lampie i odp. nadajnik na aparacie (np. zestaw pocket wizzard lub jego tanie chińskie zamienniki) ale to też praca wyłacznie na manualu włącznie z ustawianiem mocy błysku bezpośrednio na lampie (brak TTL i kontroli mocy błysku z poziomu body czy sterownika zewnętrznego tak jak jest to w przypadku CLS)
Z tego co się orientuję:
1.D70 można zdalnie odpalić lampy SB600 i SB800 za pomocą trybu "commander". D40x takiego trybu nie obsługuje.
2.Aby za pomocą D40x odpalić zdalnie SB600 można dokupić fotocelę (nieduży koszt) i odpalać ją przy pomocy błysku lampy. Wadą są niepożądane błyski SB600 np. pod wpływem aparatów innych osób w pobliżu używających lamp błyskowych, co w klubach może się często zdarzać.
3. SB800 posiada wbudowaną taką fotocelę, ale występuje wówczas taka wada jak ta opisana w punkcie 2.
Przykładowe rozwiązania:
1.Zakup dwóch lamp, 2xSB800 lub SB800+SB600. SB800 zakłada sie na body i to ona steruje pozostałymi lampami. Co prawda można zakupić zamiast SB800 sam sterownik bez palnika (SU800), ale jest drogi.
2.Zmiana body na model wyższy - od D70 do D3
Proponuję poszukać na forum - temat, który Ciebie interesuje był już wielokrotnie poruszany.
EDIT: Widzę, że kronos28 mnie uprzedził :)
kronos28
18-05-2008, 00:33
2.Zmiana body na model wyższy - od D70 do D3
nooo tylko że modele jednocyfrowe nie mają flasha (D3, D2(xs,x,h) itd. ) więc automatycznie też i CLS :mrgreen:
nooo tylko że modele jednocyfrowe nie mają flasha więc automatycznie też i CLS :mrgreen:
Faktycznie :oops:. To tak z rozpędu napisałem. Nie mam jeszcze doświadczenia z segmentem puszek jednocyfrowych :(.
Biedni ci posiadacze puszek jednocyfrowych z wykastrowanym body z lampy wbudowanej ;) :)
tomaszeq
18-05-2008, 01:19
dziękuję za pomoc:) w takim razie będę musiał szybciej niż myślałem zastanowić się nad zmianą body:) i przepraszam jeśli zdublowałem temat
Pozdrawiam
Istotnie, brak commander mode w D40/D40x to istotny problem.
Zanim kupisz inną puszkę rozważ następujące rozwiązania (w kolejności kosztów) :
1) zakup kabelka typu SC-17 lub inne (jest nawet model z doświetlaczem AF)- wystarczy na trzymanie lampy w wyciagniętej ręce. Przenosi pomiar. Koszt rzędu 250 zł. Sa tansze zamienniki - poszukaj opinii na forum.
2) zakup SU-800: wyglada jak lampa błyskowa, tylko że nie błyska ;-) Za pomoca tego urzadzenia będziesz sterował innymi lampami w CLS. Koszt chyba z 700 zł. Masz wtedy pełną funkcjonalność CLS z Twoim korpusem, włącznie z advanced wireless lighting. Minus - jak kupisz np. D80/D200/D300, to będzie to urządzenie niepotrzebne. Jak przejdziesz na D3, to znowu się przyda. Generalnie - device zastępuje lampę wbudowana w commander mode.
3) zakup SB-800: możesz jej uzuwac jako lampę i jednoczesnie jako sterownik innych lamp. SB-600 tego nie potrafi. Wada tego rozwiązania: cena. Zaleta: masz dwie lampy.
D3 ma CLS - bo chyba powyżej padło nieco inne stwierdzenie.
nooo tylko że modele jednocyfrowe nie mają flasha (D3, D2(xs,x,h) itd. ) więc automatycznie też i CLS :mrgreen:
Faktycznie :oops:. To tak z rozpędu napisałem. Nie mam jeszcze doświadczenia z segmentem puszek jednocyfrowych :(.
Biedni ci posiadacze puszek jednocyfrowych z wykastrowanym body z lampy wbudowanej ;) :)
D3 ma CLS - bo chyba powyżej padło nieco inne stwierdzenie.
Cytat ze specyfikacji Nikon D3: "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia, synchronizację z krótkimi czasami migawki Auto FP, informowanie o temperaturze barwowej błysku, błysk modelujący oraz blokadę mocy błysku (FV) "
Czyżbym został tak potwornie wyprowadzony w pole przez kronos28 :twisted: :twisted: :twisted: ? Ten szyderczy śmiech ( :mrgreen: ) na końcu zbił mnie z tropu ;) :mrgreen:. Co za czasy, trzeba być czujnym. Nie należy ufać nawet moderatorom forum Nikona. Niech to będzie nauczka dla wszystkich ;) :)
P.S. Dzięki Tomson za czujność.
w takim razie będę musiał szybciej niż myślałem zastanowić się nad zmianą body:)
Mam nadzieję, że jeszcze nie zmieniłeś body i ewentualnie przemyślisz również zakup D3 ;) :) Chociaż przy D3 po co lampy :)?
nieporozumienie wynika z tego czym jest CLS. Jest to system błysku - polegający pomiarach błysku, sterowania nim i na komunikowaniu się elementów systemu (body-sterowniki-lampy).
W D3 brak jednej z części systemu CLS (a nie oczywiście w ogóle brak CLS )- tzn z urządzenia wykonawczego do komunikowanie się body z lampami.
Nie jest to tylko po prostu TTL nikona jak się dość powszechnie uważa, bo można w CLS pracować bez TTL - w manualu.
Podsumowując, aby wyzwolić za pomocą D3 lampy bezprzewodowo wymagane jest np. SU-800 lub SB-800 przyłączone do body.
Czyli Kronos28 miał po części rację, że za pomocą samego D3 nie da się tego zrobić. Mylił się natomiast pisząc, że to z powodu braku lampy wbudowanej, co automatycznie wskazuje na brak CLS.
Zgadza się?
..Czyli Kronos28 miał po części rację, że za pomocą samego D3 nie da się tego zrobić. Mylił się natomiast pisząc, że to z powodu braku lampy wbudowanej, co automatycznie wskazuje na brak CLS.
D3 nie może samodzielnie (bez su albo sb) obsłużyć w pełni CLS właśnie ze względu na brak lampy wbudowanej. Ma natomiast czujniki potrzebne do pomiaru błysku itp.
Brak lampy wbudowanej nie świadczy o zupełnym braku CLS, tylko o braku jednego ze składników CLS.
Do funkcjonowania systemu potrzebny jest jednak komplet :-D, wszystkie ogniwa.
CLS to nie system oparty na radiu. Body musi mieć coś do błyskania by sterować lampami.
OK. Teraz już łapię. Dzięki za wyjaśnienia.
P.S. Jednak można liczyć na moderatorów ;) :)
kronos28
20-05-2008, 11:37
rutyna ehhh
dobra - CLS (od Creative Lighting System) to cały system oświetlenia w Nikonie - lampy od sb400 na sb800/r200 kończąc, nadajnik SU, kable synchro, metoda pomiaru itd. nie tylko bezprzewodowe oświetlenie
To co pozwala na bezprzewodową kontrolę to tzw. Advanced Wireless Lighting (którego same w sobie korpusy jednocyfrowe nie posiadają jak i d40/d60/d50) cytując to co sam zacytowałeś "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia, synchronizację z krótkimi czasami migawki Auto FP, informowanie o temperaturze barwowej błysku, błysk modelujący oraz blokadę mocy błysku (FV) " i teraz zwracam uwagę na pierwszą częśc tego zdania "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia.." ale tylko z lampami - bez nich nie ma takiej możliwości można jeszcze dodać do tego sterownik SU800 i lampy do kompeltu. Podpinając pod D40 np. SU800 czy SB800 też jest możliwość korzystania z CLS tfuuuu AWL :) ale bez tego (bez su czy sb800 nie ma takiej mozliwosci z poziomu samego menu aparatu tak samo jak w d3) Kontrola i przekazywanie informacji odbywa się na podstawie komunikacji za pomocą światła (a jak wiadomo korpusy jednocyfrowe nie mają wbudowanej lampy) a nie jakiegos radia czy innego WiFi.
Nie wiem czemu przyjęło sie tą bezprzewodową kontrolę nazywać CLS - to jest dokładnie AWL ale tak jakoś wszędzie piszą... tera będę dokładniejszy... bah bede poprawiał innych :twisted: jak już jedziemy dokładnie "by the book" ;)
tu jest link do opisu Advanced Wireless Lighting Nikona http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/index.htm
i tu jest kompatybilnośc systemu http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm i jak widać (nie ma d3 jeszcze) nie ma mozliwosci sterowania AWL z poziomu body w d2x/hs bo brak jest wbudowanej lampy.
cytując to co sam zacytowałeś "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia, synchronizację z krótkimi czasami migawki Auto FP, informowanie o temperaturze barwowej błysku, błysk modelujący oraz blokadę mocy błysku (FV) " i teraz zwracam uwagę na pierwszą częśc tego zdania "Z lampami błyskowymi takimi jak SB-800, SB-600, SB-R200 obsługuje zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia.." ale tylko z lampami - bez nich nie ma takiej możliwości można jeszcze dodać do tego sterownik SU800 i lampy do kompeltu.
Zgadzam się, że z lampami, ale z zapisu wcale nie wynika, że "tylko" z lampami oraz jedna z lamp musi być zapięta na body( i to akurat SB800) ;) :) Oczywiście czepiam się precyzji zapisu Nikona, ale w końcu to tylko cytat z marketingowej specyfikacji do body :).
... tera będę dokładniejszy... bah bede poprawiał innych :twisted: jak już jedziemy dokładnie "by the book" ;)
Ktoś depnął na odcisk :mrgreen:
tu jest link do opisu Advanced Wireless Lighting Nikona http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/index.htm
i tu jest kompatybilnośc systemu http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm i jak widać (nie ma d3 jeszcze) nie ma mozliwosci sterowania AWL z poziomu body w d2x/hs bo brak jest wbudowanej lampy.
Linki pomocne. D300 i D60 też tam jeszcze nie ma - nie nadążają za zbyt częstymi zmianami :)
Posiadam D40x jest to moja pierwsza lustrzanka i wiem że nie ostatnia, z czasem na pewno kupię coś lepszego. Zastanawiam się nad kupnem lampy. Interesuje mnie bezprzewodowe wyzwolenie błysku ponieważ robię zdjęcia w klubach i często nie ma od czego odbić światła(a trzymając lampę w lewej ręce wychodzą bardzo ciekawe efekty). Wiem że w SB600 można wyzwalać błysk poprzez błysk lampy w aparacie. Akurat miałem kontakt z SB600 i nie udało mi się tego uruchomić( w instrukcji było napisane że z D70 działa, więc domyślam się że z d40x też powinno ), a teraz pytania i prośby o pomoc: Jeśli jest ktoś kto wie jak wyzwolić błysk w SB600 poprzez błysk z aparatu D40x to proszę o pomoc? i drugie pytanie: Czy jak bym zakupił SB800 to drogą radiową bym mógł wyzwolić w niej błysk czy są mi potrzebne do tego jakieś akcesoria( typu nadajnik ) ?
D40x + SB-800 mozna odpalic zdalnie jezeli ustawienie lampy bedzie na "SU-4"