Zobacz pełną wersję : D70 używka czy D50 nówka?
Pytanie najkrócej postawione, co wybrać używany D70 czy nowy D50?
Chaos1987
20-04-2006, 23:09
Two WORDS: NEW D50 :)
cypherdid
20-04-2006, 23:11
ja jako szczęśliwy posiadacz d70 i sporadyczny użytkownik d50 wybieram d70 !! :)
To zależy - jeżeli bym wiedział od kogo kupuje a co za tym idzie jak dbał o sprzet i ile zrobił zdjęc to bym sie nie bał używanego a jeśli z niewiadomego pochodzenia to lepiej nowy D50
Może mało używany D70s ? :idea: Jeśli jednak kasa gra tu dużą rolę, to zdecydowanie lepiej nowy D50 niż używany D70.
Ja również wybrałem nowego D50 :) Wolę inwestować w nowy sprzęt...
Ja planowalem kupic nowego d50 ale jakby trafil sie malo uzywany d70s to bym sie skusil. Na ebay.de przeszedl mi kolo nosa 3-miesieczny d70s z 1gb CF sandiska i gripem-560euro. Przeczekalem az cos nowego sie pojawi i doczekalem sie :D .Kupilem D70s (body) ktory byl zwrocony do sklepu (mialem na nim 0 fotek natrzaskanych :shock: ) i zostal sprzedany jako uzywany. Wszystko fabrycznie nowe, kompletne i z pelna gwarancja. Cena? - 530e :D . Teraz zastanawiam sie nad nikkorem, na 18-200 mnie nie stac wiec chyba tylko 18-70dx mi pozostaje. Narazie body pracuje z 28-300 DI Tamrona ale brakuje mi szerokiego kata wiec sie go pozbywam...
zdecydowanie nowy D50 lub od sprawdzonego sprzedawcy używany D70s.
Terrago - gratulacje dobrego zakupu, na start polecam 18x70DX, jak wymacasz których kątów tobie brakuje to dokupisz kolejne szkła, może bardziej jasne.
Bierz nowego D50! Ja tak zrobiłem ;) Lepiej nie ryzykować wydając kasę na używany aparat...
Ja bym wolal nowy D50. Uzywany oznacza zawsze ryzyko, gdy nie znasz historii aparatu. Moze byc to aparat ktory jest np. ponaprawczy, kradziony, czy nawet taki niby nowy ale refabrykowany z fabryki po naprawie gwarancyjnej. Z praktyki zawodowej wiem, ze taki zakup zle sie konczy po czasie, bo taki sprzet ma wieksze prawdopodobienstwo do ponownego popsucia sie - ta regula ponownego psucia dziala w kazdym razie u mnie co do plyt glownych komputerow, CDROMow, nagrywarek, dyskow twardych itd ;-) Uzywany bym kupowal, gdybym znal sprzedajacego, znal powod sprzedazy i gdyby aparat mial chociaz krotki okres gwarancji. Poza tym - kwestia ceny - jesli za nowe body musialbys zaplacic np. 2700 zl a uzywany kupujesz na ryzyko za 1500 zl - to po przetestowaniu mozna ryzykowac. Nie ma reguly... decydujesz sam i obliczasz ryzyko takiego zakupu i wartosc klopotow.
ppfalcon
23-04-2006, 16:53
To ja w takim razie dołączam się do wątku, tylko moje pytanie brzmi: Nowy D50 w Polsce czy nowy D70s w Stanach?
Witam, wszystkich bardzo serdecznie (mój 1szy post).
Osobiście decyduje się na wariant USA.
Moim wyborem (po długim przeglądaniu stron www jak i tego forum) będą:
- Nikon D70s (body) (649.95 $)
- Tamron 28 -75 / 2.8 (359,00 $)
- SanDisk 1 GB Extreme III ( 69.95 $)
- Heliopan 67mm Digital Filter (149.95 $)
- Dostawa ( 73.50 $ )
Łącznie 1302.35 $ (ok. 4100pln)
Ceny z www.adorama.com ( w www.bhphotovideo.com niestety d70s body chwilowo brak).
UWAGA : inne sklepy warte starannego sprawdzenia.
Jest to zestaw, który umożliwi mi rozpoczęcie przygody z fotografią cyfrową.
Z czasem planuję również rozbudowę o kolejne elementy.
Uzasadnienie doboru sprzętu:
-Nikon D70s
Na bazie doświadczeń osób posiadających zarówno D50 jak i D70, które zdecydowanie przychylały się do 70. Po mimo iż różnice miedzy tymi dwoma aparatami nie są aż tak duże.
- Tarmon 28-75 / 2,8
Kwestia doboru obiektywu była najtrudniejszą. Jako dotychczasowy użytkownik obiektywów ze światłem 3,5 – 5,6 wielokrotnie czułem potrzebę posiadania czegoś jaśniejszego. Na tej podstawie obiektyw „kitowy” po mimo swoich dużych zalet od samego początku został skreślony z listy. Pozostwał wybór pomiędzy produktami Sigmy 18 -50, 24-70, Tokiną 28-70, Tamronem 17-50, 28-75 itp.
Wyciągając wnioski z waszych testów i doświadczeń zdecydowałem się się na Tamrona 28-75. Był on najwyżej ocenianym szkłem z zakresu 24( 28 )-70 ( 75 ). Oczywiście pomijając Nikora, który swoją ceną skutecznie mnie odstraszył. Warte uwagi było również szkło Sigmy 18-50 lub Tamrona 17-50 (co prawda jeszcze nie testowane) ale myślę iż te braki szerokiego kąta w przyszłości będę mógł zrekompensować Tokiną 12-24 / 4 (o ile oczywiście zaistnieje taka potrzeba).
-SanDisk 1GB Extreme III
Alternatywę stanowił Lexar x80 jednak niewielka różnica w cenie oraz wiara iż komputer/czytnik wykorzysta różnice w prędkości odczytu zadecydowała o wyborze.
- Heliopan 67mm Digital Filter
Na ten filtr nakierował mnie post/artykuł Alfa (FILTRY FOTOGRAFICZNE RODZAJE STOSOWANIE - gratuluję i podziwiam włożoną pracę ).
Więc z początkowego UV zdecydowałem się na drogiego Digitala i jestem ciekaw jakiś widocznych różnic. Swoja droga na tak drogi filtr chyba warto by było założyć kolejny :idea:
No i najważniejsze - dlaczego USA ?
Po mimo kłopotów jakie się z tym wiążą ceny tam są zdecydowanie niższe.
Kłopot ew reklamacji mam nadzieje uda się rozwiązać za pośrednictwem znajomych z NY (ale odpukać). Zresztą ta sprawa ma się podobnie do Polski jako iż mieszkam w Irlandii.