PDA

Zobacz pełną wersję : martwy pixel w D40X? :(

pinkfloyd
17-05-2008, 19:40
witam

dzis zauwazyłem jedna białą kropke, widac ją jak sie bardzo powiększy zdjęcie, wyczytalem gdzies, że martwe pixele sprawdzic mozna, robiąc zdjęcie z dekielkiem na obiektywie i przy niskiej wartości ISO, ustawiłem ISO na 100 i ta kropka biala jest, jakoś mnie to podłamało.. bo aparat mam może od miesiąca.. jak sie tego pozbyć, tylko wyamiana matrycy ratuje? a jak zrobiłem zdjęcie, też z dekielkiem, przy ISo 1600 to takich kropek było juz wiecej, ok 5..

co to może być

Oatu
17-05-2008, 20:16
Specjalistą nie jestem, ale na tym forum czytałem kiedyś o czymś co zowią "Mapowaniem matrycy". Oddaj puche do serwisu nikona i powinni owo mapowanie Ci wykonać. A co do szczegółów to niech bardziej świetli forumowicze się wypowiedzą.

rastula
17-05-2008, 20:40
martwe pixele nie są podstawą do wymiany matrycy

zresztą nowa matryca też je będzie miała, ot taki urok tego typu sprzętu

mapowanie - nei likwiduje martwych pixeli ale tylko dezaktywuje ich działania ( aparat zastępuje dane z pól sąsiednich)

generalnie rekomendacja - powtarzana na tym forum

olej to i rób zdjęcia :-)

Art Erie
17-05-2008, 20:58
Olaboga!!! Dwadzieścia lat temu zauawżyłem pierwszy siwy włos na mojej skroni!
Olej to, taki standard tego sprzętu, jeśli będzie tego tyle że zacznie Ci to naprawdę przeszkadzać w serwisie zrobią mapowanie matrycy, o ile wcześniej nie wymienisz puszki na inną ( też będzie miała martwe piksele).