PDA

Zobacz pełną wersję : Jakosc nikonowskich 50/1,4 schodzi na psy?

Klauss
16-05-2008, 23:15
Dzisiaj dostalem przesylke z zamowianym N50/1,4.
Zrobilem szybko test na BF/FF i oto co wyszlo:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img364.imageshack.us/img364/4897/crop1of2gz2.jpg)

Czy to jest BF czy FF, pytam, bo juz mi sie wszystko placze.

robiona kitowym N18-135 tabelka wyglada tak:

źródło (http://img231.imageshack.us/img231/567/crop2of2rs9.jpg)

Jak widzicie problem podobny do opisanego tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58704)

Teraz mam problem co z tym zrobic. Czy jest sens prosic sklep by sprawdzili inne sztuki z jakims D80 i wyslali dobry czy trzeba samemu sie do sklepu udac i sprawdzic obiektywy z wlasnym body?
Czy w gre wchodzi naprawa obiektywu w serwisie? A moze wina jest po stronie body? Jak to sprawdzic?

A moze nikory po przeniesieniu produkcji do Chin schodza na psy i trzeba sie przesiasc na sigme?

cypherdid
16-05-2008, 23:47
nie masz co robić chłopie?? przestań zaprzątać sobie głowy g*&^ami..
jak na zwykłych fotach nic nie widać to gdzie jest problem??
a na ilu zdjęciach na pierwszym planie masz linijkę??
już przestańcie z tymi BF/FF bo to nie wina szkła...tylko mózgu

Kraftsman
16-05-2008, 23:53
nie masz co robić chłopie?? przestań zaprzątać sobie głowy g*&^ami..
jak na zwykłych fotach nic nie widać to gdzie jest problem??
a na ilu zdjęciach na pierwszym planie masz linijkę??
już przestańcie z tymi BF/FF bo to nie wina szkła...tylko mózgu

Tu trochę popłynąłeś :mrgreen:. 10 milimetrowy FF to nie wina mózgu, tylko szkła właśnie. Zależy co robisz z obiektywem, ale mnie takie szkło na niewiele by się przydało.

flyski
17-05-2008, 00:04
Akurat FF czy BF to mocno upierdliwa dolegliwość i to nie jest żadna wina mózgu tylko sprzętu
bo gdy ostrość ustawia AF to działanie mózgu ogranicza się
do umiejscowienia odpowiedniego czujnika AF na odpowiednim detalu,
to jedna rzecz, ale druga to taka (i tu rację może mieć cypherdid) że plansza testowa jest niekompletna
bo na lini ostrości powinieneś mieć kawałek płaskiej kartki na którą ostrzysz,
więc ten test to niekoniecznie prawdę Ci mówi...

rockabilly
17-05-2008, 00:21
powiem tak... juz na wstepie widać ze ta kartka i aparat to nie 45 stopni ale mniej.dla mnie jakoś za płasko to wyglada . zrobilem z ciekawosci tez test tego szkła- u mnie w punkt
zrob dokladny test z kartką na stole i dokladnie ustaw te 45 stopni.

nie ma co dramatyzować ani zrzucać winę na szkło.

postaraj się nie " na szybko" ale dokladnie

stig
17-05-2008, 08:55
Dzisiaj dostalem przesylke z zamowianym N50/1,4.
Zrobilem szybko test na BF/FF i oto co wyszlo:

źródło (http://img364.imageshack.us/img364/4897/crop1of2gz2.jpg)

Czy to jest BF czy FF to jest co najwyzej spartolony test. Czytales instrukcje, jak nalezy go przeprowadzic? Glowny punkt w napis "Focus Here", i os obiektywu ~45 stopni w stosunku do niego.
Wg tego co nam pokazales, ostrzyles nizej, wiec czemu sie dziwisz temu wynikowi? :)

źródło (http://img219.imageshack.us/img219/1111/crop1of2gz2ot8.jpg)

FalconPL
17-05-2008, 09:29
pozwolę sobie na lekkiego OT: czy czymś oprócz NX sprawdzę który punkt ostrości był użyty? Nie instaluję NX i jak czasami chcę sprawdzić to się posiłkuję wgraniem zdjęcia na kartę i sprawdzeniem w aparacie.

pioter m
17-05-2008, 11:05
Ustaw sobie na sztywno w aparacie punkt centralny. Wyobraz sobie, ze mozna to zrobic.
Pomiar zrob po bozemu ze statywu, a jeszcze lepiej bedzie, jak zrobisz sobie taka linijke do testow, jak maja na optycznych. Wtedy masz pewnosc, na co celujesz, bo z ta to nie jest takie oczywiste. Duzo latwiej zrobic tak test nawet na bateriach AA ustawionych w szeregu.
Tutaj ewidentnie test jest spartolony przez kolege.

Kraftsman
17-05-2008, 13:09
to jest co najwyzej spartolony test. Czytales instrukcje, jak nalezy go przeprowadzic? Glowny punkt w napis "Focus Here", i os obiektywu ~45 stopni w stosunku do niego.
Wg tego co nam pokazales, ostrzyles nizej, wiec czemu sie dziwisz temu wynikowi? :)

Hehe, czyli wina mózgu jednak :mrgreen:.

Klauss
17-05-2008, 16:39
to jest co najwyzej spartolony test. Czytales instrukcje, jak nalezy go przeprowadzic? Glowny punkt w napis "Focus Here", i os obiektywu ~45 stopni w stosunku do niego.

Ja wczoraj napstrykalem 50 zdjec z roznymi wartosciami przyslony. Celowalem tez na skale milimetrowa, zeby miec lepsze pojecie o ewentualnym BF czy FF, bo kartka nie byla idealnie plaska i po lewej i prawej stronie pola nieostre roznie sie ukladaly, a ja nie mialem szyby by ja przygniesc i wyprostowac.

Problem pozostaje, bo na matowce chwile przed nacisnieciem spustu napis "focus here" jest ostry jak brzytwa a na zdjeciu plaszczyzna ostrosci jest przesunieta 6 mm blizej.

Klauss
17-05-2008, 18:40

Moj Capture NX pokazuje troche inaczej

źródło (http://img522.imageshack.us/img522/5550/screen1of1fk9.jpg)

Jak widzisz ostrzylem na "This text should be...."

Mejlowalem ze sklepem, przeslalem im RAWy i w poniedzialek bede wiedzial czy mam odsylac obiektyw czy oddac body do serwisu.

Piotr_
17-05-2008, 21:56
Ostrzyć trzeba nie na napisie a na tej czarne kresce w środku kartki "Focus here" nie pisze przypadkowo. Poza tym takie testy powinno robić się ze statywu najlepiej odpalając wężykiem lub pilotem.

aldus
18-05-2008, 09:39
Miałem okazję niedawno porównać 3 szt. nowych 50/1.4 i nie dość, że różnice w ostrości, szczególnie na dużych otworach przysłony, były wyraźnie widoczne już na LCD aparatu, to jeszcze każdy z nich inaczej przenosił barwy.

mpwt
18-05-2008, 18:08
A szkło Made in Japan czy Made in China?

wigi
19-05-2008, 08:02
Klauss, to że obiektyw ma FF na małej odległości przedmiotowej, to jeszcze nic - bardzo możliwe, że na długim dystanise pojawi sie BF...

a test spaprany dokładnie - zrób go ze statywu i koniecznie celuj na "Focus here", te 45 st. już nie jest aż tak ważne

wrrum
19-05-2008, 08:24
... i kartka powinna być płaska i leżeć RÓWNO! Tzn linia z napisam "Focus here" musi być równoległa do poziomej krawędzi kadru, żeby cały test miał sens. Wszelkie nierówności kartki dają fałszywy pomiar. Wybrzuszenie nawet 0,5mm dyskwalifikuje taki test (i mówię to całkiem serio).
Statyw i wężyk/samowyzwalacz to mus.

Dopiero przy zachowaniu takich warunków baw się w testy.

A najlepiej zrobisz, jak porobisz trochę portretów na 1.4. Nie będziesz potrzebował żadnych innych testów do stwierdzenia FF/BF. Od razu wszystko wyjdzie.

Klauss
19-05-2008, 10:10
A szkło Made in Japan czy Made in China?
Wlasnie zapakowalem obiektyw w kartonik i wyslalem do sklepu na test wiec nie moge sprawdzic na obiektywie ale na fakturze jest numer seryjny zaczynajacy sie szostka wiec wyglada na to, ze produkowany w Chinach.

gALL
19-05-2008, 10:39
Miałem okazję niedawno porównać 3 szt. nowych 50/1.4 i nie dość, że różnice w ostrości, szczególnie na dużych otworach przysłony, były wyraźnie widoczne już na LCD aparatu, to jeszcze każdy z nich inaczej przenosił barwy.

Onanisci sprzetowi. Widac nie macie co robic oraz za duzo czasu spedzacie przed komputerem ogladajac fotki w powiekszeniu 1500%. Idzcie porobic zdjecia, na piwo czy na panienki to przestaniecie miec takie kompleksy. Wez nawet starego Zenita, wkrec jedna rolke filmu i zrob odbitki 15x21 nawet w MiejskiejMacalni i olej te cala otoczke techniczna. Zacznij bawic, radowac sie fotografia, a nie szukac dziury w calym (zawsze ja znajdziesz, bo jak nie zauwazysz golym okiem, to ktros poda Ci lupe albo mikroskop).

Jak oceniles, ze inaczej przenosi barwy? Na wyswietlaczu w aparacie ... ktory z RAWa wyciaga JPGa?

Zdjecia oglada sie na papierze a nie na monitorze ich wycinki.

Zaluzmy, ze juz bedziesz mial ten najlepszy z najlepszych obiektywow, idealna puszke ... a zdjecia beda ... pozal sie boze, bo juz bedziesz wyprany z pomyslow, zwrajacy uwage tylko ostrosc kreseczki na ktorej bylo ostrzone.

W ostatni piatek bylem w National Portait Gallery i wiecie co ... zdjecia z klimatem to sa nie te ktore sa idealne technicznie ale te na ktorych cos jest, ktore "gadaja" a moga byc robione pudlem po chinskich trampkach.

Widze, ze zaczyna sie sprawdzac stare porzekadlo "Mozna nalezec do klubu fotograficznego ale nigdy do sprzetowego klubu fotograficznego".

rockabilly
19-05-2008, 10:50
gaLL napisał coś, z czym nie mogę się nie zgodzić. to juz urasta do przesady...

mpwt
19-05-2008, 10:53

Już nie na papierze a też na monitorze i nie wycinki ale całe ale na monitorach przewyższających odbitki papierowe 20x30.

wigi
19-05-2008, 11:55
Już nie na papierze a też na monitorze i nie wycinki ale całe ale na monitorach przewyższających odbitki papierowe 20x30.
nawet nie chodzi o tę wysoką jakość monitora, ale takie czasy, że zdjęcia ogląda się również na monitorze, a nie tylko na odbitce, a niektórzy mentalnie siedzą jeszcze w XX wieku ;)

mpwt
19-05-2008, 12:34
(..)ale takie czasy, że zdjęcia ogląda się również na monitorze, a nie tylko na odbitce(...)

Mały OT, ale u mnie jest taka kolejność: monitor (85%), slajd (na ścianie, 10%), odbitki (tylko do albumu dla następnym pokoleń, 5%). Choć ostatnio chodzą mi głowie jakieś naprawdę duże odbitki...

Kraftsman
19-05-2008, 21:38
gaLL napisał coś, z czym nie mogę się nie zgodzić. to juz urasta do przesady...

To przeczytaj jeszcze raz, jeśli nie zadziała, odczekaj i spróbuj ponownie. Bo mądrze prawi.

rockabilly
21-05-2008, 14:45
Kraftsman....chyba nie przeczytales ze zrozumieniem tekstu

aldus
24-05-2008, 14:48
Onanisci sprzetowi. Widac nie macie co robic oraz za duzo czasu spedzacie przed komputerem ogladajac fotki w powiekszeniu 1500%. Idzcie porobic zdjecia, na piwo czy na panienki to przestaniecie miec takie kompleksy. Wez nawet starego Zenita, wkrec jedna rolke filmu i zrob odbitki 15x21 nawet w MiejskiejMacalni i olej te cala otoczke techniczna. Zacznij bawic, radowac sie fotografia, a nie szukac dziury w calym (zawsze ja znajdziesz, bo jak nie zauwazysz golym okiem, to ktros poda Ci lupe albo mikroskop).

Jak oceniles, ze inaczej przenosi barwy? Na wyswietlaczu w aparacie ... ktory z RAWa wyciaga JPGa?

Zaluzmy, ze juz bedziesz mial ten najlepszy z najlepszych obiektywow, idealna puszke ... a zdjecia beda ... pozal sie boze, bo juz bedziesz wyprany z pomyslow, zwrajacy uwage tylko ostrosc kreseczki na ktorej bylo ostrzone.

W ostatni piatek bylem w National Portait Gallery i wiecie co ... zdjecia z klimatem to sa nie te ktore sa idealne technicznie ale te na ktorych cos jest, ktore "gadaja" a moga byc robione pudlem po chinskich trampkach.

Widze, ze zaczyna sie sprawdzac stare porzekadlo "Mozna nalezec do klubu fotograficznego ale nigdy do sprzetowego klubu fotograficznego".
Nie lubię się wdawać w utarczki słowne, ale w tym przypadku wypada mi coś odpowiedzieć (co prawda późno, ale byłem "wyjechany").
Idę więc do sklepu z zamiarem kupna pięćdziesiętki, a tu uprzejmy sprzedawca proponuje mi spróbowanie trzech sztuk, które akurat ma na składzie. Robię po kilka fotek każdym z nich (RAW) i w zaciszu domowym oglądam efekty, po czym dokonuję wyboru. Nie ma to nic wspólnego z jakimiś domniemanymi kompleksami. Ma za to bardzo wiele wspólnego z ową zabawą i radością fotografowania. Obiektyw służy mi do robienia zdjęć. Nie jestem też szczególnym entuzjastą ślęczenia przed ekranem po to, by dokonać poprawek balansu bieli, dominant barwnych itp. spowodowanych przez obiektyw. Wolę sobie wybrać obiektyw, który w mojej subiektywnej ocenie przenosi barwy w sposób najbardziej zbliżony do moich oczekiwań. I nie widzę w tym niczego, co uprawniałoby kogokolwiek do imputowania mi kompleksów, tzw. "onanizmu sprzętowego" czy skłonności do szukania dziury w całym.

stig
24-05-2008, 14:54
Wolę sobie wybrać obiektyw, który w mojej subiektywnej ocenie przenosi barwy w sposób najbardziej zbliżony do moich oczekiwań.Co najmniej dziwne kryterium wyboru, skoro korekta koloru trwa kilka sekund.

aldus
24-05-2008, 16:23
Co najmniej dziwne kryterium wyboru, skoro korekta koloru trwa kilka sekund.
... x liczba zdjęć = ... sekund

axer
24-05-2008, 16:28
Co najmniej dziwne kryterium wyboru, skoro korekta koloru trwa kilka sekund.

Żeby nie było że się czepiam, ale niektórzy czasami jeszcze slajdu użyją, a tam to już nie tak łatwo ;)

stig
24-05-2008, 16:40
... x liczba zdjęć = ... sekundNooo... Przy kilkuset zdjeciach robionych kazdego dnia, zapewne ma to znaczenie. Tyle, ze ludzie napieprzajacy tyle zdjec, raczej nie zawracaja sobie glowy takimi *******ami. Poza tym przy tak rzadko skutecznym auto balansie (bo chyba kazdej sceny nie mierzysz w Kelwinach?), delikatne niuanse generowanych kolorow przez rozne szkla, sa wrecz niczym.

cypherdid
24-05-2008, 20:06

pięknie napisane... :) podzielam zdanie w 100%%%
ludków testujących kilka szkieł pozdrawiam i współczuje...
jako że czasem miałem do czynienia z klientami..często dostrzegałem u niektórych BFa mózgu...

Tyle pięknych kobiet dookoła a ludzie focą linijki...poor guys!!

Fenek
24-05-2008, 21:49
pięknie napisane... :) podzielam zdanie w 100%%%
ludków testujących kilka szkieł pozdrawiam i współczuje...
jako że czasem miałem do czynienia z klientami..często dostrzegałem u niektórych BFa mózgu...

Tyle pięknych kobiet dookoła a ludzie focą linijki...poor guys!!

Focenie linijki jest od tego, żeby mieć pewność że w praniu robienie zdjęć będzie czystą przyjemnością a nie zmaganiami ze sprzętem. To raz. Dwa: lepiej dokładnie sprawdzić linijkami, planszami i innymi takimi niż później pieprzyć się ze zwrotami do sklepu.

cetoslava
25-05-2008, 02:49
Ja tam trafiłam na dobry egzemplarz. Nie wiem na co tak narzekacie. Choć przyznam, że to nie pierwszy ten obiektyw, który miałam w ręku. Pierwszy oddałam ...bo miał bardzo duży paproch w środku. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło, zauważyłam dopiero jak odkręconego wzięłam pod światło przy największej dziurze. W życiu by mi do głowy nie przyszło żeby pod tym kątem sprawdzać sprzęt. Nówka to nówka, w środku powinno być sterylnie, a tu klops.
Poza tym ten, z którego teraz korzystam jest bez zarzutu.

Klauss
26-05-2008, 09:09
Onanisci sprzetowi. Widac nie macie co robic oraz za duzo czasu spedzacie przed komputerem ogladajac fotki w powiekszeniu 1500%. Idzcie porobic zdjecia, na piwo czy na panienki to przestaniecie miec takie kompleksy.
Wszyscy tu na forum jestesmy w pewnym sensie onanistami sprzetowymi, w przeciwnym razie pisalibysmy na forum
www.zdjecia.robione.nokia.org.pl.

Rozumiem, ze jak kupujesz telewizor i obraz nie wyswietla niebieskiego koloru to tez machasz reka i ogladasz film w zoltych barwach, bo wyklocanie sie ze sprzedawca o produkt dobrej jakosci ci uwlacza?

Jacek B.
26-05-2008, 09:21
Nie wiem czemu się czepiacie ale obiektyw jest do wymiany i to nie powinna podlegac dyskusji. Czy Polska musi być krajem który każdy chłam łyknie? Właśnie przez takich ludzi którzy nie zawalczą o swoje prawa sklepy sprzedają często towar drugiego czy trzeciego gatunku, Czesto też tzw zwroty idą dalej w świat.Coś nie spełnia moich oczekiwań i to oddaję do sklepu choćby było 100% sprawne. I jeszcze jedno, test był wykonany z odległości ok 1 metra. Trzeba liczyć sięz tym że na pełnej dziurze z odległości 10 metrów błąd focusa może wynosić sporo więcej niż 1 cm więc pełna dziura (f1,4) dla której obiektyw został kupiony może być bezuzyteczna.