PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Stodoła

Demian
16-05-2008, 19:23
Ciekaw jestem opinii, czy coś z tego będzie. Może temat nie super nośny, ale wędrowanie po takich terenach z aparatem, bezcenne.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/05/DSC_82290001JPG-2.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/Tomasz.Mietiulka/SCyBT3eW3TI/AAAAAAAABlg/YEu-h4bxYYA/s800/DSC_82290001.JPG)

jacek.gold
16-05-2008, 19:24
tu na razie jest ściernisko........

borregaard
16-05-2008, 19:26
Ale krzywo zaorałeś.....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

Demian
16-05-2008, 19:26
tu na razie jest ściernisko........

ale będą kartofelki ...

Marian K
16-05-2008, 19:45
ale będą kartofelki ...

Idąc tym tropem...można będzie uznac że świat jest piękny!
Pozdr
Marian

ekonet
16-05-2008, 19:50
Ale krzywo zaorałeś.....:mrgreen:
Chłopina miał tylko dekielek od obiektywu...

Demian
16-05-2008, 20:12
Idąc tym tropem...można będzie uznac że świat jest piękny!

bo taki właśnie jest.

koofel
16-05-2008, 20:44
Która to ?
Ta z lewej czy z prawej?

Piotr_ek
19-05-2008, 01:30
Dobry kadr. Niestety niewłaściwa obróbka. Ja bym doradził by pokazać to w b/w. Koniecznie trzeba usunąć te przepały na niebie i przyciemnić cała powierzchnie nieba - ja tu widzę dramatyczne niebo. I konwersja do b/w z silnymi kontrastami. Będzie ciekawe foto...

loki_p
19-05-2008, 07:36
Dobry kadr. Niestety niewłaściwa obróbka. Ja bym doradził by pokazać to w b/w. Koniecznie trzeba usunąć te przepały na niebie i przyciemnić cała powierzchnie nieba - ja tu widzę dramatyczne niebo. I konwersja do b/w z silnymi kontrastami. Będzie ciekawe foto...

jakie przepały na niebie?

ja bym doradził kalibracje monitora...

fumio
19-05-2008, 08:13
Witam,
Widzisz Demian ost. jakoś dziwnie użytkownicy tego forum podchodzą do komentowania. Prosisz aby ktoś napisał o technicznych sprawach Twojej fotki to jedna osoba zabrała głos na temat. Reszta poprostu robi sobie drwiny! Ciekawe o co chodzi (może masz mało postów ... czy jak, no nie wiem) ?????

Pozdrawiam.

jacek.gold
19-05-2008, 08:17
Gdzie tu widzisz drwiny???
Na moje oko zdjecie przyjete w sposób miły i żartobliwy a do żartów przyłączył się również autor a co do technicznych spraw to co? mógł o skibę dalej zacząć zdjęcie czy jak?

fumio
19-05-2008, 09:08
No, może drwiny to złe słowo ale sam powiedz - jeden post na temat fotki a reszta to inf. na zupełnie inny temat ;-).

Pozdr.

Onsajt
19-05-2008, 13:04
Przepalow na niebie nie wiedze...
Pomysl na zdjecie byl i to sie chwali, sprobowalbym zrobic je jeszcze raz o inne porze dnia unikajac tym samy kontrastowego oswietlenia, mozna pomyslec tez nad innym kadrowniem - ogniskowa tak aby wszytsko bylo bardziej czytelne: skiby naprowadzajace wzrok na stodole, zminimalizowac to co po bokach..moze kadr pionowy
Elo

Hael
19-05-2008, 15:45
A moim zdaniem właśnie kadr jest najmniej ciekawy na tym zdjęciu. Linie na polu prowadzą wzrok do małego, nieciekawego klocka, który dodatkowo odciąga wzrok od najciekawszego motywu tego obrazu - czyli rytmów na polu. Dodatkowo jeżeli już ma tak zostać, to spróbowałbym obciąć trochę nieba i prawej strony. Jednak moim zdaniem, jeżeli głównym tematem zdjęcia ma być stodoła, to trzeba podejść do niej bliżej (lub zmienić obiektyw, ogniskową), jeżeli mają nim być rytmy na polu - to pokazać je bardziej zdecydowanie (np pod większym skosem, bez elementów rozpraszających uwagę).

Pozdrawiam serdecznie,
Hael

jacek.gold
19-05-2008, 16:09
. Jednak moim zdaniem, jeżeli głównym tematem zdjęcia ma być stodoła, to trzeba podejść do niej bliżej (lub zmienić obiektyw, ogniskową),

Hael

A moim zdaniem byłoby to wyjątkowo nudne zdjęcie wtedy

Hael
19-05-2008, 16:14
A moim zdaniem byłoby to wyjątkowo nudne zdjęcie wtedy

A to już zależy od jakości samej stodoły:-) Natomiast skoro głównym tematem jest stodoła (patrz tytuł zdjęcia), to wypadałoby dać ją choć trochę większą.

Demian
20-05-2008, 17:26
jakie przepały na niebie?

ja bym doradził kalibracje monitora...

No przepały są, zdjęcia praktycznie nie obrabiałem. Jakoś nie moge się zabrać za przestudiowanie dobrego tutoriala. Dzięki wielkie za komentarze,

Pozdrawiam,

Demian
20-05-2008, 17:36
A to już zależy od jakości samej stodoły:-) Natomiast skoro głównym tematem jest stodoła (patrz tytuł zdjęcia), to wypadałoby dać ją choć trochę większą.

Tytuł przyszedł mi do głowy po zrobieniu zdjęcia, to tak btw. Może rzeczywiście nie do końca trafnie, aczkolwiek stodoła przyciąga przez swoje położenie w kadrze uwagę. Nie wiem czy chciałbym ją widzieć bliżej.

Chciałem pokazać nie konkretną "skibę", śmiesznie skądinąd zaoraną przez teścia, ale po prostu ciakawie i jak mi się wydaje, malowniczo (choć bez przesady) wyglądający kawałek krajobrazu. Czy mi sie to udało, to już pozostawiłem do oceny Forumowiczów.

Za bardzo ciekawe wskazówki jeszcze raz wielkie dzięki.

Onsajt
20-05-2008, 17:44
No dobra gdzie sa te przepaly?:) Oto histogram:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img354.imageshack.us/img354/3354/przpp9.jpg)