PDA

Zobacz pełną wersję : D70 i Metz 32 MZ-3

flasiu
16-05-2008, 15:29
Witam. Jak w temacie. Posiadam Nikona D70 i lampę błyskową Metz 32MZ-3 (wcześniej uzywana z Nikonem N6006). Chciałbym się dowiedzieć czy D70 może bez problemu współpracować z tą lampą. Ostatnio mój brat ją podłączył do D70 ale coś mówił że prześwietla zdjęcia... Więc dlatego kieruję moje pytanie do użytkowników Nikonów gdyż mam nadzieję że tutaj znajdę odpowiedź :) A, i jeszcze jedno: jeśli ta lampa może współpracować z D70 to w jakich trybach najlepiej? Jestem początkującym fotografem i mimo młodego wieku już myślę o tym poważniej. D70 Najczęściej używam w trybie M, czasem P a lampa wbudowana mi nie wystarcza ;D

markB
16-05-2008, 18:25
Powinna współpracować jesli masz to: http://www.stereo.pl/product/index/313739

jurekb
16-05-2008, 20:29
Mam taką kostkę M6 kupiona w zeszłym roku, mogę sprzedać.

flasiu
16-05-2008, 21:36
Dzięki. :) Jednakże kostka nie jest mi potrzebna. Lampa ma normalne wejście takie jak w aparacie.
Postanowiłem to przetestować i... działa! :)
Włączyłem tryb M i jeśli chcę zrobić zdjęcie z lampą to po prostu reguluję sobie przesłonę wg. "tabelki" na lampie. :)
Szkoda tylko, że to nie za bardzo, że tak powiem, kompatybilna lampa, bo tryb S, w którym aparat sam dobiera przesłonę automatycznie, nie działa w pełnym tego słowa znaczeniu. :) Ale może kiedyś kupię "Nikonowską" lampę i wtedy będzie automat :)

pioter m
16-05-2008, 22:15
A jakie napiecie ma ta lampa na stopce? Dla pewnosci lepiej sprawdzic, bo aparat moze za czas jakis ulec spopieleniu.

flasiu
17-05-2008, 08:28
Spopieleniu? A jak to możliwe? To każda lampa nie ma takiego samego napięcia? A jak sprawdzić to napięcie?
Dodam, że po paru zdjęciach lampa (baterie i żarówka) są dość ciepłe, ale to raczej od błysków, no nie?

baqers
17-05-2008, 09:34
flasiu, chodzi o napiecie na stopce. Stare lampy do aparatów analaogowych miały wysokie napiecia na stopce, bo było to bez znaczenia dla aparatu, który elektroniki nie posiadał. Cyfrowe aparaty to już prawie tylko elektronika i to dosć wrażliwa na wysokie napięcia ;) I dlatego stare lampy jak mają ~250 V i wiecej ( bo potrafią) to potrafią spalić elektronikę aparatu i jest po ptokach :P Dlatego trzeba wiedzieć co sie pod Nikona podpina ;). Ale podobno D70 sa wytzymałe ;). Jest też gdzieślink do mierzonych napięc na lampach ( w zasadzie na ich stopkach) Jak znajdę to przytoczę ;) . Aha, a bezpieczne tyo na pewno jest koło ~5V

pozdrawiam ;)

flasiu
21-05-2008, 20:09
Znalazłem stronę z napieciami lamp.
Oto link:
LINK! (http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html)

Tam jest odnośnie mojej lampy 3.3V . Czyli lampy mogę bez obaw używać z D70, tak?

krzy17
21-05-2008, 22:40
Ja używam Metza 32CT7 i zazwyczaj aparat ustawiam w trybie A, przy czym ustawiam taką samą czułośc i przysłone w aparacie i na lampie, a aparat sam ustawia czas potrzebny do wykożystania światła zastanego, jeżeli zdjęcie prześwietlone to kompensacja mozna zjechac albo w tryb M przestawić i nastawić czas nie mniejszy niż 1/250 s (w przypdk D80) i kożystac tylko z blysku.

Krzysztof

PS. I polecam to: http://foto.jasiu.pl/