Zobacz pełną wersję : d40 - problem z balansem bieli z filtrem IR
magicduh
16-05-2008, 12:56
Czesc
Nie wiem czy dobrze trafilem, jesli chodzi o kategorie tematyczną, no ale zaryzykowalem.
Czytalem sporo tekstów na temat fotografii w IR itp itp... Najczęściej aparaty o których jest mowa to d50 , d70,
moje body to d40, pierwsza moja cyfrowa lustrzanka, no i jak można byłoby się spodziewać zdjęcia wychodzą mi z założonym filtrem IR (850) fioletowo - czerwone...
wiem wiem, było już sporo wątków na ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi jednak.
Mam problem z ustawieniem balansu bieli, wiem że trzeba zrobić zdjęcie np zielonej trawie z założonym filtrem. Nie wiem jak jest z innymi modelami nikona, u mnie jest tak, że mam dwie opcje ustawienia balansu bieli:
- po prostu pomiar w danym momencie
- z gotowego zdjęcia
Gdy z założonym filtrem robie zdjęcie, na różnych czasach żeby skorzystać z pierwszej opcji, to pojawia sie komunikat, że nie może zostać zmierzony balans bieli, żeby spróbować ponownie... i tak w kółko, domyślam się ze aparat nie może odnaleźć tego czego szuka poprzez ten filtr... hm
Gdy korzystam z drugiej opcji, czyli robie zdjęcie zielonej trawie z założonym filtrem IR i używam je jako balans bieli ze zdjęcia to i tak zdjęcia wychodzą fioletowo - czerwone, a powinny być w odcieniach brązu itp (zdjęcia: otwarty plener, trawa, drzewa, słoneczny dzień).
Nie mam pomysłu gdzie tkwi błąd, aha, mam typowy kit 18-55.
Może macie jakieś rozwiązanie ?
pozdrawiam
Nie znam się na fltrach IR, ale normalnie balans ustawiasz na czymś neutralnie szarym lub białym,
więc może i tu tak trzeba postąpić??? Oczywiście z założonym filtrem.
Zasada pomiaru jest bardzo prosta.
1. Nakręcasz filtr
2. Ustawiasz najszerzej otwarta przysłonę
3. Ustawiacz czas na 1/15 s
4. Balans bieli w aparacie na pomiar manualny.
5. Szukasz zielonej trawy która wypełni Ci cały kadr.
I po zawodach. Jak wiadomo w d40 filtr na matrycy jest mocniejszy niż w D70s wiec i czas naświetlania dla pomiaru może być większy, wtedy polecam statyw.
pioter m
16-05-2008, 19:29
No nie wiem, czy d40 ma taki mocny filtr. D40x owszem.
Do kolegi magicduh.
Jest dzial tutoriali, a tam watek z podczerwienia. Wszystko sie tam znajdzie. Nawet to, ze balans bieli ustawia sie manualnie z filtrem na zielona trawe i z takim predefiniowanym robi zdjecia. Jak juz raz zlapiesz, to w nikosiu mozna zaladowac ustawienia balansu bieli ze zrobionego wczesniej zdjecia (moze ci ktos takowe uzyczy).
Balans bieli mozna wzglednie dobrze ustawic z filtrem na slonce, ale trzeba uwazac, zeby matrycy nie poparzyc. Znosnie dziala tez zlapanie balansu bez filtra na cos czerwonego. Najladniejsze efekty uzyskuje sie jednak po ustawieniu balansu bieli na zielona, soczysta trawke.
Powodzenia.
FlashGordon
16-05-2008, 20:42
Hej.
IR z D40 z kitem wychodzą całkiem ok. Po zrobieniu rzeczywiście są czerwone (tak zawsze było u mnie). Balans bieli łapiesz na trawie, liściach... zieleń też ma różne odcienie i różnie wychodzi - popróbuj. W zasadzie na trawce jest ok, ale czasem efekt nieco się różni, gdy złapiesz na przykład na liściach drzew. Oczywiście cykasz w NEF. Później obróbka (tak jak w tutorialu poniżej - kanał niebieski i czerwony, wywracasz na lewą stronę :P
Tutek IR znajdziesz tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
Mała uwaga - u mnie duże znaczenie miało importowanie zdjęć do PS z ustawieniem na "fluorescent" przy imporcie, później konwersja na 32 bity, potem obróbka zgodnie z tutkiem, a później z powrotem na 8 bitów.
magicduh
17-05-2008, 00:14
Hej, nie wiedziałem ze tak wiele osób mi odpisze !! dzięki wielkie,
Czytałem ten tutorial i wiele innych, jednak kiedy ustawiam balans bieli, pojawia sie komunikat o tym, że nie można zmierzyć balansu bieli, proszę sprobować ponownie hmm.. a kiedy używam zdjęcia np trawy w podczerwieni jako zdjęcia na balans bieli to zdjęcia i tak wychodzą jednolicie czerwono - fioletowe, wszędzie gdzie spotkałem się z fotografią IR, zdjęcia takie jak mi wychodzą są 'niepoprawne' gdyż nie jest dobrze ustawiony właśnie ten balans..
Normalnie w d50, d70 itp po ustaleniu balansu bieli na trawę z filtrem IR powinny mieć choć 2-3 kolory, a nie jeden przepełniający cały kadr... hmm manualne ustawianie balansu bieli, może ja tego nie mam ?
FlashGordon - czy masz gg lub skype? chciałbym o tym pogadać skoro u ciebie dobrze wychodzą na tym samym sprzęciwie
kombinowałem na rożne sposoby w PSie ale ni w ząb nie udaje mi sie wyciągnąć takich kolorów oddzielnego nieba itp jak na prezentowanych w internecie zdjęciach.
Co do ustawień mam tak w menu:
Menu: menu fotografowania: balans bieli: rodzaje balansu:
- PRE : pomiar balansu bieli:
* zmierz: - tak / nie (no i apart jest przygotowany do pomiaru, jednak zawsze z zalozonym filtrem pojawia się powyższa informacja o tym że nie może być zmierzony - może to kwestia prób? )
* użyj zdjęcia - wtedy np używam zdjęcia zielonej trawy z założonym filtrem
no ale tk czy siak zdjęcia wychodzą takie jak tu:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
więc pomimo tego co piszecie, wydaje mi sie że po prostu nie umiem ustawić balansu bieli, może te body nie łapie tak jak inne ?
FlashGordon
17-05-2008, 08:49
Hej,
numer gg puszczam na PW :D
Co do przestrzeni kolorów...hmmm, powiedziałbym, że nie do końca jest tak, że masz jeden kolor na zdjęciach. Mnie też się tak wydawało, a jednak po odpowiedniej obróbce udaje się z tego wyciągnąć biel, błękit, nieco czerwieni. Nie wychodzą mi idealnie, ale jest lepiej:
źródło (http://lh6.ggpht.com/doslizlo/SCqgZzsYjMI/AAAAAAAAAKE/tvNdOjoYaEw/irautovia32bit20080513_1819%2848%29%20%281%29.jpg? imgmax=800)
A mnie sie wydaje że tak jak pokazałeś to nie powinno wyglądać ;-)
Wszystko co zielone musi wyjść białe a nie różowe
Tu masz klika moich IRów
http://www.j-stryjewski.wroclaw.pl/Fotografia%20w%20podczerwieni/index.html
magicduh
17-05-2008, 18:53
A mnie sie wydaje że tak jak pokazałeś to nie powinno wyglądać ;-)
Wszystko co zielone musi wyjść białe a nie różowe
no więc właśnie, mnie też tak się wydaje, fakt, jakby sie POSTARAĆ można zwiększyć kontrast, ustawić B&W i pokolorować tym drzewa, ale nie o to przecież chodzi...
czyli problem nadal nie został rozwiązany... jakieś nowe pomysły?
wydaje mi sie przede wszystkim ze jest coś nie tak z balansem bieli, bo po wykonaniu zdjęcia, już w wyświetlaczu powinno ono nie być w jednym tylko odcieniu..
no więc właśnie, mnie też tak się wydaje, fakt, jakby sie POSTARAĆ można zwiększyć kontrast, ustawić B&W i pokolorować tym drzewa, ale nie o to przecież chodzi...
wydaje mi sie przede wszystkim ze jest coś nie tak z balansem bieli, bo po wykonaniu zdjęcia, już w wyświetlaczu powinno ono nie być w jednym tylko odcieniu..
Zdjęcie prosto z aparatu u mnie wygląda tak jak na zdjęciach 2 i 6
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29335
Spróbuj zrobić rawa i dopiero podczas wywoływania odpowiednio ustawić WB
Można to zrobić tak, w C1Pro ustawić WB na 2100-2200K i tint -50 albo w Nikon Capture ustawić WB na liście
Pozdrawiam
magicduh
17-05-2008, 20:21
Zdjęcie prosto z aparatu u mnie wygląda tak jak na zdjęciach 2 i 6
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29335
Spróbuj zrobić rawa i dopiero podczas wywoływania odpowiednio ustawić WB
Można to zrobić tak, w C1Pro ustawić WB na 2100-2200K i tint -50 albo w Nikon Capture ustawić WB na liście
Pozdrawiam
w sumie nie słyszałem o C1PRO, ale skoro już o nim mowa to postaram się "udać do sklepu i kupić", a Nikon Capture chyba gdzieś miałem na płycie w zestawie... za jakiś czas pokaże efekty, może coś mi wyjdzie..
dzięki
---------
już moge napisać co otrzymałem - w C1PRO nie otwiera mi NEF'a... a Nikon Capture nie mam, mam tylko Picture Project eh..
magicduh
17-05-2008, 22:47
Jednak coś udało mi się stworzyć, aczkolwiek, w ogóle minąłem sie z celem...
w Nikon Capture + PS pozmieniałem w sumie na chybił - trafił takie parametry jak: balans bieli: fluore... , poziomy, krzywe itp. Wyszło coś takiego:
źródło (http://imageshack.us)
Oczywiście w dalszej części mógłbym doprowadzić do tego żeby niebo miało naturalną barwę, żeby z białych krzaków zniknął odcień sepii, itp itd... no ale wydaje mi sie, że nie tędy droga. Biorąc pod uwagę możliwości np PS'a z większości zdjęć zrobionych bez filtrów IR można było by w dłuższym lub krótszym czasie wyczarować zdjęcie w IR...
Tak więc jak na razie manipulowałem odcieniami krzywymi itp... na zdjęciu w jednym dominującym kolorze, ok, jeśli jest to fotografia samej zieleni to można pokombinować, ale chcąc umieścić w kadrze jakiś budynek to już byłby problem z odwzorowaniem jego kolorów korzystając z tej metody.
Także przede wszystkim, potrzebuje sposobu na ustawienie balansu bieli na trawie z założonym filtrem w D40... być może po prostu te body jest zbyt 'okrojone' aby tak ustawić, nie wiem. Wiele art. czytałem na ten temat, wszędzie jest napisane to samo, czyli też to co tu pisane jest żeby filtr założyć ble ble ble, no ale u mnie występuje ten problem o ktorym wspomniałem na poczatku.
Po prostu na zdjęciach z ustawionym balansem bieli odpowiednim, zdjęcia nie mają tego czerwonego charakteru no i da się dostrzec kilka innych barw... u mnie jest na odwrót ..
eh czyżby czas przyszedł na poddanie się?
Także przede wszystkim, potrzebuje sposobu na ustawienie balansu bieli na trawie z założonym filtrem w D40... być może po prostu te body jest zbyt 'okrojone' aby tak ustawić, nie wiem. Wiele art. czytałem na ten temat, wszędzie jest napisane to samo, czyli też to co tu pisane jest żeby filtr założyć ble ble ble, no ale u mnie występuje ten problem o ktorym wspomniałem na poczatku.
Po prostu na zdjęciach z ustawionym balansem bieli odpowiednim, zdjęcia nie mają tego czerwonego charakteru no i da się dostrzec kilka innych barw... u mnie jest na odwrót ..
eh czyżby czas przyszedł na poddanie się?
A próbowałaś to samo robić tylko w mocnym słońcu i na mocno oświetlonej trawie.
U mnie D50 w takich warunkach łapie za każdym razem, w innych warunkach różnie to bywa.
Jest jeszcze jedna możliwość użyć WB ze zdjęcia z poprawnie złapanym WB na przykład: wysyłam ci swoje zdjecie z dobrze dobranym WB, wgrywasz je na kartę i w PRE ustawiasz żeby aparat ustawił WB według tego zdjęcia.
Niestety nigdy nie próbowałem wgrać zdjęcia z innego body i nie wiem jak czy tak się da, więc są to rozważania czysto teoretyczne. Ale zawsze warto pokombinować może się uda
Pozdrawiam
FlashGordon
18-05-2008, 11:53
Hmmm... ciekawe. U mnie niezależnie od tego, na co ustawię balans, zawsze są róże. Nigdy nie udało mi się złapać takiego WB, żeby zieleń bezpośrednio z aparatu była biała. Mam Hoyę R72, więc teoretycznie to samo... Będę musiał jeszcze poeksperymentować (choć niespecjalnie znajdę na to czas bo drugie dziecko w drodze :D
No, na pewno nie chodzi o "kolorowanie", a jedynie o pewne przesunięcia tonalne. W tutorialach do IR znajdziesz wszędzie mieszanie kanałów, a także zabawę z kontrastem, poziomami, krzywymi. To już ma pewne znamiona "kolorowania" i raczej uniknąć się tego nie da. Zdjęcie, które wkleiłem wyżej prosto z body wygląda tak:
źródło (http://lh6.ggpht.com/doslizlo/SDAYFTsYjNI/AAAAAAAAAK8/OTHliOqac20/s20080513_1819%2848%29%20%281%29.jpg?imgmax=800)
Ja również chciałbym uzyskać takie brązy, bo wówczas wydaje mi się, że efekt końcowy byłby lepszy, ale niezależnie od tego, na czym łapię kontrast, zawsze są róże. Filtr jest ten sam, co u Jarka, balans bieli łapany tak samo. Różnica to body - D50. Ja mam D40, może rzeczywiście jest jakaś różnica w filtrze na matrycy..?
Tak czy inaczej - na razie IR pewnie będę musiał sobie na chwilę odpuścić, bo zmieniłem kitowy 18-55 na 18-70 i czeka mnie zakup filtra 67mm - a to grubszy trochę wydatek, niestety... Za jakiś czas będę zmieniał body na D80 i zobaczymy wtedy, czy przy tych samych krokach będzie wychodzić podobnie czy z brązem :)
Tak czy inaczej - na razie IR pewnie będę musiał sobie na chwilę odpuścić, bo zmieniłem kitowy 18-55 na 18-70 i czeka mnie zakup filtra 67mm - a to grubszy trochę wydatek, niestety... Za jakiś czas będę zmieniał body na D80 i zobaczymy wtedy, czy przy tych samych krokach będzie wychodzić podobnie czy z brązem :)
Będziesz miał to samo ponieważ D80 ma równie silny filtr przed matrycą
Do IRa najlepiej sprawdza się D50/D70, później jest już tylko gorzej
Ewentualnie możesz próbować jakimś kompaktem, gdzieś widziałam ciekawe zdjęcia z canona G1
magicduh
18-05-2008, 17:31
wysyłam ci swoje zdjecie z dobrze dobranym WB, wgrywasz je na kartę i w PRE ustawiasz żeby aparat ustawił WB według tego zdjęcia.
Niestety nigdy nie próbowałem wgrać zdjęcia z innego body i nie wiem jak czy tak się da, więc są to rozważania czysto teoretyczne.
Tylko gdzie jest to zdjęcie ? :)
dziś mam słoneczny dzień i wiele trawników, ruszę niedługo pokombinować, jak coś sie uda to dam znać, jednak przedtem chciałbym dostać to zdjęcie..
Tylko gdzie jest to zdjęcie ? :)
dziś mam słoneczny dzień i wiele trawników, ruszę niedługo pokombinować, jak coś sie uda to dam znać, jednak przedtem chciałbym dostać to zdjęcie..
Już wysłałem :-D
FlashGordon
18-05-2008, 21:10
Będziesz miał to sam ponieważ D80 ma równie silny filtr przed matrycą
Do IRa najlepiej sprawdza się D50/D70, później jest już tylko gorzej
Ewentualnie możesz próbować jakimś kompaktem, gdzieć widziałam ciekawe zdjęcia z canona G1
Będę jakoś próbował... ostatecznie zawsze zostaje lifepixel.com ;) Choć nie znam nikogo, kto by coś takiego zrobił.
Tez mialem problemy, w D50. A problemy mialem z ustawieniem balansu bieli na zdjecie - niby wszystko bylo ok, a fotka wychodzila czerwona. Gdy robilem "pomiar zdjeciowy" wszystko zaczelo wychodzic - nie rozumiem do konca, bo uzywajac statywu wykonywalem 2 razy ten sam kadr. Gdy robilem zdjecie i probowalem z niego zabrac balans bieli, to nadal czerwien. Gdy robilem ten sam kadr "ustawienie balansu", pisal na koncu "good" i zdjecia zaczely wychodzic. Ustawiam w filtrze (Hoya R72)
IR JPG prosto z body, przy poprawnie (mam nadzieje:) ) ustawionym balansie bieli (troche za ciemne, ale robilem jupiterem bez pomiaru swiatla, wiec sie nie zorientowalem:P)
źródło (http://rosnoovco.x.pl/nikon/nikon_ir.jpg)
magicduh
20-05-2008, 00:31
Tez mialem problemy, w D50.
[/IMG]
hah ale post dotyczy D40 :)
Gdy robilem "pomiar zdjeciowy" wszystko zaczelo wychodzic - nie rozumiem do konca, bo uzywajac statywu wykonywalem 2 razy ten sam kadr. Gdy robilem zdjecie i probowalem z niego zabrac balans bieli, to nadal czerwien. Gdy robilem ten sam kadr "ustawienie balansu", pisal na koncu "good" i zdjecia zaczely wychodzic. Ustawiam w filtrze (Hoya R72)[/IMG]
to w końcu kiedy ci zaczęły wychodzić, bo chyba trochę zamieszałeś, albo ja zmęczony zbyt jestem...?
Dziala:
White balance -> Preset -> Measure
Nie dziala nie wiem dlaczego:
White balance -> Preset -> Use photo
Ze post dotyczy D40 zauwazylem, chcialem tylko napisac, ze mi tez nie dziala (albo nie umiem) do konca pomiar bieli.
Dziala:
White balance -> Preset -> Measure
Nie dziala nie wiem dlaczego:
White balance -> Preset -> Use photo
Ze post dotyczy D40 zauwazylem, chcialem tylko napisac, ze mi tez nie dziala (albo nie umiem) do konca pomiar bieli.
Masz najlepsze body do fotografii w podczerwieni. Mnie łapie WB za każdym razem
Robię to tak:
- włączam aparat
- zakładam filtr
- przestawiam WB pokrętłem na PRE
- trzymając wciśnięty przycisk WB naciskam do połowy spust migawki na górnym wyświetlaczu zaczyna migać PRE
- kieruje aparat na zieloną trawkę (najlepiej mocno nasłonecznioną ) i robie zdjęcie
- na wyświetlaczu pojawia się GOOD i już mam poprawnie złapany WB
Pozdrawiam
Tez tak robie - wlasnie tak mi dziala ;-)
Nie moge zrobic pomiaru balansu bieli na podstawie wczesniej zrobionego zdjecia.
A ze najlepsze body, to wiem - gdyby jeszcze mialo pomiar swiatla z MF i wiekszy wizjer (to drugie wazniejsze), to bym juz do konca zycia pewnie innego body nie potrzebowal :)
Masz najlepsze body do fotografii w podczerwieni. Mnie łapie WB za każdym razem
Robię to tak:
- włączam aparat
- zakładam filtr
- przestawiam WB pokrętłem na PRE
- trzymając wciśnięty przycisk WB naciskam do połowy spust migawki na górnym wyświetlaczu zaczyna migać PRE
- kieruje aparat na zieloną trawkę (najlepiej mocno nasłonecznioną ) i robie zdjęcie
- na wyświetlaczu pojawia się GOOD i już mam poprawnie złapany WB
Pozdrawiam
widze że temat jest z maja ale co tam...
(też czytałem chyba wszystkie wątki dotyczące IR)
mam nikona D60 (od niecałych 24h... hehe) + filtr dokładnie ten
http://www.allegro.pl/item424167710_filtr_ir_podczerwieni_760_podczerwie n_52mm_52_gr.html
robię tak:
-zakładam filtr
-wlączam aparat
-przestawiam WB na PRE (pomiar)
-robię zdjęcie na manualnym trybie ostrości (mimo iż zupełnie NIC nie widzę)
-kieruję aparat na zieloną trawkę... mimo iż jej nie widzę... robię zdjęcie
-nikon d60 mówi mi ZONK... nie można dokonać pomiaru... za ciemno i tak w kółko...
jak coś mi wychodzi to albo całe czarne zdjęcia, albo gdzie niegdzie ciut czerwonawe :(
jakiś pomysł ?
kolego z tą D40 ? jak Ci się to w końcu udało... za dużo skrótów jak dla mnie i nie za wiele jarzę...
DOBRA w sumie to już się udało...
nie wiem czy ktoś jeszcze na to patrzy ale jeśli tak to u mnie na D60 (a wiadomo że to tak jak D40)
naświetlanie 30sek, F6 (koniecznie RAW/NEF, żaden JPG) statyw !!!
zdjęcie od razu jest w kolorach brązu, potem już tylko autobalans tonów i mix kolorów (czerwony na niebieski 100%
i to koniec)
http://www.mm.pl/~hp13/pliki/lol/my.1st.IR.jpg
marcinftg
26-04-2009, 20:47
Odkopuje temat. Czy mógłby mi ktoś z Forumowiczow podesłać swoje zdjęcie z dobrze dobranym WB, tak żeby w PRE aparat ustawił WB według tego zdjęcia. Z góry dziękuje :-) Ustawienie WB z zielonego trawniczka niestety nie przynosi oczekiwanych rezultatów (komunikat że nie można ustawić WB)
Odkopuje temat. Czy mógłby mi ktoś z Forumowiczow podesłać swoje zdjęcie z dobrze dobranym WB, tak żeby w PRE aparat ustawił WB według tego zdjęcia. Z góry dziękuje :-) Ustawienie WB z zielonego trawniczka niestety nie przynosi oczekiwanych rezultatów (komunikat że nie można ustawić WB)
Ścignij mnie dziś wieczorkiem to Ci poślę. Ja mam D80 przerobione na IR (wg lifepixel), więc PRE WB nawet wieczorem mogę ustawić ;)