Zobacz pełną wersję : D70 z microdrive
(jestem tu nowy.. wiec wszystkich serdecznie witam)
pisze bo mam maly problem.. a mam nadzieje ze tu mi ktos pomoze
ostatnio nabylem nowa karte (SEAGATE 4.0 GB) jest to oczywiscie karta typu microdrive,
i choc na stronie producenta dowiedzialem sie wspolpracuje z D70
(u mnie Firmware ver A 1.01 B 1.03)
niestety nie moge jej sformatowac i nie wiem w czym tkwi problem (to moje pierwsze zetkniecie z tego rodzaju kartami).. moze powinienem uaktualnic sterownik...
podobno z 2.0 "tez" dziala.. ale podejzewam ze nie w tym problem
Wczesniej formatowales ja moze w komputerze?
Kupowales microdrive w sklepie czy np na allegro?
W drugim przypadku wysoce prawdopodobne ze ten md zostal wyciagniety z jakiegos odtwarzacza przenosnego, a te czesto sa ze zmodyfikowanym nieco interfacem i wspolpracowac z aparatami cyfrowymi nie bedzie...
kupilem go ze sklepu w stanach.. przyszedl orginalnie zapakowany (w podwojnym opakowaniu zradzajacym wczesniejsze otwarcie)... i wszystko bylo ok...
czytalem testy za podobnej karcie z tym aparatem (identyczna 8GB)
martwi mnie to, ze po wlazeniu karty do aparatu wyswietla mi komunikat "CHR"
Mozesz sprobowac formatowac go w FAT w kompie (poprzez czytnik). I oby to nie byl przypisany do urzadzenia, jak pisze alkohol.
dzieki za rade.. sprobuje sformatowac w komputerze
(niestety czytnik bede mial dopiero w sobote) :(
bede musial poczekac.. mam nadzieje ze zadziala
Oby. CHR to blad systemu plikow, pojawia sie zawsze gdy system aparatu nie rozpoznaje formatu badz zapisal go z bledem. Takie te urzadzenia narowiste niestety...
CHR wywala tez w przypadku opisanym przeze mnie, ale skoro normalnie zakupiony to nie powinno to wystepowac. Piotrz dobrze Ci radzi - testowanie i formatowanie przez czytnik.
w sobote sformatuje przez czytnik... to napisze jak mi poszlo...
a moze ktos wie jaka roznica bedzie miedzy FAT 32 i FAT 16... i czy wogole ?
a komunikat CHR moze rowniez wystapic przy zlym (nieoblugiwanym) formacie karty
(tak znalazlem w mojej instrukcji).. i to by sie zgadzalo gdyz aparat moze nie widziec jej bez sformatowania
[ Dodano: Sro 26 Kwi, 2006 ]
w koncu odzyskalem czytnik...
wlozylem microdrive... sformatowalem w FAT.. (choc troche potrwalo zanim komp zakumal co to za dysk).. i DZIALA !!!!!!!!!!!
wszystko jak nalezy... i skonczyly sie problemy z miejscem na karcie
wielkie dzieki za rade :)
nic tylko pstrykac :)