Zobacz pełną wersję : N 17-55 - jaki UV? Winietują?
Al Bundy
15-05-2008, 22:44
Jak w temacie - wypadałoby zabepieczyć to szkło przed sprzedażą która kiedyś nastąpi. Co polecicie by było tanio i dobrze? Nie chcę zakładać folii bo przez nią nic nie widać :twisted:
Tak poważnie to potrzebna UVka która nie pogarsza jakości szkła ale i droga nie jest...
H E L P !
HOYA HMC SUPER-czarna. Tanie to i dobre :)
Nie winietuje na eNce
tu masz tanio jak barszcz http://www.allegro.pl/item361429449_hoya_hmc_super_67mm_67_mm_uv_promocj a_.html
Al Bundy
15-05-2008, 22:59
77mm tylko ;)
Tylko HOYA wchodzi w grę?
Jak w temacie - wypadałoby zabepieczyć to szkło przed sprzedażą która kiedyś nastąpi.
Kupiłeś obiektyw dla siebie czy dla następnego użytkownika? Są też tacy, którzy zakładają na piękną, nowoczesną "tapicerkę" w nowych autach ohydne tygryskowe pokrowce - po to, by kiedyś dobrze fotele wyglądały przy sprzedaży auta.
Myślę, że podstawowym kryterium doboru filtru powinny być własne potrzeby. A przy pracy pod światło nieraz nawet najlepszy filtr może się dać mocno we znaki.
Al .... w koncu jak wyszlo w testach . D300 ostrzy Ci prawidlowo z 17-55 czy nie ...
U mnie z Tamronem to jest masakra ... straszliwy FF gdy jest troszke ciemniej
Al Bundy
15-05-2008, 23:16
Al .... w koncu jak wyszlo w testach . D300 ostrzy Ci prawidlowo z 17-55 czy nie ...
U mnie z Tamronem to jest masakra ... straszliwy FF gdy jest troszke ciemniej
Testów tego nie miałem kiedy zrobić dokładnie ale gdybym wpadł w zachwyt nie byłoby tego pytania o "tani" filtr. Nie pytam o szybki za 40 zł - czy tylko filtry po 400 dadzą efekt oczekiwany? To ma mi zabezpieczyć soczewkę. Czy UVka za 89 zł da pod światło gorszy efekt niż szkło bez niej? Nie pojmuję...
Czy UVka za 89 zł da pod światło gorszy efekt niż szkło bez niej? Nie pojmuję...
Na 95% - tak. Uważam, że dobrym zabezpieczeniem soczewki jest stale założony "tulipan" - oczywiście nie przed deszczem czy kurzem (kurz zbieramy pędzelkiem), lecz przed włożeniem na soczewkę palucha brudnego.
Al Bundy
15-05-2008, 23:32
Na 95% - tak. Uważam, że dobrym zabezpieczeniem soczewki jest stale założony "tulipan" - oczywiście nie przed deszczem czy kurzem (kurz zbieramy pędzelkiem), lecz przed włożeniem na soczewkę palucha brudnego.
Na tańszych szkłach do 3 tys. nigdy nie nosiłem filtrów bo jakoś 1. się nie bałem o szkła 2. uważałem że i tak pogorszą gorsze... ale tutaj jakoś tak...respekt...
Takiego samego filtra szukam do 70-200VR - szkoda mi szkła...
Żeby się potem nie okazało, że się to uśredni - tańsze szkła bez filtrów, najlepsze szkła z filtrami. A jakoś(ć) podobna... ;)
Niedawno był wątek z przykładami zdjęć, jak UV Hoya (bodajże zielona) pogarszał jakość.
Tylko nie mogę go namierzyć :(
GrzegorzPPP
16-05-2008, 07:21
w dziale filtry jest :)
Fakt.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56850
A ja miałem na myśli coś takiego: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=706895&postcount=422.
Al Bundy
16-05-2008, 09:56
Ok. Filtrom mówimy NIE ! ;)
Powinieneś napisać "tanim filtrom".
To że tania Hoya mydli to jasne. Możliwe ze miała krzywo osadzone szkło w obsadce i efekt się spotęgował.
A poza tym Hoya jest nie-do-wyczyszczenia. Przynajmniej mnie się nigdy nie udało.
Jeśli chcesz kupić filtr tylko po to żeby chronić szkło to go kup.
Szkła się syfią. Ty je będziesz czyścił i chcąc niechcąc będziesz rysował soczewkę. A tak pierwszy cios od świata weźmie na siebie filtr.
Filtr ma też wiele innych zalet ale o tym to już musisz sam poszukać i poczytać.
Ja polecam (bo używam na swoim T 28-75) B+W MRC (koniecznie MRC - te powłoki fantastycznie się czyszczą). Nie zauważyłem spadku jakości zdjęć. A w silnym słońcu nawet jest lepiej.
grzegorzant
16-05-2008, 11:15
Odważny postulat :)
Je jeszcze sie boję ;) i używam
pozdrawiam
Al Bundy
16-05-2008, 12:29
Też się boję ale w sumie tyle kasy wywaliłem że na filtry za 500 zł w tej chwili nie bardzo mogę sobie pozwolić...
Też się boję ale w sumie tyle kasy wywaliłem że na filtry za 500 zł w tej chwili nie bardzo mogę sobie pozwolić...
500zł?? Miałem filtry Heliopana i spadku rozdzielczości nie zauważyłem. Teraz zamówiłem Marumi Lens Protect DHG. Wycinanie promieni UV mnie nie interesuje, a wersja DHG powinna być jeszcze mniej podatna na bliki od wersji WPC.
Osobiście zrezygnowałem z filtrów B+W i Heliopana na rzecz Marumi. Różnic gołym okiem nie zauważyłem, a Marumi jest znacząco tańsze. Niemcy troszkę za bardzo się cenią, ale to jest moje subiektywne odczycie.
500?
A co tyle kosztuje? B+W MRC 77mm Slim kosztuje koło 350 peelenów. A Slim nie jest Ci potrzebny.
Al Bundy
16-05-2008, 13:42
Niech będzie i 350 co razy dwa da 700 zeta !
To ostatecznie - co proponujecie? Ta HOYA Super HMC? Da radę?
GrzegorzPPP
16-05-2008, 14:51
Ja tam wziął bym na 17-55 polara marumi a na 70-200 jakąś UVkę też marumi
Wojteksw
16-05-2008, 15:38
Ja kupiłem UV Marumi WPC cena 180 zł. Dobry do czyszczenia, wąski, gwint z przodu.
Osobiscie uwazam, ze UV'ka na szkle powinna byc - glownie w celach ochrony mechanicznej. Dobry filtr niczego nie zepsuje a moze czasem uratowac przednia soczewke. Mialem na N17-55 filtr B+W MRC i sprawowal sie bardzo ok. Na 70-200 mam Heliopana (modelu nie pomne, ale pamietam, ze drogi byl okrutnie) i takze nie widze spadku jakosci. Mowiac szczerze - na dobrej klasy, profesjonalny obiektyw po prostu szkoda zakladac jakies gowno, jak sie juz wywalilo furmanke kasy na szklo to i na dobry filtr nie powinno sie zalowac.
Najlepszym zabezpieczeniem IMO jest osłona przeciwsłoneczna, nie używam UV, naprawdę trzeba się postarać żeby uszkodzić soczewkę mając założoną osłonę.
Używam od zakupu szkła Marumi WPC na 70-200vr, nie zauważyłem jakiegoś istotnego spadku jakości, za to zauważyłem jak łatwo się go czyści z kropel wody, błota itp itd. Pod światło nie poprawił działania 70-200, ale też nie pogorszył ;)
a mam na swoim założony filtr B&W. bardzo dobry, płaski.
nie radzę oszczędzać przy zakupie filtru. co z tego, że najlepsze szkło, jak filtr do d...
pozr