Zobacz pełną wersję : Konica Centuria 1600 vs. Fuji Superia 1600 ?????
Konica 1600 czy Fuji 1600 co wybrac ???
Warunki ciemno raczej :wink: + kolorowe swiatła = Koncert. Lampa nie wchodzi w gre zaden statyw ani monopod tez, Nikon F55 + dwa obiektywy 3,3 -5,6 28-80 i 4-5,6 70-300
Nigdy nie stosowalem takiej czułości raz zdazylo mi sie uzyc fuji 800 i w niektorch przypadkach mimo poprawnych wskazan swiatłomierza etc. pojawilo sie spore ziarno zwlaszcza w nocy przy fot. płomieni :oops: pooooomocy ??? :D :roll:
Dziex :mrgreen:
przy 1600 moze wyjsc dosc spore ziarno, moze by lepiej uzyc Kodaka PORTRA 800, mysle ze ta czulosc zupelnie wystarczy a i jakosc filmu mz przewyzsza w/w filmy :)
nie robilem na konice 1600.. ale na innych owszem (najczęsciej iso 200).. uczyłem się na nich z racji ich ceny, kilka zdjęć wyszło spoko.. ale większość to nawet nie wprawione oko ocenia jako dno: kolorystyczne, kontrastowe - wszelkie.. . i czy to centuria czy VX ... to nigdy więcej się tego nie tyknę...
takze moje 3grosze w tym temacie to: odradzam konice
kiedyś pracowałem na konice centuri 1600....i chcę o tym filmie zapomnieć jak najszybciej...teraz pracuje na fuji superia 1600...miooooodzio POLECAM !!! 8)
a co do twoich warunków....troszkę ciemne masz obiektywy :( dlatego uważam, że powinienes użyć obiektywu 28-80 i robić szerokim kątem na dłuższych czasach, nie przekraczajac migawki po nizej 1/30 - i przysłona na max tj 3,3, + "celowac"jak pojawi się więcej swiatła na scenie :lol:
co sie bedziesz cackal. wrzucaj do srodka tmaxa 3200 i wsio ;]
Popieram. T-max 3200 daje piękne ziarno. Cz-b ziarno jest ładniejsze.
Nieeeeeee no wlanie chodzi mi o to zeby nie bylo ziarna .......... a z tego co wiem to tamax 3200 potrafi dac niezłe ziarno :/ coz jesli ja uzyskalem duze ziarno przy fuji 800 to co dopiero 3200. Dlatego mam dylemat co zrobic bo chce uzyskac jak najbardiej gładkie zdjecia prawidłowo naswietlone bez lampy i przy czasach powyzej 1/30
Tmax3200 wywolany w T-Maxie
[ Dodano: Czw Kwi 20, 2006 12:28 am ]
Albo Provia 400F@3200
Zalatw sobie Nikkora 50/1.8 na ten wieczor i zjedz do 800.
MzMarcin
20-04-2006, 12:23
gALL,
Słuchaj nie miałem jak do tej pory okazji walnąć takiego szeika :). Robiłeś? jak to wygląda. Ciekawy właśnie jestem...
No własnie co sie chce z tym zrobic, znaczy jakim filmem i co..?? bo mi np. przy fuji 800 press cmentarz noca oswietlony przyez tysiace zniczy wyszedł bardzo ziarnisto mimo duzego czasu naswietlania i statywu a znowu jakies firefoks w rynku w nocy przy czasie typu 1/30 1/45 zupełnie bez ziarna niemal jak na 200. Za dnia to wogole nie widze roznicy pomiedzy 800 i 200 jesli chodzi o ziarno oczywiscie bo kolory kontrast to swoja drogą, no i oczywiscie ja mowie tylko o odbitkach typu 10x15 ....
T-max 3200 robilem pare razy ale zawsze wolany R09 (Rodinal) 1+100 aby uwypuklic ostre ziarno.
Provie 400 robilem ale na 400 i swietny material. Ze zrobiniem jej na 3200 moze byc problem ... bo nie wiem kto w kraju to wywola.
MzMarcin
22-04-2006, 16:57
gALL,
"Provie 400 robilem ale na 400 i swietny material." Ha to to i ja wiem ;). Przy okazji kiedyś postaram się przeforosować. A kto wywoła? Profilab :). Słyszałem(ale tylko słyszałem) że ta provia 400 forsuje się po prostu FANTASTIC dlatego ciekawy jestem...
pjolofoto
22-04-2006, 17:36
Fotografowalem i jednym i drugim. Konica Centuria 1600 to zaskakujaco dobry material . Ciezko go porownywac do Fuji. Fuji ma "normalne" przy tej czulosci spore ,ale dosc przyjemne dla oka ziarenko. Kolorystyka zdecydowanie zimna.
Centuria do czulosci 800 ma niewielkie ziarno ,ale sprawia wrazenie nieostrej ,
jakgdyby lekkiego rozmycia. 1600 juz wyrazne ziarno i jak dla mnie troche dziwna
kolorystyka. Ale spokojnie ze wszystkich tych materialow robilem odbitki 30x45.
Jesli nie zalezy ci na kolorze ,tez polecam T-MAX 3200. Piekne ziarno.
Nawet niektorzy imituja go z cyfry w PS-ie !!!
I jeszcze jedno ,warto eksperymentowac ,szukac aby znalezc swoj ulubiony material.
Provie400@1600 i 3200 widzialem skany w necie.
pjolofoto->"Fotografowalem i jednym i drugim. Konica Centuria 1600 to zaskakujaco dobry material"
A JA SIĘ Z TYM NIE ZGADZAM....TO PORAŻKA A NIE FILM, ZDECYDOWANIE ODRADZAM :lol:
pjolofoto
23-04-2006, 16:57
No wlasnie , na odbior materialu wplywa zbyt wiele czynnikow aby cokolwiek
doradzac. Dlatego warto samemu experymentowac. Chyba nikt przy zdrowych
zmyslach nie bedzie fotografowal rzeczy waznych na nieznanym materiale.
Morze trafiles na jakies bardzo zlerzale ?
Napisalem co o niej mysle ,stosowalem bardziej jako material efektowy.
W trudnych warunkach gdzie wierne odwzorowanie i jakosc nie byly najwazniejsze.
Ja osobiscie lubie Centurie ,duzo robilem tez na R-100 chrome (? chyba)
Potem Centuria chrome. Uwazam je za dobre filmy ,no i tanie. Osiem zeta za slajd.
Mozna nie oszczedzac. Ale to juz inny temat.
nie trafiłem na zlerzałe...trafiłem na K.Centurię 1600..."cholera" skusiła mnie tanią ceną...a jak się mówi: "szkłem dupy nie utrzesz, bo sie pokaleczysz !!!" ja się niestety pokaleczyłem :lol: , ale to już było daaaaawno i nieprawda i nie bedę rozdrapywał starych ran :lol: dlatego stawiam na jakość, a nie na prawie filmy... nawet jeżeli kosztują o wiele więcej to warto odłożyć trochę kasy, ale pózniej wie się za co zapłaciło się, a za złe efekty pracy będziesz mógł obwiniać TYLKO SIEBIE, - a nie film 8)
pozdr. :lol:
>>> Jesli nie zalezy ci na kolorze ,tez polecam T-MAX 3200. Piekne ziarno. <<<
no i mozna do 25000 przeforsowac,
pjolofoto
30-04-2006, 12:39
weesee- masz moze jakies foty forsowane do 25 000 ,bo ja forsowalem tylko do
12 800. Jesli masz pokaz gdzies lub daj link. pzdr
cypherdid
01-05-2006, 08:59
szukaj wysokiej czułości z jak najmniejszym RMS
szukaj wysokiej czułości z jak najmniejszym RMS
skąd dorwac informacje o rms danego negatywu?? miałem kiedyś tkai katalog.. ale nie wiele tam było.. z resztą i tak mi go gdzieś wcięło :/
Zgadzam sie z przedmowcami Tmax 3200 to wspanialy negatyw!
a ma ktos jakies skany z filmow o tak wysokiej czulosci ? 800, 1600, 3200 ?
a ma ktos jakies skany z filmow o tak wysokiej czulosci ? 800, 1600, 3200 ?
Hop do góry. Pastwisko, może Ty coś masz?
poszukaj sobie na flickrze Fuji Natura 1600, problem że trzeba z Japonii ściągać.
jesli przejzycie watek znajdziecie moje portry 800 i 400@1600
pastwisko
13-03-2011, 22:44
Hop do góry. Pastwisko, może Ty coś masz?
Ja zrobilem w zyciu jeden film 1600 i jeden 3200, oba bw :)
conik kiedys wrzucal strony z pieknymi skanami z nowej portry400 naswietonej na 3200
wystarczy w goglach wpisać New Kodak Portra 400 i ewentualnie pushed 3200 i mamy :D