PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z d70s i gniazdem kart

bwn
15-05-2008, 22:18
Witam.
Szukałem w wyszukiwarce i znalazłem wiele podobnych tematów ale znalezione problemy nigdy nie wystepowały jednocześnie.
Pozyczyłem bratu aparat na weekend,po oddaniu wszystko działało ok z wyjatkiem gniazda kart.
Po wyjeciu karty i zgraniu zdjęć i ponownym włożeniu karty aparat często jej nie widzi(na wyśiwetlaczu -e-),innym razem wystepuje błąd CHR,innym razem na lcd wyskakuje (for).
Błędy te występują na różnych kartach,sandiskach ultra III i na zwykły kingstonie.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takimi błędami??
Czy możliwe jest uszkodzenie gniazda karty(brat twierdzi,że nic nie zbroił)??
Czy to kwalifikuje się na wizyte w serwisie??
Ile mnie może kosztowac usunięcie tej "awarii"??

stachmuszel
16-05-2008, 07:12
Witaj!
Sprawdź, czy któryś z pinów gniazda CF nie jest wygięty. Potrzebna będzie dobra latarka i młode oczy :-)
Pozdr!

bwn
16-05-2008, 10:33
Witam,dokładnie będę musiał sprawdzic te piny,wczoraj wieczorem ogladałem ale nic nie zauważyłem.
Tylko jeżeli piny są ok to co to może być??Wróce z pracy to sprawdzę.

koles
16-05-2008, 10:57
Witam,dokładnie będę musiał sprawdzic te piny,wczoraj wieczorem ogladałem ale nic nie zauważyłem.
Tylko jeżeli piny są ok to co to może być??Wróce z pracy to sprawdzę.
To złącze karty to oddzielny element na liście części zamiennych. Mogło się naruszyć przejście między pinami a dalszą częścią elektroniki - zimny lut itp. Osobiście wolę przegrywać przez USB i kartę wyjmuję, gdy muszę. Te piny są dość delikatne.

moshica
16-05-2008, 14:40
też postępuję jak TY, ale czuję że gniazdo USB też ma swoją wytrzymałość !!! Jednak kart SD są pod tym względem duuużo lepsze !!!

bwn
28-05-2008, 23:56
No i problem rozwiazany.
Uszkodzone były przejścia pomiedzy pinami a resztą elektroniki.
Oddałem aparat do naprawy do foto serwis Arkadiusz Gara w Chorzowie.
Szybka diagnoza,szybka naprawa z gratisowym przeczyszczeniem nikosia i wszystko działa,polecam.

Rafrashu
29-05-2008, 00:35
Mam podobny problem.
Po skopiowaniu zdjec z karty przez USB po ponownym wlaczeniu aparat nie widzi zdjec mimo ze fizycznie istnieja na karcie.
Sprawdzalem wybor folderow caly czas jest jeden (NCD40), w dodatku na karcie nie ma miejsca (max 3 fotki do zrobienia) trzeba formatowac.
Czy to jakas awaria czy tak po prostu jest?