Zobacz pełną wersję : base adjustment w CNX
schwepes
15-05-2008, 19:12
Witam
Przy odpalaniu NEFa w Capture NX mam domyślnie włączone 2 opcje - Auto Color Aberration w RAW Adjustment, oraz Noise Reduction w Detail Adjustment. Z obu opcji praktycznie nie korzystam, natomiast mają one (a szczególnie noise reduction), znaczący wpływ na szybkość działania programu. Każdorazowe wyłączanie tych opcji jest dość męczące.
Niestety nie znalazłem nigdzie możliwości zmiany ustawień domyślnych - istnieje w ogóle taka możliwość? Jeśli nie, to może jest jakiś sposób na obejście tego problemu?
pozdrawiam
Gawronnek
15-05-2008, 19:20
jeśli nie ma włączonej w puszce opcji Noise Reduction to w NX startuje z zerowymi ustawieniami i nie ma to chyba wpływu ma szybkość pracy
Automatyczna redukcja aberacji pojawia się zawsze i nie ma opcji regulacyjnych. Można ją albo pozostawić włączoną albo wyłączyć ( codzi o RAW adjustment ). Natomiast funkcja redukcji szumu ( w detali adjustment ) też jest z automatu włączona jednak posiada opcje regulacyjne. I tu jest ciekawostka. Spośród dwóch parametrów tej opcji intensywność jest z automatu "0", natomiast wyostrzenie ma watość 5. Szkoda, że NX nie ma opcji zapisywania ustawień własnych, przynajmniej ja się ich nie doszukałem i też za każdym razem zeruję oba parametry co jest trochę upierdliwe.
jeśli nie ma włączonej w puszce opcji Noise Reduction to w NX startuje z zerowymi ustawieniami i nie ma to chyba wpływu ma szybkość pracy
Tu niestety jesteś w błędzie, bo nawet ustawiony na "0" ale włączony NR zamula jak ajerkoniak.
Trzeba to wyłączyć w body (High ISO NR - OFF) a jeśli nie ma takiej opcji w body (D100, D70, D50) to trzeba śmigać ręczie, bo domyślnie jest niestety włączony.
Ja robię tak, że zanim cokolwiek zacznę robić to w pierwszej fotce w katalogu wyłączam NR i kopiuję ustawienia na pozostałe.
@schwepes
Polecam lekturę wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54837
Gawronnek
16-05-2008, 10:25
gdyby s dokładnie czytał ten wątek to widziałbyś tam moje posty, ciekawi mi ile czasu zajmuje Ci przekopiowanie tego parametru np. do 500 zdjęć w katalogu i zapis nefów aby pamiętały przed otwarciem, moim zdaniem operacja nie daje wielkiego zysku, oczywiście pod warunkiem wyłączonego całkowicie odszumiania w puszce, ale co człowiek to inne zdanie
gdyby s dokładnie czytał ten wątek
czytałem.
odesłanie do wątku było do Kolegi schwepes. wyedytowałem wpis.
moja puszka (D70s) nie ma takiej opcji jak "High ISO NR" stąd radzę sobie jak umiem.
nie ma sensu aplikować tych nastaw do 500 NEFów bo fotki trzeba wcześniej przebrać w browserze i otagować, a nieudane wywalić.
jak już mam wybrane te, które mi się podobają to wówczas do nich kopiuję nastawy z pierwszego zdjęcia.
W przypadku grupy zdjęc zrobionych w miarę jednolitych warunkach warto od razu obrobić pierwszą fotkę na gotowo (poza wyostrzaniem) i skopiwać nastaw na następne. cała reszta to już "fine tuning". potem wołanie baczem.
a NEFy można zapisać po skończonej robocie.
no ale każdy ma inną metodykę pracy ...
chwyt z kopiowaniem, pochodzi z książki Jasona Odella The Photographer's Guide to Capture NX (http://www.luminescentphoto.com/capturenx.html) .
Polecam!
Gawronnek
16-05-2008, 13:06
ok ale oświeć mnie bo czegoś nie rozumiem, albo po prostu nie wiem, aby skopiować jakiekolwiek parametry jednego nefa do innych aby później używać je w batchu trzeba nef zapisać,a Ty piszesz ze nefy zapisujesz po skończonej robocie, tak jak piszesz to działa C1 bo tam zapisują się pliki z ustawieniami, w NX nie wiem jak kopiować parametry bez zapisu nefa
ok ale oświeć mnie bo czegoś nie rozumiem, albo po prostu nie wiem, aby skopiować jakiekolwiek parametry jednego nefa do innych aby później używać je w batchu trzeba nef zapisać,a Ty piszesz ze nefy zapisujesz po skończonej robocie, tak jak piszesz to działa C1 bo tam zapisują się pliki z ustawieniami, w NX nie wiem jak kopiować parametry bez zapisu nefa
Wydaje mi się że po samym tylko baczu nie trzeba ich zapisywać.
Ale muszę to spradzić w domu jak to z tym jest dokładnie, bo jeszcze nigdy nie wołałem jpgów "na ślepo" bez korygowania pojedyńczych NEFów. Te po edycji, a przed zamknięciem rzeczywiście trzeba zapisać.
Wieczorkiem zobaczę.
Noise Reduction w Detail Adjustment->gdzie takie coś się znajduje ? w moim NXie jakoś nie widzę
Noise Reduction w Detail Adjustment->gdzie takie coś się znajduje ? w moim NXie jakoś nie widzę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/5218/97637760wk2.jpg)
już myślałem, że z moim wzrokiem jest coś nie tak,
u mnie nie ma takiej opcji, może wyszła jakas nowa wersja NX-a, a mnie nic o tym nie wiadomo ?
Wydaje mi się że po samym tylko baczu nie trzeba ich zapisywać.
Sprawdziłem. Batch usuwający NR trwa jakieś 1sek na zdjęcie. Po tym nie trzeba zapisywać nefa bo robi się to w batchu.
Ale chyba wiem o co Ci chodzi - batch też trwa co w przypadku 500 zdjęć może trwać długo, tyle że ja puszczam bacza zaznaczam na dole "Close when done", okno bacza odsuwam na bok i otwieram następne zdjęcie.
Nastawy się kopiują w tle.