PDA

Zobacz pełną wersję : Przeglądanie zdjęc pokrętłami - jak to wyłączyć?

Majek
15-05-2008, 13:55
To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich.

Niedawno stałem się posiadaczem 80-tki. Fajna sprawa, ale oczywiście nie ma róży bez kolców. Po kilkunastu dniach zabawy i wycpykaniu kilku(nastu)set zdjęć, jestem mniej więcej w stanie określić, co mnie najbardziej uwiera w tym aparacie. Jest jedna rzecz, która irytuje mnie mnie najbardziej. Otóż po wykonaniu zdjęcia włącza mi sie jego podgląd. Przydatna sprawa, więc nie chcę tego wyłączać. Ale w sytuacji, gdy chce zrobić zaraz kolejne zdjęcie z innymi parametrami ekspozycji (w trybie manualnym, ale nie tylko), to przy próbie zmiany nastawienia czasu lub przesłony, przewijają sie zdjęcia lub zmienia się tryb ich wyświetlania. Wiecie, o co chodzi? Zdublowana jest funkcja "krzyżyka". Trzeba wdusić spust do połowy, żeby wyjść z podglądu. Ostrość i tak będzie złapana przed wyzwoleniem migawki, więc dochodzi dodatkowa zwłoka na działąnie AF itd... Najbardziej doskwiera to wtedy, gdy chcę coś szybko pstryknąć (np. zrobić dwa ujęcia biegnącego psa, każde z różną głębią) i łapię się, ze odruchowo kręcę pokrętłami i nic sie nie dzieje z ekspozycją. W przypadku dynamicznych scen, te ułamki sekund, które potrzeba na dodatkowe czynności - wciśnięcie spustu, wyjście aparatu z podglądu, złapanie ostrości (później i tak aparat robi to wszystko drugi raz) sprawiają, że moje "ujęcie" zdąży uciec w krzaki. ;-) To oczywiście przykład.

Pytanie moje jest następujące. Czy da się jakoś przełączyć pokrętła, żeby w trybie podglądu działały normalnie, czyli ustawiały to, co mają ustawiać, a nie służyły do nawigacji po wykonanych zdjęciach?

Jeżeli jest to gdzieś opisane w instrukcji obsługi, to przepraszam. Prawdę mówiąc, nie miałem czasu dokładnie jej przestudiować. Przejrzałem tylko pobieżnie, żeby wiedzieć mniej więcej co, jak i gdzie.

marzyciel9
15-05-2008, 14:07
tez mnie to denerwowało, traciłem wiele fajnych kadrów przez to
wyłączyłem automatyczny podgląd zdjęć po strzale i jest luz

elix
15-05-2008, 14:15
W D40X działa to dokładnie tak samo i też mnie to irytuje, natomiast nie znalazłem w instrukcji nic na ten temat więc chyba jedynym sposobem jest niestety kompromis i wyłączenie automatycznego podglądu.

Minik
15-05-2008, 14:17
Mnie też to bardzo irytowało i tez miałem taki problem, ale w sklepie powiedziano mi ze nie stety nie da sie tego zmienić.Jesli zalerzy Ci na takich zdjeciach o jakich mowisz np. z psem czy z czymś innym muszisz wyłaczyć podglad.Wydaje mi sie ze jednak lepsza sprawą jest wcisniecie sobie przycisku podgladu niz zeby po każbym zdjeciu aparat robił to za nas, zauważyłem ze nawet bateria trzyma mi wtedy dłużej.Ale jesli bardzo zalezy Ci na takich ustawieniach to pewnie w sofcie da sie coś zmienić ale nie popieram tego.

Majek
15-05-2008, 15:05
W sumie macie rację z tym automatycznym podglądem. Myślałem, że może da się to jakoś obejść. Też już go wyłączyłem i po sprawie... A tak na marginesie, człowiek wygodnicki sie zrobił... W analogach nie było podglądu i jakoś się z tym żyło. ;-)

brun
15-05-2008, 15:47
łątwo sobie z tym poradziłem, jak już podejżę zdjęcie lekko przyciskam przycisk migawki, aparat automatycznie przełącza się w tryb fotografowania, trzeba się przyzwyczaić ale da się.

chłopaczek
15-05-2008, 16:17
łątwo sobie z tym poradziłem, jak już podejżę zdjęcie lekko przyciskam przycisk migawki, aparat automatycznie przełącza się w tryb fotografowania, trzeba się przyzwyczaić ale da się.

no robie zupelnie tak samo i faktycznie jak sie człowiek przyzwyczaji to nawet nie jest to takie upierdliwe. Niestety nie tylko do tego trzeba sie w d80-tce przyzwyczajić.. :/

Minik
15-05-2008, 16:24
no robie zupelnie tak samo i faktycznie jak sie człowiek przyzwyczaji to nawet nie jest to takie upierdliwe. Niestety nie tylko do tego trzeba sie w d80-tce przyzwyczajić.. :/

A nie łatwiej i przyjemniej włączyć sobie podgłąd jednym przyciskiem kiedy sie tylko chce?Według mnie lepiej użyć lewego kciuka do przycisku z podglądem niż prawego wskazującego do przycisku migawki:P

Dx2
15-05-2008, 16:32
Według mnie lepiej użyć lewego kciuka do przycisku z podglądem niż prawego wskazującego do przycisku migawki:P

Nie koniecznie, jak ma się zapięte tele (względnie ciężkie) to przeważnie lewa ręka jest na obiektywie... łatwiej wcisnąć spust prawym wskazującym ;)

Ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia :)

Jacek B.
15-05-2008, 16:41
Też uważam jest to głupie rozwiązanie ze strony nikona tak samo jak ta durnowata lampka wspomagania AF. Mam ją wyłączoną. Natomiast nie wiem gdzie wyłączyć podgląd, dodam że mam D200.

Minik
15-05-2008, 16:42

A nie łatwiej i przyjemniej włączyć sobie podgłąd jednym przyciskiem kiedy sie tylko chce?Według mnie lepiej użyć lewego kciuka do przycisku z podglądem niż prawego wskazującego do przycisku migawki:P

Majek
15-05-2008, 17:35
łątwo sobie z tym poradziłem, jak już podejżę zdjęcie lekko przyciskam przycisk migawki, aparat automatycznie przełącza się w tryb fotografowania, trzeba się przyzwyczaić ale da się.Wszystko się zgadza. Tylko nie zawsze chcę podglądać zdjęcia. Czasem po prostu chce wykonać szybką serie zdjęć z różnymi parametrami ekspozycji i dopiero później je oglądam. A nie zawsze jest np. czas włączyć i ustawić bracketing, bo fajny kadr pojawia sie znienacka. Nie wspomnę, że nie ma możliwości bracketowania przesłony, czyt. głębi ostrości. Bez sensu jest też chodzić z włączonym przez cały czas "szybkostrzałem". W normalnej sytuacji, gdy sie nie spieszy, podgląd może się wyświetlać, nie mam nic przeciwko niemu. Chodzi o to, żeby w ekstremalnych sytuacjach nie "marnować" czasu na niepotrzebne wciskanie spustu, żeby wyłączyć podgląd.
Tak, jak napisałem. Idealnym rozwiązaniem byłaby możliwość wyłączenia nawigacji w pokrętłach. Tylko tyle albo aż tyle, zależy, jak na to spojrzeć... Czy gdzieś na stronach Nikona jest jakieś coś w rodzaju listy życzeń? Jakiś feedback od użytkowników? Bo nawet się jeszcze nie zorientowałem w tej materii.

stasio
16-05-2008, 14:43
A w D70(s) nie ma tego problemu, bo pokrętła nie zmieniają zdjęcia na podglądzie :)

Natomiast jak się zastanowiłem (czytaj: przymierzyłem do aparatu), to zauważyłem że po zrobieniu zdjęcia, jak nie chcę oglądać podglądu, to odruchowo wciskam do połowy spust. I jakoś nie przeszkadza mi to. AF-owi też chyba nie - z reguły od razu potwierdza ostrość zamiast kręcić obiektywem, także nie ma problemu.

buskibj
17-05-2008, 23:00
Też mnie to wkurzało :) ale po przejściu na d200 problemu już nie ma,
za to nie mogę wyłączyć podglądu po zrob zdjęcia-może nie doczytałem instrukcji:)

ekonet
17-05-2008, 23:26
Też uważam jest to głupie rozwiązanie ze strony nikona tak samo jak ta durnowata lampka wspomagania AF. Mam ją wyłączoną. Natomiast nie wiem gdzie wyłączyć podgląd, dodam że mam D200.

Też mnie to wkurzało :) ale po przejściu na d200 problemu już nie ma,
za to nie mogę wyłączyć podglądu po zrob zdjęcia-może nie doczytałem instrukcji:)
No, Koledzy - co z Wami? A poszukać trochę? Mi zajęło 2 minuty: http://www.dpreview.com/reviews/NikonD200/page9.asp.
Dla mniej dociekliwych: "Image review" - ustawić na "Off".

eskade1
17-05-2008, 23:31
Nie wiem w czym widzicie problem, ja mam włączony podgląd automatyczny, i jak go nie potrzebuję a chcę robić kolejne zdjęcia to wciskam już odruchowo spust do połowy, podgląd znika. A samo przeglądanie zdjęć przy pomocy pokręteł jest dla mnie bardzo wygodne :)

cetoslava
18-05-2008, 00:53
Tak samo, jak przedmówca. Nie jest to dla mnie aż tak upierdliwe, a wręcz przeciwnie, bo zwykle po zrobieniu zdjęcia od razu chcę je zobaczyć - więc dla mnie opcja super wygodna. Nie chcę oglądać? Spust migawki do połowy i z głowy. Przy szybkich seriach podgląd się nie włącza.

autograf
18-05-2008, 00:54
Pitolicie chłopaki, i tak gówno zobaczysz na lcd. No może poza kadrem i ewentualnie przepaleniami. Wiec wtedy warto powtórzyć ujęcie np z innym pomiarem światła.
Więc ja mam podgląd po migawce, a jak go nie chce, to wciskam se spusta do połowy.

Chciałbym mieć tylko takie problemy :D

FlashGordon
18-05-2008, 14:20
Pitolicie chłopaki, i tak gówno zobaczysz na lcd. No może poza kadrem i ewentualnie przepaleniami. Wiec wtedy warto powtórzyć ujęcie np z innym pomiarem światła.
Więc ja mam podgląd po migawce, a jak go nie chce, to wciskam se spusta do połowy.

Chciałbym mieć tylko takie problemy :D

Lol :) Mnie bardziej irytuje brak dodatkowego wyświetlacza w D40. Osobiście nie wyłączam podglądu automatycznego żeby widzieć ewentualne przepałki i sprawdzić, czy GO mnie satysfakcjonuje - zwykle na pierwszym zdjęciu w serii. Kadr widzę przecież podczas robienia zdjęcia. Przyzwyczaiłem się do naciskania spustu po zrobieniu fotki, co w praktyce rozwiązuje problem, bo nie tak często znowu kręcę kółkiem. To raczej kwestia odpowiedniego ustawienia przesłony, potem kilka, kilkanaście zdjęć, a później zmiana sceny i korekta ustawień.