Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Najlepszy bezpłatny program - NEF-y z D70s

waldek
15-05-2008, 13:03
Może powtarzam pytanie ale jaki bezpłatny program do wywoływania Nef-ów polecacie ??
Używam RawShooter - jest w miarę wygody ale nie do końca jestem zadowolony z efektów.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Waldek

pietruss
15-05-2008, 19:40
Hm, z bezpłatnych to chyba trudno o coś naprawdę godnego polecenia. Najbardziej popularne to Raw Therapee i UFRaw. Myślę, że najlepsze rozwiązanie przy minimalnych funduszach to Capture One - kod aktywacyjny jest dołaczony do kart Sandisk Extreme III, a więc prawie za darmo. A program naprawdę niezły, wygodny, szybki. Oczywiście bez korecji zniekształceń i innych bajerów, ale do "wywołania" jako takiego wystarczający.

nysander
15-05-2008, 19:50
na systemy GNU/Linux digikam z pluginami kipi lub rawstudio

waldek
15-05-2008, 19:55
Pracuję na Windows XP
Wywołuję przeważnie bez jakiejkolwiek korekcji. Lekko wyostrzone - tak lekko że momentami wyglądają na mdłe. Ważne aby można w łatwy sposób wywołać z najlepszym efektem 200-300 zdjęć.
Potem z nich wybieram najciekawsze a najlepsze RAW-y zostają w archiwum do dalszej obróbki.
Waldek

The Structorr
15-05-2008, 20:12
Ja jak zawsze polecam RawTherapee (http://www.rawtherapee.com/). Brakuje jeszcze kilku opcji (przetwarzanie batchowe) ale jest niezły i darmowy więc możesz wypróbować czy Ci pasuje.

PS. Zainstaluj wersję 2.4m1

Pozdrawiam

waldek
15-05-2008, 20:22
Ja jak zawsze polecam RawTherapee (http://www.rawtherapee.com/). Brakuje jeszcze kilku opcji (przetwarzanie batchowe) ale jest niezły i darmowy więc możesz wypróbować czy Ci pasuje.

PS. Zainstaluj wersję 2.4m1

Pozdrawiam

Dzięki - spróbuję jeszcze raz. Kiedyś go instalowałem ale chyba go nie polubiłem :)

"Brakuje jeszcze kilku opcji (przetwarzanie batchowe)" - czy to znaczy że nie mogę wywoływać wszystkich plików np. z tą samą korekcją ?

Waldek

Motorniczy
15-05-2008, 20:42
Hm, z bezpłatnych to chyba trudno o coś naprawdę godnego polecenia. Najbardziej popularne to Raw Therapee i UFRaw. Myślę, że najlepsze rozwiązanie przy minimalnych funduszach to Capture One - kod aktywacyjny jest dołaczony do kart Sandisk Extreme III, a więc prawie za darmo. A program naprawdę niezły, wygodny, szybki. Oczywiście bez korecji zniekształceń i innych bajerów, ale do "wywołania" jako takiego wystarczający.

Kupiłem ostatnio taką kartę i nie było żadnego CD keya do tego softu.

The Structorr
15-05-2008, 21:26
"Brakuje jeszcze kilku opcji (przetwarzanie batchowe)" - czy to znaczy że nie mogę wywoływać wszystkich plików np. z tą samą korekcją ?

Niestety, to największa wada tego programu, ale prace nad tym trwają i w wersji 2.4 ma być to już możliwe.

PaSkal
16-05-2008, 09:55
Zasadniczo Rawtherapee jest darmowy, ale autor baaaardzo prosi o "co łaska". W dzisiejszych czasach 5 czy 10 USD to naprawdę nie majątek, jeśli program Ci się podoba.

waldek
16-05-2008, 09:59
Zasadniczo Rawtherapee jest darmowy, ale autor baaaardzo prosi o "co łaska". W dzisiejszych czasach 5 czy 10 USD to naprawdę nie majątek, jeśli program Ci się podoba.

Problem w tym, że nie do końca mi się podoba stąd poszukuję lepszego.
Ponadto nie ma możliwości zarejestrowania go ??
Waldek

alexkoz
16-05-2008, 10:05
kup sobie majowy Digital Foto Video, masz w nim przegląd większości dostępnych odrawiaczy na rynku. Dodatkowo na płycie masz trialowe wersje wszystkich, co może pomóc podjąć Ci decyzję na przyszłość.

waldek
16-05-2008, 10:07
kup sobie majowy Digital Foto Video, masz w nim przegląd większości dostępnych odrawiaczy na rynku. Dodatkowo na płycie masz trialowe wersje wszystkich, co może pomóc podjąć Ci decyzję na przyszłość.

Dziękuję. Poszukam
Waldek

waldek
16-05-2008, 12:09
Właśnie wróciłem z Sopotu w poszukiwaniu Foto-Video.
Okazuje się, że jestem marudą ponieważ - cytuję podsumowanie artykułu - "RawShooter : Bezcenny, czyli darmowy. W dodatku skuteczny- szybki, prosty i dający dobre efekty. "
Niestety skończył się na roku 2006 a po wykupieniu przez Adobe, zrezygnowano z jego rozwijania.
Jak zwykle - był za dobry.
Zostaje jak radził The Structorr - Raw Therapee. Pobrałem wersję 2.4m1 i zobaczymy.

Dziękuję za pomoc.
Waldek

mpwt
16-05-2008, 12:51
A testowałeś Gimpa + wtyczkę UFRaw?

waldek
16-05-2008, 12:55
A testowałeś Gimpa + wtyczkę UFRaw?

Nie - tylko, że ja GIMP-a nie trawię. Podchodziłem do niego kilka razy i w końcu kupiłem CorelDRAW-a X3.
Napisz kilka słów, jakie ma zalety - może się jednak przekonam.

Waldek

mpwt
16-05-2008, 12:57
No to samo UFRaw http://sourceforge.net/project/platformdownload.php?group_id=127649&sel_platform=3514

A tu w razie czego Gimp 2.4 http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html
Nowsza wersja jest dużo milsza do pracy.

waldek
16-05-2008, 13:36

Ponieważ skończyła się promocja. Jak III była droga to był bonus, teraz staniała i koniec :(
Też nie załapałem się na ten kod.
Waldek

pietruss
16-05-2008, 16:59
Tak, nie zawsze jest. Ale jeśli ktoś jest zainteresowany, to widziałem dziś w saturnie mnóstwo kart z niepozostawiającą wątpliwości naklejką "Capture One activation code inside" na pudełku.

A co do "Najlepszego programu" to chyba najlepiej popróbować samemu - każdy ma inne wymagania. Capture One jest bardzo wygodny, gdy RAWów do obróbki jest wiele - ustawia się parametry dla wielu zdjęć, a potem uruchamiasz processing i wszystkie się konwertują. W Raw therapee bardzo mi tego brakowało, choć jak ktoś ma trzy zdjęcia do wywołania to nie ma to dla niego znaczenia.

waldek
16-05-2008, 18:27
A co do "Najlepszego programu" to chyba najlepiej popróbować samemu - każdy ma inne wymagania. Capture One jest bardzo wygodny, gdy RAWów do obróbki jest wiele - ustawia się parametry dla wielu zdjęć, a potem uruchamiasz processing i wszystkie się konwertują. W Raw therapee bardzo mi tego brakowało, choć jak ktoś ma trzy zdjęcia do wywołania to nie ma to dla niego znaczenia.

Masz rację - dlatego założenia do wyboru "Najlepszego programu" podałem w # 4

Ważne aby można w łatwy sposób wywołać z najlepszym efektem 200-300 zdjęć

Tak, nie zawsze jest. Ale jeśli ktoś jest zainteresowany, to widziałem dziś w saturnie mnóstwo kart z niepozostawiającą wątpliwości naklejką "Capture One activation code inside" na pudełku.

OK ale gdzieś czytałem, że nie da się już zarejestrować tego kodu - może się mylę ??

pietruss
16-05-2008, 18:43
Masz rację - dlatego założenia do wyboru "Najlepszego programu" podałem w # 4

OK ale gdzieś czytałem, że nie da się już zarejestrować tego kodu - może się mylę ??

Co do założeń z #4 to moim zdaniem Capture One spełni je lepiej od każdego z darmowych programów, które widziałem.
A co do aktywacji - nie da się tego powiedzieć na pewno, dopóki się nie sprawdzi. Na ulotce z kodem nie ma ani słowa o jakimkolwiek ograniczeniu czasowym, zaś ostatnie zarejestrowane na forum wykorzystanie kodu nastąpiło tu: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=58223, czyli 9. maja. Ja sam robiłem to miesiąc temu.

waldek
17-05-2008, 20:45
Kupiłem dzisiaj SanDisk III z kluczem do Capture One i niestety .... :(
Jaką wersję tego programu rejestrowaliście ?
Czy komuś udało się zarejestrować CaptureOne 4.0.1

Cóż - szkoda kasy i zmarnowanego czasu - przyjdzie się przeprosić z RawShooter.

Waldek

fotmax
17-05-2008, 23:03
Zakupiłem kartę rok temu i od razu wgrałem wersję, która wówczas była dostepna / nie pamietam dziś która/. Po jakims czasie musiałem postawic system na nogi i zrezygnowałem z C1 na rzecz Photo Scape. Jakieś 2 tygodnie temu wgralem doświadczalnie wersję C1 v4 i niestety wszystkie NEF-y na moich oczach zmieniały kolor na różowy. Odinstalowałem więc ,gdyż nikt z forum nie określił jasno jak temu zaradzić i wgrałem wersję 3.7.7. Sam się zdziwilem,że weszła, gdyż to już trzecia rejestracja - ale za to kolory są o.k. Pewnie za kilka dni zaryzykuję doinstalowanie wersji 4.1 - podobno ma być w porządku z kolorami.

waldek
17-05-2008, 23:23
No tak tylko już byłeś w systemie a mnie Rejestrator odrzucił od razu.
Waldek

pinio
17-05-2008, 23:24
A co do aktywacji - nie da się tego powiedzieć na pewno, dopóki się nie sprawdzi. Na ulotce z kodem nie ma ani słowa o jakimkolwiek ograniczeniu czasowym
Na mojej karcie z kodem aktywacyjnym dołączonej do karty SanDisk jest taki zapis (lewy dolny róg): "This coupon is valid until March 27,2008" - na wszelki wypadek aktywowałem program przed tym terminem.

waldek
17-05-2008, 23:38
Na mojej karcie z kodem aktywacyjnym dołączonej do karty SanDisk jest taki zapis (lewy dolny róg): "This coupon is valid until March 27,2008" - na wszelki wypadek aktywowałem program przed tym terminem.

Tylko żeby to przeczytać to trzeba kupić a wtedy "już po grzybach" - u mnie jest 2007 r.
Waldek

pietruss
18-05-2008, 13:33

Faktycznie, u mnie też jest małą czcionką March 27 2008. Niezbyt to uczciwie rozegrali

PaSkal
18-05-2008, 16:33
Gwoli uzupełnienia, mój kupon był ważny do 31 marca 2007 (siódmego) roku, a kartę kupiłem pod koniec 2007. Rejestracja, aktywacja itd. bez problemu (wersji 3.7.7), jak i aktualizacja do 4.0.1.

Może trzeba zainstalować wersję 3.7, zarejestrować, a potem aktualizować?

P.

BugsBunny
18-05-2008, 17:49
Może trzeba zainstalować wersję 3.7, zarejestrować, a potem aktualizować?
dokładnie tak trzeba zrobić, ostatnie wersje 3.x.x do pobrania w części software archive

a co do wywoływarek, to polecam też zapoznanie się z Silkypixem - darmowy i całkiem przyjemny
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/download/

ADAM1
19-05-2008, 12:28
Może nie będę oryginalny w tym co powiem, ale istnieje jakaś dziwna tendencja do poszukiwań taniego (nawet darmowego), a dobrego oprogramowania do NEFÓW i zazwyczaj po długich perypetiach, większość powraca do sprawdzonych rozwiązań, czyli do NC NXa.

Nasuwa się więc pytanie, po co wyłamywać otwarte drzwi, skoro do lustrzanek Nikona nie wymyślono nic lepszego.
A przy tym można zaoszczędzić i czasu i nerwów.;)

Me_how
19-05-2008, 22:18
Witam,

obawiam się, że z aktywacją nie jest tak do końca. Kupiłem kartę w zeszłym tygodniu. Na karteczce z kodami jest data 27 marca 2008. Próbowałem zarejestrować wersję 3.7.7 i nic. Rejestrator odrzuca wprowadzony kod. Chyba, że coś źle robie. Ani na stronie Sandiska ani Phase One nie ma adresów z linków podanych na kartce z kodami. Wygląda na to, że propomocja się skończyła i uśmiercili wraz z nią kody aktywacyjne.
Pozdrawiam

mcl
19-05-2008, 22:40
.... Nasuwa się więc pytanie, po co wyłamywać otwarte drzwi, skoro do lustrzanek Nikona nie wymyślono nic lepszego.
A przy tym można zaoszczędzić i czasu i nerwów.;)
Bo Nikon sobie w kulki leci. Skoro np. Panasonic do kompakta (FZ50) daje pełną wersję softu do raw, panoram itd, to i Nikon powinien dać pełną wersję NXa, a nie triala.

... obawiam się, że z aktywacją nie jest tak do końca. Kupiłem kartę w zeszłym tygodniu. Na karteczce z kodami jest data 27 marca 2008. ...
Ja dziś bez problemów aktywacyjnych podniosłem wersję do 4.1, a pierwszy raz kod użyłem w kwietniu.

Me_how
20-05-2008, 16:28
Być może w kwietniu kody były jeszcze aktywne. Dziś zdecydowanie nie są. Potwierdziłem to dodatkowo w supporcie Phase One. Głupio tylko, że można "normalnie" kupić kartę z przeterminowaną ofertą promocyjną.
Pozdrawiam

waldek
16-06-2008, 19:55
Po ostatnich nieudanych próbach rejestracji kodu Capture One na polu walki, wśród bezpłatnych programów pozostały -

- stary, ale dotąd niezastąpiony do obróbki masowej RawShooter 2006 ( tylko starsze wersje RAW-a )
- niezły, ale tylko do pojedynczych plików RawTherapie 2.4m1
- dla mnie nowy i jeszcze nierozpoznany Nikon ViewNX 1.1.0

ulv
16-06-2008, 22:00
Jest jeszcze Ufraw, który niekoniecznie musi robić za wtyczkę do Gimpa (niestety sporo mu jeszcze brakuje :-() i pod Linuxem RawStudio (nie przepadam).

Pozdrawiam
Ulv

cahe
16-06-2008, 22:36
Warto przyjrzeć się BlueMarine... mają fajny filmik na swojej stronie ;-)

http://bluemarine.tidalwave.it/

ulv
17-06-2008, 10:26
Mam zainstalowane, ale to w sumie manager do zdjęć, bo na razie żadnych dodatków umożliwiających kreatywne wołanie brak, tylko automat :-(.

Pozdrawiam
Ulv

Waldy
18-06-2008, 14:35
Po czasochłonnych eksperymentach Bibble wydaje mi się najlepszy, szybki i w ogóle fajny.
Pozdrawiam

waldek
18-06-2008, 15:04
...Bibble wydaje mi się najlepszy, szybki i w ogóle fajny...
To chyba nie jest bezpłatny program :(

Waldy
18-06-2008, 15:47
No tak, ale w porównaniu do innych, wersja lite całkiem nie tak droga. Zresztą zjechałem z tematu postu, sorry.
Pozdrowionka

waldek
18-06-2008, 16:29
No tak, ale w porównaniu do innych, wersja lite całkiem nie tak droga.

Pobrałem ją - na pierwszy rzut oka całkiem przyjazny program - szkoda że brak polskiej wersji.

waldek
08-09-2008, 14:13
Znalazłem kolejny bezpłatny program do wywoływania Nef-a - Stepok's RAW Importer
Może komuś się przyda - testuję go aktualnie i nie mam jeszcze zdania.

http://www.stepok.net/eng/download.htm
Pozdrawiam
Waldek

Gemini
09-09-2008, 23:14
polecam wszystkim... przynajmniej sprawdzić "LightBox Free Image Editor" ... rawy czyta, kontrola balansu bieli bardzo dobra... backlight sie sprawdza ... legalnie i za darmo :)

http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Graphic/Graphic-Editors/LightBox-Free-Image-Editor.shtml

darzur
10-09-2008, 14:58
Ja po trialu Bibble mam mieszane uczucia. Workflow w stosunku do NXa to bajka, ale same zdjęcia juz niekoniecznie. Co prawda kolorystycznie odpowiadały mi duzo bardziej niż np. z LR ale były b.mocno zaszumione. Nawet przy ISO 200 z D70S szum na niebie był mocno widoczny, a po wyostrzeniu to już porażka. Z żadnego innego softu nie miałem takiego szumu. Ostatecznie i tak zostałem przy NX2, bo nie znalazłem niczego co dałoby mi taką jakość zdjęć - albo nie potrafię z innych programów tego wyciągnąć. LR z profilami wygląda już całkiem OK, ale zawsze (głównie na niebo) wchodzi mi jakiś czerwonawy zafarb którego nie potrafię się pozbyć.