PDA

Zobacz pełną wersję : D200 - ostrzej przed wysotrzaniem niż po?

Jarosław Woźnica
15-05-2008, 11:30
Hello,

Zauważyłem taką rzecz po przesiadce na D200: w puszce wysotrzanie mam ustawione na normal. Fotki obrabiam Capture NX. Ciekawostka jest taka, że po ustwieniu Unsharp Mask na z 0 na 30% fotki są mniej ostre niż przed wyostrzeniem.

Ktoś wie co jest grane?

markB
15-05-2008, 16:59
1. Jak robisz nefy to wyłącz wyostrzanie w puszce.
2. Czy to wyostrzanie w NX jest jedyną operacją, czy też robisz po wyostrzeniu coś więcej?

Jacek B.
15-05-2008, 17:08
1. Jak robisz nefy to wyłącz wyostrzanie w puszce.
2. Czy to wyostrzanie w NX jest jedyną operacją, czy też robisz po wyostrzeniu coś więcej?

a dlaczego wyostrrzanie w puszce ma być wyłączone?

markB
15-05-2008, 17:35
Bo:
1. Wyostrzanie powinno być ostatnim etapem obróbki zdjęcia.
2. Wyostrzanie w programie daje dużo lepszą nad nim kontrolę.
3. Słaba kontrola nad wyostrzaniem w aparacie może prowadzić do zwiększenia kontrastu, a czasem nawet do utraty szczegółów.
Jeszcze raz: dotyczy to nefów.

Gawronnek
15-05-2008, 17:54
no nie do końca się z tym zgadzam, skoro nef jest obrabiany w NX to wyostrzanie odbywa sie w NX mimo iż jest ustawione w puszce i odbywa się dopiero na etapie konwersji do jpg, wcześniej to tylko zapisany parametr ustawień puszki

Zbigniew
15-05-2008, 18:01
Jarosław, Jarek :) A czy mówimy o tym co widzisz w programie czy plikach wynikowych (JPGach) ? Mógłbyś wstawić lub podesłać dwa przykładowe - przed i po wyostrzaniu ?

maki
15-05-2008, 18:10
no nie do końca się z tym zgadzam, skoro nef jest obrabiany w NX to wyostrzanie odbywa sie w NX mimo iż jest ustawione w puszce i odbywa się dopiero na etapie konwersji do jpg, wcześniej to tylko zapisany parametr ustawień puszki

Po otwarciu NEFa w NX obraz jest już wyostrzony zgodnie z parametrem który jest w puszce w profilu. Wyłączając wyostrzanie w puszce oszczędzamy sobie czas na wyłączaniu go w NX, ale bez żadnego wyostrzania obrazy na wyświetlaczu wyglądają tak mdło, że ja czasem nie wiem czy fotka ostra czy nie.
Pzdr

slav1973
16-05-2008, 09:20
Spróbuj zaktualizować Capture'a do ostaniej wiersji. We wcześniejszych zdarzało się, że zmieniając niektóre parametry można było spowodować, że obraz tracił na ostrości.

Jarosław Woźnica
16-05-2008, 11:45
Jarosław, Jarek :) A czy mówimy o tym co widzisz w programie czy plikach wynikowych (JPGach) ? Mógłbyś wstawić lub podesłać dwa przykładowe - przed i po wyostrzaniu ?

Mówimy o tym co widzę w programie.

Może uda mi się gdzieś wystawić pliki.

Jarosław Woźnica
16-05-2008, 11:46
Spróbuj zaktualizować Capture'a do ostaniej wiersji. We wcześniejszych zdarzało się, że zmieniając niektóre parametry można było spowodować, że obraz tracił na ostrości.

O właśnie, może to update do najnowszej wersji tak działa, a ja niepotrzebnie powiązałem to ze zmianą body.

Jarosław Woźnica
16-05-2008, 11:52

Dokładnie tak. I chyba już wiem o co chodzi. W poprzedniej puszcze pewnie miałem całkowicie wyłączone wyostrzanie, a tu mam ustawione na Normal. Stąd moje zakłopotanie i dziwny efekt mydlenia zamiast wyostrzania.