Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Plener "modelkowy" Myślęcinek - Magda cz.4
fotomagik
15-05-2008, 01:48
Jeszcze jedno zdjęcie Magdy.
Troszkę obróciłem - co Wy na to ?
nie przekonuje mnie ta obróbka... ani trochę, przykro mi.
fotomagik
15-05-2008, 07:53
Może faktycznie obróbka nie jest najlepsza, nie jestem w tym mocny.
Tak wygląda przycięty oryginał.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/9690/magdadsc0502portretkwadii7.jpg)
No to wiadomo znów o co chodzi... o światło niestety :-(
fotomagik
15-05-2008, 10:50
Napisz coś więcej, jeśli możesz.
Wiem, że fotka jest przepalona, na kamieniach z lewej strony i lekko na twarzy.
Próbowałem to "ukryć" poprzez kadrowanie. Ale wiadomo, że widać.
Czy jednak dyskwalifikuje to ujęcie ?
Wydaje mi się dość ciekawe, ale oczywiście jestem subiektywny :)
Czy ktoś się ze mną zgadza ?
Kadrowo nie jest źle, ale, niestety, w tego typu zdjęciach światło to podstawa...
fotomagik
15-05-2008, 11:31
Dzięki mariush za uwagi - poprawię się :)
Fotomagik, powiem tyle: bez blendowania nie ma fotografowania ;) Na moich fotach też dokładnie to widać, niestety.
a i jeszcze jedno, może nie obrabiaj już fotek, co ha, ha, ha... Oryginały dają rade a po przeróbkach może i nie koniecznie ;)
fotomagik
15-05-2008, 12:23
a i jeszcze jedno, może nie obrabiaj już fotek, co ha, ha, ha... Oryginały dają rade a po przeróbkach może i nie koniecznie ;)
Masz rację Waldas - nie będę już "wydziwiał" :) :) z obróbką.
A w czym waść piszesz foty? W rawie czy jpegu? Polecam raw, nawet jak minimalnie wyjarasz to mozna to w rawie ukryc ;) Polecam warsztaty z szopa hehe.
fotomagik
15-05-2008, 20:52
A w czym waść piszesz foty? W rawie czy jpegu? Polecam raw, nawet jak minimalnie wyjarasz to mozna to w rawie ukryc ;) Polecam warsztaty z szopa hehe.
Masz rację Zaziel, ale z głupoty zapomniałem, że mogę zapisywać równocześnie JPG i RAW. Wszystko to te emocje :)
Kamil Wolski
16-05-2008, 00:37
Obróbka jak większości mi również nie odpowiada. Co do zdjęcia bez zbędnej obróbki - jak i reszta - światło. Poza przepaleniami na kamieniach, mamy mocno oświetloną twarz, na której jeśli nie wypalenia, to bardzo wyraźny clipping mamy, a to nie wygląda za dobrze. No i oczywiście, jak to w takim świetle, cienie, które tworzą się wszędzie. Od włosów, od ust, brody. Nie do końca pasuje mi również na tym zdjęciu ułożenie 'sukienki'.
coś zostało przewymiarowane,
O której godzinie robiłeś te zdjęcia? Na twoim miejscu poczekałbym na trochę bardziej miękkie światło.
fotomagik
16-05-2008, 12:22
O której godzinie robiłeś te zdjęcia? Na twoim miejscu poczekałbym na trochę bardziej miękkie światło.
Na miękkie światło w tym dniu musiałbym poczekać do zachodu.
Modelki tyle nie czekały :)
Ale dzięki za uwagę, masz rację.
mirektoja
16-05-2008, 12:28
Za Zazielem .............. Rawy daja wieksze mozliwosci Mozna co nie co podreperowac :)