PDA

Zobacz pełną wersję : D50 AF pytanie.

furgon
19-04-2006, 16:18
Mam pytanie, dot sposobu ustawienia af. Zupelnie nie widze roznicy podczas ustawiania af w trybie jednopolowym i dynamicznym. Zarowno w jednym jak i w drugim przypadku jogiem wybieram pole i sie dzieje. Jedynie w opcji Closest aparat miesza sobie w pktach i wybiera ostrosc, jego zdaniem najodpowiedzniejsza. W pozostalych trybach zawsze ustawia w wybranym przezemnie punkcie. Krotko mowiac gdyby nie ikona na wyswietlaczu nie da sie zauwazyc roznicy z jakiego af aparat korzysta (single or dynamic) . pytanie: Jaka jest roznica miedzy tymi dwoma trybami?

slav1973
19-04-2006, 17:28
Tryb Dynamic Area jest przeznaczony do śledzenia obiektów poruszających się i jako taki działa wyłącznie wtedy, kiedy aparat jest w trybie AF-C, czyli autofokusa ciągłego (nie działa przy AF-S, ale działa przy AF-A jeżeli aparat automatycznie wykryje, że obiekt się porusza i sam przejdzie w tryb AF-C).
Procedura jest następująca: jeśli obiekt poruszający się opuści wybrany przez ciebie ręcznie punkt AF to śledzenie przejmują inne punkty AF. Aparat w żaden sposób nie informuje, który z punktów AF jest w danym momencie aktywny. Po zwolnieniu spustu migawki i ponownym jego naciśnięciu ustawianie ostrości znów zaczyna się od punktu AF, który ty wybrałeś.

furgon
19-04-2006, 18:36
dziekuje bardzo

Twister
21-04-2006, 17:37
Tryb Dynamic oczywiście działa w trybie AF-S i nie wiem skąd slav1973 ma info, że nie. Moja pochodzi z instrukcji (z zastrzeżeniem,że działa to tak samo jak w D70s). Natomiast zauważyłem następującą prawidłowość: kiedy AF-S ustawiony jest na Single Area to dobrze oddaje ostrość na ustawionym obiekcie np jeden człowiek w grupie, natomiast kiedy stosowany jest Dynamic to informacje z sąsiednich pól powodują mniej więcej równe rozłożenie ostrości na poszczególnych obiektach obiętych polami AF np kilku ludzi.